Сухожилия

АН

12.06.10
11:33

След травма на сухожилията/ставите стават ли по-здрави и устойчиви? Принципът същия ли е както при костите?

12.06.10
13:08

Мога да потвърда това за скъсан менискус, като порасте за втори път се къса по-трудно :). Незнам менискуса точно какво е, сухожилие, кост или там каквото е :)Незнам ще ти помогна ли особено с поста, ако знаеш менискуса какво точно е.Аа сега се сетих може и хрущял да е. Офф вече незнам :)

10.07.10
04:58

казано от Rikoo на 12.06.10, 13:08:

Мога да потвърда това за скъсан менискус, като порасте за втори път се къса по-трудно :). Незнам менискуса точно какво е, сухожилие, кост или там каквото е :)Незнам ще ти помогна ли особено с поста, ако знаеш менискуса какво точно е.Аа сега се сетих може и хрущял да е. Офф вече незнам :)

И като незнаеш, що се изказваш?! Освен ако не си написал горното на шега... :)
Менискуса е хрущял. Не е кост, не е сухожилие. Хрущяла не расте отново. Това се отнася и за хрущялите в ставата - тези, които покриват края на всяка кост. При увреден менискус могат да се направят 3 неща: да се зашие (ако пациента е много млад - тогава има някакъв шанс да зарастне, но пак е малък), да се отстрани частично (парциална менисцектомия) и да се отстрани изцяло (менисцектомия).
Ако хрущяла можеше да “порастне втори път” :) нямаше да има операции за смяна на стави заради изтъркани хрущяли, най-малкото....

10.07.10
10:22

казано от cecowe на 12.06.10, 11:33:

След травма на сухожилията/ставите стават ли по-здрави и устойчиви? Принципът същия ли е както при костите?

До колкото зная, не вАжи за сухожилията и т,н, Костите стават по-здрави, защото се калцират, а сухожилията няма как...

АН

10.07.10
11:58

казано от gorka на 10.07.10, 04:58:

Менискуса е хрущял. Не е кост, не е сухожилие. Хрущяла не расте отново. Това се отнася и за хрущялите в ставата - тези, които покриват края на всяка кост. При увреден менискус могат да се направят 3 неща: да се зашие (ако пациента е много млад - тогава има някакъв шанс да зарастне, но пак е малък), да се отстрани частично (парциална менисцектомия) и да се отстрани изцяло (менисцектомия).
Ако хрущяла можеше да “порастне втори път” :) нямаше да има операции за смяна на стави заради изтъркани хрущяли, най-малкото....

Имаш ли представа как стоят нещата при разтегнат минискус? :)
Преди като минах от фитнес на лостове гимнастици ми казаха, че първо трябва да ми заякнат сухожилията. Може би не са се изказали правилно?

10.07.10
12:39

казано от gorka на 10.07.10, 04:58:

Aми при мене явно съм от тея, които има шанс да им зарастне, на 17 съм.. даже нямам още 17. И да менискуса е хрущял, накрая се бях сетл все пак.Имах съвсем малко парче скъсан менискус, незнам каква точно интервенция ми направиха, почнах да ходя на 5 ден почти нормално с леко накуцване, пък към края на първия месец почнах нормални тренировки .

11.07.10
04:37

казано от Rikoo на 10.07.10, 12:39:

Aми при мене явно съм от тея, които има шанс да им зарастне, на 17 съм.. даже нямам още 17. И да менискуса е хрущял, накрая се бях сетл все пак.Имах съвсем малко парче скъсан менискус, незнам каква точно интервенция ми направиха, почнах да ходя на 5 ден почти нормално с леко накуцване, пък към края на първия месец почнах нормални тренировки .

Менискуса е хрущял под формата на диск, който стои между бедрената кост и подбедрицата и служи за намаляване на триенето между двете кости. Той е зле кръвоснабден и съответно много трудно зараства. При шит менискус е абсолютно забранено стъпването на оперирания крак 4 седмици, ходи се с патерици, шина и изобщо е голяма драма, няма как да не разбереш. Така че най-вероятно не ти е шит менискуса, а само е отстранено скъсаното парченце. Но и така човек може да си спортува чудесно, още повече, че при теб е малко...

11.07.10
04:49

казано от cecowe на 10.07.10, 11:58:

Имаш ли представа как стоят нещата при разтегнат минискус? :)
Преди като минах от фитнес на лостове гимнастици ми казаха, че първо трябва да ми заякнат сухожилията. Може би не са се изказали правилно?

Няма такова понятие “разтегнат менискус”. Това е все едно да кажеш, че ти е разтегнато ухото :) Нали е хрущял, може да се отчупи парченце от него или да се откъсне от мястото си изцяло, но да се разтегне неможе. Доколкото знам, сухожилията могат да се разтегнат, те са като ластици...ама какво значи да ти заякнат нямам идея :)

27.11.10
13:57

Здравейте, преди 11 дни получих разтежение в сухожилие на ръката. Не мога да установя къде е точната болка ( някъде в горната част на външната глава на бицепса и предното рамо).
От тогава не съм ходил на фитнес и не съм го напрягал. Реших да направя един експеримент: когато направя някое упражнение за бицепс( вкъщи) не усещам абсолютно никаква болка в бицепса (както и да си сгъвам ръката, което и упражнение да направа бицепса не ме боли ), но когата тръгвам да бутам нещо тогава излиза тази болка... Мисля обаче да тръгна отново на фитнес, защото не мисля, че кунтузията е толкова голяма че да ме спира... Но пречетох една статия в която пишеше, как някакъв спртист получил контузия и когато тенирал забелязал, че бицепсът му започнал да се смалява (свива). Та исках да ви попитам, мислите ли че ако започна да тренирам преди да ми е минало напълно, ще вземе да ми се случи нещо подобно и с мойте мускули ( да се свият) ? (Напоследък имах болки в раменете, защото правех много тежки тренировки за рамо, преди да се контузя)
http://www.home-bodybuilder.com/features/381-atrofiya-na-bitzepsa.html
Ако някойе имал подобна контузия и я е излекувал, моля да пише.

