Тренировки с вериги?

09.07.05
01:21

Какво ще кажете за тренировки с вериги???
Някой тренирал ли е с вериги??? :roll:

X_

09.07.05
09:56

как с вериги,нещо не разбирам???

09.07.05
10:35

Аз също немога да разбера как така с вериги?

09.07.05
12:34

Имаш предвид закачане на вериги на щангата, нали? Или нещо друго?

http://www.dolfzine.com/kenfigure2.jpg

http://www.dolfzine.com/page447.htm

09.07.05
12:41

да

09.07.05
12:45

Ами аз поне не съм виждал по залите такива и не знам дали има къде да тренираш така.

09.07.05
14:10

Аз за първи път чувам. Може ли малко повече инфо?
Тази верига закачена за щангата за какво служи изобщо?

09.07.05
14:56

Еми по принцип като вдигаш от лег е трудно долу, а нагоре става лесно, веригите или ластиците коригират това. Доста е брутално ако не си свикнал. Но е хубаво да се прави от време на време, за да шокира мускула.

Фактът, че си нямате идея за какво служи тази тренировка, показва едно:
Че тренировката с вериги не е за вас.
Веригите се прилагат почти изключително и само на лежанката. Не че са неприложими другаде, но смисълът е много съмнителен.
Използват се предимно от силови трибойци.
Идея: преодоляване на мъртвата точка.
Как?
Факт е, че тренираният мускул(гръден) може да активира най - голямо напрежение в себе си именно в най - ниската точка. Там всички влакна се сгъват, няма вече частично свити или частично неучастващи, участиети на моторните влакна е най - голямо.
Има и друго. Като слагат фанелката за трибой, тя има действие на присвиване и събиране на ръцете. Фанелката обикновено е доста здрава и колкото по - разделени са ръцете, толкова по - голям е ефектът на свиване, който тя предизвиква! Казано с други думи, при спускане по - надолу поради увеличаване разтвора на ръцете помощта от фанелката е най - голяма.
И обикновено отдолу тежестта успява да тръгне.
Но има един момент в съкращението на мускула, в който настъпва така наречената мъртва точка на движението. В случая главният действащ мускул е този на гърдите. В тази мъртва точка съкращението и подаваната сила от гърдите е намаляла, а още няма достатъчно силен алтернативен мускул, който да приеме натоварването, което все още е голямо. Именно тук се създава опасността състезателят “да върне” тежестта.
Тази мъртва точка зависи от ред неща, като  характер и треактория на движението, анатомични особености и др. Примерно при лежанката това ще е момент, когато лактите все още не са тръгнали рязко да се изправят в ъгъла си, ноъгълът на раменната става вече е намалял(примерно). В тази точка просто състезателят е предразположен да не може да вложи толкова сила.
Тук идват на помощ веригите. Размерът им се изчислява така, че да се задействат или още от нулевата позиция - тази на гърдите(по - добър вариант), или малко преди мъртвата точка на състезателя, ако е изчислима.
С тези вериги състезателят обкновено атакува субмаксимални тежести.
Какво става?
В най - ниската точка той тръгва с обичайното напрежение. Мускулът се съкращава, тежестта тръгва нагоре. При което лежащата дотогава на пода веерига започва да се вдига от земята! Като резултат колкото по - нагоре отива тежестта, толкова по - голяма става тя. Силно се увеличава към мъртвата точка, най - голяма става в най - лесната част - където лактите се изправят под тежестта. Тренирането така кара мускулите да привикнат към новите условия.
И когато следващият път състезателят, да кажем на състезание атакува голямата тежест, той я преодолява в ниското и стига до мъртвата точка. Тук обаче мускулът е със създадена нагласа, че тежестта се увеличава и е готов да вложи и дори влага повече от обичайното за тази тежест напрежение. Тежестта се преодолява и всичко е ок. Това е.
Алтернатива е вдигането с ластици. Ластик прихваща щангата и с вдигането нагоре се опъва и дърпа надолу.

11.07.05
18:56

мерси за перфектното разясняване!!!
А дали ще става за трениране в къщи???

Да, ако отговаря на целите ти.

