30.12.12
16:49
Въпроса ми е ако се ограничат всякакви други въглехидрати,и се консумират повече зеленчуци и 2-3плода на ден дали тази схема би действала в режим на релеф?Може би 100-130гр.въглехидрати от плодове и зеленчуци...Надявам се някой да сподели мнение :)
30.12.12
19:25
По принцип въглехидратите влияят различно на всеки човек. Наблюдава се най-вече задържане на вода при завишен прием на въглени, от там и един такъв подпухнал вид, леко скрит релеф. Но пък други хора си правят релеф и с повече въглехидрати. Има значение, разбира се, и вида на въглехидратите, гликемичният им индекс, тяхното количество и съчетаване с други храни. Аз бих те посъветвала да пробваш различни начини на прием на въглехидрати и да следиш ефекта им. Насочи се към такива с нисък гликемичен индекс, повече вода и фибри - в тази графа попадат зеленчуците, но не всички плодове.
30.12.12
20:12
Всяка схема с калориен дефицит би работила. Колкото до това, което ти предлагаш - ужасно е. Попрочети малко за храненето и в частност въглехидратите и техните функции. Същия съвет мога да дам и на Miss Fight :)
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 30.12.12 20:17.
30.12.12
20:19
казано от Ради Хаджирадев на 30.12.12, 20:12:
Всяка схема с калориен дефицит би работила. Колкото до това, което ти предлагаш - ужасно е. Попрочети малко за храненето и в частност въглехидратите и техните функции. Същият съвет мога да дам и на Miss Fight :)
абсолютно подкрепям това мнение, въглехидратите са много важен елемент от всяка една диета без значение каква е целта й, поради ред причини набавянето им само от плодове и зеленчуци не е особено удачно. Не виждам проблем в това да си набавяш въглехидрати от овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и т.н, с какво мислиш зеленчуците и плодовете се по-добри източници на въглени, ако изобщо могат да се нарекат такива.
130 грама въглехидрати за нея не са малко. Друг е въпроса дали има смисъл (и полза) да са само от плодове.
30.12.12
20:21
От плодовете най-вече се набавят глюкоза и фруктоза, които са прости въглехидрати, но ако ги ядеш след тренировка не е проблем. Празни гликогенови депа - няма отлагане на мазнини от тях. От друга страна фруктозата се всмуква директно, което до някъде е плюс, стига да не е в големи количества, а и големия прием възпира усвояването на някои минерали, тоест не прекалявай с плодовете. Наскоро излезе твърдение, че няма значение от какъв тип въглехидрати идва гликемичния индекс, според мен има, но при диабетиците. В зеленчуците въглехидратите са фибрите, които не се усвояват, следователно не носят ккал. стойност, но пък имат положителен ефект, особено върху храносмилателната система. Друг въглехидрат, който присъства в плодовете и зеленчцуите е нишестето, но е в толкова малки количества, че не може да се говори набавяне на въглехидратите от плодове и зеленчуци. Набавяй въглехидрати от овесени ядки, кафяв ориз, картофи, пълнозърнести спагети и макарони и пълнозърнест хляб, а за вечеря ги изключи от консумация. Помоли някой опитен да ти направи диета.
Мнението беше редактирано от liveactive activlive на 30.12.12 20:23.
Доста съм изчела наистина,но понеже имам познати които хапват предимно плодове и зеленчуци и много рядко други въглехидрати и имат перфектни резултати.Разбира се знам,че е различно за всеки човек и организъм.В тази статия могат да се прочетат и доста неща относно зърнените http://www.inspiredfitstrong.com/bg/2012/nutrition/4-мита-за-зърнените-храни-защо-е-по-добр/ ,където се намират повечето въглехидрати с нисък до среден ГИ. Според мен е важно и количеството плодове,никой не говори за 2килограма на ден,а за нормално от 2-3плода.Доколкото четох скоро фруктозата не изисква инсулин и не влияе на инсулиновата секреция,което правят останалите източници на въглехидрати.Разбира се към статията,която четох разбрах,че и големи количетва фруктоза натоварват черния дроб и може да се отлагат като мазнини.И аз вече не знам :)
30.12.12
20:33
казано от Петко К на 30.12.12, 20:19:
130 грама въглехидрати за нея не са малко. Друг е въпроса дали има смисъл (и полза) да са само от плодове.
