Пауза почивки и дроп серии.

Привет колеги :)
Стана ми интересно за самата методика на пауза почивките и разтоварващите серии (известни още като дроп серии). Знам, че това са техники, които се прилагат за средно-напреднали и напреднали спортисти, когато съм ги използвал никога не съм знаел дефакто как и кога трябва да се прилагат. Търсих из интернет за приложението им, но нещо не можах да разбера точно. Та ще може ли някой по-разбиращ да ми обясни след кое упражнение се използват, кога се използват и така нататък.
Благодаря предварително.
Поздрави! :)

14.01.13
14:52

Взимаш 30 килограма и правиш 10 сгъвания за бицепс, веднага след това взимаш 20 килограма и правиш още 10 сгъвания за бицепс и накрая взимаш 10 килограма и правиш още 10 сгъвания (примерно), всичко това без почивка! За какво се изплзва? За да дадеш допълнителен или нов вид стрес на мускулите.

Техниката я знам, въпросът  ми беше има ли значение на кое точно упражнение ще се приложи, дали само на определени изолиращи упражнения, дали важи за базови, или дори дали може на всяко упражнение?

Carbohydrate

14.01.13
15:04

Ще напиша каквото знам. Има над 50 такива метода и всички целят едно и също нещо, а то е да изтощят до края мускула и по такъв начин да стимулират неговият растеж( как става самият растеж е друга тема).
При обикновената серия от 10 повторения, например, които си направил сам, без помощ, натоварването не е достатъчно голямо за да активира процес на растежа. За това има такъв метод: за един подход правиш 8 повторения до отказ, сваляш няколко кг и правиш още няколко повторения пак до отказ( след като си свалил няколко кг ти ще имаш сила да направиш още 2-3,4 повторения, по такъв начин ще изтощиш още повече мускула). Това може да става и три пъти за един подход.
Има метод на пирамидата, на двойната пирамида, на обратна пирамида и т.н. Но всички целят едно и също нещо.
Например да вземем упр за рамо- рамена преса. След подход със 10 повторения веднага можем да направим разтваряне със дъмбели настрани. Тези две упр. ще образуват един подход след което ще почиваме 2 минути и пок такава серия....
Темата е много обемна. Аз като почвах да тренирам правих с батковците. Те правиха дроп серии и аз правих. Е , отразиха ми се със голям успех. Това по въпроса за начинаещите и напредналите.
Примерно, за един лег не е достатъчно да се задействат целият мускул, за това правим и разтваряне с дъмбели и на наклона лежанка.
Целта е да се задейства целият мускул и всичките влакна. А методите са много, като се почне с различни упражнения за мускулна група, променливото натоварване- дроп сериите, супер сериите, сплитовете и т.н. Но всичко опира до едно и също. Факт е че след 2-3 месеца мускула вече е привикнал към натоварването- адаптирал се е. Тогава ние имаме голям арсенал, за да разнообразим тренировките за следващите 2-3 мес и така да продължим да създаваме стрес на мускула за да расте.
Това е според мен и аз така съм тренирал. Но може и да е остаряла информацията, като мен. Другите ще напишат.)))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.01.13 15:05.

Благодаря за отговорите колеги :Р

Carbohydrate

14.01.13
15:11

казано от Владислав Андонов на 14.01.13, 14:54:

Техниката я знам, въпросът  ми беше има ли значение на кое точно упражнение ще се приложи, дали само на определени изолиращи упражнения, дали важи за базови, или дори дали може на всяко упражнение?

Да, по -подходящо е, даже задължително, за големи мускулни групи...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1