03.09.05
18:08
Става въпрос за тренировки във фитнес. АЗ съм на 14 години и не съм висок 163см и искам да ходя на фитнес и даже ходих 2 пъти но се упасявам че ще се отрази вредно на разтежа ми. Дали ми е рано за фитнес или мога без проблем да ходя и сега. И ако фитнеса влияе зле на разтежа какви упражнения и на какви уреди не трябва да използвам.
03.09.05
18:27
Здравей!
Значи да знаеш,големите имена в тоя спорт са почнали точно на тая възраст!Аз обаче ще ти препоръчам още година,година и половина да изчакаш до фитнеса,а през това време да си правиш упражнения със собствено тегло(лицеви опори,коремнои преси...)
Нищо не ти пречи разбира се да ходиш и на фитнес и да бачкаш с леки тежести!
А за растежа - всички ще ти кажат различни неща,не сме стиганали до консенсус още! :wink:
За растежа има консесус 99 % се знае че не вреди на разтежа генна казва колко да растем колкото ти е заложено толкоз
03.09.05
22:29
човече аз сега също съм на 14 и също съм 163 см.
ама във фитнес зала за пръв път стъпих пред и 1 година.
Сериозното ми трениране продължава вече 6 месеца.
Почвай да тренираш само че отначало лекичко.
Прочети целия сайт ОТ - ДО и се научи как точно да се храниш в зависимост от целите си.
Мене също са ми казвали,че можело да ми спре разтежа и такива глупости.
Ама не ми е спрял и до сега.Отначало и аз се упасявах от това и правех лек клек въпреки че можех и по-тежак(правех лек клек ,но все пак държах да го прая щото точно такива упражнения дигат тестостерона и хормона на РАСТЕЖА).Сега минах на по-тежък клек.А пък и изкуството иска жертви :) :!:
Въпреки,че тука няма жертва
вече се написа че това не спира разтежа.
Само отначало по полека с тежестите.(ако толкоз държиш веднага да минаваш на тежестите(щото аз веднага на тях отидах ама мн лекичко))
ако искаш праи си набирания на лостове,коремни преси и др упражнения със собствена тежест.
03.09.05
23:04
Аз знам че си овреждаш и зрението освен че влиае на растежа.Вярно ли е тва щото аз много съм се оплашил. :cry:
03.09.05
23:31
аре стига глупости!
Това за зрението съм го чувал и аз но това е при мноооого напредналите и се получава от голямото налягане на квъв в главата при някой серии на лежанката примерно мноо кат са пънеш...но с разтежа няма нищо общо не го спира.
Абе стига с глупостите бе аз тренирам от 15 години вече , бях на 12 когато почнах а станах 190 висок и няма и половин диоптър в очите стига с тези химери
това със зрението за първи път го чувам ? много ми е чудно каква е логиката в подобно твърдение... ?
04.09.05
09:27
кажи им го!
Благодарямного за отговорите. А по колко пъти е подходящо да ходя сега? Почнал съм по 2 пъти седмично и мисля така да бъда още година, година и половина преди да почна по 3 пъти?
04.09.05
10:30
оо много бе! след 2-3 месеца според мен можеш да минеш на 3 ама за 4 тряя изчакаш повече
то при секи е различно
аз почнах с 5 дневен спрлит :)) ама с мноого леки тежести и не много упражнения просто така имах повече време за секи мускул.
Иначе понеже имам малко килограми за изгаряне ( в момента съм 52) и смятам всяка сутрин да бягам навън добре ли е да пия вода по време на бягането или тренировката?
намери си някаде успоредка и лост и почваи яко кофички и набирания! ще пораснеш и на ръст и на обем :)
04.09.05
21:36
Здравей Raster. Да си дам и аз моя отговор по твоя въпрос. Според мен за теб е по- добре да започнеш с коремни преси и лицеви упори за да имаш все пак някаква сила като почнеш. Ако правиш лицеви упори и коремни преси поне още няколко месеца ще има смисъл да тръгнеш и н фитнес. В момента за тебе е нездравословно да сваляш килограми, а и незнам какво има да сваляш. Започвай да се храниш както е описано в сайта ( покачване на мускулна маса ) и да прави поне три пъти в седмицата лицеви упори и коремни преси. Може да пробваш различни видове лицеви упори има такава статия в сайта. Като натрупаш малко повече сила ще ти е повече от полза да посещаваш фитнес зали.Ще ти напиша и примерна програма, ако искаш. Чао