03.12.12
00:40
Ето книгата на Джо и Бен Уиър на руски език. За тези дето не разбират руски като мен се превежда лесно, но си иска време.
http://dox.bg/files/dw?a=d3a603077c
http://dox.bg/files/dw?a=7209eeebc9
http://dox.bg/files/dw?a=b4dd844af7
http://dox.bg/files/dw?a=a0a11e6dfe
Ще се наеме ли някоя храбра личност да направи превода, за благото на общността от фитнес маниаци? Ако се явят няколко ентусиаста без да си дават много, много зор ще е готово за нула време!!!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 03.12.12 05:54.
Хм,не знам дали ще намериш толкова хора знаещи добре руски. Най-добре го знаят руснаци живеещи тук. Обаче те пък не знаят подходящите български думи с които да преведат. Дори завършилите езикова гимназия със сигурност ще се затруднят със специализираната терминология на фитнеса. И може например да преведат думата “гантель” като гира,вместо дъмбел :D
Сега всички се нахвърлиха да учат инглиша и много малко записват руския. За разлика от преди години.
Абе тук няма ли бизнесмени-спонсори занимаващи се с фитнес? Мога да им преведа някои интересни книги от руски. Имам няколко гигабайта изтеглени от руски сайтове. В това число и списания като IRONMAN. Обаче за сам човек става бавно и ако съберат по някой лев помежду си бих могъл да се заема с нещата. :) И така ще има взаимна изгода. Те ще получат хубави книги,почти като учебници по културизъм. А аз ще си купувам на аванта карти за фитнес. :D И по някой друг качествен протеин. :)
06.12.12
07:37
Аз съм идеалист, за това си играх сумати време и я споделям с хората. Това е информация, която не може да се намери никъде, камоли по статийките в сайтовете. Всичко ти е систематизирано и написано от А до Я. От такава книга човек може да научи нещо истинско и както трябва да го разбере. На готово е по-лесно да се лапа, тока че фитнес общества изчакайте некой умотворец да изсере тещо и лапайте, и лапайте, щом не съзнавате как бихме могли да си бъдем полезни един на друг... “Не хвърляй бисерите си на прасетата”
За времето си беше интересна книга, но сега има десетки други, които си струва да се прочетат преди нея. И информацията в нея не е супер ценна или трудно намираща се.
казано от Радко Станоев на 03.12.12, 00:40:
Ако се явят няколко ентусиаста без да си дават много, много зор ще е готово за нула време!!!
Ако има още няколко желаещи,бих могъл да преведа няколко страници. Но сам е много трудно и бавно става. Освен ако човек не се занимава професионално с това или някой да го спонсорира и така да отдели повече време за тая дейност.
07.12.12
09:06
казано от Петко К на 06.12.12, 13:53:
За времето си беше интересна книга, но сега има десетки други, които си струва да се прочетат преди нея. И информацията в нея не е супер ценна или трудно намираща се.
Не виждам с какво потвърждаваш думите си!!! За момента са само голи слова! Ще е от полза за всички ни ако го промениш. А относно това колко е ценна, ще ти кажа, че съм я взел от доц Боянов, който я препоръча на тогавашната ни група(преди година, да не кажеш, че сигурно е било много отдавна). Не виждам къде са твоите спортни постижения и доказаните ти знания в спорта, за да се доверя на “мнението ти”!
Проверих хронологията и забелязах, че сме се заяли преди време в една дискусия и от тогава всеки път като публикувам нещо правиш опити да се уядеж. Преодолей емоцията на накърненото си его и продължи на пред. Имам собствено мнение и това, че някога съм го защитил не значи, че всеки път трябва да се сещаш за това... Единствения човек, който се тормози от това си само ти. “let it go”
Поздрави!
07.12.12
09:08
казано от Миро на 06.12.12, 20:40:
казано от Радко Станоев на 03.12.12, 00:40:
Ако се явят няколко ентусиаста без да си дават много, много зор ще е готово за нула време!!!
Ако има още няколко желаещи,бих могъл да преведа няколко страници. Но сам е много трудно и бавно става. Освен ако човек не се занимава професионално с това или някой да го спонсорира и така да отдели повече време за тая дейност.
Аз ще се ангажирам с превод на частта за храненето, започнал съм с помощта на майка ми.
Извинявай, но нито те знам кой си, нито пък помня какво сме си писали. Егото си ми е наред, благодаря за загриженоста.
Държа си на мнението за книгата.
Интересна да, информативна за начинаещи - да, донякъде. Но не и уникална или пълна със супер ценна и незаменима информация.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.12.12 14:37.
