11.12.12
17:38
Здравейте. Тренирам по 5/3/1 метода, и по-точно “boring but big” варианта, както следва:
Понеделник: почивка
Вторник:
Военна преса 5/3/1
Военна преса 5х10
Набирания 5х10
Сряда:
Тяга 5/3/1
Тяга 5х10
Повдигане на краката от вис 5х10
Четвъртък: почивка
Петък:
Лег 5/3/1
Лег 5х10
Гребане 5х10
Събота:
Клек 5/3/1
Клек 5х10
Бедрено сгъване 5х10
Неделя: почивка
Искам да включа обръщания от земя в някой от тренировъчните дни, но не съм сигурен в кой ден да бъде, както и на кое място да сложа упражнението (начало/край на тренировката) с оглед ползотворна тренировка и възстановявание. Най-вероятно ще го изпълнявам в 3х5 или 5х3. Всякакви съвети и мнения са добре дошли.
Темата беше редактирана от dani на 11.12.12 17:38.
След тягата или клека (където си избереш). Аз бих го сложил на мястото на бедреного сгъване.
А освен това аз бих заменил в сряда и “Повдигане на краката от вис” с високо изтегляне от бедра.
Благодаря за съветите.
Да се отчета все пак. Правих обръщания след тренировката с клек и всичко беше много добре. Естествено реших да пробвам как стоят нещата и след тягата и резултата е катастрофален.. еректорите ми станаха на сол, както и няк’ви други мускули там :D Вече трети ден не съм възстановен и се налага да отложа с един ден тренировката за клек.. И, така.. :)
Е, тогава опитай в тренировката с лег. Не би трябвало да ти бърка клека на следващия ден, поне не много, а ще си достатъчно отпочинал.
При лега имам някакво гребане и мисля да си остане само то, защото съм много доволен от комбинацията, а ако сложа и обръщане тренировката ми ще стане много обемна.
Най-добрият вариант за обръщането е в първия ден, то засяга раменния пояс и най-добре се комбинира с преса или тласкане, набиранията може да отидат при тягата.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 30.12.12 23:32.
казано от Old Timer на 30.12.12, 23:32:
Най-добрият вариант за обръщането е в първия ден, то засяга раменния пояс и най-добре се комбинира с преса или тласкане, набиранията може да отидат при тягата.
Принципно си прав, но на другия ден имам тяга и искам трапеца ми да е свеж :)
казано от dani на 31.12.12, 16:57:
казано от Old Timer на 30.12.12, 23:32:
Принципно си прав, но на другия ден имам тяга и искам трапеца ми да е свеж :)
Еее... чак пък за толкова. :D Хаха... :D Пък и трапеца участва във военната преса и така го товариш, така че пак няма да е свеж за тягата. :D
Тогава вместо гребане прави обръщане при лежанката.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 31.12.12 17:13.
Обръщам хамалската и средния и горен сектор на трапеца го отнасят здраво :D Със сигурност ще се пробва и при лежанката :)
Моя трапец го тренирам почти всеки ден, така че няма проблем... пък и тягата не я дърпаш с трапеца.
казано от dani на 30.12.12, 19:50:
При лега имам някакво гребане и мисля да си остане само то, защото съм много доволен от комбинацията, а ако сложа и обръщане тренировката ми ще стане много обемна.
То не може всичко, както се казва. :P
С риск да съм малко досаден, но или ще понатовариш повече в този ден или ще наоправиш компромис с обема на гребането.
Махаш едната серия гребане и добавяш 3х5 или 5х3 обръщания. Така или иначе, това са асистиращи движения, така че ne са с толкова голямо значение, т.е. подлежат на модификация.
Т’ва е положението, аз съм си го харесал този ден и толкова!!! :D
Ако го пробваш, аз бих опитал с обръщане и след това гребане.
Мнението беше редактирано от 6th на 31.12.12 17:30.
Няма ли силната мускулна треска в трапеца да ми пречи при тежката тяга? Нали трябва раменния пояс да е стабилен..
казано от dani на 31.12.12, 17:28:
Няма ли силната мускулна треска в трапеца да ми пречи при тежката тяга? Нали трябва раменния пояс да е стабилен..
Просто тренирай и ще се адаптираш и ще си нагодиш програмата, а ако постоянно имаш някакви силни мускулни трески, значи възстановяването ти е скапано. Някои хора(включително и аз) тренират обръщане(и тласкане), високо изтегляне и тяга в един ден, даже в супер серии и не се оплакват и прогресират. Между другото в деня за тяга аз лично бих вкарал гребането с щанга в 5х10 отколкото тяга в тия серии и повторения и накрая набиранията.