24.11.12
19:58
Здравейте! То стана доста време вече как пиша и чета в тоя форум, ама се наканих покрай идеята на един друг колега от форума и аз да си направя дневник.
Основната ми цел е да получа малко странична информация и критика относно режима си на тренировки, а и да си следя прогреса, който имам.
Малко за мен - аз съм момче почти на 18 :D ученик в 12-ти клас. Занимавам се сериозно със спорт от 5 години. Тренирал съм през това време различни бойни спортове и продължавам да си се занимавам с това. От близо 2 години се занимавам редовно и с фитнес. Досега успешно съчетавам двата вида тренировки, а и училището. Тренировките ми са разпределени така-понеделник,сряда и петък-боен спорт, а вторник,четвъртък и събота-фитнес.
Старая се на фитнеса да спазвам сплит-програма.
Тааа за днешната тренировка- тренирах гръб и бицепс:
1. бицепсово сгъване с щанга-4х6
2. на гладиатора за гръб-5х7
3.чуково сгъване с дъмбели за бицепс-4х6
4.гребане на машина-3х8
5.чукчета с щанга-3х10
6.мъртва тяга-4х6 пирамида
7.раменни преси зад врат - 3х7
Забравих по-горе да си напиша целта на тренировките - главно сила и маса. :)
24.11.12
20:51
Наборе, тая програма в кръгове ли я правиш?
24.11.12
20:58
Ее.. айде сега. Каква е тази последователност на упражненията???!!!
Първо бицепс, след това гръб, пак бицепс последван от гърба и накрая едно рамо....
Основно правило в изграждането на сплитове е да се започва с по голямата мускулна група, освен ако няма очебиен дисбаланс.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 24.11.12 20:59.
24.11.12
21:21
Не, не е точно кръгове. По-скоро се опитвам да правя кръгове, но не всички са цели, както виждаш от броя серии. А правя упражненията така, защото лично аз така по-добре си усещам натоварването в бицепса. Защото като почна от гърба натоварването и после някак сякаш по-слабо ми се получава тренировката за бицепса. Пък и идеята да ги правя така е, че долу-горе като правя гърба бицепса малко или много си почива. :)
Мнението беше редактирано от gazena gadinka на 24.11.12 21:31.
24.11.12
21:46
Според мен, щом се занимаваш с бойни спортове, трябва да се ориентираш към кръгови тренировки, или поне да не са билдърски сплитове.
24.11.12
21:53
Благодаря ти за идеята, наборе. Ще ги преподредя нещата, но да те питам - долу-горе както са ми упражненията, ако ги направя на 3 или 4 кръга като на серия правя по 6 повторения, мислиш ли, че ще имам добър резултат, защото към момента бойния спорт ми е сравнително приоритетен.
24.11.12
22:12
Тя идеята да се тренира бицепса с гърба, е той да бъде изтощен до край след упражненията за гръб, с които неизбежно се тренира и той. Което е аналогично за гърдите и трицепса.
Ако целиш да вдигаш по тежки щанги за бицепс, по скоро трябва да го преместиш в друг ден. За това и в някои сплитове ръцете са в отделен ден.
Въпреки всичко трябва да се спазва правилото по големите мускулни групи да се тренират първи.
Поне това винаги спазвам, когато си правя сплит.
Едит: Ако приоритет ми бяха бойните спортове по скоро във фитенса бих тренирал по трибойсака система, тъй като в бойните спортове достатъчно се набляга на издръжливостта.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 24.11.12 22:22.
24.11.12
22:39
Не бях се замислял върхи тоя вариант като цел на тоя сплит.
Веднага ти казвам, че чак толкова качването на тежестта за бицепс не ми е чак толкова цел - все пак добре е да са ми силни бицепсите, но...
Ще ти послушам съвета за по-големите мускулни групи първи :)
А в какъв смисъл казваш това да тренирам трибойски щом тренирам боен спорт?
24.11.12
22:55
В смисъл, че при трибойците единствения важен фактор е силата, силни крака, гръб и гърди, а един боец освен бърз и издръжлив трябва да е и силен, за да е цялостно завършен като такъв.
Естествено със силата няма как да не дойде и маса, но тя по скоро ще е като бонус а не като цел.
24.11.12
23:03
Май си прав за силата - наистина си ми е важна. А за трибоя - ако се заема само с клек, лежанка и тяга няма ли да ми изостават някои мускулни групи?
А масата поне в определена степен си е бонус наистина.
24.11.12
23:13
Определено не съм най-запознатия с трибойските тренировки, но освен основните упражнения, клек, лег, тяга се правят и асистиращи упражнения, допълнителни за крака, гърди, гръб, рамене и ръце.
