Измисли си нов хранителен режим :) Комбинирай Вм-Нвд с високо интензивни, тежки тренировки :)
14.01.13
12:35
казано от boxko на 14.01.13, 12:30:
Добре, какво предлагате да предприема. Очевидно нещата не са съвсем в ред ?
Искам да изчистя.
Дай да видим, какво имаш да чистиш?
казано от boxko на 02.10.12, 20:58:
Моят ОКБ- 2628.36
Това се разпределя по следния начин:
Белтъци Въглехидрати Мазнини
234.9 137.37 113.1Съответно калории
939.6 1236.36 452.4
Човеко нещо математиката не ти се получава... Първо че 1 грам въглехидрат отделя 4ккал.. а 1гр. мазнини - 9ккла.. Ти тук си пресметнал обратното...
Друго че дори и с правилно пресмятане ако се съобразим с този калориен баланс който си изчислил (отрицателен) 2628 и математиката която си направил че се деляло така : 234гр. Б , 137гр. В, 113гр. М, е доста грешно... По тези ти изчисления означава че ориентировачния процент на калории ти е разпределен така : 39% мазнини, 21% въглехидрати, 35% протеин ! Тази формула не изглежда доста правилна ако си чел нещата.. За да използваш мазнините като гориво трябва техния процент да е горе долу 60-70% от храната.. Протеина около 20-30% и въглехидрати около 10-15% //
Отделно и виж си храненията ? Ти един път се храниш високо въглехидратно а друг път високо мазннинно !
Не правиш НВД като цяло.
Мнението беше редактирано от Manigga на 14.01.13 13:01.
14.01.13
14:36
казано от boxko на 14.01.13, 10:23:
Колкото до хормоните на 22 години съм, би следвало всичко да е наред вече.
Това, че си на 22, по принцип, въобще не може да е гаранция, че всичко с хормоните ти е ОК.
казано от Петър Вътов на 14.01.13, 11:48:
А системата да качваш кила и да сваляш мазнини не работи. Това означава едновременно да стимулираш анаболните и катаболните процеси в организма си. Това с нормална физиология е почти не възможно. Не случайно културистите имат период, в които се сцепват от ядене и надуват яко килата (заради мазнини и мускули). След това започват да чистят.... Избери си едно от двете и действай!
Пешка, става бе, няма проблеми да рекомпозираш. Пък и дори единия вид процес да пречи на другия, през деня може да имаш няколко наболни часа и няколко катаболни, и в крайна сметка за деня да си стопил мазнини и да си качил мускули ;)
Да, това е така, до като се говори за покачване на функционално тегло. Това е идеално за хората, занимаващи се с силови тренировки кат теб и мен. За хората, с идеите на броилери, надали ще се получи. При билдърите се трупа мускулна маса, която не е функционална, която е само за обем. При такива няма да работи. При повечето хлапета, които тренират по системите на билдъри, също няма да работи. За такива хора трябва страшен анаболен стимул и то не само нощем (както е при цикличното), а през целия ден :)
Ако момчето иска да качва кила постепенно, без да задържа мазнини, то трябва да наблегне на високоинтензивните тренировки и ВМД. Но тогава няма да качва толкова бързо кила, колкото онези, които набиват по кило ориз на ден.
Спомняш си Гецата миналта зима, какво направи. Качваше килограми буквално за дни...
BTW адски тъпо е да си смятате всяка внесена калория :) Организъма не е математика :)
14.01.13
18:38
казано от инж. Марин Маринов на 14.01.13, 09:41:
Разбира се, че имам как да качваш! Това става когато тялото, по-точно мозъка е объркан и не може да прецени какво количество калории постъпват, колко да изразходва, колко да пази ... Това се казва лоша лептинова чувствителност и почти винаги върви ръка за ръка с объркани хормони.
Разбира се че няма как да качва. Това за което говориш се нарича лептинова резистентност, а не лоша чувствителност и върви ръка за ръка с чувство за непрестанен глад или липса на ситост след ядене ОТКЪДЕТО идва напълняването. Разбира се, че има и объркване на метаболизма на мазнини, но НЯМА, повтарям Н-Я-А-А-А-М-А как да качиш каквото и да е ако не си в излишък, па ако ще и нулева да ти е чувствителността. Von Suthaus хубаво те попита какво метаболизира организма, за да качва кила, би ли отговорил?
