24.12.12
00:45
Здравейте! :) (така като застана пред бялото поле и си забравям мислите или те забравят за мен, но ще се пробвам... )
Следя форума от близо 2 години, като черпя информация най-вече за това, кои продукти са здравословни, кои не, както и за правилното изпълнение на различни упражнения. Винаги сте ми били много полезни, затова се престраших и да си направя този “дневник” :). В момента съм на 23год. като от 16 год. се занимавам активно със спорт. Започнах с фитнес, не толкова за да отслабна, колкото за да добия форма (макар че това е уклончиво понятие,защото и Кръгът е вид форма) 3 пъти в седмицата по час-два. :) От същата възраст започнах и с т.нар. здравословно хранене, което пак не се знае колко е здравословно, защото да, ям си плодове, салатки, ядки, коренища, кълнове, тревички и де що някой е казал ,че е Здравословно и тук таме има дни, в които се прежалвам да хапна някакво месо, но това не става в някакви точно определени часове или график. При което се случва да има няколко дни, в които съм се хранила само със Здравословни неща и да дойде Денят, в който грешните ми мисли и дяволи ме водят към сладките неща. След 2 такива години на чисти и мръсни дни и фитнес се преместих в друг град и започнах с тае бо, бягане и йога. И така минаха още 4 години, в които с моето Здравословно хранене и тук таме някой мръсен ден формата се поддържаше да не е кръгла :)
След лек инцидент тази година (счупена дясна тазова кост) качих няколко килограма, които не мога да сваля още, т.е. само с диета не става, а движенията ми бяха ограничени главно с ходене с патерици, леки раздвижвания и такива работи, които човек може да прави с единия си крак, но не и с другия :))
Тук се надявам да получа съвети главно как точно да си изградя хранителните навици така, че да не ме обзема глад за Сладко (Защото тогава става страшно) както и как да правя кардио тренировки без да се натоварвам много (Тае бо-то, бягането и скачането са напълно изключени за момента).
Висока съм 173см. и тежа.. 57кг. Искам да сваля 5 кг. ,да си премахна “възглавничката” от коремчето и да намаля няколко см. от ханша.
Обикновено един ден изглежда така:
закуска: кафе с мляко
обяд: сезонна салата (в момента главно с моркови,зеле,гъби,маслини) + яйце/сирене или филийка пълнозърнест хляб
следобяд: плод -ябълки главно или портокал
вечеря: пак някаква салатка и така..
За грешните дни няма да споменавам, защото тогава и аз не мога да си преброя калориите, а след това не мога и да бягам за да ги изгоря.. :)
Спирам до тук, че както уж не можех да пиша .. стана цял ферман :)
Благодаря за търпението :)
Темата беше редактирана от tonita89 на 24.12.12 04:53.
Не мога да се храня повече от това, или по-скоро трябва да се храня така, че да ям по-често и по-малко..
Няма как да си изразходвам енергията с кардио упражнения :(
С недохранване килограми се свалят, но от мускулите. Ти искаш да махаш мазнини, нали? И не е необходимо да се храниш по 10 пъти на ден.
24.12.12
12:41
Мило, колкото по-дълъг е периодът на прием на малко количество калории, толкова по-сигурно ще се адаптира организмът ти към малко количество вещества, което ще го принуждава да забавя все повече метаболизма, да задържа колкото може в запас, да харчи много бавно и мъчително с цел твоето оцеляване въпреки калорийния недостиг. С други думи ще задействаш дългосрочно машината за мазнини и почти ще блокираш тази за горене.
Ако не искаш това, то следва да промениш някои неща.
1. Да обогатиш храненето си. Това не значи да поемаш каквато и да е храна с цел да е повече. Това значи да направиш менюто си по-разнообразно, включвайки месо, яйца, млечни, мазнини като авокадо, зехтин и други олия, сурови ядки, тахан. Зеленчуците и плодовете си ги приемаш, няма какво да казвам.
2. Да започнеш истински силови тренировки. Под истински имам предвид включващи упражнения, след които си задъхана, зачервена, които напрягат яко мускулите ти и те карат да пъшкаш или викаш. Това е силово натоварване. Лицеви опори, набирания, клекове, упражнения с допълнителни тежести.
