03.01.13
14:59
Здравейте,
От около година и половина се занимавам с тренировки със собствено тегло. Натрупах известен опит и знания, но едно нещо така и не можах да разбера. Ако условията за покачване на мускулна маса са:
- повторения от 5-12
- подходящи тежести, с които да се стига отказ на макс 12то повторение
- добър хранителен режим
Защо тогава има толкова много хилави хлапета, които могат front lever, back lever, human flag, handstand и planche ?
Те ли грешат, или наистина не може да се направи добро тяло от тези умения ?
Благодаря предварително ! :)
Силата се качва по-лесно и по-бързо от мускулната маса. Аз познавам хора, които са много силни, но не и мускулести.
казано от Martin Aleksandrov на 03.01.13, 14:59:
Здравейте,
- добър хранителен режим
Защо тогава има толкова много хилави хлапета, които могат front lever, back lever, human flag, handstand и planche ?
Повечето от тях:
1.Нямат добър хранителен режим
2.Не тренират крака
казано от Martin Aleksandrov на 03.01.13, 14:59:
Здравейте,
От около година и половина се занимавам с тренировки със собствено тегло. Натрупах известен опит и знания, но едно нещо така и не можах да разбера. Ако условията за покачване на мускулна маса са:
- повторения от 5-12
- подходящи тежести, с които да се стига отказ на макс 12то повторение
- добър хранителен режим
написаните условия са bro-science.
Маса се качва с ядене. И трениране разбира се. И с трениране на крака!
В тийн възраст качването на маса често е по-трудно и много младежи стоят хилави. А и при всички изброени от теб “умения” масата по-скоро пречи, особено едни масивни крака.
Дефинирай “добро тяло”
03.01.13
17:04
Абе чак много не са хлапетата дето могат планч ;)
Ами добро тяло... като на Ханибал например ? Има и други хора, които тренират везните и имат развит гръб, но са рядкост.
Мнението беше редактирано от nnnn на 03.01.13 20:05.
Защо реши, че Ханибал тренира само на лостове?
За да качваш маса, независимо дали правиш везна, играеш футбол или вдигаш тежести е нужен калориен излишък. Ако не ядеш достатъчно няма как да изградиш мускули.
04.01.13
07:51
За да направиш плонш, трябва да приложиш сила равна на твоята маса минус 11 кг. И всичко това основно на раменете. А за да направиш предна везна, ти трябва сила, равна на масата на тялото минус 7-8 кг. Колкото си по-лек, толкова ще ти е по лесно да направиш тези упр. Това за силата. А за масата и тялото...на тях това не им е основното, това е хубав страничен ефект. Повечето от трениращите на лостовете са обикновено деца без средства.
При занимание на лостовете, теглото е от значение. Макар рекорда за набиране на една ръка от 1900 година някъде е от човек тежащ 95кг- 10 набирания с прав хват
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 04.01.13 07:54.
04.01.13
16:08
казано от Vasil Stoianov на 04.01.13, 07:51:
Макар рекорда за набиране на една ръка от 1900 година някъде е от човек тежащ 95кг- 10 набирания с прав хват
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EndhsgC2wCU
Покажи ми ЕДНО хилаво лапе, което прави предна везна правилно. Е няма такова.
(събрани лопатки, прав кръст, раменете назад). Изисква се зверска сила за това нещо и много години тренировки. Многократно по-трудна е от предната везна, която се вижда по повечето клипове. Някакво импотентно, гърчаво изпълнение.
Като цяло обаче не самата сила за умението, а практикуването на дълги съчетания от добре изпълнени позиции правят масата. И в този дух, до увиснеш за 5 секунди в някакво жалко подобие на front lever… няма да ти направи масата. Както има дребни момчета с по 120+ лег, така има и дребни момчета, които имат силата за някои статични положения..
Разбира се и храната си казва думата. Не е нужен някакъв невероятен хранителен режим, нужно е просто да приемаш достатъчно храна. Реално при добра генетика можеш да направиш зверското тяло и в McDonalds. Просто такава храна има доста други негативи, различни от визията.
И ако се чудите все още защо има момчета, които могат да правят номерата на Ханибал, но нямат неговото тяло - гледайте пак и сравнявайте. От едната страна имаме измъчени позиции и треперещи ръце, от другата са съвършени плавни движения, много секунди под напржение, чиста техника на изпълнение. ТОВА прави масата.
казано от Vasil Stoianov на 04.01.13, 07:51:
Макар рекорда за набиране на една ръка от 1900 година някъде е от човек тежащ 95кг- 10 набирания с прав хват
Чети тука малко:
Подкрепям по-горното :D ^
Мнението беше редактирано от Acework на 04.01.13 18:18.
Около 109 кила е бил Асирати, много мощен. ;) Борец тежка категория! :)
п.п. Acework, не си редактирай така гейски поста в последния момент, сега се изгуби връзката с моя пост. :)
Мнението беше редактирано от Old Timer на 04.01.13 18:29.
04.01.13
18:36
едно време се учих да правя.. http://www.youtube.com/watch?v=ysqkaCxv2bI&feature=relmfu
Без най-тежките (клек, тяга, военна преса, лег) не ми се вярва някой да качи м. маса.
04.01.13
19:00
Така е, красиво и мускулесто тяло се прави в зала. Може да не е трибойска точно :)))
казано от Петър Вътов на 04.01.13, 18:43:
Без най-тежките (клек, тяга, военна преса, лег) не ми се вярва някой да качи м. маса.
