04.01.13
12:10
Здравейте,
Интерисува ме как може да се спортува йога заедно с фитнес, при положение че при фитнеса за мъже се разчита повече на покачването на мускулна маса, а при Йогата се сваля доста голяма част от мускулната маса.
В момента съм 180см 85кг тренирам фитнес, (от време на време бягане кросфит и на каквото ме избие)
По празниците мои познати на столетна възраст вече започнаха да ме агитират да тренирам Хатха йога (за тялото)
- Въпросите ми са:
- Как може да се тренира Хатха йога заедно с асаните и правилния начин на ядене и да не се сваля мускулна маса (Храненето на йогите най-много според мен се доближава до ниско-въглехидратен режим като те изключват месото (но в дадени случаи дават възможност да се яде риба или пилешко)
- ТОВА е тема в сайта взета от книгите по които в момента разучавам Йогата - на Венцислав Евтимов.
- Целта ми е да тренирам Йога + фитнес и да спазвам смесен режим (да спазвам основното хранене при йогите но и да съм на ниско-въглехидратен режим и малко по малко да качвам или поне да запазя текущата си мускулна маса) и 2 та спорта при спазване на даден режим са си начин на живот, но с различна цел, което ме затруднява да ги обединя.
Има по-нови теми за “стречинга” и йога...
По-обемни са, но щом се интересуваш и искаш да се занимаваш, ще са ти интересни.
Занимавам се с йога от има-няма 15 години, досега не съм чула или видяла някой да е загубил мускулна маса от йога. В някои случаи свръхтеглото, под формата на мускулна маса би ти попречило на обхвата на движение, но не вярвам да си с физиката на Рони Колман.
Давам няколко насоки:
Йога не се тренира, не и като спорт - това са естествени за тялото движения (поне такива би трябвало да бъдат при всеки здрав индивид), които развиват специфична сила, координация, гъвкавост, баланс.
Йога се практикува с пълно осъзнаване за това, което извършваш, в противен случай води до изключитело неприятни последствия.
Йога може да ти помогне при силово-кондиционните тренировки. Силово-кондиционните тренировки могат да ти помогнат, или да ти попречат в практиката на йога, в зависимост от естеството и структурата им.
Храненето в йога е важно (както и при фитнес тренировките), но там въглехидрати, мазнини и протеини не са от значение - важно е какви качества притежава храната и съответно какви качества предава при усвояването си на хранещия се.
Препоръчвам ти да зачетеш статиите от сайта по въпроса със стречинга (ако не можеш да ги откриеш, можеш да влезеш в профила ми и да ги видиш), както и ще следиш за предстоящите такива.
Литературата по въпроса с Хата йога, която препоръчвам на всеки интересуващ се е “Светлина върху йога” Б.К.С. Айенгар
Успех.
Мнението беше редактирано от Margi на 04.01.13 16:47.