15.12.12
13:14
Здравейте, днес случайно попаднах на една статия свързана с кардиото. В нея пише следното:
Когато правите нискоинтензивни аеробни упражнения като джогинг, тялото ви използва за гориво предимно мазнини и гликоген. Когато упражненията продължат по-дълго от 20 минути тялото ви се изтощава: вие изразходвате своите енергийни източници от първо ниво (запасите си от гликоген) и тялото ви се насочва към най-лесният източник на енергия, който може да намери, протеина. Тялото ви всъщност започва да изяжда мускулна тъкан, превръщайки складирания в мускулите протеин в енергия, необходима ви, за да продължите да се движите. Веднъж достигнал до този етап, то изгаря 5-6 грама протеин на всеки 30 минути от продължаващата тренировка (това се равнява приблизително количеството протеин, което се съдържа в едно сварено яйце). Като изгаряте протеин, вие не само се лишавате от възможността да изгаряте мазнина, но също така губите и мускули. Така аеробните упражнения всъщност намаляват мускулната маса
До колкото съм чела, кардио се прави повече от 20 минути, защото тогава започва да гори мазнини, а тук пишат друго.. Може ли някой да ми обясни, ако има време и желание :) Благодаря предварително.
15.12.12
14:07
казано от Mr Lokumche на 15.12.12, 13:14:
...
До колкото съм чела, кардио се прави повече от 20 минути, защото тогава започва да гори мазнини, а тук пишат друго.
Връзка кардио-катаболизъм (т.е. въпросното изяждане на мускулна тъкан”) би имало ако оставиш организма да гладува. Примерно ако дневния ти прием на калории падне с повече от 20% под TDEE (Total Daily Energy Expenditure) и правиш кардио упражнения, тогава започват такива процеси; но ако се храниш добре и правиш адекватно на нуждите ти кардио, то дори помага за увеличаването на мускулната маса.
16.12.12
23:45
Тренирането за издръжливост и за сила/маса взаимно си пречат по принцип. Ако се прекалява с кардиото може да се развали хормоналната картина, но това е с дълго интензивно кардио
18.12.12
09:17
казано от Lachezar Tomov на 16.12.12, 23:45:
Тренирането за издръжливост и за сила/маса взаимно си пречат по принцип. Ако се прекалява с кардиото може да се развали хормоналната картина, но това е с дълго интензивно кардио
Моля те, не пиши такива глупости повече ;)