12.07.05
00:31

трябва да изчислиш веригите да са абсолютно еднакви по дължина и тежест и да се вдига тежестта долу точно в определен момент иначе наи много да си разбиеш главата :)

тук се сетих за 1 случаи :
тренирам си с 1 приятели и като правих лег 2мата ме пазят 1ния от 1та страна другия от другата обаче 1ния се замисли и се подпря с лакът на щангата за радост не се стигна до някакво нараняване :)

12.07.05
00:36

продалжавай да тренираш с тях :P :P :P

12.07.05
00:46

[quote author=”^MaD^”]тук се сетих за 1 случаи :
тренирам си с 1 приятели и като правих лег 2мата ме пазят 1ния от 1та страна другия от другата обаче 1ния се замисли и се подпря с лакът на щангата за радост не се стигна до някакво нараняване :)

Е пак като не са били седнали на нея...  :lol:  :lol:

Аз май ще продължавам да бича без вириги. Нещо почвам да съм против експериментите тези дни... Вчера се опитах да застана на челна стойка... на 1 ръка и да се набирам... След като се пребих порядъчно и едвам не се почупих, ще се въздържам от “нововъведения” в тренировъчните практики.  :lol:  :lol:

Абе четох статията с модела Любо, която вероятно и вие сте чели.
Тея списания вече стават само за хвърляне.
3 страници статия и накрая не е обяснено за какво аджеба служат веригите, само снимки на Любо.
За хипертрофия веригите нямат особен смисъл, да не кажа никакъв. Без да коментирам бицепса с вериги и т.н. Ако държите да опитате този ефект за хипертрофия, има много по - елементарен начин - чисто и просто упражнението се прави на скрипци и натоварването в никоя точка не намалява поради изправянето на костите.
Ама не е това целта на веригите. Съвсем друга е и някой “разбирач” я е опорочил.

Упражненията с вериги са много добри!!! Според мен имат основно хипертрофичен характер, а не силов. Работата е за 15-20сек хипертрофична серия. Смисъла е не да се преодолее “мъртвата точка”, а да се увеличава утежнението в крайното положение на работното движение. Демек колкото повече вдигаш, толкова по-тежко става. При тренировка на лежанка, клек, раменни преси абе може би всички упражнения с щанга могат да се използват. СМИСЪЛА Е ТАКЪВ!!! Натоварване в друга част от работното движение - натоварването се прехвърля и в друга част по дължината на мускула. Костната система на човек е лостова система(механика, нищо сложно). При извършване на определено движение(упражнение) костите ни преминават през различни положения(градуси) едни спрямо други. Най-тежко ни е когато ставите ни образуват 90 или 180 градуса по между си. В тези случаи рамото на лоста е най-голямо и точно в тази част от движението ни е най-трудно! Когато правим клек с щанга, колкото повече се изправяме, толкова по-лесно ни става. Слагайки веригите натоварването по квадрицепса или остава същото, или се увеличава (според зависи колко са тежки веригите), така в първия случай натоварваме квадрицепса по цялата му дължина, а при втория го натоварваме повече в края на движението или по-близо до колянната става(капката). Точно това натоварване се наблюдава и при лег есктенжън машината. Колкото повече вдигаш, толко по трудно става. Новите ектенжъни са с “бъбрек”, който пак по лостовия принцип променя натоварването. Според зависи от формата на бъбрека и неговото разположение натоварването може да се разпредели по целия обхват на движението или по към началото, все зависимости за коя част от мескула е машината... 
Веригите са много хубаво утежнение, за което ТРЯБВА да има статия и с описание за какво са и какви комбинации могат да се прави с тях. При писането на това мнение съм в търсене на статията за “вериги”(така попаднах на темата). Ако човек знае как да използва вериги няма да има нужда от специални машини които струват хиляди и цената им сравнена с тази на веригите е просто абсурдна.
ПП Ако някой модератор прочете това, моля да даде линк за такава статия или да създаде. Ще е от огромна полза за всеки трениращ и за производителите на вериги :P

24.11.12
18:37

По-стара тема не можа ли да намериш?

казано от Петко К на 24.11.12, 18:37:

По-стара тема не можа ли да намериш?

