22.11.12
18:52
Любопитен съм относно следните неща:
1. Продукта “Вигантол”, продаван в аптеките, качествен източник ли е на витамин Д ?
2. Има ли некачествена продавана извара и ако да - коя марка е качествена във Варненска област ?
3. Има ли несуеверно основание да се мисли, че не е препоръчително рибата да се консумира с млечни продукти или яйца ?
Вероятно не отговорите на тези въпроси ще бъдат в интерес на доста потребители.
Edit:
4. Кога е удачно да се приема Витамин Д - преди, след, по време на хранене ... ?
Темата беше редактирана от Overlord на 22.11.12 22:24.
22.11.12
20:27
http://www.bb-team.org/articles/3840_riba-mlyako Имаше и още писано някъде май.. Търсачката ще е полезна :)
Ползвах я :) Въпросната статия не съдържа категоричен отговор, а са изложени теории, някои от които противоположни, и препоръки съобразно духовни доктрини.
22.11.12
22:05
казано от Overlord на 22.11.12, 18:52:
1. Продукта “Вигантол”, продаван в аптеките, качествен източник ли е на витамин Д ?
2. Има ли некачествена продавана извара и ако да - коя марка е качествена във Варненска област ?
3. Има ли несуеверно основание да се мисли, че не е препоръчително рибата да се консумира с млечни продукти или яйца ?Вероятно не отговорите на тези въпроси ще бъдат в интерес на доста потребители.
1. Нямам идея!
2. Ако няма отклонения в цвета, миризмата и вкуса изварата за мен качествена. Друг е въпроса колко протеин точно ще съдържа, но и не смятам, че от голямо значение дали има 2-3 или 5 грама за 100г повече или по-малко.
3. Тук нещата по-скоро опират да поносимост. Например ако ям пържен шаран с прясно мляко много е вероятно да ми се догади, но айран бих пил с удоволствие. Риба и яйца, пак зависи каква риба. Скумрия на омлет не би ме зарадвала особено, но пушена сьомга на омлет мога да е глътна с тигана.
Съществува твърдение, че смесването на протеини забавя усвояването им, но пък понякога точно този ефект се търси.
В този ред на мисли смятам, че смесването на риба, яйца и млеко не е проблем.
Научни статии и факти със сигурност могат да се намерят някъде из нета.
22.11.12
22:09
казано от Overlord на 22.11.12, 18:52:
3. Има ли несуеверно основание да се мисли, че не е препоръчително рибата да се консумира с млечни продукти или яйца ?Вероятно не отговорите на тези въпроси ще бъдат в интерес на доста потребители.
за 1 не мога да дам отговор
2.Доволен съм от тази на Дядо Либен-Фреско (Фитнес),иначе въпросът ти по-скоро трябва да е “Коя е качествена”
(има я в кауфланд,карфур и други)
3.Чел съм,че на някои не им понася много добре на стомаха,но при мен няма никакви проблеми.Пробвай и ще разбереш,друг начин няма.Ако имаш проблем конкретно с лактозата,проблема ти е прясното мляко,а не самата комбинация.
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 22.11.12 22:12.
Благодаря за включването :) Още нещо ме интересува. Кога е удачно да се приема витамин Д - преди, по време, след хранене ? Всякаква информация намерих по този въпрос ...
23.11.12
19:01
казано от Overlord на 22.11.12, 22:23:
Още нещо ме интересува. Кога е удачно да се приема витамин Д - преди, по време, след хранене ? Всякаква информация намерих по този въпрос ...
Витамин Д е мастноразтворим витамин и като такъв е добре да се приема след ядене с което си поел мазнини, които ще благоприятстват усвояването му. Вигантол е добър продукт. Скъпичък е на пръв поглед, но масово го купуват за бебета и мисля, че беше немски.
Изобщо не е скъп - между 2.5 и 3лв., като разфасовката му е 200 000 IU.
Дневната доза е между 4 и 7 000 IU.
23.11.12
19:54
дневната доза е доста по-ниска. 600 - 700 IU е оптимума, а максималната безопасна доза е 4000. Като вземем предвид и това, че като спортуващ той се храни с месо, дроб, риба и други храни, които макар и по-малко, но пак съдържат витамин Д, една доза от добавка в размер на 600 IU е напълно достатъчна да компенсира факта, че е спортист и има малко завишени нужди от витамина. Предозирането особено на мастноразтворимите витамини не е шега и е напълно реална опасност.
Информацията, която знам е така както написах.
Даже не е проблем на няколко дена да има зареждане, вместо всекидневно да се приема.