Между другото от трибойците, които познавам нищо не им изостава :) така, че едва ли има място за притеснение.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 24.11.12 23:15.
24.11.12
23:18
Благодаря ти за бързите и точни отговори :) Наистина ще се вслушам в съветите ти.
25.11.12
09:23
Тренировката която си описал, дори и да я правиш на кръгове не виждам как ще ти помогне в бойните спортове. Трябва да се ориентираш към кръгова програма за цялото тяло, защото в понеделник на спаринга не играеш само с гръб и бицепс или пък вторник с гърди и трицепс, участва цялото тяло. Погледни дневника на Мартински.
25.11.12
09:30
казано от megabolic x на 24.11.12, 22:12:
Едит: Ако приоритет ми бяха бойните спортове по скоро във фитенса бих тренирал по трибойсака система, тъй като в бойните спортове достатъчно се набляга на издръжливостта.
Тренирал съм по трибойски системи (ако мога така да нарека някой програми на които съм попадал в нета), но сега наблягам на щангистки движения и определено ми засилиха експлозивноста при прави удари.
25.11.12
09:34
Сега погледнах наистина на Мартински дневника - той прави някакви много странни кръгови тренировки наистина и явно му влизат добре и като сила и като издръжливост за бойната тренировка.
За трибойските програми - нямам мнение, защото не съм пробвал. Ти кое мислиш, че е по-добре - трибойския вариант или кръгова по варианта на Мартински.
P.S. Ти какъв боен спорт тренираш, че гледам си писал за сила на правия удар? :D
25.11.12
10:04
Защо да са странни :D Мартински прави 4 кръга с големи тежести в диапазона 3-6 повторения от: клек, тяга, лег, кофички, набирания подхват, набирания успореден хват, раменна преса. На въпроса ти, кое мисля, че е по-добрия вариант- определено кръговите тренировки.
п.п. с борба и бокс се занимавам.
25.11.12
10:26
Супер-значи и бойния ни спорт е еднакъв-и аз бокс и борба си тренирам.
А наистина ще пробвам с такива кръгови тренировки като на Мартински, защото при него си вижда, че ефекта от тях е доста добър.
казано от gazena gadinka на 24.11.12, 19:58:
Основната ми цел е да получа малко странична информация и критика относно режима си на тренировки, а и да си следя прогреса, който имам.
Тренировките ми са разпределени така-понеделник,сряда и петък-боен спорт, а вторник,четвъртък и събота-фитнес.
Старая се на фитнеса да спазвам сплит-програма.
Тааа за днешната тренировка- тренирах гръб и бицепс:
1. бицепсово сгъване с щанга-4х6
Забравих по-горе да си напиша целта на тренировките - главно сила и маса. :)
Хах,прегазения :D ти май хабер си нямаш от тренировки по фитнес и програми? Такова чудо до сега не бях виждал,някой да започва с бицепса и след това да прави гърба. Че нали при упражненията за гръб (дърпащи) точно бицепсът взема голямо участие. И ако той е изморен,няма да можеш да натовариш и гърба с максималните тежести.
Точно това е проблема на варианта гръб-бицепс,че от тренировката за гръб се натоварва и бицепса и после много естествено щом е изморен няма да използваш максималните тежести за него. А щом тренираш и борба ти трябва голяма сила на бицепсите. Както и на гърдите. А за бокс пък ти трябва сила в трицепса.
Сега разбра ли защо вариантът гърди-бицепс и гръб-трицепс е по-добър за твоя случай? Най-добре да използваш тая програма: http://www.bb-team.org/workout/1358_klasicheska-programa-za-pokachvane-na-muskulen-obem
Това е класика в жанра.
Не си написал колко килограма си и на какъв ръст,а профилът ти е затворен и не може да се види. Можеш да пишеш и използваните тежести в отделните упражнения.
25.11.12
13:33
Първо да уточня, че тая подредба на упражненията я правя за първи път откакто тренирам. Виждам, че доста хора не я одобрявате - ОК, ще я разкарам като вариант. Другото е, че до скоро си тренирах по класическия сплит бицепс+гърди, гръб+трицепс, крака+рамо и се чувствах доста добре по него, но реших да видя и други варианти на трениране. Виждам, че тая програма, която си ми пратил е сходна с това, което съм правил наистина.
В момента активно обмислям дали да не пробвам както предложиха и други колеги от форума да правя кръгови тренировки или трибойски стил на трениране, за да имам максимална полза и в бойните спортове. Другия вариант си е класическия сплит, който и ти предлагаш.
За килограмите и ръста - 180см съм 75 кг.
