15.01.13
10:16
Как мислите, при тренировки 4 пъти седмично примерно, има ли нужда да се приемат добавки за стави или разчитате изцяло на храната?
15.01.13
10:33
Въпросът ти звучи ето по този начин: “Карам автомобила си на всяка четна дата, нужно ли е да сменям гуми?”. Какъв автомобил, как се кара, къде се кара, какви гуми и т.н. - това са все незначителни неща, нали?
Мога да отговоря с ‘Да’ и да се аргументирам безупречно.
Мога да отговоря и с ‘Не’... и пак да се аргументирам безупречно.
Научете се да задавате въпроси. Тогава ще получавате и отговори.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.01.13 10:39.
15.01.13
14:19
Съгласен съм с Кольо.Всичко е строго индивидуално и без добре зададен въпрос няма как да ти се даде пълноценен отговор.Въпреки всичко аз отговарям с да.Дори и да не се оплакваш от болки,нищо не ти пречи да използваш поне рибено масло.Като го спра за около седмица,рамото започва да се обажда веднага.
15.01.13
14:52
Винаги може да се включи някоя добавка към режима, но въпросът е дали реално ще имаш нужда от нея. Дай повече информация за себе си. Тогава може да се разсъждава.
Лично аз съм против тези добавки, но съм ги пил в краен случай.
Значи, защо съм против тях. Организма ти свиква много бързо с медикамента, като ги спреш пак почва да се обажда болката. Може да си набавиш всички нужни неща от храната. Яж риба, мляко, яйца, сирена. Първия метод е по бърз, но по не ефективен, така че сам може да прецениш.
От колко време тренираш, и щом нямаш болки по-добре не ги пий.
А аз съм твърдо против хранителните добавки за стави и смятам, че единственото което правим като ги купуваме е да пълним джобовете на производителите. В рамките на вече 4-5 години съм изпил почти всичко от А до Я като някои продукти съм повтарял, други потретвал. Animal Flex(3), Orange Triad(2), Elasti Joint(2), SuperCissus, Glucosamine S./HCL, Chondroitin, MSM, Hyaluronic Acid, SAMe, Collagen във всякакви комбинации + конски дози рибено масло и нито една от изброените добавки не е облекчила поне малко дадена болежка, нито е помогнала за предотвратяването на нови такива. Най-важното е да сме разумни, защото дори майката и бащата на Animal Flex не могат да ни помогнат, ако тренираме глупашката или пък просто сме генетично предразположени откъм сакатлъци, т.е. факторите са съвсем други спрямо тези за които повечето си мислим. Ама такива, аз взех това и това, и се излекувах, въобще не ми вдъхват доверие. То му дошло време да се оправя, тялото се е възстановило само дето се вика, но не, продукт Х вече е панацея. Обаче както казва ядосаният интернет потребител - “Туй са лайнярщини”! Така, че наблягайте на качественото хапване, умното трениране и недай си Боже, ако се случи нещо си дайте необходимата почивка и възстановяване(физиотерапии, масажи и т.н.). Още по-добре ще е и ако се опитате да анализирате ситуацията. Разбира се не искам да убеждавам никого в каквото и да било, всеки има глава на раменете си и сам преценя за себе си.
казано от VEGATA на 15.01.13, 18:36:
... нито една от изброените добавки не е облекчила поне малко дадена болежка, нито е помогнала за предотвратяването на нови такива.
Аз лично имам опит с и без добавки при определен тип натоварване, оказващо сериозен стрес върху стави и сухожилия - разлика ИМА. Въпросът е, както Кольо каза - какъв е типа натоварване...някои хора тренират така, че цял живот може да не са им нужни подобни добавки.
ако тренираме глупашката или пък просто сме генетично предразположени откъм сакатлъци,
Ако тренираш глупашката, няма да намериш такива добавки, които да те спасят от сакатлъците.
15.01.13
19:07
казано от Max Power на 15.01.13, 18:29:
Организма ти свиква много бързо с медикамента, като ги спреш пак почва да се обажда болката.
...нито една от изброените добавки не е облекчила поне малко дадена болежка, нито е помогнала за предотвратяването на нови такива.