14.01.13
19:10
казано от Петър Вътов на 14.01.13, 16:51:
BTW адски тъпо е да си смятате всяка внесена калория :) Организъма не е математика :)
Всъщност никак не е тъпо да се смята, и всичко си е чиста математика.
В същност е доста тъпо, защото никой не може да сметне колко в същност усвоява тялото ти.
14.01.13
20:47
казано от Madboy на 14.01.13, 20:45:
В същност е доста тъпо, защото никой не може да сметне колко в същност усвоява тялото ти.
Кой те излъга, че не може?
И нещо повече... Няма нещо което да НЕ може да се пресметне!
Мнението беше редактирано от megabolic x на 14.01.13 20:48.
Добре, кажи ми как ще сметнеш точно в този момент в какво състояние ти е храносмилателната система и ще разбереш колко точно ще усвои ?
14.01.13
20:56
казано от Veso Pervazov на 14.01.13, 18:38:
Разбира се, че имам как да качваш! Това става когато тялото, по-точно мозъка е объркан и не може да прецени какво количество калории постъпват, колко да изразходва, колко да пази ... Това се казва лоша лептинова чувствителност и почти винаги върви ръка за ръка с объркани хормони.
Разбира се че няма как да качва. Това за което говориш се нарича лептинова резистентност, а не лоша чувствителност и върви ръка за ръка с чувство за непрестанен глад или липса на ситост след ядене ОТКЪДЕТО идва напълняването. Разбира се, че има и объркване на метаболизма на мазнини, но НЯМА, повтарям Н-Я-А-А-А-М-А как да качиш каквото и да е ако не си в излишък, па ако ще и нулева да ти е чувствителността. Von Suthaus хубаво те попита какво метаболизира организма, за да качва кила, би ли отговорил?
Преди две години почнах режим на хранене. Бях 102.5 кг за 5 мес свалих до 92.5. Сега съм 90 кг. За това време мазнините са почти изчезнали( 12.5кг тегло)...размерите ми са останали непроменени. Само бицепса намаля с 1 см. и талията. Всичко друго си остана така. И ще питате как е възможно? Е, възможно е с труд и постоянство)))) Да не казвам, че на гърба колко съм качил, а има ме на снимката на профила....))
Възможно е да сваляш мазнини и да качваш мускул;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.01.13 20:57.
14.01.13
20:59
казано от Madboy на 14.01.13, 20:49:
Добре, кажи ми как ще сметнеш точно в този момент в какво състояние ти е храносмилателната система и ще разбереш колко точно ще усвои ?
Ако си водиш достатъчно дълго време бележки (храна и физическа дейност), ще можеш да пресметнеш баланса си в сравнително точни граници без особени трудности.
Мнението беше редактирано от megabolic x на 14.01.13 21:00.
14.01.13
21:03
Да, това е така, до като се говори за покачване на функционално тегло. ...
С още две поправки - начинаещи, както и нетренирали от много време - при ефекта на мускулната памет - там винаги може да се получи ;)
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 14.01.13 21:03.
14.01.13
21:06
казано от Von Suthaus на 14.01.13, 21:03:
С още две поправки - начинаещи, както и нетренирали от много време - при ефекта на мускулната памет - там винаги може да се получи ;)
Както и за хора с висок процент мазнини, които разнасят стотици хиляди калории със себе си във всеки един момент от време.
14.01.13
21:12
казано от Lachezar Tomov на 14.01.13, 21:06:
казано от Von Suthaus на 14.01.13, 21:03:
Както и за хора с висок процент мазнини, които разнасят стотици хиляди калории със себе си във всеки един момент от време.
По-скоро не ми се споменаваше по да кажем “лични” причини:x
14.01.13
22:28
казано от Vasil Stoianov на 14.01.13, 20:56:
...
Не знам защо ме цитираш, вероятно не си ме разбрал правилно. Вероятно те е заблудил израза, че “няма как да качиш каквото и да е”, но смисъла беше за телесно тегло, виж в отговор на какво съм писал. Говоря за общо телесно тегло, не говоря за отделен компонент, мас, ММ, кокъл, рагу, зъби, коса, нокти и т.н. :).
За качване на ММ при намаляване на процента мазнини (да качваш и да чистиш) не съм писал нищо, напротив, на мнение, че има начини това да се постигне. И да, става с труд и постоянство, но иска и сериозни познания. В примера, който даваш вероятно си бил в калориен дефицит, затова въпреки, че си свалил мазнини и си качил ММ, като цяло си загубил тегло. Тоест може да загубиш ММ, можеш да загубиш мазнини, може да загубиш от едното, а да качиш от другото в различни съотношения, НО КАТО ЦЯЛО ГУБИШ килограми, щом си в дефицит и няма вариант да качваш. Това е което твърдя.
