Загряване и стречинг - да или не?

Прескочи до:

29.11.12
06:34

Преди малко със събуждането направих малко стречинг, понеже се чувствах като абсолютно дърво и лишена от всякаква енергия. Сега съм много по-добре :D

29.11.12
09:33

казано от Dimzata на 28.11.12, 17:26:

Да може да нямам твоят опит в бойните спортове или силовите тренировки, но определено имам опит с нещо много близко до бойните изкуства - брейкът. Там има много заемствани елементи именно от бойни спортове, гимнастика и прочее. Аз лично винаги пиша от личен опит и/или от наблюдения върху хора, с които съм тренирал персонално.

Dizma, моето момче, ти нямаш опит в БИ :) Дори и да си посетил N броя тренировки ;)
От биомеханична гледна точка брейка и бойните изкуства имат общо колкото вафла “Ная” и свинска пържола. Мога да ти изложа всички различия пунктуално, ако държиш. Не се залъгвай, че след като се въртиш и търкаляш по земята, подскачаш и правиш някакви маймунджулъци, които приличат на бойните елементи от филмите, то значи каквото е в брейка, това е и в БИ.
Методиката на обучение в различните БИ колкото и да индивидуална за всяка школа(даже не разлика от стил до стил), толкова е и сходна в общите елементи. тази методика не е плод на четене на поликин/цацулин или който там се сещаш още, тя е плод на десетина века проба-грешка от няколко милиони трениращи. Щом в съвременния вариант на БИ/БС се е запазила тази методика - със статично разтягане преди натоварване, значи има смисъл в нея, а не в друга. Може да се самозаблуждаваш колкото си искаш за “стречинга”, може да четеш колкото си искаш умотворения на големите имена, но много те моля - не намесвай БИ. Както аз не намесвам брейка, волейбола, баскетбола, плуването, билярда, народните танци - не разбирам, не мога, не взимам отношение.

29.11.12
10:53

казано от Петко К на 28.11.12, 23:38:

Това с “одървянето” го чувам от 20 години, и още чакам да ми сe случи ;)
Моята “загрявка” при почти всяка тренировка:
Ротации в кръста - десетина броя. Махове с ръцете - 15-20 или докато усетя загряване в мускулите. Ротации в раменете по десетина броя напред и назад.
Хващам се с една ръка за нещо и обтягам гърдите леко за няколко секунди, или хващам се с две ръце и обтягам гърба пак така - тук зависи какво мисля да тренирам, но може и двете да ги направя. Ако правя крака, правя и няколко напада и клекове без тежест (със задържане и обтягане най-долу), сгъвам си крака, хващам стъпалото с  ръка и го обтягам леко назад.
Това всичко отнема 2 мин.
После си почвам тренировката. След нея ако разтягам нещо (рядко) е пак гърдите и гърба по описаната схема, за няколко сек.
По тази схема нито губя сила за тренировки, нито се вдървявам, нито пък ме боли нещо ;)
Иначе, вие пак от нещо толкова просто направихте големия проблем :D

Петко,
Всичко, което си написал е верно. Само че, няколко човека тук, писахме за гъвкавост, каквато не е необходима на един нормално спортуващ фитнес човек и която ако не си притежавал няма как да разбереш понятието “одървяне”. За някой, който просто се занимава със силови тренировки, тази гъвкавост, за която говорим е ненужна. Това, което ти описваш е напълно достатъчно. Просто задълбахме по-надълбоко без да има такава нужда :)

29.11.12
11:20

James, ясно е, че нямам опитът, който ти имаш, но ще ти задам един въпрос, над който, ако помислиш малко ще разбереш, че от самото начало спориш за глупости. :) Загрявате ли в самото начало, преди стречинг и тренировка? Говоря за загряване от тип тичане, въртене на ръцете и т.н. неща, които и Петко описа. Понеже знам отговора, защото не само ти си запознат със БИ или познаваш хора, които ги практикуват, се надявам да разбереш, че отначалото спориш без да помислиш дори малко над думите ми. Просто отново се убедих, че тука има хора, които живеят за това да се заядат и изтъкнат, като се хващат за най-малкото.

