11.12.12
08:53
Здравейте,
както вижда човек в днешно време - марки за хр. добавки и продукти - хиляди. Всеки си рекламира и хвали продукта и обявява каквото си иска като съдържание, а пък дали е така наистина - един бог знае.
Мисълта ми е - знаете ли независими сайтове, които правят лабораторни тестове на хр. добавки и изследват реално съдържанието им? И чрез които, човек, малко или много, би се ориентирал в джунглата на хранителни добавки.
Предварително благодаря на отговорилите!
11.12.12
12:08
казано от Kire Fideto на 11.12.12, 08:53:
....
Мисълта ми е - знаете ли независими сайтове, които правят лабораторни тестове на хр. добавки и изследват реално съдържанието им? И чрез които, човек, малко или много, би се ориентирал в джунглата на хранителни добавки...
В България отговорност за контрола носи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ); Българската лаборатория за изследване на хранителни добавки се намира в Изпълнителната агенция по лекарствата (тя обаче няма акредитация по ISO 17025).
Има редица американски сайтове, които предлагат ревюта на добавки, но на практика няма “независима” лаборатория, която безплатно да предлага такива анализи. Има такива платени. До голяма степен, в това е и проблема в тази индустрия. Както показа драмата около Myofusion и анализите, извършени доброволно и безплатно от един ентусиаст, явно и това не е начина.
Виж секцията с ревюта - може да е bro-science, но е най-доброто с което разполагаме.
11.12.12
21:16
Благодаря за бързия отговор.
А има ли някакво мнение кои от тези ‘’зависими’’ сайтове-лаборатории могат да бъдат що-годе някакъв ориентир?
Не знам за другите хора, но аз на българските агенции и институции по принцип нямам кой знае колко вяра, предпочитам да се осведомявам и пазя по друг начин :).
Чувал съм, че в щатите, а предполагам и на доста други места ‘’контролът’’ върху съдържанието на добавките е доста ‘’пожелателен’’ - в смисъл - производителите са контролирани от гледна точка на забранени и опасни вещества примерно ( и с оглед на други неща предполагам ) - но могат да си дават количества на присъстващи съставки, които съвсем не отговарят на реалните - и това е била масова практика.
12.12.12
01:33
казано от Kire Fideto на 11.12.12, 21:16:
Благодаря за бързия отговор.
А има ли някакво мнение кои от тези ‘’зависими’’ сайтове-лаборатории могат да бъдат що-годе някакъв ориентир?
Не знам за другите хора, но аз на българските агенции и институции по принцип нямам кой знае колко вяра, предпочитам да се осведомявам и пазя по друг начин :).
Чувал съм, че в щатите, а предполагам и на доста други места ‘’контролът’’ върху съдържанието на добавките е доста ‘’пожелателен’’ - в смисъл - производителите са контролирани от гледна точка на забранени и опасни вещества примерно ( и с оглед на други неща предполагам ) - но могат да си дават количества на присъстващи съставки, които съвсем не отговарят на реалните - и това е била масова практика.
Така е...обсъждахме го в една друга тема, и в тази
Виж ТУК. Преди години функционираше и един друг доста добър - http://www.labelclaimstesting.com/, но не можах да го отворя...
12.12.12
14:08
Eвала за информацията!
Тоя сайт consumerlabs.com e с платен абонамент, доколкото виждам. Дали има възможност да се четат някой от нещата без да се плаща абонамент?
12.12.12
14:29
казано от Kire Fideto на 12.12.12, 14:08:
Тоя сайт consumerlabs.com e с платен абонамент, доколкото виждам. Дали има възможност да се четат някой от нещата без да се плаща абонамент?
Има безплатен newsletter. Но същинските ревюта са платени. Въобще, в нета качествената информация вече е много трудно, почти невъзможно да се открие безплатно. Едно такова изследване на продукт струва от 300 до 800 долара ако не е многокомпонентен. В българска лаборатория би било доста по-евтино предполагам, но ще трябва някои да ти разтълкува резултатите. Добра ниша е, ако някой започне да го прави у нас.