Не защото по-голяма част от тези калории, които идват от плодовете са “празни” калории, състоящи се от фибри и други неразградими частици. Тези въглехидрати имат много по-слаба усвояемост от останалите които изброих в по-горния пост.
казано от Desitka * на 30.12.12, 20:31:
http://www.inspiredfitstrong.com/bg/2012/nutrition/4-мита-за-зърнените-храни-защо-е-по-добр/
Рядко виждам повече глупости на едно място!
30.12.12
21:25
казано от liveactive activlive на 30.12.12, 20:21:
От плодовете най-вече се набавят глюкоза и фруктоза, които са прости въглехидрати, но ако ги ядеш след тренировка не е проблем. Празни гликогенови депа - няма отлагане на мазнини от тях. От друга страна фруктозата се всмуква директно, което до някъде е плюс, стига да не е в големи количества, а и големия прием възпира усвояването на някои минерали, тоест не прекалявай с плодовете. Наскоро излезе твърдение, че няма значение от какъв тип въглехидрати идва гликемичния индекс, според мен има, но при диабетиците. В зеленчуците въглехидратите са фибрите, които не се усвояват, следователно не носят ккал. стойност, но пък имат положителен ефект, особено върху храносмилателната система. Друг въглехидрат, който присъства в плодовете и зеленчцуите е нишестето, но е в толкова малки количества, че не може да се говори набавяне на въглехидратите от плодове и зеленчуци. Набавяй въглехидрати от овесени ядки, кафяв ориз, картофи, пълнозърнести спагети и макарони и пълнозърнест хляб, а за вечеря ги изключи от консумация. Помоли някой опитен да ти направи диета.
Значи простите въглехидрати са проблем, ако не са след тренировка, така ли :D Това за гликогеновите депа не го разбрах. Фибрите ИМАТ калорийна стойност. Въглехидратите вечер не са никакъв проблем.
казано от Desitka * на 30.12.12, 20:31:
Доста съм изчела наистина,но понеже имам познати които хапват предимно плодове и зеленчуци и много рядко други въглехидрати и имат перфектни резултати.Разбира се знам,че е различно за всеки човек и организъм.В тази статия могат да се прочетат и доста неща относно зърнените http://www.inspiredfitstrong.com/bg/2012/nutrition/4-мита-за-зърнените-храни-защо-е-по-добр/ ,където се намират повечето въглехидрати с нисък до среден ГИ. Според мен е важно и количеството плодове,никой не говори за 2килограма на ден,а за нормално от 2-3плода.Доколкото четох скоро фруктозата не изисква инсулин и не влияе на инсулиновата секреция,което правят останалите източници на въглехидрати.Разбира се към статията,която четох разбрах,че и големи количетва фруктоза натоварват черния дроб и може да се отлагат като мазнини.И аз вече не знам :)
Това, че някои има резултати на определен режим не значи, че той е оптимален. Отделно резултати върху скалата не се транслират директно върху здравето. Не всяка диета е здравословна.
Погледнах набързо статията и после още една от същия сайт. Написани са от някой сериозно неграмотен по темата. Горещо ти препоръчвам да забравиш за този сайт. 2-3 плода на ден не са никакъв проблем и е добре да си ги имаш по всяко време на годината :)
Колкото до ГИ и инсулин.. по-добре въобще не се съобразявай с тях. ГИ е общо взето без значение за здравите хора. Погледни в сайта. Имам статия, в която на дълго и широко обяснявам защо. Колкото до инсулина - можеш да забравиш, че можеш да го манипулираш и да променяш ефекта му върху тялото ти (за здрави хора говорим). Тялото си го саморегулира и движенията в кривата му не влияят в дългосрочен план. По-добре изцяло забрави за него.
Статията съм я чела,но мисля пак да го направя :) Замислих се върху това,че няма смисъл толкова да се задълбавам в това ГИ и инсулин.Относно сайта,който дадох за сведения,авторката твърди,че е доста запозната,но има много неща,с които не съм съгласна.Най-вече с проповедите й за НВД и “глупавото”кардио.Аз лично не мисля,че НВД е за всеки,още повече си мисля,че големия прием на мазнини за сметка на въглехидрати не е идеален в дългосрочен план,но това е др.тема :) Може би оптималния вариант за горене на мазнини си остава въртенето на въглехидрати и калорииния дефицит.Знам,че при едни може едно нещо да има ефект при други не.Благодаря за споделените мнения.Четох за т.н.диета “90 банана на ден”-това е прекалено,да ядеш по 2-3 кг.на ден и нищо останало.За момента ще хапвам мвъглехидрати и от други източници :D
31.12.12
11:03
В интернет е пълно със “запознати” хора...