Петко, “одървянето”, въпреки много малкото си опит, съм забелязал, че става най-вече поради следните причини: непълна амплитуда на изпълнение на дадени упражнения или на всичките, структурни дисбаланси, неправилно изпълнение на упражнения, също всеки човек е уникален и има различна мобилност на ставите и разни др.

29.11.12
11:26

казано от Dimzata на 29.11.12, 11:20:

James, ясно е, че нямам опитът, който ти имаш, но ще ти задам един въпрос, над който, ако помислиш малко ще разбереш, че от самото начало спориш за глупости. :) Загрявате ли в самото начало, преди стречинг и тренировка? Говоря за загряване от тип тичане, въртене на ръцете и т.н. неща, които и Петко описа. Понеже знам отговора, защото не само ти си запознат със БИ или познаваш хора, които ги практикуват, се надявам да разбереш, че отначалото спориш без да помислиш дори малко над думите ми. Просто отново се убедих, че тука има хора, които живеят за това да се заядат и изтъкнат, като се хващат за най-малкото.

Dizma, преди тичането се разтяга статично, след тичането почва динамичното разтягане и загрявката. Сега да ми спориш за неща, които аз и още 1000 души сме правили над 20 години и никой не е изревал от нещо - смисъл няма. Казах ти - нямаш опит с БИ, не спори, не са ти ясни нещата. Не ми е целта “да блесна”, но май твоята е такава. Задай ми още 20 въпроса, ще ти отговоря, но от това смисъл няма. БИ и силови имат общо колкото брейк и БИ.

Със здраве !

29.11.12
12:33

казано от Svetoslav на 29.11.12, 10:53:

.....и която ако не си притежавал няма как да разбереш понятието “одървяне”.

Одървянето го разбирам като намален обхват на движение в ставата или невъзможност за изпълнение на дадено движение с пълна амплитуда.
Иначе, да кажем, че притежавам прилична гъвкавост, каквато повечето хора нямат ;) Естествено, йоги или хора, които се разтягат по много и целенасочено са по-гъвкави от мен, но не ми е и цел да се сравнявам с тях. Освен това, свръхгъвкавост, от сорта да си огънеш гръбнака назад и да допреш глава до пода или да си вдигнеш краката зад врата не само е излишна, но и в много случаи е вредна.

Мнението беше редактирано от Петко К на 29.11.12 12:33.

29.11.12
13:14

Aми аз говорих за “одървяне” на мускули и сухожилия.
Ако говорим само за обхвата на движение, дори и да няма намален обхват на движение на ставата, то пълната амплитуда на движението е трудна или болезнена и с годините започва да се губи и просто става по-малка.
А иначе под “одървяне” включвам и намалена бързина и лекота на изпълнение на някои движения, както и невъзможност да се изпълняват продължително време поради липса на необходимата гъвкавост на мускулите и сухожилията. Да не говорим, че без тази гъвкавост някои движения изобщо не могат да се изпълнят правилно и с необходимия баланс.
Ако някой не го е изпитал е трудно да го разбере.
Най-прост пример - няколко рунда бокс на чувал. Не се изисква никаква гъвкавост на пръв поглед. Ако съм тренирал 1-2 месеца само фитнес, без нищо друго то за няколко рунда само ръцете ми почват да “тежат”, бицепсите и рамете болят. Просто защото се губи гъвкавостта на мускулите и сухожилията. И изобщо не говоря за загубата на бързина, която също е следствие от това.
Всичко описано по-горе представлява част от това “одървяне”. А ако заговорим за високи ритници то тогава без гъвкавост нито може да ги изпълни човек както трябва, нито може да издържи повече от 1-2 минути да рита. Изпълнението на клек и бедрено сгъване например, без разтягане на съответните мускули и сухожилия ти “одървя” краката. Може да имаш пълна амплитуда на движението и голяма сила, но нямаш нищо друго. Дори и сила на удара нямаш като хората без съответната гъвкавост. Надявам се този път да е станало по-ясно.