Да, но за щастие може ;)
04.01.13
21:54
казано от Петър Вътов на 04.01.13, 18:43:
ХЕХЕХЕХЕ сигурно половината хора в залата са с преебан гръб,колене,глезени и нямат възможността да правят клек,а са с по-респектиращи крака от тези,които го правят.Това явно говори,че е заменим.Клек/преса,военна преса/преса с дъмбели, лег/лег с дъмбели или лег/кофички с тежест.Невъзможно е с тези упражнения,човек да не покачи някаква м.м. Къде се изхвърли с тоя коментар
Voyager е дал най-правилния отговор. Защо мислите, че Йордан Йовчев е с подобно тяло а? (а и нещо ме кара да си мисля, че не е правил тяга и клек)
04.01.13
22:27
Всичко може! Накои тренират на лостове и правят тяло- красиво, но не по билдерските стандарти и много-много бавно. А някои в зала залагат на красиво тяло, разбирасе , с трибойски упр. се постига по- бърз ефект, даже супер бърз в сравнение с лостове)). Няма какво да се обсъжда и не е по темата. аз съм маняк на тема лостове, но да ви кажа, че спортните гимнастици използват железа също, просто без тях всичко става много бавно)). Всички използват свободни тежести, борци, ММА- ци, баскетболисти, волейболисти, футболисти. Едни повече, други по-малко. Който иска бързо да постигне резултат, трябва да тренира ефективно и да не изключва неща, защото не харесва билдърите или гимнастиците.
Не казвам, че железата не присъстват в тренировките на спортните гимнастици, но твърдя, че са твърде ограничени да са сериозен фактор. Предимно за rehab/prehab. Тоест визията им няма нищо общо с железата. А големите бицепси не са от сгъвания и набирания, а от супинирана, straight arm work, където бицепсът, за да съхрани лакетната става, попада под изключително изометрично натоварване.
Пропорционално по-слабо се развиват гърди, трицепс, но ако някой го вълнува визията - има си упражнения и за тях.
Впечатляващото е, че макар и спорт на умения, гимнастиката на халки (и еквивалентните упражнения на уличния лост) дава страшна визия... и с някои модификации (билдърски), тренировките със собствено тегло стават достатъчни за пълното изграждане на горната част. Просто трябват познания и най-добре треньор.
За долната част не отричам, че си трябват щанги, поне при 90% от хората и с тях ще стане много по-бързо. За горната обаче, смятам че гимнастика > тежести.
Имам познат (няма го за жалост в форума, защото може да научите нещо от него) http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/68808_161353583899324_190767_n.jpg (дано не се сърди, че му споделям снимка :D). Та това момче има страшен ген и всичко това го направи само от лостове. Сила не мога да кажа, че е имал, кои знае колко много, но явно достатъчно да виси по лостовете. Яденето му е страшно добро (пожелавам го на всеки). Закрепи едни кила и от там нататък не мърда. Пробва всичко и вече не може да расте. Жалко, че няма снимка на краката си, за да ги видите, колко са слаби. Като на момиченце са.
И така. Тези, които не са ме разбрали (може и аз да съм се изказал пошло и да съм останал неразбран), искам да им кажа, че без тежки упражнения, развитие ще има до едно време. И както каза Васко, с тях става по-бързо ;)
05.01.13
20:11
Гимнатиката въобще не трябва да бъде намесвана в темата, защото хората който тренират този спорт не целят мускулна маса, а сила и естетика и правилно изпълнение на движенията. За това са им и такива килограмите. Натрупването на мускулна маса е чист страничен ефект, целият процес при гимнастиката е много бавен, понеже всички тези упражнения трябва да се научат да се изпълняват перфектно.
Целта на повечето “хилави хлапета правещи изброениети упражнения” е да правят тези упражнения, не ги бърка маса или не. Истината е че упражненията изглеждат много естетически красиви и не всеки може да хване един пътен знак и да направи Човешки флаг и според мен сега им е времето на хлапетата да ги учат тези работи, по-нататък има време за фитнес, но на дърти години предно изброените упражнения са в пъти по-трудни за научаване.
05.01.13
21:06
казано от Hristiyan Spasov на 05.01.13, 20:11:
Целта на повечето “хилави хлапета правещи изброениети упражнения” е да правят тези упражнения, не ги бърка маса или не.
Повечето тайно искат маса ама не знаят как да го постигнат :D Иначе има и бая такива дето си се кефат да са 5 кила с плочки.
казано от Кристиян Дончев на 05.01.13, 21:06:
казано от Hristiyan Spasov на 05.01.13, 20:11:
Повечето тайно искат маса ама не знаят как да го постигнат :D Иначе има и бая такива дето си се кефат да са 5 кила с плочки.
+1 :D
П.С. Както във гимнастиката основната цел е развитие на сила, така и при фитнеса основната цел е изграждане на добро, мускулесто тяло, макар, че силовият трибой и някой други са изклчение. Но това не значи, че не се цели и качество, което не е присъщо за тренировките. А за лостовете, дали се правят набирания с тежест, или в предна везна, въпрос на прогресивно натоварване. Друг е въпроса, че при везните ще е по-бавно. А може и момчетата да не харесват да тренират с тежести... :D
Мнението беше редактирано от nnnn на 06.01.13 01:34.