27.06.12
21:35
Премествам в тази тема няколко интересни мнения от моя дневник. Мисля, че ще е много полезно за интересуващи се.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 27.06.12 21:37.
27.06.12
07:15
Пробиотиците при мен направиха истинско чудо, при това за нула време. За съжаление сякаш нещата се връщат към старата си форма доста по-бързо, отколкото очаквах. Явно боклучавата храна, която ядем, има сериозно влияние върху чревната флора. Сякаш на всеки 4-5 месеца по един пробиотик или синбиотик ще поддържат нещата в релси.
27.06.12
17:30
Защо през няколко месеца пробиотици,а ензими редовно,според мен трябва да е обратното.
27.06.12
17:32
Ха, аз тръгнах да пиша, че съдейки по храната, която приемаме (при цялото ни старание да е от доверени източници), ензимите, а изглежда и пробиотиците, следва да се приемат редовно, а не на периоди.
Не съм чел задълбочено, та ако сте срещали сведения за обратното, споделете - да не си правя погрешни планове.
27.06.12
17:41
Ами...работата на ензимите е да разграждат храната. Колкото повече храна поемаме наведнъж, толкова повече ензими са необходими за оптималната обработка. Затова при големите хранения, ензимите са от голяма помощ. При малките хранения пак биха били полезни, но е по-скоро загуба на дози и вид разхищение.
Пробиотиците/бактериите, веднъж “загнездени”, си стоят в червата и си вършат там тяхната си работа. Доколкото знам най-серозно върху тях влияят медикаментите (антибиотиците примерно), както и хлорът в чешмяната вода. Junk food-а също така, но не съм сигурен, че влиянието на храната е толкова силно, че да се налага ежедневна и постоянна употреба на пробиотици. Според мен, ако изключим медикаментите и се храним с качествени храни (доколкото е възможно), бактериите в чревната флора са си окей и едва на няколко месеца може да се прави нещо като профилактика.
Поне аз така ги мисля нещата.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.06.12 17:44.
27.06.12
17:45
До колкото знам приема на допълнителни ензими може да повлияе на естественото им производство,но не съм се интересувал за кои ензими при какви дози за какви периоди.
Относно пробиотиците не съм срещал подобни особености.
27.06.12
17:47
казано от Denny Crane на 27.06.12, 17:45:
До колкото знам приема на допълнителни ензими може да повлияе на естественото им производство,но не съм се интересувал за кои ензими при какви дози за какви периоди.
И аз си го мислих това преди време и това беше първото нещо, което проверих преди да започна прием на ензими. Даже пусках теми тук във форума. Стигах до извода, че не влияе върху собствената секреция. Ако все пак някой има подобна информация (аз не намерих), нека сподели.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.06.12 17:47.
27.06.12
17:48
казано от Тихомир Велев на 27.06.12, 17:41:
Според мен, ако изключим медикаментите и се храним с качествени храни (доколкото е възможно), бактериите в чревната флора са си окей и едва на няколко месеца може да се прави нещо като профилактика.
Поне аз така ги мисля нещата.
Тук си прав, пробиотиците се приемат на периоди, най-често през пролетта се приемат по 1-2 месеца и се спират. Относно пробиотиците съм говорила с биотехнолози, които потвърждават това.
За храносмилателните ензими, ами честно смятам, че и при тях трябва да има някаква почивка, но Мила от Марс :P само може да смята, пък някой друг може друго да мисли ;)
27.06.12
17:56
За ензимите - възможно и така да е...
Но защо да се почива от пробиотици при положение,че са в постоянен кръговрат.Все едно почивка от ферментирали млечни храни (кисели млека и т.н.)
27.06.12
18:10
Не мога да ти дам точен отговор, не съм ги питала, а и сега не са ми под ръка да ги питам...но замисли се, дали пробиотиците трябва да са хранителна добавка, която да се приема постоянно. Не смятам, че примера за киселите млека ти е много точен, обаче. Пробиотиците се пият по-скоро, когато наистина има някакъв стомашен ( и не само) проблем - при прием на антибиотици, чревни инфекции, абсорбцията на лактоза при хора, които не могат да я усвояват, лекуват инфекциозна диария, хранителни алергии (най-вече към млечни продукти) и т.н.т
А приема им 1 или 2 пъти годишно е по-скоро профилактичен, но не и задължителен ако няма някакъв проблем.
27.06.12
18:56
казано от Denny Crane на 27.06.12, 17:56:
За ензимите - възможно и така да е...
Но защо да се почива от пробиотици при положение,че са в постоянен кръговрат.Все едно почивка от ферментирали млечни храни (кисели млека и т.н.)
Не съм попадал на информация дали продължителният прием на пробиотици (чрез суплементи) може да окаже някакви странични ефекти, но дори и да приемем, че няма такива, въпросът не е в това дали трябва или не трябва да се почива от пробиотици (като суплементи), а че не е нужно и няма смисъл да се взимат постоянно, ако поддържаш вече наличните бактерии в добър баланс.
В червата ни се поддържа относително постоянен брой бактерии, като изключим началните години на развитието ни, в които този брой и вид доста се мени. Но от един момент нататък броят бактерии се поддържа сравнително постоянен. Тук настъпва моментът на баланс на тези бактерии. Разделени са на 3 основни вида - добри, лоши и неутрални бактерии.
Ако ядеш качествена храна - плодове, зеленчуци, ферментирали храни (млека и т.н.), месо и т.н., това стимулира развитието на добрите бактерии и поддържането на техния брой в пъти над този на лошите бактерии.