29.11.12
13:20

казано от Svetoslav на 29.11.12, 13:14:

Най-прост пример - няколко рунда бокс на чувал. Не се изисква никаква гъвкавост на пръв поглед. Ако съм тренирал 1-2 месеца само фитнес, без нищо друго то за няколко рунда само ръцете ми почват да “тежат”, бицепсите и рамете болят. Просто защото се губи гъвкавостта на мускулите и сухожилията.

Губиш издръжливост и евентуално техника. Това няма нищо общо с гъвкавост.

Мнението беше редактирано от Петко К на 29.11.12 13:20.

29.11.12
14:33

казано от James Hinks на 29.11.12, 11:26:

БИ и силови имат общо колкото брейк и БИ.

Тогава защо се намесиха изобщо във въпроса за разтягане преди тренировка? (wasntme)
И аз съм на мнение, че БИ са изолиран случай, който не може да се отнесе към физическата практика на занимаващите се с фитнес/силови/силови-кондиционни тренировки. Да не говорим, че в зависимост от практикувания спорт схемата за стречинг би се отличавала коренно според спецификите му, един вид “кондиционен стречинг”, ако щете.

Мнението беше редактирано от Margi на 29.11.12 15:44.

29.11.12
14:37

казано от James Hinks на 28.11.12, 11:03:

казано от slavko на 28.11.12, 11:00:

казано от James Hinks на 28.11.12, 10:48:

казано от Dimzata на 28.11.12, 09:54:

“Методът е подходящ за възстановяване на мускулатурата непосредствено след силова тренировка, но е добре да се избягва преди нея, поради повишения риск от травми.
Същото съм го чел и при Поликин и много фруги силови треньори, при бойните изкуства е същото

Греда :)
Настоятелно моля, за разтягане в бойните изкуства да се изказват хора със сериозен опит в тях ;)

Ти само това ли изчете от мнението или искаш да изтъкнеш опита си в бойните изкуства?

Това е фрапираща глупост и искам да изтъкна нея, че някой може да се подлъже и да го пробва.
Останалото не съм го коментирал както виждаш.

:)

29.11.12
15:46

[quote author=”Петко К” date=“1354188024 Губиш издръжливост и евентуално техника. Това няма нищо общо с гъвкавост.

Ами аз говорих за случай, когато не си спирал да тренираш, а си наблягал само на силовата част.Мускулите си губят гъвкавостта и затова болят.
Ако имаш няколко или повече от няколко години тренировки по БИ и си се състезавал, кажи да знаем и сподели опит. Ако не, е излишно да спорим, тъй като просто не знаеш за какво говоря. :)

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 29.11.12 15:49.

29.11.12
15:58

Прав си не знам за какво говориш и честно казано, не мисля да вниквам в обърканите ти обяснения.

29.11.12
16:01

казано от Svetoslav на 29.11.12, 15:46:

Ами аз говорих за случай, когато не си спирал да тренираш, а си наблягал само на силовата част.Мускулите си губят гъвкавостта и затова болят.
Ако имаш няколко или повече от няколко години тренировки по БИ и си се състезавал, кажи да знаем и сподели опит. Ако не, е излишно да спорим, тъй като просто не знаеш за какво говоря. :)

Май май бъркаш мускулната треска с гъвкавост ?! То и аз не спирам да тренирам, ма ей сега да ме накараш да карам вело аргуметъра 2-3 км и утре ще съм схванат целия :) ново натоварване, нормално, схващаш ? : )

Мнението беше редактирано от Madboy на 29.11.12 16:01.

29.11.12
16:02

Именно, ама какво ли разбираме ние, като не сме тренирали няколко години БИ.