Казваш, че профила ми е затворен за съжаление още като го правех си бяха така зададени настройките и не можах да ги оправя. За тежестите в сериите - по нататък ще ги пиша :)
Мнението беше редактирано от gazena gadinka на 25.11.12 13:35.
казано от gazena gadinka на 25.11.12, 13:33:
В момента активно обмислям дали да не пробвам както предложиха и други колеги от форума да правя кръгови тренировки или трибойски стил на трениране, за да имам максимална полза и в бойните спортове. Другия вариант си е класическия сплит, който и ти предлагаш.
За килограмите и ръста - 180см съм 75 кг.
За тежестите в сериите - по нататък ще ги пиша :)
Ето виждаш ли от какво голямо значение е информацията за ръст,тегло,използвани тежести. Имаш атлетично тяло или поне така изглежда на снимката. Но понеже си заснет под ъгъл отгоре надолу,мислех че не си по-висок от 166-168 см и не ти давах повече от 65-68 кг. :) Смятах,че си по-дребничък и не си за тежки програми,кръгове и трибойски варианти. :) Тъй че според физическите данни може много по-точно да се предложи подходящата програма. А в зависимост от използваните тежести и силата ще ти предложат програма за маса,сплитове или 5х5 програмата за повече сила,както и останалите варианти.
Моят съвет е да се насочиш към базови тренировки за цялото тяло с 4 основни движения - клек , тяга , лежанка , милитъри/раменни преси.
Ако си заинтересован погледни системите 5х5 , Клек в 20 повторения или Тренировки от типа”А” и “Б” през ден.Написах я за дневника на едно момче от форума , споделям ти я и тука ако решиш някога да пробваш.
Тренировка А
1.Клек
2.Лежанка
3.Кофички
4.Гребане с щанга/дъмбел
Тренировка Б
1.Мъртва тяга
2.Раменни /Милитъри преси
3.Набиране
4.Повдигане на краката от стенд
1 седмица - А , почивка , Б , почивка , А , почивка , почивка
2 седмица - Б , почивка , А , почивка , Б , почивка , почивка
25.11.12
14:30
До Миро - благодаря за съвета, може да пробвам и тия варианти. И да, снимката ми е малко отгоре и изглеждам малко по-нисък. По принцип и аз мисля, че съм долу-горе прилично оформен към момента и затова търся вариант да повишавам още силата и издръжливостта защото те са ми доста важни.
До Anyone - идеята за няколко базови упражнения, които да се въртят като тренировки А и Б е интересна. Може наистина да я пробвам, за да видя как ще ми дойде като качване на маса и сила. Също варианта 5х5, за който мислех, че е типично трибойски.
Все още пробвам различни програми и търся оптимален ефект.
25.11.12
14:52
казано от Миро на 25.11.12, 14:04:
....Смятах,че си по-дребничък и не си за тежки програми,кръгове и трибойски варианти. :) ...
т.е. дребничките трябва да тренират лекичко ли :))) Явно доста хабер си имаш по въпроса!
26.11.12
10:31
казано от gazena gadinka на 24.11.12, 23:03:
Май си прав за силата - наистина си ми е важна. А за трибоя - ако се заема само с клек, лежанка и тяга няма ли да ми изостават някои мускулни групи?
А масата поне в определена степен си е бонус наистина.
Ще ти изостанат много по-важни качества - експлозивност и скорстна издръжливост.
Бокс и фитнес се комбинират по няколко начина, според това на кое си дал приоритет.
26.11.12
18:55
Може ли да поискам малко уточнение - за трибойския вариант на трениране ли говориш?
И също да помоля за съвет, понеже знам, че си от хората в тоя форум, които много разбират от тренировки. Как е по-добре да комбинирам бокса и фитнеса при положение, че бокса ми е приоритетен - на фитнеса да правя кръгови тренировки, в които включвам базови упражнения, или да тренирам по сплита тип тренировка А и Б. Защото съм се спрял на тия два варианта, а не мога да реша, кое е по-добре?
26.11.12
22:41
И така днес - бокс тренировка
20 минути загрявка
1 рунд бой със сянка
2 рунда техника на чувал
5 рунда спаринг
разтягане и ОФП
27.11.12
14:22
казано от gazena gadinka на 26.11.12, 18:55:
Може ли да поискам малко уточнение - за трибойския вариант на трениране ли говориш?
Да, за такъв вариант на трениране говоря.
казано от gazena gadinka на 26.11.12, 18:55:
Как е по-добре да комбинирам бокса и фитнеса при положение, че бокса ми е приоритетен - на фитнеса да правя кръгови тренировки, в които включвам базови упражнения, или да тренирам по сплита тип тренировка А и Б. Защото съм се спрял на тия два варианта, а не мога да реша, кое е по-добре?