Стимулирайки мускулите си и приемайки повече калории, постепенно ще задействаш механизма на тялото си, който работи в полза на здравето и добрия ти вид. А именно - бърз метаболизъм, бърз разход на енергия и постоянно черпене от запасите - мазнините.
пОздрави
Да, целта е да изгоря мазнините, не мускулите. :)
Miss_fight от силовите упражнения за горната част няма да е никакъв проблем, имам и гирички по 3кг. вкъщи, и лост.
Клековете само със събрани крака мога да ги правя, пробвах с полуотворени до полуклек (както преди съм ги правила в залата с лоста зад врата), но уви.. счупеното се обажда.
Сега осъзнавам каква грешка съм направила с привидно малкото ми хранене - организмът ми просто е свикнал на много малко и почти една и съща храна и когато се случи да хапна нещо различно, по-калорийно той просто си го запасява.
Благодаря много!
А сега започвам с бързото ходене, лицеви опори и клекове.
Интересувам се също от форумки с дневници, които практикуват йога за да ми кажат дали е подходящо за горене на мазнини.
От март месец лекарите казаха,че ще съм напълно възстановена и ще мога да се върна в залата, но до тогава трябва да поддържам нормално тегло като не си забавям метаболизма,защото ще ми е в минус само.
Весели празници!
tonita89,тренировките са второто нещо,на което трябва да се наблегне.Първото е храненето.Докато не оправиш него ,както и да тренираш ,резултат няма да видиш.Според това ,което си написала ,ти не приемаш повече от 300-400 калории дневно!!!Това е не просто нездравословно малко,това е изключително глупаво.Другото,което ми направи впечатление е,че според теб месото е вредна храна и не трябва да се яде .Мисля,че трябва сериозно да седнеш и да прочетеш малко информация относно хранене,хранителни принципи и примерни хранителни режими от достоверни източници-демек не от списания и от бгмама ,а за начало от тук-bb-team.org.Чак когато разбереш в каква заблуда си била относно храната,и я оправиш,мисли за тренировките.
Мнението беше редактирано от Гената на 24.12.12 15:23.
25.12.12
00:37
Аз поддържам на 2000-2500 кал. дневно, висока съм 172 и тежа средно 57 кг, там някъде.
Преди доооста доооста време имах подобен като твоя проблем : трябваше да ям малко, за да тежа малко и да изглеждам слаба. Всичко е до настройка на организма.
Ако го научиш да функционира на по 1200 кал. от плодове, ми така ще преживява. Ако му даваш 2500 от разнообразни храни, в съответствие с нуждите ти въглехидрати/мазнини/протеини, пак така ще свикне. Ти си го научила твоя на малък разход.(бийн деър, дан дет :Д ) Ако искаш тонус на мускулите + по-малко и по-”култивирана” мазнина, демек ако я има да седи секси и стегнато, трябва да пренастроиш машината.
Уви, аз го научих след много твърдоглавие, твърдейки, че просто “не мога повече да ям” , “лепи ми се”. Глупости :0) Пренастройката на метаболизма понякога означава 2 кг +, след което визията в огледалото подхранва нарцисизма ти завинаги :Д :Д Д:
Успех !
П.с. Да, йогата гори мазнини и развива функционална сила, но сравнително бавно и изисква постоянство.
П.П.С. Споок изглежда и звучи разумен младеж : преди да оправиш храната, тренировките няма да ти дадат макса си. В началото те са по-скоро катализатор отколкото вулканизатор :Д Забързват ефекта на хранителния режим, не могат да компенсират. Поне при повечето хора и според наблюденията ми. Може и да има изключения.
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 25.12.12 00:46.
:))) Тук вече съвсем ми бръкна в болното местенце.. и това е колебанието дали трябва да се разделя с тези 4-5кг. ,които ми пречат или са ми в + или да ги запазя, но просто да ги превърна в мускул, което пак не ми е ясно точно как може да стане. Реших да не гледам кантара, а сантиметрите, които са на ръст 172.. 86/65(blush)/92 , ръка (подмишница) 22, бедро(в средната част) 44см., прасец 33см. На базата на тези см. ми се иска просто да намаля цялата област на талията,защото преди беше 60 и изглеждаше значително по-добре. :) (това пак е някаква моя мисъл базирана на минали състояния) .