29.11.12
16:33

За хора, на които не им се е налагало да съчетават гъвкавост, бързина, сила и съответна издръжливост, обясненията ми наистина звучат “объркано” :)
Който знае за какво говоря ще ме разбере. Който не знае, почва да философства от обща култура. Лошо няма, но с нищо не се допринася за дискусията :)
От щангист боксьор не става, както и обратното. Те и затова не дават мнение едни на други за тънкостите в спорта на другия.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 29.11.12 17:01.

29.11.12
16:42

Объркано не е точната дума :D

29.11.12
17:35

Различните спортове си имат спецификата.
Аз не виждам нищо объркано в постовете на Светльо, а по-скоро една хубава дискусия.

29.11.12
19:06

Продължаваме да гледаме филма :) Чак Петко се сърди, а щом и Медбой се е търкулнал в темата като похлупаче, ясна работата...
Не е необходимо всички да са на едно мнение.
Още повече, че се говори за множество спортове, както успях да установя.

Нито пък е невероятно лаици да се изказват обосновано, а корифеите - да грешат или да не се изказват точно.

Аз съм за загряването, а също и за някакви леки разтяжки преди тренировка. Тренирала съм и без загряване преди тренировка и тогава не усетих разлика, в интерес на истината. Но ми се струва, че с нея е по - добре.
За “одървянето” - на мен ми се е случвало. И то как...Вероятно е било в резултат и на липса на стречинг след тренировка. Който не го е изпитвал, е късметлия, но мисля, че по - голямата част от хората са наясно със смисъла на “термина” от личен опит.

А пропо, аз считам, че не е лошо да тестваме гъвкавостта си от време на време и да коригираме своевременно, ако усетим промяна с отрицателен знак. Напр. силната болка при разтягане на даден мускул сигнализира за предстоящи или вече налични проблеми. И е хубаво да се има предвид особено при повишения риск при билдърите от скъсяване на мускули с повишен тонус. Не че съм чула някой да се оплаква, но това рефлектира върху стойката и е нещо, което често може да се види в залата. Балансът при тренирането на антагонистите и разтягането на тренираната мускулна група помагат.
В този смисъл, аз съм много “за” разтягането след тренировка.

Мнението беше редактирано от Инис на 29.11.12 19:09.

29.11.12
20:24

Цялата дискусия тръгна от статичният стречинг, ето го и моето мнение:

Дали статичният стречинг преди тренировка на незагряти мускули води 100% до контузии? - Не, просто увеличава възможността за такива. Може и никога да не се случи, особено на хора, които по принцип са добре “разтегнати” и такива, които не са спирали от деца да практикуват даденият спорт.

Може ли да се прави статичен стречинг без загрявка, преди тренировка и т.н.? - Разбира се, че може, но не е препоръчително.

Статичният стречинг след тренировка било тя силова или не, може да има само ползи - по-добро възстяновяване, отпускане на мускулатурата и много други, които вече споменах в предните си постове.

James, ти отново не ме разбра, аз не споря с теб нито за БИ, нито за силови тренировки и неща, в които нямам твоят опит. Аз споря с теб за стречинга. Статичният стречинг си е статичен стречинг, няма значение дали го прави каратист, джудист, тракторист, щангист, водопроводчик, ИТ специалист, батман, йога мастър и т.н. Да, разбира се ще има разлика в това колко са стречнати и при някои ще има доста повече болка от при други, ще има разлика в аплитудата и прочее, но той си остава статичен стречинг. Това, че ти и още “1000 души” го правите не го прави препоръчително.