Колкото до НВД... има си място сред подходите, но не бих го препоръчал на 90% от хората. Права си за големият прием на мазнини. Не, че ще навреди, но не е оптимален и съвсем не е по-подходящ.
Това с 90-те банана за първи път го чувам, но не искам и да знам повече за него :D Стреми се за разнообразна храна, пък било то и докато си на диета.
П.П. Само да вметна, ако все още не е ясно - фруктозата е особен въглехидрат и прекалената консумация води до негативни ефекти. Цифрите, споменати горе (130 гр.) са лоша идея и може да навредят на здравето.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 31.12.12 11:14.
Определено се опитвам да се стремя,но има доста неща,които не ям и картинката се усложнява.Не съм пробвала изцяло НВД за повече от 2-3дни и не мисля да го правя,при положение,че постигам това което искам и с не малко въглехидрати :)
А това с бананите е вече доста популярен режим,обаче тези хора не знаят какво си причиняват,една ми твърди че прави и релеф така (giggle)
31.12.12
11:19
Да си прави каквото иска. Глупави хора винаги ще има. Ти си отговорна за себе си и собственото здраве, така че чети, питай и следвай логиката :) Когато трябва, ще помагаме ;)
Е,може би 130гр.от плодове трябва да дойдат минимум от 3-4плода.Аз не знам дали ми се случвало,може през лятото с дините.В тези сметки сложих и голямото количество зеленчуци,което ям.Но определено се отказах от повече от 1-2 плпда на ден и то не всеки ден.В момента се “изследвам” как ми понасят различни режими :D
Ох,аз ако ми дадат ще питам много и ще досаждам,все нещо искам да знам :) Пуснах и една тема за въглехидратната ротация при намаляне на мазнините,ама няма много ентусиасти да споделят вижданията си,поне зая плодовете ми се проясниха някои неща,за което благодаря :)
31.12.12
14:01
казано от Desitka * на 31.12.12, 11:23:
Пуснах и една тема за въглехидратната ротация при намаляне на мазнините,ама няма много ентусиасти да споделят вижданията си,поне зая плодовете ми се проясниха някои неща,за което благодаря :)
Прегледах я набързо, че в момента нямам много време. По време на калориен дефицит е невъзможно да качваш килограми. Няма значение какво и как ядеш. Термодинамичните закони за пренос на енергия във и извън система са винаги валидни :)
Колкото до ротацията - не я харесвам като подход. Не, че няма да работи, но ми се вижда прекалено сложно, за да “обикновени” цели. При някои състезатели по културизъм си има място. Повечето хора не могат нормален режим да си сметнат, а си представям каква каша ще стане с ротации. Най-добре дръж въглехидратите на определено ниво като спрямо процента мазнини, от колко време си на диета и как се държи метаболизма ти варирай честотата на захранващите с въглехидратите дни. В зареждащите дни намаляй малко протеина, повече мазнините, а въглехидратите ги вдигай колкото се може повече като не забравяш да гледаш до колко калории стигаш. Може пак да оставаш в дефицит, може и да стигаш до поддържащите калории (като може да ги намалиш спрямо забавянето на метоболизма/тироидните хормони/лептина и т.н.). Трудно е да се опише с няколко изречения, понеже темата е ужасно обширна. Дано съм ти помогнал ;)
Всяка дума има полза и е старателно прочетена от мен,мерси! :) Ротацията наистина изисква много сметки,много стриктност и себеотдаване.Определено срещам трудности с нея в ежедневието.Може би варианта,който предлагаш е най-оптимален.Да се следят въпросните В.и М. и да се нагаждат едните спрямо другите.Може би се запътих към ротацията с надеждата в НВД дните да не ми е гузно като прекаля с мазнините и обратното при ВВД дните.Но наистина е сложна схема и човек трябва да се нагажда според организма си и неговите реакции...