Тук във форума също прочетох,че най-голям враг за мазнините около поясната област са точно простите въглехидрати и тестените изделия. И за да си бъде точно като дневник (да ми напомня какво съм яла и правила) :
-късно ставане в 12 - кафе, 2 малки ябълки
-обяд в 3 - няколко парчета печена тиква с канела и орехи
-следобедна закуска в 5 - портокал, кафе
-вечеря в 7- като за бъдни вечер беше страшен микс - близо 200гр.варен салатен боб, 50гр. ядки (орехи,лешници) , към 50гр. сушени плодове, 1 парче баница от тиква и 1 чаша вино .
Тренировката днес: 30 мин. качване на стълби като си сменях темпото и прескачах през една.; 15 мин. упражнения от Програмата за стабилен и силен коремен пояс и 10 мин. стречинг.
Знам колко е важна закуската, но предвид странния ми режим на спане -лягам към 5 и ставам в 10-11ч. просто я изпускам.
25.12.12
01:33
Просто според мен нямаш атлетичен, стегнат вид още(за да искап да сваляш 5 кила). А може и да имаш, снимката изглежда добре :Д Нямам идея.
Мисля си обаче, че ако тренираш достатъчно дълго, ще се съгласиш на компромис : 56 кг с качена мускулна маса и понижени мазнини (не толкова, че да ти спре цикъла ) . 4-5 кила са много, нямаш нужда от това. Факт е, че сантиметрите ще мръднат съвсем малко, но много по-различно ще изглеждат.
Както желаеш. Визията си е въпрос на избор и имаш правото и силата да изваеш твоята :) Бъди себе си и действай според целите :)
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 25.12.12 01:34.
tonita89,съветвам те да забравиш всички числа-килограми,обиколки и да се довериш на огледалото.На твоя ръст и 61-62 кг да си може да си страшна мацка.Въпроса е да оправиш храненето и да го съчетаеш с истински тренировки.
В близките 2 месеца понятието “истинска тренировка” , такива каквито преди правех ще ми е малко трудна, затова най-важното е да си оправя храненето като за начало.
А ето и проблемната област - Коледно тумбалаче :) Добре,че не съм настигнала брадатия старец по размери и не са ме нарамили да нося аз подаръците на децата :)
И една снимка от далечният август месец, когато тренировките бяха започнали да дават ефект.. :)
Мнението беше редактирано от tonita89 на 01.05.14 23:28.
25.12.12
11:12
Ми кво да ти кажа, само тренировки, отслабване не ти трябва.
Като размери с супер :) То което има да се постегне, ще си стане от самосебе си като тренираш :Д
Успех! :) И споко, дори и да ти е забранено да правиш по-здрави тренировки сега, пак има варианти :)
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 25.12.12 11:16.
След вчерашния ден днес минах на почти никакво ядене, като изключим салатата с моркови и зелена ябълка за вечеря :) Почивен ден за стомаха, който вчера се натовари излишно :)
Но за сметка на това 1 час качване на стълби, 30 мин. велоергометър като си правя някакви интервали от първата до последната степен на трудност и още час (хм.. да кажем вид кардио,защото води до обилно потене, тежко дишане и т.н)
Да се надявам, че до Нова година ще успея да си запазя мерките така, че да изглеждам добре в така иначе тясната и добре очертваща ме рокля. :)))
казано от tonita89 на 26.12.12, 00:03:
След вчерашния ден днес минах на почти никакво ядене, като изключим салатата с моркови и зелена ябълка за вечеря :) Почивен ден за стомаха, който вчера се натовари излишно :)
Но за сметка на това 1 час качване на стълби, 30 мин. велоергометър като си правя някакви интервали от първата до последната степен на трудност и още час (хм.. да кажем вид кардио,защото води до обилно потене, тежко дишане и т.н)
Да се надявам, че до Нова година ще успея да си запазя мерките така, че да изглеждам добре в така иначе тясната и добре очертваща ме рокля. :)))
Момиче,изумяваш ме :x Ти си жив пример за това как не трябва да се яде и спортува.
Тренировката днес беше:
кубче - 100 качвания с всеки крак поотделно (не мога с двата все още)
напади назад 3*20 с всеки крак
напади настрани 3*20 с всеки крак
полуклек с гири 4*15
и повдигане на ханша на един крак 3*80 с всеки крак
Мнението беше редактирано от tonita89 на 01.05.14 23:31.
Ии хоп :) Ранно събуждане, като да не очаквам след късното лягане...