казано от Камен Илиев на 23.11.12, 19:54:
дневната доза е доста по-ниска. 600 - 700 IU е оптимума,
На едно място в листовката пише, че това е доза за кърмачета, на друго че при предполагаем недостиг на витамина трябва да се приема тази доза, а на трето пише “Поддържащо лечение на остеопороза - 2-5 капки(1334IU-3335IU)
Ще си позволя да цитирам по памет Цветан Василев, небезизвестен потребител: “2 капки - ако си бебе”
Чарлз Поликин препоръчва поне, най-малко (подчертавайки на тези думи) че трябва да се приемат 2000IU, като дори някои от изследванията, които обобщава, сочат че 3000IU е стойност близка до оптимума. Посочвал е и изследвания, в които дози от от 300-700IU са неефективни. Склонен съм да вярвам на това и поставям под въпрос дозировката.
Нито на листовката на Вигантол-а, нито Поликин е споменавал кога е редно да се приема витамин Д
23.11.12
22:04
Предполагам, че като всеки друг витамин с най-обемното хранене т.е. сутрин или на обед.
23.11.12
22:08
На листовката пише, че вигантолът съдържа витамин Д-3, под формата на холекалциферол, което е най-добрата и потентна форма. В това отношение няма да сбъркаш.
Иначе дози под 1000 ИУ са много малки, особено за спортуващ мъж. Дръж ги на 5000+ дневно, или между 35000 и 70000ИУ един, два пъти седмично. Предозирането е невъзможно.
23.11.12
22:10
казано от Overlord на 23.11.12, 21:46:
казано от Камен Илиев на 23.11.12, 19:54:
дневната доза е доста по-ниска. 600 - 700 IU е оптимума,
На едно място в листовката пише, че това е доза за кърмачета, на друго че при предполагаем недостиг на витамина трябва да се приема тази доза, а на трето пише “Поддържащо лечение на остеопороза - 2-5 капки(1334IU-3335IU)
Ще си позволя да цитирам по памет Цветан Василев, небезизвестен потребител: “2 капки - ако си бебе”
Чарлз Поликин препоръчва поне, най-малко (подчертавайки на тези думи) че трябва да се приемат 2000IU, като дори някои от изследванията, които обобщава, сочат че 3000IU е стойност близка до оптимума. Посочвал е и изследвания, в които дози от от 300-700IU са неефективни. Склонен съм да вярвам на това и поставям под въпрос дозировката.
Нито на листовката на Вигантол-а, нито Поликин е споменавал кога е редно да се приема витамин Д
Смятам, че тук доста добре сме разсъждавали върху дозировката на витамин Д.
Добре е да се приема с хранене богато на мазнини. Аз дневно пия по 5000 ИУ.
казано от Мила на 23.11.12, 22:10:
Смятам, че тук доста добре сме разсъждавали върху дозировката на витамин Д.
Така е, коментара ми по този въпрос целеше да не се остане с погрешно впечатление от останалите четящи темата относно дозировката, но аз нито веднъж не съм питал за това, други са ми въпросите :)
До сега винаги съм пил витамина след вечеря. Това ми е второ,последно и най-обемно хранене.
23.11.12
22:34
Само да попитам тук какви ефекти видими и осезаеми очаквате при приемането на вит. д в каквато и да е дозировка та 300 - 700 са били неефективни? Съвсем сериозно е питането ми.
Приетото дневно количество като стандарт е това, което посочих. При заболявания то се завишава. Ако искате може да гаврътвате и по едно шишенце сутрин или вечер. И без това е на цената на едно средно кафе в по-голям град. ;)
казано от Камен Илиев на 23.11.12, 22:34:
Само да попитам тук
Хайде, да не е тук, а в темата, която Мила посочи. Заформя се спор, не по въпросите, които съм задал, а все пак темата е за тях, а не за цена или дозировка...
23.11.12
23:50
Хайде да не казваш кое къде, тъй като си има хора, които си вършат работата, която пък е точно това да модерират и отправят препоръки. На всеки един въпрос ти бе отговорено, а за витамина се заформи дискусия, която е точно по въпросите, които си дал, а не за астрономия например. Не ме интересува кой колко какво и как взема нито пък ти дали четеш какво ти е отговорено, за това не го прави мой проблем.
Мога да дам мнение единствено за изварата. Магазините ЕЛЕНА предлагат според мен най-добрата и прясна извара, много пъти съм вземал и не съм съжелявал !
24.11.12
01:43
Причината за големите дози витамин Д3 - 99 % от хората по света са дефицитни, поне 10 от годината.Когато дефицита е хроничен, както при повечето от нас, се налагат по-големи дози. Предозирането с витамин Д се получава при прием на 50-60 хиляди ИУ всеки ден. Някакво огромно число беше, чел съм проучвания. Липсата на витамин Д е свързана с появата на рак. Кой знае - може да се окаже и начин за лекуване.