04.12.12
21:09
Здравейте , нов съм в ФОРУМА и ходя на фитнес от месец.Знам , че подобни теми като моята има хиляди за което искренно се извинявам.Аз съм на 14 години(16 декември правя 15) роден съм 1997 , висок съм 176 и тежа скромните 54 килограма.Всичката маса която имам съм я оформил да кажем на 85 процента . Въпроса ми е следния. Какво по - точно да правя за да кача примерно 65 килограма . Тренирам по следната програма :
Понеделник - Гръб
Вторник-Крака
Сряда-Гърди
Четвъртък-Рамо и трапец
Петък - Бицепс и трицепс
Събота-Гърди
Неделя - Почивка
Надявам се , че вашите отговори ще са смислени със директно назоваване на моят въпрос или по - точно как да покача килограми.Благодаря много , парите не са проблем да давам за добавки ( Пия в момента AminoMax 8000 на Gaspari Nutrion по 3 хапчета преди и 3 след тренировка). Надявам се , че евентуално ако предложите някакви добавки , ще бъдат съобразени със възрастта ми и съобразно това да не причиняват евентуални странични ефекти . Благодаря на всички за отделеното време и се надявам , скорошно покачване на килограми със ВАШАТА помощ :) Поздрави
Темата беше редактирана от Georgi Genkov на 04.12.12 21:10.
04.12.12
21:26
Опиши си храненето! То е по важно от това какво правиш в залата.
04.12.12
21:46
Добре . Ами какво да кажа , всеки ден е различно . Много често от понеделник до петък ям катми и палачинки + всичко което ми хрумне. Ям много неща.
04.12.12
22:16
За да качиш килограми трябва да повишиш приема на калорий, не можеш да се храниш безразборно и да очакваш покачване на мускулна маса, огледай сайта и си направи хранителен режим които да ти допада с повече въглехидрати и протеини, а колкото до добавки гейнър ще ти помогне да качиш желаните килограми, аз ти препоръчвам два: Muscule juice i Serious mass :)
И 6 дни за начинаещ са прекалено много мускула не може да се възтанови, преструктурирай си програмата с макс 5 тренировки като гледай 2 дни да тренираш 1 да почиваш
Мнението беше редактирано от Петър Бадюк на 04.12.12 22:17.
04.12.12
22:30
A ще е проблем ми , успоредно със гейнера да пия и аминокиселините ?
04.12.12
22:48
Тази програма, която правиш нещо не ми допада. Почти всеки ден тренираш, нямаш време да се възстановиш. Според мен е добре да минеш на кръгова тренировка за 2-3 месеца, да правиш базови упражнения и да вдигнеш малко силовите си показатели, което ще ти бъде добър фундамент за по-нататък.
http://www.bb-team.org/articles/3966_kragova-trenirovka#ixzz1GCo2k6U4
Прави клек, тяга, лег, набирания, гребане с щанга, залагай основно на свободните тежести с малко повторания - 5-8 по три серии, 4 упражнения за крака, гръб, гърди, 2-3 за рамо, бицепс и трицепс..
Изпий си аминокиселините, но след това по-добре не си харчи парите за добавки, харчи ги за храна - месо, млечни продукти, яйца, ядки, семена, плодове и зеленчуци.
Успех, момче!
05.12.12
08:36
Изпий си аминокиселините, но след това по-добре не си харчи парите за добавки, харчи ги за храна - месо, млечни продукти, яйца, ядки, семена, плодове и зеленчуци.
Успех, момче!
Не виждам нищо лошо както каза и момчето, че парите за добавки не му са проблем да си ги харчи за храна + добавки :)
Добавките са четвъртата крачка след добрата храна, тренировка и сън така, че не се лишавай от тях, но и не прекалявай!
Здравей!
Моят съвет към теб е:
Първо бъди търпелив и постоянен.
Второ трябва да разредиш тренировките които правиш в рамките на една седмица. Не си описал колко обемна е една твоя тренировка, но 6 тренировачни дни са много като за начало.
Трето подкрепям мнението на Мариан Гяурски за базовите упражнения. Наблегни на тях като първи в тренировачният ден. Ако правиш примерно гърди - лег. Но не прекалявай с тях защото те измарят нервната система.
Но най-важното е да научиш правилният начин на изпълнение на всяко упражнение, почивките за различните типове тренировки, храната. Тъй като си нов ще ти е трудно да виждаш сам грешките, така че е добре някой по-опитен да те наблюдава. Ако ще се захващаш сериозно направи го от начало.
Направи си и план с краткосрочни и дългосрочни (реалистични) цели.
Още по-важно е да се научиш да отделяш информацията която ще ти свърши работа и тази с която само ще си изгубиш времето.
За тренировките по-конкретно:
Започвай всяка тренировка с базово упражнение с подходяща тежест и темпо на изпълнение. Като за начинаещ 4-5 серии (плюс загряващите) от по 10-8-6-4 повторения. Тук трябва да почиваш малко повече м/у сериите (от 2 до 4 мин.). След базовото упражнение прави няколко допълнителни с достатъчно голяма тежест позволяваща ти изпълнението на поне 8-10 повторения с отлична форма и поне 3 серии. Тук темпото на изпълнение също играе много важна роля. Време за изпълнение на серия в интервала 30-40 секунди, почивка м/у сериите 60-80 секунди. Време за почивка м/у упражненията 2-3 минути. Като за начало можеш да следиш това на часовник или хронометър докато изградиш чувствителност към това колко време е необходимо на тялото ти да отпочине достатъчно за следващата серия.
За хранителният режим:
Следи във всяко твое хранене да има необходимото количество протеини или поне дневната дажба. С яденето на каквото и да е ще постигнеш няк’ви резултати с добър хранителен режим ще постигнеш доста добри резултати. Готви храната си сам или който ти готви да я приготвя спрямо режима ти. Избягвай полуфабрикатите и богатите на рафинирана трастикова захар храни.
Ако искаш да тренираш по сегашният си сплит можеш като за начало да правиш така:
За голяма мускулна група три упражнения по четири серии. За малка мускулна група 2 упражнения по три серии. Постепенно можеш да увеличаваш обема на тренировката.
Когато напреднеш можеш спокойно да експериментираш с това на кой вид тренировка и хранителен режим най-добре реагира тялото ти.
Успех.
Мнението беше редактирано от Иван К на 05.12.12 14:57.
С тази програма до никаде няма да стигнеш , а и на 14 години да почнеш да ми пиеш добавки е пълно простотия... Храни се повече
набавяй си по -голямо количество калорий... и ще имаш ефект. Ти си още дете...
05.12.12
20:10
Здравейте , исках само да допълня към първият си пост , че не съм толкова нов в залата . От сега започнах да ходя на фитнес , но общо от всичко което съм тренирал в къщи на лежанка , дъмбели и лост станаха сигурно 3 месеца . Така , че в залата не съм толкова нов , просто от скоро ходя на квалифициран ФИТНЕС :) Надявам се , че бих ви помогнал с това