07.12.12
18:31
казано от Петко К на 07.12.12, 14:05:
Извинявай, но нито те знам кой си, нито пък помня какво сме си писали. Егото си ми е наред, благодаря за загриженоста.
Държа си на мнението за книгата.
Интересна да, информативна за начинаещи - да, донякъде. Но не и уникална или пълна със супер ценна и незаменима информация.
И все пак не даваш пример с другите книги опознати от твоята личност, които са по-стойностни за четене, пред тази но Уидър.
Галин Калчев - Ерата Релефа - много стойностна книга и я има на български ;)
Ето един кратък списък от полезни (и не чак толкова) книги, които си струва да се прочетат:
Charles Poliquin - The Poliquin Principles
Vince Gironda Legend and Myth
Chad Waterbury - Muscle revolution
Brooks Kubik - The Dinosaur Strength Training
Christian Thibaudeau - Black Book of Training Secrets
Chris Aceto - Championship Bodybuilding
Alwyn Cosgrove - New_Rules_of_Lifting
Charles Staley - The Unnatural Athlete
Tom Venuto - Burn The Fat Feed The Muscle
Nelson Montana - Bottomline Bodybuilding
Доктор Любер - КУЛЬТУРИЗМ ПО-НАШЕМУ или СЕКРЕТЫ «КАЧАЛКИ» (на руски, от руски автор)
Владимир Гончаров – Тренируйся (също на руски)
The Complete Keys to Progress by John McCallum
Книгите на Шварценегер - Тайните на моят успех и Encyclopedia of Modern Bodybuilding
От нашите български автори – Атанас Джананов – Културизъм за всички и Културизъм за младежи. Всичките книги на Еню Рангелов. Владимир Боянов – двете му книги (Културизъм и Енциклопедия на културизма).
Фитнес за мъже от Лу Скалър – за начинаещи е, но става и за среднонапреднали. И е преведена на български, което е по-важното.
Беренд Брайтенщайн – Бодибилдинг (също е преведена на български).
И също така за информация може да се прочетат и книгите на Stuart McRobert. Също така и HIT на Майк Менцер, бюлетините на Артур Джонс, и МАХ-ОТ системата, макар че те са за определени системи, не за бодибилдинга като цяло.
Не че някой ще седне да ги чете де.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.12.12 19:59.
09.12.12
11:02
казано от Петко К на 07.12.12, 19:09:
Ето един кратък списък от полезни (и не чак толкова) книги, които си струва да се прочетат:
Charles Poliquin - The Poliquin Principles
Vince Gironda Legend and Myth
Chad Waterbury - Muscle revolution
Brooks Kubik - The Dinosaur Strength Training
Christian Thibaudeau - Black Book of Training Secrets
Chris Aceto - Championship Bodybuilding
Alwyn Cosgrove - New_Rules_of_Lifting
Charles Staley - The Unnatural Athlete
Tom Venuto - Burn The Fat Feed The Muscle
Nelson Montana - Bottomline Bodybuilding
Доктор Любер - КУЛЬТУРИЗМ ПО-НАШЕМУ или СЕКРЕТЫ «КАЧАЛКИ» (на руски, от руски автор)
Владимир Гончаров – Тренируйся (също на руски)
The Complete Keys to Progress by John McCallum
Книгите на Шварценегер - Тайните на моят успех и Encyclopedia of Modern Bodybuilding
От нашите български автори – Атанас Джананов – Културизъм за всички и Културизъм за младежи. Всичките книги на Еню Рангелов. Владимир Боянов – двете му книги (Културизъм и Енциклопедия на културизма).
Фитнес за мъже от Лу Скалър – за начинаещи е, но става и за среднонапреднали. И е преведена на български, което е по-важното.
Беренд Брайтенщайн – Бодибилдинг (също е преведена на български).И също така за информация може да се прочетат и книгите на Stuart McRobert. Също така и HIT на Майк Менцер, бюлетините на Артур Джонс, и МАХ-ОТ системата, макар че те са за определени системи, не за бодибилдинга като цяло.
Не че някой ще седне да ги чете де.
Имах предвид да дадеш пример с книги, които ти си чел и си съпоставил информацията изложена в тях, с тази която предложих аз. Списък с книги относно “как да свалим мазнините и да направим мускули”, “превърни се в мечтата си” и неколко дето се полезни не е съпоставка. Тва секи с компютър и с клавиатура може да го направи.
Аз лично съм запознат с някои книги от списъка ти и ще си кажа мнението.
