03.01.13
11:38
Привет,
решила съм за 3 месеца да разкарам ей това чудо и ако може и плочки да направя, но не са задължителни - просто искам този около 1кг сланина по корема ми да изчезне.
Пояснявам, че на снимката умишлено съм си стегнала коремните мускули за да няма съмнения, че това е чиста натурална сланина. :D
Много съм се наточила и съм готова на всякакви жертви и мъчения. Обаче искам да знам, че планът ми е реалистичен. Мъжът ми каза, че нямам никакъв шанс за 3 месеца да разкарам това от корема си дори и с глад и ежедневни тренировки какъвто е планът ми. Започвам почти от нулата, но не съвсем, защото до преди 3 години спортувах умерено (3-4 пъти седмично по 1час и 30мин микс от кардио и фитнес, но без никаква диета, а аз съм добро прасе - ям всичко и по много) и все още бягам по 7км 2 пъти седмично, но само това ми е спортът.
Живо ме интересува отговора на следните въпроси:
1. Реалистично ли е за 3 месеца да махна всичко излишно от корема ?
2. Ако ДА, задължително ли е да ям специални храни или е достатъчно само да намаля калориите като иначе си ям от всичко както до сега (под всичко разбирайте нормална храна, а не junk food, снакс и шоколади - и от това има, но рядко по изключение и по малко)?
3. Ако пак отговорът на 1 въпрос е ДА, следната методика ще ми свърши ли работа.
1. Ежедневни тренировки по минимум 1час 30мин смесени - бягане поне 40 мин след което коремни преси, лицеви опори и т.под. упражнения.
2. Двойно по-малко калории от нормалното ми за момента.
3. Л-карнитин (добра идея ли е да го вземам всеки ден преди тренировка или през ден предлагате)
Основната ми цел е оправя корема (останалото няма как да не се повлие, но смятам да концентрирам основните усилия и упражнения в коремната област). Очаквам вашата реална преценка, коментари и препоръки. :) Но наистина МНОГО съм се амбицирала. И то е защото от 9 години се опитвам да смъкна 7кила само със спорт без диета и се оказа, че по този релакс метод няма да се получи - и едно кило не можах да махна. Затова реших да сменя тактиката с обратната - екстермна и да си дам определен срок за постигане на целта. Искам да поясня, че напълнях от как забременях първия път. От тогава съм заковала кантара на 62кг. За сравнение преди да родя нормалното ми тегло дълги години е било около 55кг и съм го поддържала без абсолютно никакъв спорт и диети - това ми беше естественото положение. Висока съм 170см, 37 годишна.
Очаквам включване с нетърпение :)
03.01.13
12:13
казано от Roxi Sarg на 03.01.13, 11:38:
Живо ме интересува отговора на следните въпроси:
1. - Няма как да ти се отговори пълноценно.Е възможно е,но пак се почва ако...ако...
2. - Без хранителен режим не очаквай никакви резултати,особено след като целта ти е отслабване.
3. - Започни с тренировка с тежести или собствено тегло 30-40 минути и 20-30 минути кардио след нея.3-4 часа седмично са ти напълно достатъчни.
- Калориен дефицит не повече от 20%.
- http://www.bb-team.org/articles/882_karnitin-l-karnitin
Ако нямаш възможност да посещаваш зала разгледай този канал http://www.youtube.com/user/insanehomefatloss .
И още нещо.Защо пък точно три месеца? Само заради някакъв бас ли ще тренираш?
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.01.13 12:17.
Отговора на въпрос 1 е да,но пък начина по който ще го правиш не ми харесва.
1. 3 месеца ми се струва малко за свалянето на мазнините, според снимката. Като гледам, имаш да сваляш поне 6-7 килограма, може би повече. Виж, 4-5 месеца е по-реалистична цел. Ако искаш да го направиш по здравословния начин, без да ти влияе на качеството на живот и на имунната система. Ако изведнъж започнеш да гладуваш, ще си докараш проблеми.
2. Нищо не е задължително. Просто наблягай на чисто месо без тлъстини, зеленчуци, салати, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения. Избягвай мазно, пържено. Нищо прекалено строго. Целта е да направиш такава промяна, че да си остане, а не след 3 месеца “чудото” обратно. Няма смисъл. И 20% калориен дефицит, не повече, както е посочено. В противен случай просто ще си отслабиш организма.
3. Същото важи и за тренировките. Послушай съвета на Никола Фингаров. 3-4 пъти седмично, по един час горе-долу. Около 40 минути основни упражнения с тежести, след което около половин час кардио. С час и половина всеки ден ще се смажеш - ти не си професионален атлет. След 1 месец така ще се чувстваш като минала през менгеме.
П.С. - Като правиш промяна, прави я за цял живот. Диетите затова не струват. Отслабват организма и в един момент свършват и човека си връща обратно предното положение. Зрял човек си, гледай голямата картина, не модела “плочки за лятото”.
За срока нищо немога да ти кажа, времето ще ти го покаже.
НО, тези 20% калориен излишък който ти казват колегите е задължително да го мериш на везна и да смяташ всяка калория.
