29.11.12
12:03
Имам проблем с колената доста са слаби ставите и двете са оперирани . На дясното мисля че има нещо възпалено . Преди известно време разбрах за кортикостероидите , били са доста качествени , но и опасни . Много искам да си възстановя краката най-после мина доста време от както немога да вървя и да правя нещата като нормалните хора . Искам да знам как да подходя с тези хапчета колко време да ги взимам и след това да си изчистя организма от тях , какви може да са последиците от тях . Знам че можело да ти докарат язва диабет и т.н. Ще съм много благодарен ако някой ми каже нещо за тях .
29.11.12
13:25
Отивай на лекар и не очаквай някой да успее да ти постави правилна виртуална диагноза, пък и да ти предпише прием на кортикостероиди на базата на това “На дясното мисля че има нещо възпалено” :)
Щом си с операции на коленете, започни да ги пазиш. Щом са ти възпалени, значи си направил нещо, което не е трябвало. Интересно ми е натоварваш ли ги по някакъв начин... клек, колело или нещо друго?
А колкото до кортикостероиди - това е нож с две остриета. Те помагат почти за всичко, но и вредят на почти всичко. Ако започнеш да ги приемаш за колената и не са дозирани правилно, бъди готов за проблеми с бъбреци, черен дроб, имунна система, двигателна система и пр.
Вярно е, че кортизолът има антивъзпалително действие, но същевременно е катаболит, води до разграждане на мускулите, наддаване на подкожна мазнина, повишаване на кръвна захар(може да се стигне до диабет), намаляват нивото на Ca в костите (остеопороза) и мн други. Смятам, че приемането му е крайна стъпка, в което и да е лечение. Така смятат и мой преподаватели.
Отиди на лекар-специалист, а не при личния :D Нека той ти каже, дали трябва да ги взимаш или не. Според мен просто спри да го натоварваш, остави го да почине, вземи някакви хомеопатици, но не е и кортикостероиди. Лекувай проблема, а не симптома. Щом сега имаш възпаление, нищо чудно след време пак да се появи. Все пак си и с операция>
Между другото един много хитър начин да стимулираш секрецията на собствените ти кортикостероиди е криотерапията.
Инж. Маринов е много добре запознат с нея и може да се обърнеш към него за съвет. ;)
29.11.12
18:46
На мен ми е ясно че не може да ми поставят диагноза от тук. Просто искам да разбера за тея хапчета . Иначе ги натоварвам, да .Карам колело, бягам , скачам на въже , дори ходя на фитнес по един път на седмица . Правя упражненията които са за краката без много кг но ги правя правилно без проблеми и не изпитвам болка. На лег преса бутам дори повече от собстветното си тегло 95 кг , а аз съм 85. Интересното е че не мога да клякам до долу при най-нормално клякане с мое тегло. Като вървя и като бягам немога да стъпя на цялото си ходило , а само на външната част . Проблема ми е от вътрешна страна на коляното и отзад на прегъвката . Чувствам напрежение и сякаш всеки момент ще се разтегне или разкъса нещо. Не искам диагноза просто споделям и да видя какво ще кажете да видя вашето мнение , да събера малко информация защото несъм на ясно с нещата от Добрич съм а тук няма никакви специалисти . Няма да бързам с кортикостероидите все пак хах. :)
Съветвам те да си пазиш краката и да се откажеш от тези лег преси и тичане. Това са две движения, които много натоварват коляното, въпреки че е здраво. А в твоя случей - още повече. Колелото е препоръчвано занимание от много ортопеди, защото при него натоварването е равномерно и в/у коляното не пада цялата тежест на тялото. А това, че буташ 95кг показва само че са ти яки мускулите, но не и ставата. Ако си як в ставите, няма да се оплакваш от слабост и от подпиране отзад.
Според мен най-добре спри да натоварваш ставите, изчакай 1 месец и ако нямаш подобрение, отиди на лекар да ти изпише кортизол или да ти назначи направление за специалист.
Много често с простата почивка се оправя всичко.
Аз взимах кортикостероиди в продължение на 3 години.Искам да ти кажа,че въпреки ,че помагат за едно вредят на абсолютно всичко останало.Проблеми с нервите,хормоните,кожата,костите дори мускулите,за органите няма да говоря.С бъбречна трансплантация съм и има постоянно съвети от лекари в България и чужбина.В момента тенденциите в целия свят са да не се използват кортикостероиди ако може да ссе избегне това.Щастлива съм ,че не ги пия вече и нервичките и другите ми проблеми свързани с тези хапчета поизчезват.Изчистване от кортизона няма.Ако може избегни това лекарство.Мой съвет,а и на многото лекари ,с които комуникирам.Успех и скоро да ти се махнат проблемите :-)
03.12.12
11:43
Благодаря за съвета kidney , наистина няма да бързам с тях разбрах че са доста вредни ,ще изчакам още . Трябва да има и друг начин да се оправя . Пожелавам ти и на теб успешно преборване с твоите проблеми . :)
Petyr Vytov - като си почина един два дена ги чувствам малко по-добре , по-леко ми е като не ги натоварвам , но трябва да тренирам защото сега зимата като се застоя ще кача кг пък и това не е хубаво и гледам да възстановявам мускулите защото колкото са по-здрави толкова по добре за ставите . Истината е, че ми трябва силно лекарство за стави.Хубаво ще е да взема нещо и да отида на преглед преди това ако трябва и ЯМР да направя и т.н.
29.12.12
10:08
Гуна Медикал Дивайсес - инжекционните сетове с колаген погледни в интернет.
Може също да разгледаш и нововъведенията на тази компания Гуна.Тук в Пловдив вече се работи с техните медикаменти с колаген в областта на ортопедията и травматологията и резултатите са прекрасни.Дори сме изпробвали консервативно лечение при скъсан ахилес,без отворена операция.Ако имаш интерес,ще те заведа да ти направят една консултация и евентуално може да опиташ с колаген,не прибързвай с кортикостероиди,особено интраартикуларно,вредите превалират над ползите.Най-лесно е да ти ударя един дипрофос вътреставно,да станеш на крака за 3 месеца и после да ми цъфнеш наново със същите оплаквания,но с нарушена ставна капсула.