Тоя “сплит А и Б” е варианция на трибойска схема с асистиращи. 99% порцента от силовите протоколи са такива.
За тебе, след като слагаш бокса като водещ, единствения път във фитнеса е ОФП, а най-удачния начин за ОФП когато нямаш кой знае какъв стаж и опит е кръгови тренировки. Като понаякнеш почваш да наблягаш на СФП.
27.11.12
21:17
Благодаря ти за изчерпателната информация.
Значи си почвам с кръгови тренировки във фитнеса.
27.11.12
21:35
И така-днес фитнес - кръгова тренировка
6 х40кг на гладиатор за гръб
6х35кг бицепсово сгъване с щанга
6х45кг лежанка
6х35кг за трицепс на машина
6х50кг мечка
6х60кг клек
Това 4 пълни кръга.
28.11.12
20:04
Днес - бокс тренировка. Общо взето се получи доста добре, защото се бяхме събрали достатъчно хора, че имаше доволно за спаринги :)
Та за самата тренировка:
20 минути загрявка
1 рунд - бой със сянка
8 рунда-спаринг свободно
1 рунд - гирички
И после малко набиранки, кофички, лицеви опори, коремни преси. Постарах се от всичките да правя по 3-4 серии по 20-30 повторения.
29.11.12
21:29
Днес - отвратително време вечерта. Докато се прибера от залата до нас почти ме изкъпа, но все пак добра тренировка се получи:
3х6х50,60,70 лег
4х6х35 бицепсово сгъване с щанга (малко леко,ама...)
4х6х70 клек (прилично влезе)
4х6х40 гладиатор за гръб
3х8х50 чукчета с щанга
Днес понаправих малко пирамида на лежанката, че първата серия ми беше малко тегава, ама после се оправиха нещата.
02.12.12
19:03
Здравейте. Аз пропуснах да пиша няколко дни за съжаление. Днес го мислех да е почивен ден, но не се сдържах и преди да завали в града успях да направя една тренировка на лостовете до нас.
набирания широк хват - 4х15повторения
набирания тесен хват - 5х10 повторения
кофички - 4х15повторения
лицеви опори - 5х20повторения
02.12.12
21:32
Засега съм доволен от тренировките на бокса. Средно правим по 8-9 рунда свободно бокс, 2-3 рунда тренировка на удари. А фитнеса може и да са ми по-слаби тренировките ама това е - засега бокса ми е приоритетен.
В какъв смисъл казваш да са постни. В залата където тренираш по-хард ли са тренировките?
Незнам дали са по хард,
примерно последната тренировка по бокс
отработване на удари
3-рунда стъпки
3-р бой със сянка
3-р отклони с удари
3-р скачане на въже
и за край тренера ни оставя да си правим свободни спаринги кой колкото иска,по принцип се въртим.
03.12.12
22:34
Супер са ти и на теб тренировките.
Днес и аз бях на бокс.
2 рундабой със сянка
2 рунда отработване на удари
6 рунда спаринги
2 рунда скачане на въже
1 рунд удари с гирички
После имаше и малко ОФП - лицеви, набиранки, кофички.
09.12.12
12:54
Здравейте :) Тая седмица пропуснах едната фитнес тренировка, че в петъка имахме вътрешен турнир в бокс залата, където тренирам и исках да съм максимално отпочинал за нея. Представих се доста добре на състезанието :)
Та вчера правих фитнес тренировка. Реших за малко разнообразие от кръговите тренировки да наблегна на гръб, трапец и рамо, че са ми по-слаби като мускулни групи.
За гръб правих:
набирания - 4х12 , като вторите две серии ги правих с 5 кг допълнителна тежест
гладиатор - 3х8х45кг
мечка - 4х6х35кг
за трапец - повдигания на лост за трапец(не съм много сигурен как се казва упражнението) 3х8х30кг
за рамо :
раменни преси с щанга - 4х6х25кг (за съжаление ми бяха доста слаби тоя път)
повдигане на дъмбели за предно рамо - 3х8х15кг - на ръка
И искам да ви попитам, кое упражнение за гръб е по-ефикасно - мечката или гребането с щанга?
Правил съм ги и двете, ама ми е трудно да преценя от кое има повече ефект :)
16.12.12
16:08
Здравейте. Вчера се получи доста здраво фитнес тренировката :)
Тренирах гръб, рамо и трицепс.
на гладиатора за гръб - 4х8х45кг
гребане на машина - 3х10х40кг
чукчета с щанга - 4х6х50кг
френско за трицепс - 3х10х30кг
лег с тесен хват - 4х6х30кг
на машина - 4х8х35кг
раменни преси с щанга - 3х8х30кг
повдигания на дъмбели за рамо - 4х10х12кг на ръка