Ако ядеш junk - бонбони, шоколади, силно преработени храни и т.н., това стимулира развитието на лошите бактерии и разрастването на техния брой на добрите бактерии.
В този смисъл, ако се храниш добре, няма да имаш нужда от пробиотици като суплемент, понеже ще си поддържаш добър баланс в червата.
Кога се налага и препоръчва използването на пробиотици?
1. Когато дълго време ядеш junk и лошите бактерии се разрастнат. Това води до отслабване на имунитета, чести инфекции и боледувания, лошо храносмилане и т.н. Боледуването допълнително съпътства умирането на добрите бактерии и разрастването на лошите и става...миш-маш. :)
2. Когато поради заболяване пиеш медикаменти, да кажем антибиотици, те просто помитат всякакви бактерии в червата. Няма лоши, няма добри - всичко изчезва. В този случай храносмилането, имунитета и т.н. стават критични. Вариантите в този случай са два - или си набавяш всичките милиарди бактерии от ферментирали храни, или си купуваш пробиотици (или синбиотици). Предимството на суплемента е, че съдържа в пъти повече бактерии, отколкото се съдържат в храната ни и следователно улесняват целия процес.
След като си достигнал оптимално количество на бактерии в червата, остава само да ги поддържаш в добро съотношение (добри към лоши) чрез здравословно хранене. С времето неминуемо този баланс ще се наруши (все пак и най-здравословната ни храна е третирана с боклуци), но това става бавно. Зависи как се храниш. Та, като настъпи този момент, отново викаш на помощ суплементите и такам.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.06.12 19:13.
Преди известно време правих експерименти с ензими и пробвах почти цялата гама на NOW, в онзи период приемах 300-350+гр. белтъчини дневно и храносмилтелната ми система изпитваше определени затруднения, по време на приема на ензими нещата се нормализираха, а най-интересното от всичко е това, че след преустановяване на приемът им проблемите не се върнаха и дори сега след около 2 години мога да се похваля със желязно храносмилане въпреки всекидневния прием на 250-300 гр белтъчини. Организмът ми определено се адаптира към подобен тип хранене и въпреки, че немога да твърдя, че ензимите са причина за това, със сигурност мога да кажа, че малко или повече подпомогнаха този процес.
27.06.12
22:55
Вкъщи си правим кисело мляко, истински пробиотик от древността :)
27.06.12
23:08
казано от Тихомир Велев на 27.06.12, 18:56:
...
Ако ядеш качествена храна - плодове, зеленчуци, ферментирали храни (млека и т.н.), месо и т.н., това стимулира развитието на добрите бактерии и поддържането на техния брой в пъти над този на лошите бактерии.
Ако ядеш junk - бонбони, шоколади, силно преработени храни и т.н., това стимулира развитието на лошите бактерии и разрастването на техния брой на добрите бактерии.
В този смисъл, ако се храниш добре, няма да имаш нужда от пробиотици като суплемент, понеже ще си поддържаш добър баланс в червата..........
Правилно. Въпреки че може и изкуствено да произвеждаме храни, съдържащи ензими, както това става при ферментиралите храни, микроорганизмите - различните видове бактерии, са всъщност производителите на тези ензими. Поради това, дори ако можем да създадем среда, в която микроорганизмите да правят ензими, не можем изкуствено да синтезираме и произвеждаме ензими. А приемането на храни, съдържащи ензими, създава интестинална среда, позволяваща на чревните бактерии да произвеждат ензими. Около 3000 вида от произведените в тялото ензими се образуват от чревните бактерии. Факт е, че дори да ядете храни, изобилстващи на ензими, те обикновено не се абсорбират направо от тялото ви. Повечето хранителни ензими се разграждат в процеса на храносмилането и се усвояват чрез червата под формата на пептиди и аминокиселини.
Въпреки теорията, че много видове ензими са създадени в отговор на нуждите на тялото ни, все още не е ясно как те възникват в клетките. Д-р Едуард Хауъл, пионер в изследванията на ензимите, предлага една наистина интересна теория. Той твърди, че броят на ензимите, които едно живо същество може да произведе през живота си, е предварително определен. Д-р Хауъл нарича този фиксиран брой телесни ензими „ензимен потенциал”. И когато този потенциал се изчерпи, животът на тялото стига до своя край. Редовната употреба на алкохол и цигари, преяждането, яденето на храна, съдържаща хранителни добавки, стресовите ситуации и употребата на лекарства - всичко това е свързано с изразходването на огромен брой ензими. Има разни теории, че когато сме щастливи произвеждаме повече ензими...
Ензимният фактор
Д-р Хироми Шиния
ДИЕТАТА НА БЪДЕЩЕТО, която предпазва от сърдечносъдови болести, лекува рак и стопира диабета тип 2.
Американският световноизвестен гастроентеролог д-р Хироми Шиния описва подробно как да доставяте на тялото си ензими, така че никога повече да не се нуждаете от хирургични интервенции и хапчета за лечение на т.нар. болести на остаряването. Той съветва как да се храните, как да пиете, как да живеете.
http://www.spiralata.net/kn_bul/enz_faktor.zip
Със сигурност има много важни неща в тази книга, но ми беше достатъчно да му прочета хранителния режим и препоръките.
Неща преписвани до полуда.
В разрез със сегашните ми разбирания, но същите като разбиранията ми преди 5-10год.
Както навсякъде модата се върти и в диетите.
Сигурно след година, пет или десет пак ще почна да закусвам, ще стана веган и ще правя само стречинг и нискоинтензивни тренировки.
Нали трябва да сме в крак с модата...