Което ме накара да се разровя много стабилно по форумите за БИ/БС и да питам малко познати, които се занимават с това от деца(със състезателни цели). Очаквах да намеря повече от тези 1000 души, но по форумите изникнаха най-много към 6-7, които споменават, че са правили статичен стречинг преди примерно кикинг тренировка(примерно!), но повечето споменават, че е след загрявката, която между другото включва бягането. Може би само 2ма не споменават за никаква загрявка или поне аз не видях. Още повече ти поставяш всички БИ под един знаменател, а моят “треньор”, ако мога така да го нарека, който преди това беше тренирал таекуондо, ми е споменавал не веднъж, че именно основата от таекуондото му е помогнала много в брейка. Особено използването на силата на инерцията и т.н. Разбира се, че няма толкова общо с джудо, бойно самбо, бокс и т.н., но пак казвам темата не е за БИ. Също така не смятам, че щом ти и още 1000 души го правите, от които аз и 50 не мога да открия, то статичният стречинг на незагряти мускули е световно използвана практика в БИ. Просто аз освен обосновки от типа “това е така, защото аз съм казал” и “ти нищо не разбираш от БИ” не видях. Това е, като преди време, когато някакви хора ми казваха, че трябвало да ям на 2-3 часа протеин, че мускулите се топели - никакво научно доказателство, само приказки. Поликин, Цацулин и т.н. не ме интересуват, ако нещо няма логична обосновка или научна такава, за мен е вярно, колкото, че Зевс хвърля гръмотевиците по земята. ;)

Аз съм логичен човек и обичам логичните обяснения, приемам фактът, че може би в много БИ/БС се прави статичен стречинг преди тренировка и че може би не съм напълно прав, но много от практикуващите го правят от деца и те за тях стречинга е нещо рутинно. Все пак бих се радвал, ако получа обоснована информация по темата. :)

Мнението беше редактирано от Dimzata на 29.11.12 20:25.

29.11.12
20:35

казано от Svetoslav на 29.11.12, 16:33:

От щангист боксьор не става, както и обратното. Те и затова не дават мнение едни на други за тънкостите в спорта на другия.

Не виждам някой да говори за боксьори, нито си спомням да съм давал съвети на боксьори за бокса ;) Говорим си за гъвкавост и разтягане.
Като не тренираш дълго време даден спорт или движение, е напълно нормално първите тренировки да не се чувстваш много в свои води, но това е до координация и техника. Т.е., като биеш по чувала в дадения по-горе пример, който аз коментирах, ако дълго време не си правил дадено движение или тепърва го правиш, е нормално тялото да те ограничава в известна степен свободата и скоростта на движение. Това е с цел да те предпази от травма. Съответно може да изпитваш известна вдървеност, защото движението ти е още непривично. Това е като да се учиш да караш колело или някое ново упражнение. А ако е като в случая с чувала, т.е., не си го тренирал скоро, е нормално и издръжливостта да е паднала и по-лесно да трупаш млечна киселина, което е и причината бързо да ти отмалеят ръцете.
Ако под това разбираме липса на гъвкавост (или вдървяване) - ок, така е. Но дай да уточним малко понятията първо ;)

казано от slavko на 29.11.12, 17:35:

Различните спортове си имат спецификата.

Именно, специфични движения, които ако не практикуваш, и излезеш да играеш или да се състезаваш, е нормално да се чувстваш дървен ;)

казано от Инис на 29.11.12, 19:06:

Чак Петко се сърди....

Че кой се сърди? Виж ми аватара :D

Напълно наясно съм кога може да се получи чувство на вдървеност. Примерно, невъзстановени мускули и сухожилия, болки в същите, болки в ставите, невъзстановена ЦНС, обща умора, липса на практика в даден спорт или движение и т.н. Това обаче е временно състояние. Както ти каза, трябва дълго време да правиш само няколко или малко и еднотипни движения или тренираш дадени мускули повече от антагонистите им и тогава се получава “одървяне” и скъсяване на мускулите около дадена става. Но този проблем се решава най-вече чрез адекватни тренировки. Разтягането може и да помага, но няма да реши изцяло проблема.

Мнението беше редактирано от Петко К на 29.11.12 20:39.

30.11.12
15:29

казано от Dimzata на 29.11.12, 20:24:

Цялата дискусия тръгна от статичният стречинг, ето го и моето мнение:

Дали статичният стречинг преди тренировка на незагряти мускули води 100% до контузии? - Не, просто увеличава възможността за такива. Може и никога да не се случи, особено на хора, които по принцип са добре “разтегнати” и такива, които не са спирали от деца да практикуват даденият спорт.