Няма как да сте на различно мнение докато смесвате понятия като:
(1) хранителни добавки и лекарства
(2) профилактика и лечение
Приемането на продукти от този клас нито лекува травми, нито предпазва от такива. Тези продукти намаляват риска от травми в известни граници, които се определят от редица фактори (сред които вид и интензивност на натоварването, продължителност на режима и т.н.). Този тип суплементи имат значение за профилактиката на състоянието, в което се намират ставите и сухожилията, което косвено влияе върху възникването, лечението и превенцията на травмите.
А ако някой няма представа как да тренира...
...да, тогава е без значение дали ще се приемат такива добавки или не.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.01.13 19:07.
момче, ако си натоварваш ставите с някакви тежки упр., ако те болят, ако си предразположен към проблеми (генетично или по друг повод), ако храната ти е бедна на колагени - Взимай си добавка
15.01.13
22:42
Благодаря на всички за изразените мнения :)
казано от Бодибилдър на 15.01.13, 14:52:
Дай повече информация за себе си.
информация : момче, 1.70 или малко повече, 64-65кг, ектоморф, стаж - 10-11 месеца домашен фитнес(набирания, лицеви с тежест, упражнения с дъмбели, кофи) и 9 месеца фитнес.
трениране
тренирам 4 пъти седмично по тази програма :
Ден 1 - Клек(4х10,10,8,8) , Гърди , Рамо , Корем
Ден 2 - Почивка
Ден 3 - Клек(4х15,15,12,12) , Гръб , Трапец , Корем
Ден 4 - Почивка
Ден 5 - Клек(4х20,20,15,15) , Ръце
Ден 6 - Почивка
хранене : цък
цел : покачване на мускулна маса
Кольо, никъде не съм споменал, че очаквам от определена хранителна добавка да ме излекува. За облекчаване и профилактика да, но нищо повече. Ти сам си противоречиш като казваш, че добавките от този клас нито лекуват травми, нито предпазват от такива. После споменаваш за едни граници, но тези граници могат да бъдат много тънки като 1 повторение, 1 серия, 5 кг, няколко секунди дори и много лесно могат да бъдат преминати най-малкото с някаква вътрешна мотивация или пък с чаша кафе, ако щеш. Аз поне говоря от личен опит, а той не е малък и не ми се вярва някой във форума да има подобен. Можеше да споделя и още някои неща, но май няма смисъл.
Ок, съгласен съм с вас, че можем да извлечем полза от този тип суплементи, но тя ще е минимална, толкова минимална, че стигаме до онези тънки граници. А и съм на мнение, че е необходим системен прием, т.е. един месец профилактика в година е недостатъчен. Говорим си за минимум 6 месеца годишно, което пък опира до средства и отново излиза по-готино да ъпгрейдваме менюто си.
Относно генетичния фактор, съм на мнение, че просто не можем да се борим с него. Реално ние не можем да знаем към какви травми сме предразположени и всичко опира до късмета, а добавките тук просто не важат.
16.01.13
08:48
казано от Петър Вътов на 15.01.13, 23:31:
Харесва ми идеята да описваш и дъвчащите бонбони :D:D
хахахахах като ще описваме да е както трябва :D :D
Ще кажа само моя скромен опит, каквато храна и да ям ставите почнаха да ми пукат като на стара баба. Взех си на NOW FOODS Glucosamine/Chondroitin/MSM и на 97% изчезна. Преди това съм пил 2 кутии анимал флекс и нямах подобрение. Минеш ли 30така според мен не е излизшно
27.01.13
18:48
Благодаря за мнението :)
29.01.13
10:49
VEGATA@, грешката ти е че не знаеш какво да очакваш - това са добавки с ИЗГРАЖДАЩ ефект, а не с болкоуспокояващ.
Като искаш да не те боли - пий нестероидни противовъзпалителни лекарства, ходи на масажи и другите му терапии.
Аз съм пил Elastamine с цел поддържане здравето на ставите и до някаква степен профилактика и съм доволен от ефекта, защото ЗНАМ какво да очаквам.