Чети и се учи. Това мнение струва много пари!!!

Въпреки, че “старата” тема седи цяла седмица сред началните теми пак няма кои да сподели своя опит с веригите... Доста тревожно :(  Мислих по въпроса, как може да се използват веригите и в кои упражнения. Стигнах до заключение, че приложението им и неограничено. Абсолютно при всички упражнения могат да се използват веригите.
“Каква уникална възможност ни предоставят те?” С тяхна помощ можем да променяме кривата на натоварването! Това го правят новите и много скъпи и много сложни машини за трениране. При всяко едно тренировъчно движение има крива на натоварването, което изпитва самия мускул. Както съм писал по-горе, това се дължи на устройството на костната ни система. Тя е лостова система! При различните движения кривата е различна. Тя зависи от това как са разположени лостовете(костите) един спрямо друг в началото и края на движението.
Пример с тренировъчно движение и кривите с не променящо се утежнение, и с променящо се утежнение(вериги) ще дам с вдигането от лег. Ща прикача и приблизителна графика начертана от мен. Така, лягаме на лежанката и вдигаме лоста тежащ примерно 60кг. Пускаме го и започваме да вдигаме. От началото на гърдите до така наречената “мъртва точка” съпротивлението, което изпитва мускула се увеличава, а след нея то постепенно намалява докато избутаме щангата до горе (крива 1). Ако сложим вериги от най-долно положение до мъртвата точка съпротивлението ще нарасне доста по рязко от предишния път и след това вместо то са намалява може да остане постоянно(крива 2) през цялото време или да се увеличи(крива 21). Това колебание ще зависи от това дали сме закачили допълнително вериги към първите след определено звено(крива 21). Ако пък поставим така веригите, че те да започнат да се вдигат от земята от мъртвата точка на горе, началната крива ще върви по крива 1 и пак според зависи или ще остане постоянна, или ще се изкачва на горе(крива 11). Абе общо взето можем да си играем по всякакъв начин с натоварването!
Какво ще спечелим от тази игра с натоварването? Най-малкото ще е нещо ново, с което мускулите ви не са се сблъсквали до сега и гарантирам дълго време мускулни трески. А за тези, които искат да се занимават по-задълбочено им предлага натоварване на мускула в друга част от неговата дължина. Нещо което с обикновени тежести не може да се постигне. На последно място вълнението и удоволствието да опиташ нещо ново, нещо различно от старото и до болка познато усилие с фиксирана тежест.
Надявам се и други участници да се включат в темата, особено такива с опит в областта! Не крийте опита за себе си, а го споделете с всички. Споделете и предложения за трениране с вериги, със снимки и ако ви е по силите с графика. За сега това е от мен! Поздрави!!!

29.11.12
15:35

Аз лично схема не виждам.
Сега като се замисля, аз почти не виждам разлика от тренировката с вериги и тренировката с ластици. Тоест да ги закачим като допълнително натоварване към щангата. Естествено с веригите постигаме “хардкор” визия на тренировката и може би е малко по-мотивиращо :D

:D Ето и обещаната схема! Първият пат не можах да я кача заради формата... Ако прочетеш малко по-внимателно ще разбереш, че разлика от ластиците има. Основното предимство са отделните звена на веригата. На тях можем да закачим други вериги. Според зависи от това след кое звено е поставена допълнителната верига променяме кревата на натоварването. Другото предимство е, че знаем колко тежи отделна звено на веригата и можем да подберем и регулираме утежнението с голяма точност. Имаш огромна възможност за приложение на веригите. Относно ластиците личното ми мнение е, че са смешно и опасно тренировъчно пособие за хипертрофични тренировки. Не знаеш колко вдигаш и не знаеш кога ще се скъса, и ще те изпляска по лицето :D
И ДА! По-яко изглежда да бляскаш с вериги!

Ето и някой друга снимка с приложението на веригите в тренировките...
Най-много ми допадат с удължението от по-тънка верига с фиксирано тегло, а другите да участват само в работното движение.

05.04.13
17:19

А някой да има идея от къде могат да се закупят такива дебели и тежки вериги (синджири) ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1