Може ли да се прави статичен стречинг без загрявка, преди тренировка и т.н.? - Разбира се, че може, но не е препоръчително.

Принципно имаш право, но продължаваш да не си прав :)

James, ти отново не ме разбра, аз не споря с теб нито за БИ, нито за силови тренировки и неща, в които нямам твоят опит. Аз споря с теб за стречинга. Статичният стречинг си е статичен стречинг, няма значение дали го прави каратист, джудист, тракторист, щангист, водопроводчик, ИТ специалист, батман, йога мастър и т.н. Да, разбира се ще има разлика в това колко са стречнати и при някои ще има доста повече болка от при други, ще има разлика в аплитудата и прочее, но той си остава статичен стречинг. Това, че ти и още “1000 души” го правите не го прави препоръчително.

Не го прави препоръчително за теб, но за трениращите БИ това не е така :) Щото тракториста няма риск да се контузи ако почне да оре на 4та бърза, нито пък браздата ще му стане крива или плитка ;)

Което ме накара да се разровя много стабилно по форумите за БИ/БС и да питам малко познати, които се занимават с това от деца(със състезателни цели). Очаквах да намеря повече от тези 1000 души, но по форумите изникнаха най-много към 6-7, които споменават, че са правили статичен стречинг преди примерно кикинг тренировка(примерно!), но повечето споменават, че е след загрявката, която между другото включва бягането.

И сега излъга...най-големия и единствен достоверен форум за БИ в БГ е спрян в момента по техически причини...Къде си питал, в ММА България ли :D
В даото не си питал, ясно защо, а между другото там има писано доста по въпроса и от мен и от много други хора със сериозен опит в БИ.
1000та души, с които съм тренирал не пишат по форуми. Нито пък някой от серизоно трениращите се хаби да обяснява неща, които за него са ясни като смяната на сезоните.

Още повече ти поставяш всички БИ под един знаменател, а моят “треньор”, ако мога така да го нарека, който преди това беше тренирал таекуондо, ми е споменавал не веднъж, че именно основата от таекуондото му е помогнала много в брейка. Особено използването на силата на инерцията и т.н. Разбира се, че няма толкова общо с джудо, бойно самбо, бокс и т.н., но пак казвам темата не е за БИ.

Да, от полза са му били, защото качествата, които се изграждат в тренировките по БИ са приложими в много насоки. Независимо дали са хватови или ударни БИ. Но това условие не е комутативно ;)

Също така не смятам, че щом ти и още 1000 души го правите, от които аз и 50 не мога да открия, то статичният стречинг на незагряти мускули е световно използвана практика в БИ.

Обясних защо не може да откриеш :) Заповядай на тренировка и ще ти покаже една част от тях.
А дали е световна практика или не е - казах, че мога да предоставя сериозна литература на желащите. Което, естествено ти пак си пропуснал...

Просто аз освен обосновки от типа “това е така, защото аз съм казал” и “ти нищо не разбираш от БИ” не видях. Това е, като преди време, когато някакви хора ми казваха, че трябвало да ям на 2-3 часа протеин, че мускулите се топели - никакво научно доказателство, само приказки. Поликин, Цацулин и т.н. не ме интересуват, ако нещо няма логична обосновка или научна такава, за мен е вярно, колкото, че Зевс хвърля гръмотевиците по земята. ;)

Ааа, седи мирен и не говори празни приказки и не ми приписвай думи, които не съм казал в такъв контекст ! Казах ти, че мога да ти се обоснова пунктуално !

