08.12.12
22:28
Здравейте. :)
Казвам се Христина на 19г.(почти 20г.) от Пловдив.Висока съм 177см и в момента тежа 88кг.
Знам,че са много,но затова съм тук и ви пиша,за да ми помогнете.
Проблема е,че искам да отслабна и то драстично,искам да достигна 65кг,може и 60,но първо искам да видя на 65 как ще изглеждам и ако има още нужда смятам да смъкна до 60кг.Решила съм да се взема в ръце и да направя нещо по въпроса.Решена съм твърдо да започна да тренирам и да спазвам диета.В момента спазвам една диета от една диетоложка,при която ходих преди 3г.Тогава със спазване на този режим свалих за 2 месеца 14кг.Задържах ги няколко месеца,без да тренирам,но после нещо се поотпусках и с времето пак си ги качих,за което много ме е яд,че не успях да ги запазя.От тогава насам съм спазвала 2 пъти 90 дневната диета,първия път свалих 6кг и си ги задържах,втория път го спазвах тази година пак свалих 6кг,но сега си ги върнах,не знам защо така се получи.Та бях стигнала 80кг лятото,но ето,че сега пак съм в стартова позиция.ПРеди 2г. ходих на фитнес около 3 месеца,почваше да има ефект от него,но изведнъж ми мина волята,а и операция ми предстоеше и така се разделих с тренировките.
От 1 седмица съм на диетата от диетоложката и до тук все още варивам + или - 500гр,та още не съм свалила нищо де.Ето и в какво се състои менюто ми всеки ден:закуската,обяда и междинните хранения всеки ден са еднакви,само вечерята е различна.
З-филийка пълнозърнест хляб с 50 гр сирене или кашкавал;
Междинно-1 ябълка
Обяд-краставица и домат,чисти без нищо
Вечеря-каквото има сготвено,без пържено и панирано
Стремя се да ям вечерята си не по-късно от 18:00ч.
Та това е менюто ми всеки ден.Да,обаче се чудя дали ако ям по-този начин и ходя на фитнес 2-3 пъти седмично ще отслабна и за колко време г/д?Менюто добре ли е?
Другия ми въпрос е,какво да правя във фитнес залата,за да не трупам мускулна маса,а само да чистя мазнини?ПРеди като ходих на фитнес правих едно и също...колело,пътека,коремни преси,упражнения за дупе,и кростренажор.Сега ако ги правя само тях ще отслабна ли?
И последно да питам....свалих си ето тези упражнения http://zamunda.net/details.php?id=54991&hit=1 и много ми харесаха,като ги изгледах,смятам,че няма да ми е трудно да ги правя.Въпроса е,може ли и тях да ги правя 1 път седмично,когато не ходя на фитнес,вкъщи?И дали с тях се отслабва и стяга?
Сетих се и друго да питам....Добре ли ще е да започна Безвъглехидратната диета и същевременно да тренирам?Диетата е само 28 дни,но много се отслабвало? ето линк към нея http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=665581.0
Коя от двете диети да спазвам,за да имам по-бърз резултат,от диетоложката или БВД?
Извинявам се,че стана много дълго,но наистина ми трябва помощ,за да преборя тези 20кг.
08.12.12
23:04
Менюто ти е меко казано, зле.
Единствения начин да отслабнеш и да задържиш резултата завинаги е да се научиш да се храниш правилно и здравословно. Вариант да започнеш да се учиш е да си направиш дневник в този форум, къде съм 99% сигурен, че ще се включат хора със съвети. Също така можеш да прелистиш дамските дневници тук, може би ще намериш някои от тях за полезни и не на последно място можеш и да започнеш да четеш раздела “хранене”, къде също ще откриеш отговори на въпросите си.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 08.12.12 23:06.
А менюто ми,защо да е зле?
Не разбирам много от тези хранителни режими,затова питам.
08.12.12
23:15
Ами като гледам едва ли ще ти се съберат 500 калории за деня, което не е достатъчно за оцеляването на бебе та камо ли за възрастен човек. Не си набавяш необходимите протеини, мазнини и въглехидрати. Такова хранене освен до здравословни проблеми до друго няма да доведе.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 08.12.12 23:18.
Ами не съм смятала колко калории ми е менюто,но на мен ми стига,защото както казах вечер мога да ям нещо готвено,месо,манджа,и т.н.Може би с вечерята се събират около 800-900 калории.
Ами тогава как да се храня,за да постигна това,което искам?Безвъглехидратната диета дали ще е добре да я спазвам?
08.12.12
23:28
Кой хранителен режим ще избереш не е от значение, избери този който най много ти допада.
Единственото услови да губиш тегло е да бъдеш в калориен дефицит т.е. да изгаряш повече калории от колкото приемаш. За оптимално се смята дефицит от около 20%. А при твоето меню може би ще се получи 80%.