Мнението беше редактирано от Юли на 27.11.10 14:01.

Аз тренирам канадска борба от няколко месеца. Когато започнах беше в училище и там когато играех след 1-2 игра ме заболяваше предмишницата и сухожилие /връзка/ на лакътя закрепено от хумеруса. Болката малко или много се търпеше (не мога да вдигам много тежко, да хвърлям топка или да играя канадска в продължение на няколко дни), но след 1 лека тренировка, до колкото мога да си позволя, на другия ден болката беше 60% намаляла. След няколко месеца с който и да играя, колкото и да го държа на бицепс болка нямаше. Явно има някакво заздравяване на сухожилието.

След известно време във Варна имаше състезание там се хванах да играя няколко игри, човека ме натисна няколко пъти и след като се пуснах адската болка в левия лакът - сухожилието закрепено от хемерус. След около 13 дена отивам на републиканско с тези болки в лявата ръка и на втората среща ръката ми изпуква по време на натискането и ми поставят диагноза счупен хемерус или по-точно разместен. Вярно, че грешката е изцяло моя, че се пускам с контузена ръка, но и така не разбрах дали разтегнатото сухожилие е повлияло по друг начин и е предизвикало това разместване, което въобще не е лесно или просто болката наистина не е била в сухожилието, а от коста.

Мнението беше редактирано от Мартин Николов на 14.12.10 22:51.

14.12.10
23:29

казано от Bressan на 14.12.10, 22:46:

Аз тренирам канадска борба от няколко месеца. ...Явно има някакво заздравяване на сухожилието.
Вярно, че грешката е изцяло моя, че се пускам с контузена ръка, но и така не разбрах дали разтегнатото сухожилие е повлияло по друг начин и е предизвикало това разместване, което въобще не е лесно или просто болката наистина не е била в сухожилието, а от коста.

Може да си много силен.Но не са ли малко килограмите ти за тоя труден спорт? Само 56? Иначе предполагам,че имаш голяма сила.И все пак си трябва повече маса и по-здрави кости за по-добра механична устойчивост и безпроблемни състезания. Мускулите понякога са по-силни отколкото могат да издържат ставите,костите и сухожилията.

Аз си влизам в категория. Понеже съм малък сега имам няколко месеца почивка точно за това, костите или мускулите да наваксат. Преди когато бях по-малък тренирах с баща ми, от дам придобих адски здрав захват и съм доста силен в ръцете за възраста и килограмите, но костите са доста калпави, имам още да раста не смятам да прибързвам. Нямам физика, за възраста съм нисък, поне още малко да порасна и когато ми се оправи ръката почвам сериозно фитнес, понеже до сега беше само за поддържане на форма.

Мнението беше редактирано от Мартин Николов на 14.12.10 23:40.

14.12.10
23:51

Е,ако си в такава категория и съперниците не са много по-тежки и едри,може. Трябва да се консултираш със специалист-ортопед или спортен травматолог,ако проблемът не минава. За костите трябва повече храни с калций. За по-здрави предмишници и китки е добре да правиш някакви специални тренировки в залата.

Калций редовно приемам, при счупване беше с хапчета или с млечни продукти. А за упражненията за китка и предмишница съм гледал, чел и тренирал , имам ясна представа.

18.12.10
21:41

(nqmam flex-type, rabotq po vuprosa)

Gorka, ne si li 4uvala za travma “streched tendon” - razbira se 4e se raztqgat suhojiliqta, kakto i 4erepa moje da omekne, samo 4e e patologi4no, t.e. NE . A za connective tissue moje mnogo da se govori, za6toto meniska se vodi ligament, koito naistina e zle kruvosnabden. Ne sum ubeden oba4e dali tova e pri4inata da ne zarastva, po princip vsi4ko v 4ove6koto tqlo e na principa - umrqloto ili povredenoto da se zamestva s chondroblast/ fibroblast proliferation (glyobast za mozuka). Ako ne6to nau4a po vuprosa okolo opeariraneto 6te pi6a.
Петко К - форума има собствена клавиатурна подредба, а Флекс тайп е ненужен от поне 10 години.
Ne znam kak, vinagi sum polzval po-tradicionnite ne6ta :D

Мнението беше редактирано от introducer на 19.12.10 15:58.

12.01.13
02:06

Сухожилията се възстановяват много по- бавно от която и да е мека тъкан в тялото ни. Относно главният въпрос- НЕ, сухожилията не стават по- здрави. Няма да изпадам в подробности, но при сериозни проблеми със сухожилията, трябва да се внимава, за да не стане хронично. Дай си повече почивка и внимавай с килограмите при следваща тренировка и загрявай, колкото можеш повече. Могат да ти помогнат хапчета КОЛАГЕН.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1