Аз съм логичен човек и обичам логичните обяснения, приемам фактът, че може би в много БИ/БС се прави статичен стречинг преди тренировка и че може би не съм напълно прав, но много от практикуващите го правят от деца и те за тях стречинга е нещо рутинно. Все пак бих се радвал, ако получа обоснована информация по темата. :)

Отговори си на няколко въпроса(ако можеш ествено), като ги разглеждаш от биомеханична страна на движенията :
1. По какво се различава един висок ритник в БИ от един клек.
2. По какво се различава един десен прав от бутането от лег.
3. По какво се различава едно хвърляне от земя от тяга.
4. По какво се различава едно хвърляне от стойка(мелница примерно) от клек, тяга, лег, раменна преса, набиране...
Ако не можеш да си отговориш, значи не е много уместно да продължавам с обяснения и обосновки - липсват ти познания, които да ти помогнат да осмислиш това, което ще ти споделя :)

30.11.12
22:09

казано от James Hinks на 30.11.12, 15:29:

Не го прави препоръчително за теб, но за трениращите БИ това не е така :) Щото тракториста няма риск да се контузи ако почне да оре на 4та бърза, нито пък браздата ще му стане крива или плитка ;)

Еми добре де, аз по българското законодателство се водя ИТ специалист, по твоята логика аз не трябва никога да се сецна, но аз спортувам и се движа. Това какво човек практикува, може да има значение за това колко е разтегнат и в какво физическо състояние е, а не за това как статичният стречинг влияе на мускулатурата, лигаментите...

И сега излъга...най-големия и единствен достоверен форум за БИ в БГ е спрян в момента по техически причини...Къде си питал, в ММА България ли :D
В даото не си питал, ясно защо, а между другото там има писано доста по въпроса и от мен и от много други хора със сериозен опит в БИ. 1000та души, с които съм тренирал не пишат по форуми. Нито пък някой от серизоно трениращите се хаби да обяснява неща, които за него са ясни като смяната на сезоните.

Не съм излъгал. :) Казах, че съм питал познати, а не, че съм ги питал по форуми, камо ли БГ такива. Всъщност това е единственият БГ форум, който посещавам. За съжаление БГ сайтовете не се индексират добре от Google или нямат добра оптимизация, а най-вече нямат достатъчно информация. Потърсих в Google-то на английски и ми излезнаха адски много сайтове и форуми. От години съм се научил да търся на английски и да си превеждам, просто на БГ има мн малко стойностна специализирана литература. И защо да не пишат по форумите? Аз виждам много хора, които имат много знания и опит да пишат по форумите. Не е ли това идеята да споделиш знанията си? Нали и този сайт е направен с такава цел?

А дали е световна практика или не е - казах, че мога да предоставя сериозна литература на желащите. Което, естествено ти пак си пропуснал...

Не съм пропуснал и с удоволствие бих прочел такава литература. Особено, както такава много трудно се намира и рядко може да се открие и в интернет.

Отговори си на няколко въпроса(ако можеш ествено), като ги разглеждаш от биомеханична страна на движенията :
1. По какво се различава един висок ритник в БИ от един клек.
...

Е поне по-трудни сравнения да беше дал. :D Както и да е, тук изобщо не споря, че са много различни натоварвания, движения, качества, изискват и различна функционалност и т.н.

Всъщност доста четох и нещо, което ми направи впечатление в няколко изследвания именно за статичният стречинг, беше, че след изпълнението му не се препоръчва веднага да се правят натоварващи тренировки за тялото(силови или основни тренировки). Това, което казваш ти по пътя на логиката е изпълнимо и приложимо, ако приемем горният коментар. Т.е., че ако след статичният стречинг се направят по-леки дозагряващи фази от тренировката, примерно динамичен стречинг, загрявка(предполагам в различните БИ са различни drills, извинявам се, но не знам българският термин, а и може да не се наричат така), то тялото привиква постепенно към натоварването и така не бива шокирано. Просто много ме очуди, че статичният стречинг го правите преди бягането на студена мускулатура, просто не е толкова ефективен, колкото би бил при затоплена, когато и може да отпусне мускулите и сухожилията.
Както винаги съм казвал човешкото тяло е много по-силно, отколкото предполагаме, но просто темата ми стана интересна. :)

Мнението беше редактирано от Dimzata на 30.11.12 22:11.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1