Едит: Както казах по горе, май най-лесно ще ти е да започнеш с преглед на дамските дневници.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 08.12.12 23:31.
Искаш да кажеш,че приемам малко калории,за да спортувам.И че това,което изяждам за деня,ще го горя с тренировки.Правилно ли разбрах?
Извинявам се,ако ти звуча малко глупаво и налудничаво,но не ги разбирам много тези неща. :)
09.12.12
00:07
Всъщност приемаш по-малко калории от колкото ще изгориш ако само лежиш без да мърдаш.
За да работи организма ти както трябва, задължително условие е да си осигуриш необходимите протеини, мазнини и въглехидрати.
Спортуването ще запази активното ти тегло и ще помогне за стопяването на мазнините.
Ако отслабваш без спорт, винаги ще изглеждаш някак си отпусната...
Здрасти,
Имаш чудесен ръст и при твоите размери не знам как не си започнала да припадаш с тези мизерни калории. На твоя ръст ще отслабваш дори с 2000 калории, а ако имаш i малко движение, работите стават бонбон! Няма да припадаш от глад, няма да си причиниш косопад, анемия, нарушения на цикъла и куп други проблеми.
Примерно меню ти давам, ти можеш да си структурираш нещата по твой вкус:
1. закуска: 3 яйца (печени или варени, целите) с домат/пиперка/краставица или друг зеленчук
2. някъде 1/2 час преди обяд 1 ябълка или грейпрут или някакъв друг сезонен плод
3. обяд: пиле с малко картофи/риба с топка ориз и задушени зеленчуци/пържола с гарнитура/мусака...
4. следобедна закуска: кафе с мляко (без захар), няколко сурови ореха/кисело мляко със замразени малки плодчета (боровинки, къпини)/ кисело мляко с банан
5. вечеря: пържола със салата/пилешки дробчета/печена риба със салата.
Салатите да са без разни сосове. Т.е. разни руски салати, снежанки и майонези ги забравяш. Само свежи или задушени зеленчуци + сол, зелени подправки (маградноз, копър), оцет или лимон и няколко капки зехтин са достатъчни.
Вечерята не е казано да е преди 18. Когато успееш и когато е традицията в семейството ти. Не е казано да изпадаш в отшелничество само защото си решила да промениш начина, по който изглеждаш. Излизай и по заведения, навсякъде правят пържоли и салати.
АКо пък ти е трудно да си организираш толкова много хранения на ден (5), можеш да ги сбиеш в 3, но тогава увеличи порциите. Нека салатите и пържолите да са по-големи, за да можеш да издържиш до следващото хранене.
Виждаш, че твоят режим е далеч от това, което съм написала и може да ти се струва невероятно, че с тази храна ще отслабваш, но силно те съветвам да пробваш и да не си биеш главата в стената.
Направи си наистина дневник, където ще те поправяме ако някъде кардинално грешиш. Дребните неща ги пропускаме щото сме мили и добри хора :D
Надявам се не съм си хабила времето напразно и никакви “не мога да ям толкова много” не се приемат!
казано от Христина Хаджиева на 08.12.12, 23:19:
Ами не съм смятала колко калории ми е менюто,но на мен ми стига,защото както казах вечер мога да ям нещо готвено,месо,манджа,и т.н.Може би с вечерята се събират около 800-900 калории.
Въпроса е не дали ти стига сега,а дали си готова дълъг период от време да оцелееш на ръба.Защо да умираш от глад като можеш да си хапваш повече и пак да отслабваш.А и най-важното е,че ще бъде здравословно.
Ами добре,ще си променя менюто щом казвате,все пак вие повече разбирате от мен,и оценявам факта,че се опитвате да ми помогнете. :)
ПРимерно такова меню добре ли е:
Закуска-2-3 яйца(варени) с краставица;
Обяд-краставица и домат на салата и парче месо;
Вечеря-пак същата салата и пак някакъв протеин;
Добре ли е,целта ми е да изчистя максимално мазнините от тялото си,и по този начин на хранене да изкарам извесно време,пък после да вкл. и ориз,картофи?!
09.12.12
13:33
Включи и сурови ядки между храненията 50-100г на ден, ще ти помогнат да избегнеш моментите когато глада непременно ще те връхлети...
Постави си дългосрочна цел за сваляне на килограми, например 10кг до следващото лято...
Мнението беше редактирано от megabolic x на 09.12.12 13:37.
Добре.
Имам и друг въпрос преди да си направя дневник.
Ако от утре започна този режим на зеленчуци и месо,когато дойдат празниците със сигурност ще си хапна от това онова.По-този начин няма ли да стопирам отслабването,като наруша диетата?Естествено през деня ще си спазвам всичко,въпроса е,че вечер на празниците ще хапна поне колкото да опитам.Дайте съвет какво да правя... да започвам ли от утре режима,или да го оставя за след НГ?