Относно “енциклопедия на кутуризма” имам само положителни отзиви, не за друго-по нея съм учил и едва ли не я изповядвам.
За книгата на Арни, поне тая на БГ, не си и спомням как се казва, мисля че принадлежи към списъка с тези за боклука. Чел съм я и нищо кой знае какво не открих в нея.
Тая “фитнес за мъже”, дето е много важно, че я има и на БГ се продава по супермаркетите и бензиностанциите, така че си направи сметка що за книга е. Не че в нея няма верни неща, но хората си пробутват техните “уникални системи за трениране”. Поредната маркетингова измишльотина.
казано от Радко Станоев на 09.12.12, 11:02:
Имах предвид да дадеш пример с книги, които ти си чел и си съпоставил информацията изложена в тях, с тази която предложих аз. .
Това и направих.
казано от Радко Станоев на 09.12.12, 11:02:
Тая “фитнес за мъже”, дето е много важно, че я има и на БГ се продава по супермаркетите и бензиностанциите, така че си направи сметка що за книга е. Не че в нея няма верни неща, но хората си пробутват техните “уникални системи за трениране”.
Интересна логика - щом се продава в супермаркета, значи не струва? Ако за теб има такова значение от къде ще си я купиш - има я и в книжарниците.
И естествено, че всеки ще пробутва собствената си, “уникална” система, нали трябва да спечели и той нещо. Никой не работи за без пари.
Мнението беше редактирано от Петко К на 09.12.12 14:33.
09.12.12
20:32
казано от Радко Станоев на 06.12.12, 07:37:
...Това е информация, която не може да се намери никъде, камоли по статийките в сайтовете. ... На готово е по-лесно да се лапа, тока че фитнес общества изчакайте некой умотворец да изсере тещо и лапайте, и лапайте, щом не съзнавате как бихме могли да си бъдем полезни един на друг... “Не хвърляй бисерите си на прасетата”
Радко, не си прав, ама хич, с това отношение. Първо, ако някой търси руски преводи на този вид литература, в нета е пълно с такива. Четенето на сканирани книги е доста затормозяващо, а тази конкретна книга я има качена в няколко руски сайта. Ако се съмняваш, виж ТУК. Методологията на тренировките през последните 20 години изключително много се разви и то в посока, обратна на много от препоръките на Уейдър.
За да бъде човек максимално безпристрастен, трябва да изчете много литература. С една книга няма как да стане. Има и неща, които даже и с много четене не стават, трябва опит. Петко е чел и има много опит. Много от авторите на статии в този сайт синтезират огромно количество опит и изчетена литература, за да дадат нещо за хората, които нямат опит/време “да лапат наготово”. Елементарната благодарност за усилията им и проява на взаимно уважение при общуването във форума за мен поне е уместна, въпреки че не е задължителна.
10.12.12
08:37
Радко, не си прав, ама хич, с това отношение. Първо, ако някой търси руски преводи на този вид литература, в нета е пълно с такива. Четенето на сканирани книги е доста затормозяващо, а тази конкретна книга я има качена в няколко руски сайта. Ако се съмняваш, виж ТУК. Методологията на тренировките през последните 20 години изключително много се разви и то в посока, обратна на много от препоръките на Уейдър.
За да бъде човек максимално безпристрастен, трябва да изчете много литература. С една книга няма как да стане. Има и неща, които даже и с много четене не стават, трябва опит. Петко е чел и има много опит. Много от авторите на статии в този сайт синтезират огромно количество опит и изчетена литература, за да дадат нещо за хората, които нямат опит/време “да лапат наготово”. Елементарната благодарност за усилията им и проява на взаимно уважение при общуването във форума за мен поне е уместна, въпреки че не е задължителна.
Много ми хареса изказването ти, въпреки че ме критикуваш. Прав си, в това че е уместно уважение и то не само във форума. На така аргументирано мнение човек едва ли не няма какво да каже. Благодаря за уместната забележка!
Относно книгата! Свали ли поне да я разгледаш, защото ме съмнява това? Книгата е от 2004г., доста остаряла информация се преиздава :D Прочети я и пак си кажи мнението.
Лично аз бих се доверил на мнението и препоръките на някой с истински доказан опит, отколкото на “чел с опит”. Това е отделна дискусия и отговорите са подтикнати повече от емоция. Като гледам какви върли защитници на Петковата слава имам :D за пореден път разбирам, че е трудно да се върви срещу тълпата. Аз оставам с непроменено мнение. Винаги подлагам под съмнение изказвания на хора с “опит”, неподплатени с аргументи. Моят опит ме е научил на това.
Поздрави!