казано от megabolic x на 14.01.13, 19:10:
Всъщност никак не е тъпо да се смята, и всичко си е чиста математика.
Баси, този път няма как да не те подкрепя...
казано от Madboy на 14.01.13, 20:45:
Не е и нужно. Повечето от тези формули и таблици са изведени опитно, на база наблюдения над това, какво влиза в тялото през устата и до какъв резултат води. Така, че ако сметката е, че ми трябват 3500ккал ИЗЯДЕНИ, за да качвам ме боли х*я колко от тях ще са УСВОЕНИ и колко ще са ИЗСРАНИ. И да, може да не са точни до последната килокалория, но са достатъчно близки, за да ти дадат една добра база, от която да започнеш да се наблюдаваш и да коригираш според собствените си нужди.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 14.01.13 22:55.
18.01.13
11:03
казано от Veso Pervazov на 14.01.13, 18:38:
Ако не приемаш никакви калории, няма да качиш, защото наистъина няма енергия от вън. (евентуално може да задържиш вода). Ако обаче си си сметнал по онези формули дневната нужда от калории и се храниш под нея, ти ще си мислиш, че си в дефицит, но тялото ти може да мисли друго нещо и всички тези калории (колкото и малко да са ) може да ги трупа като мазнини или под някаква друга форма.
Лоша лептинова чувствителност = лептинова резистентност! Не винаги върви с глад и липса на ситост, защото при тези две чувства играя още МНОГО други хормони!
18.01.13
14:11
Марине, именно за това говорим, ако си на калориен баланс или с други думи приети минус изразходвани калории равно на нула няма как да покачиш тегло, независимо от лептин, инсулин и каквото се сетиш друго завършващо на -ин.
Хубаво споменаваш формулите, за това си 100% прав, те невинаги са абсолютно точни, най-малкото защото не отчитат отношението активно/пасивно тегло, едрина, плътност и съответно тегло на костите и т.н., именно затова написах в предния ми коментар, че “може да не са точни до последната килокалория, но са достатъчно близки, за да ти дадат една добра база, от която да започнеш да се наблюдаваш и да коригираш според собствените си нужди.” Точно това става в случая: автора е сметнал някакви стойности, след 3 месеца има леко покачване на тегло.
Извода е прост и ясен: или не е бил стриктен в храна/тренировки или това НЕ Е КАЛОРИЙНИЯ МУ БАЛАНС. Т.е. изисква лека редукция на калории или повишаване на енергоразхода. И никакъв лептин, протеин или пак сложи каквото друго завършващо на -ин ти дойде на акъл, няма вина за този резултат. В подкрепа на това твърдение: калорийния му баланс е 2782 по моите сметки, той приема 2628. Е тези 150 калории дефицит (около 5%), докъде ще го доведат? Без да се знае колко е стриктен, без да се знае как определя количествата храна (на око или с ел. везна, съобразява ли сурово/готово тегло на порцията и т.н.), какъв опит има с хранителните режими, какви са тренировките му (съгласи се, че 60 минути скрипци, машини и сгъване за бицепс са коренно различни като енергоразход от 60 минути тежка силова кръгова с базови движения, както и 30-40 минути кардио при 75-80% от МСЧ е малко по-иначе от 30-40 минути влачене или т.нар джогинг, дето не може да ти вдигне пулса освен ако не изскочи от ъгъла на улицата някое побесняло куче да те стресне)
казано от инж. Марин Маринов на 18.01.13, 11:03:
Лоша лептинова чувствителност = лептинова резистентност! Не винаги върви с глад и липса на ситост, защото при тези две чувства играя още МНОГО други хормони!
Това го знам, коментара ми беше по-скоро лека закачка и упражнение по педантичност. Защото за пример, диагнозата се казва диабет, а не лоша секреция или липса на инсулин, нали? И разбира се, че при тези две чувства (глад и ситост) играят и други хормони, ама и те почти винаги са объркани при лептинова резистентност като болест, както и ти сам написа:
Това се казва лоша лептинова чувствителност и почти винаги върви ръка за ръка с объркани хормони.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 18.01.13 14:12.