Да, дори и малко въглехидрати стопират НВД. По-добре е да избягваш баниците и питките, дори “колкото да опитам”. По-добре се засити с една хубава мазна свинска пържола, позволи си половин чаша вино с нея и пак ще си “в режима”. В крайна сметка празниците са не да опитваме от всички захари и теста на масата, а да си починем и видим с близки и приятели, да имаме време за себе си: разходки, филми, гости, кафенца.
Започвай още от днес, но прекаленото избягване на въглехидратите води до натрупване обратно, когато се върнеш в нормален режим. Знам, че искаш бързи резултати, но в дългосрочен план това не става точно така. Мисля, че си си направила изводите от всички тези диети, които са ти предписали разните диетоложки. Когато ги спреш, всичко се връща, че и двойно. Фатката е да започнеш балансирано и умерено хранене за постоянно, а не за известен период от време.
Заради това ти предложих да не се нахвърляш на НВД отначало. Според мен НВД е за фитнес модели и билдъри, които целят да изтънеят докато кожата им стане вестник. Когато стигнеш до там, можеш да опиташ :)
09.12.12
14:08
Започвай режима още от днес!
Повечето калории по празниците дори ще са от полза, това ще е предпоставка метаболизма да ти се забърза повече, за да преработи повечето храна и в следващите дни когато отново продължиш с обичайното си хранене това ще е предпоставка още по бързо да усвояваш храната и да разграждаш мазнини...
казано от megabolic x на 09.12.12, 13:33:
Включи и сурови ядки между храненията 50-100г на ден, ще ти помогнат да избегнеш моментите когато глада непременно ще те връхлети...
Ядките са много калорични. 100 гр са едни 800 калории, които са много за една жена, която се опитва да отслабва. По-добре е да си яде от другите неща, а ядките да се ограничават до няколко бройки само.
09.12.12
14:25
казано от Anelia на 09.12.12, 14:08:
казано от megabolic x на 09.12.12, 13:33:
Ядките са много калорични. 100 гр са едни 800 калории, които са много за една жена, която се опитва да отслабва. По-добре е да си яде от другите неща, а ядките да се ограничават до няколко бройки само.
Не ми хрумва друга алтернатива за качествени мазнини... а и 800к е много за 100г ядки, според мен са около 550 за различните видове.
Да, прав си: 550-650 са. Но и това са твърде много калории от ядки ако се стремиш да се включиш на около 2000 калории. Аз също съм ги добавила в единия вариант на следобедната закуска, хубава храна са, но наистина трябва да се внимава с количествата. Просто не се усещаш как заминава половин пакет, а като пространство в корема са съвсем малко и мен поне не ме засищат добре примерно колкото ако съм изяла 3-4 яйца или една пържола. А мазнини си има и в яйцата, и в месото, и и в рибката.
metabolic x, стискаме си с теб ръцете на 50 грама макс ядки :)
Така,значи диетата я старирам от утре,защото днес вече си мина деня и не съм режимна какво трябва да е.Сега ще си направя Дневник,ще си измеря мерски в см грубо казано да видя колко са,но с ролетката,че нямам шивашки метър,може би утре или вдруги ден ще ида да си купя такъв,за да са достоверни обиколките.Ще следя как се движа в кг и сантиметри докато спазвам режима.Днес специално ходих по магазините и си купих маратонки за спортуване.Смятам утре да ида на фитнес,ще сикупя и карта,и като за начало мисля да започна да правя тези упражнения:колело за 5-10мин,бързо ходене на пътеката около 20-25мин,после кростренажор около 15мин,после коремни преси,и малко на уредите на вътрешна част на бедрата и после на уреда за стягане на дупето(не знам как се наричат,затова така ги написах :D).Във вторник смятам да правя упражнения вкъщи,свалила съм кардио и смятам него да почна,има в него и клекове и подскачане и т.н.Сряда може да ми е почивка,после четвъртък фитнес,и събота фитнес,а в неделя упражнения вкъщи.Петък почивка.Дали ще е добре само два дена почивка като за начало или да ходя 3 пъти на фитнес и 1 път упражнения вкъщи,за да може 3 дена да почивам и 4 да тренирам?
Преди малко си сметнах RMR и КБ.RMR-a ми е 1729,1,а КБ-то ми е 2074,92.От КБ-то извадих 20% и ми се получи 1659,93,смятам че 1659 калории ще са добре за да свалям.
Тъй,като грамажи не мога да определям на око,мисля да си купя от тези малките кухненски кантарчета и да си тегля храната,за да знам колко ям.
Мнението беше редактирано от titkaa на 09.12.12 16:40.