Променя ли се съставът на кафявия ориз при печене?

01.01.13
15:01

Здравейте,
по принцип знам, че е най-здравословно кафявият ориз да се яде сварен. Но понеже така ми е твърде безвкусен, свикнах да го запичам на тефлонова тавичка или на тефлонов тиган без никаква мазнина, с малко подправки, докато просто стане по-хрупкав. Това влияе ли сериозно на хранителната му стойност и може ли да попречи на отслабването?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 01.01.13 15:59.

Не. Може да поема или губи вода, но съставът му винаги си остава същият. Смятай със стойностите за сурово тегло и преди термичната обработка.

02.01.13
14:43

казано от jenesais pas на 01.01.13, 15:01:

Здравейте,
по принцип знам, че е най-здравословно кафявият ориз да се яде сварен. Но понеже така ми е твърде безвкусен, свикнах да го запичам на тефлонова тавичка или на тефлонов тиган без никаква мазнина, с малко подправки, докато просто стане по-хрупкав. Това влияе ли сериозно на хранителната му стойност и може ли да попречи на отслабването?

вярно че сварен става малко като жито. Но ако проявиш въображение може да го докараш бая вкусен - аз често ползвам една рецепта с бяло вино, гъби и чесън и става доста добре. Номера е да се задуши хубаво. Аз ползвам оризоварка, китайска, от нисък ценови клас, но съм решил да инвестирам в нещо по-читаво. Отдавна се чудя дали да се връзвам на фобията от тефлона и да търся алтернатива - Т-фал, калфалон, ол-клад, анолон, термолон, керамика и т.н.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1