закуска в 8.00 - 1/2 кофичка кисело мляко 3,5% + 2 суп. лъж. овесени ядки накиснати от вечерта
Мъгла, маратонки, чисти пътища и крос + бързо ходене (уморявам се бързо с бягането, затова редувам). Приблизително 10км. с малка почивка след 5-ия. За мое щастие никакви неприятни болки в доскоро счупената тазова кост, което е много добре.
Към 10.30 още 1/2 кофичка кисело мляко
Обяд 2.00 - пилешка супа (с много пиле, моркови, лук и гъби) + салата от зеле
Мисля късния следобяд да се отправя към залата. Щом при бягането не срещнах проблеми с таза, значи може и тежестите да не са проблем вече. :)
Вечерята ще бъде телешки бон филета и задушен карфиол.
Май няма да е толкова лошо яденето на месо :)
казано от tonita89 на 27.12.12, 14:29:
.
Май няма да е толкова лошо яденето на месо :)
Изобщо даже :D
Е, все още ми е доста интересно, дали няма да успее да се “Съживи” така да се каже въпросното Пиле и да заподскача из чинийката ми, ама още не е направило този номер :D
Залових се да правя кайма, за да ми е по-лесно 700гр. чисто телешко месо, 300 гр. свинско филе (без бели ивици) :) , сухи подправки ,без сол. После мисля само да я направя под формата на “гнездо” с яйце във вътрешността... По-леко ми е сякаш да ям мляно месо, отколкото цяло.
Закуска в 11 - 1/2 кис.мляко с 3 суп.лъж. овесени ядки, 1 банан
14:00 (снак)- 30гр. бадеми
16:00 обяд - омлет от 2 яйца, печени чушки и извара + салата от моркови и цвекло
Вечеря към 19:00 - пастърва + задушено броколи с 1с.л. зехтин
http://www.youtube.com/watch?v=-dTApo0gkdY и тае бо :) по-късно към 20:00ч.
Мнението беше редактирано от tonita89 на 01.05.14 23:35.
Безсъница... 2:00ч. - велоергометър -30 мин. интервално - 5мин. загрявка, 2мин умерено темпо, 2мин. права с бързо темпо, 2мин седнала с бързо темпо, повторих така 3 пъти и за разпускане още 5 мин. бавно темпо.
100гр. извара, 1 табл. гуарана и продължавам с четенето.
Сънят в последните седмици никакъв го няма.
4:42ч. явно гуараната беше лоша идея да се пие в късните часове.. Почти приключвам с ученето, но енергията не ме пуска.
И си направих още една кратка тренировка за 20 мин. коремни преси (изправям се на 3 пъти с издишване и задържам до 3)-50 пъти, вдигане последователно на краката от лег -50 пъти с всеки крак, странични коремни преси -20 - 2 пъти ги повторих..
И огладнях, но не знам по това време на денонощието какво мога да ям, затова пия билков чай и ще чакам да стане поне светло навън и да започна с нормална закуска :)
Тук прочетох,че за да смъкна мазнинките от корема не трябва да смесвам месо с млечни продукти, както и по принцип да не смесвам много храните и да огранича млечните продукти.. Та ще се пробвам да видя дали ще има ефект.
Мнението беше редактирано от tonita89 на 30.12.12 04:48.
казано от tonita89 на 30.12.12, 02:28:
Сънят в последните седмици никакъв го няма.
Това е много лошо,гледай да го оправиш
4:42ч. явно гуараната беше лоша идея да се пие в късните часове.. Почти приключвам с ученето, но енергията не ме пуска.
И си направих още една кратка тренировка за 20 мин. коремни преси (изправям се на 3 пъти с издишване и задържам до 3)-50 пъти, вдигане последователно на краката от лег -50 пъти с всеки крак, странични коремни преси -20 - 2 пъти ги повторих..
Това е абсолютно ненужно.
И огладнях, но не знам по това време на денонощието какво мога да ям
Това ,което ядеш и през останалата част от денонощието.
Тук прочетох,че за да смъкна мазнинките от корема не трябва да смесвам месо с млечни продукти, както и по принцип да не смесвам много храните и да огранича млечните продукти.. Та ще се пробвам да видя дали ще има ефект.
Това не е вярно.Можеш да смесваш почти всичко,което ти се яде.