Изчисли си едни примерни калории и се замервай всяка седмица, за да разбереш в действителност качваш ли, сваляш ли и да си коригираш калориите на -20% . Около 700-800гр на седмица мисля че е добре да сваляш.
Аз лично когат отслабвах - направих така - за няколко месеца се стопих целия, но натрупането баш на корема си остана. Много е трудно точно последния 1кг да свалиш, въпреки че докараш ли го до там пак ще си доволна.
Много благодаря за отговорите.
Няма бас - просто реших, че е крайно време да се взема в ръце и си обещах пред себе си и пред приятели, че сега вече се почва сериозно. Искам да започна здравословен живот и да се чувствам добре в кожата си, а не да не смея да се съблека пред хора. А и покрай мъжа ми се запалих - той се хвана сериозно с карате. Но не ме е навивал - даже казва че ми харесва корема. То за кревата малко пухкаво му е добре, ама за пред хората не става ;)
Имам си домашен фитнес с колело, пътека и лежанка с гири и щанги. Но мисля че не са ми особено нужни - предпочитам навън да бягам, а ако вали винаги мога да скачам на въже. Както и от клипа има хубави упражнения за домашна обстановка.
Не разбрах обаче защо първо трябва да правя упражнения, а после кардио. Все съм си мислела, че е обратното - първо кардио за да се стартира процеса на горене и после с упражнения се концентрира изгарянето в избрани от мен области (в случая корема). Аз не искам да трупам мускулна маса, а да свалям сланина.
Един запален фитнесмен ми каза, че за да си постигна целта трябва да откажа всички въглехидрати и 3 месеца да карам на месо, салати и плодове. Според вас такава диета здравословна ли е ще повлияе ли съществено положително на плана ми за 3 месеца да си постигна целта?
Иначе ме навихте - ще тренирам през ден. Но коремните преси смятам да си ги правя всеки ден. Днес направих 120 на десет серии. Смятам да стигна до 500 на ден. Правя ги смесени - редувам вдигане на торс, крака и усукващи. Имате моя снимка от преди. След 3 месеца ще пусна след :) Обичам да обещавам така пред хора защото съм патологично стриктна към обещанията си и ги използвам за мотивиране и стимулация :)
Аеробните упражнения са доста прехвалени и доста надценени като средство за контрол на теглото.При положение,че имаш уреди вкъщи да разчиташ само на бягане и безумно много коремни всеки ден е глупаво.А това за въглехидратите го оставям без коментар.Вземи поне тук в сайта има доста информация и прочети.
Тренирам от точно 3 месеца, по 5 пъти в седмицата, 3 пъти фитнес с тежести и малко кардио (10+10, или 10+10+10мин), с инструктор, тренировка по час и половина, и 2 пъти само кардио, по 40-60 минути. Всеки ден от тези 5 правя серии за корем, между кардио дейностите или накрая на тренировката. Не съм се хранила както трябва, защото постих през повечето от това време, но не съм яла много хляб, почти никакви картофи, ориз или сладко. Наблягах на бобови и зеленчуци. Не съм свалила никакви килограми, стопила съм мазнини, но изходната ми точка беше с по-малко от твоите и макар да изглеждам добре плочки все още не се виждат. Има преса с малко релеф, но плочките само си ги напипвам, не се виждат. Съветът ми е, следвай каквото ти казват по-опитите за доброто и адекватно хранене и тренирай ден за ден, без да си поставяш толкова сериозни и абсолютни цели, за да не се разочароваш след месец. Просто тренирай и се радвай на промяната, дори и да не е точно тази, която ти се иска. Ще стигнеш и до нея, като му дойде времето. Желая ти успех!
Не държа толкова на плочки, но искам сланината да изчезне и като е стисна да стисна само кожа. Така са коремите на двамата ми сина - нямат плочки, но няма и сланина и изглеждат перфектно. Ама те ядат колко да не умрат глад горките. Знам как изглеждах като тренирах навремето - тренирах много особено бягане по минимум един час и то не само джогинг, а и бързи серии и после упражнения. Спирах когато вече не можех повече. Наистина в един момент се чувствах тотално убита. Правих го не 3 месеца, а почти година. Коремът ми обаче действително не беше толкова силно повлиян. Пак си имах сланини, но бяха наполовина на тези в момента. Ще се окаже вярно, че плочни се правят най-трудно. Но се надявам този път да има по-голям ефект защото ще намаля плюскането. Заменям вечерното хранене със салата. Остава само едно нормално хранене щото обикновено ям по 2 пъти на ден (знам, че е зле - не ме критикувайте, ще опитам и това да го оправя)
Roxi, ти си знаеш, но от всичко, което съм изчела, а и от опит (от както се помня, се старая да се храня разумно), салатата вечер не е добра идея, особено като тренираш интензивно. Организмът ти и мускулите искат храна, а салатата не се брои много за тази цел. Също така, суровите зеленчуци вечер имат тенденция да образуват газове и издуват стомаха. Мен лично това ме влудява. И не на последно място, вечерята със салата, особено, ако е по-рано, почти винаги резултира с донаяждане с боклуци по-късно, преди лягане.
21.04.13
16:25
Е, какво стана? :)
04.07.13
09:07
Жалко е когато виждаш хората да се отказват от мечтите си...