Какво всъщност представлява силата, как се изгражда и насочва?

19.01.13
00:31

Здрасти!

Ясно ми е какво е сила, например възможността да вдигнеш Х килограма. От тук можем да направим извода, че има относителна и абсолютна сила. Около силата имам следните въпроси, не е задължително да ми отговорите, ще съм доволен ако ми даде (онлайн) книга/статия от която сам да си правя изводите.

1. Двама души, с еднакво тегло, може да са различно силни. Дори един и същи човек, при еднакво тегло, може да стане по-силен. Тогава каква качествена/количествена промяна настъпва в мускула, че той става по-силен?
Например, ако качвам (мускулна) маса, имам повече мускулни влакна, които да бутат и дадена тежест става по-лека. Това обаче, не винаги е вярно, тъй като може някой по-лек човек да бута/дърпа повече от някой доста по-тежък.

2. Ако се тренира за сила, какъв е и има ли смисъл да се тренира за издръжливост? Аз, от личен опит, виждам, че правейки набирания с все по-голяма тежест се увеличава и макс. брой набирания, които правя със собствено тегло. Съответно, ако бутам 100 кг от лег със сигурност ще мога да избутам само лоста повече пъти от някой, който бута 50 кг. Тоест, ако говорим за този тип издръжливост, каква полза може да ми донесе правенето на големи повторения набирания/кофи/раменни преси и т.н.

3. Тренирането за сила, подобрява ли статичната/изометрична издръжливост. Тоест, ако тренирам за сила, дали по-лесно бих някоя изометрична позиция, като планк например, отколкото ако не тренирам за сила?

Извинявам се, че може да не съм описал всичко по най-точният и правилен възможен начин.

19.01.13
00:42

Интересни въпроси. И на мен биха ми били любопитни отговорите. Със сигурност силата е нещо повече от просто мускулна памет ... Нека някой по-компетентен да каже.

19.01.13
00:55

Аз мисля, че имам отговор на първия въпрос.

1. Силата е не само функция на мсукулите, но и на нервната система. Тренировките с тежести тренират И нервната система да е готова за по-големи натоварвания. Затова и често можеш да чуеш, че траненировките с голям % от макса (единици, двойки и тройки) таксуват много нервната система.

19.01.13
00:59

Предполагам “таксуват” има лош смисъл. Един вид се уврежда ЦНС, така ли? Тогава как може хем да се развива силата, хем да се запази ЦНС?

19.01.13
01:08

1. Първо, не можеш да сравняваш директно силата на двама души по това каква тежест вдигат. От структурата на тялото и местата на закрепване на мускулите и сухожилията зависи каква сила можеш да демонстрираш в дадено движение. Т.е., за да премести една тежест, мускулите на един човек може да се наложи да приложат много повече сила, от мускулите на друг в същото движение. Човек може да стане по-силен при едно и също тегло по два начина - първо, да рекомпозира тялото си, т.е., да промени съотношението на мускулна маса/мазнини и второ, да накара нервната система да работи по-ефективно и да “отпусне” повече сила към мускулите.
2. Това за силата и силовата издръжливост е вярно до 15-20 повторения максимум, след това се включват в действие изцяло други механизми на енергообезпечение и други мускулни влакна. Т.е., напълно е възможно някой много по-слаб от теб на лежанката да те бие на лицеви опори, ако например е по-лек и е тренирал за издръжливост. Няма да може да демонстрира голяма абсолютна сила, но мускулите му ще са способни на продължителна работа с относително леки тежести. 
3. Подобрява я, но не пряко.

19.01.13
01:09

казано от Hardcore на 19.01.13, 00:59:

Предполагам “таксуват” има лош смисъл. Един вид се уврежда ЦНС, така ли? Тогава как може хем да се развива силата, хем да се запази ЦНС?

90+% oт макса стресират много нервната система. Не точно увреждат,а стресират. Затова и тренировките с висок интензитет (% от макса) не са с голям обем.
Просто погледни как тренират трибойците и щангистите. Схеми за сила - колкото искаш.
Друг е въпросът, че за теб като “боен изкуствовед” абсолютния макс не следва да ти е толкова важен, колкото да речем макса за 5 повторения, за 10 повторения или макс бройка на фиксирана тежест.

19.01.13
14:43

Аз лично се целя около 3-6 повторения, понякога правя и по 10.

Конкретно за 5те повторения - скоро мисля да пробвам 5х5 и да си направя дневник, за да видя какъв ще е ефектът.

Мнението беше редактирано от Hardcore на 19.01.13 14:44.

Carbohydrate

19.01.13
15:16

И така. Много хубав въпрос! Какво знам аз:
Човек се ражда със определени мускулни влакна(съотношение бързи и бавни) и това не може да се промени, сега ще уточня.
Във човешкото тяло, както вие известно има два вида влакна Бързи и бавни. Бързите отговарят за сила, а бавните за издържливост, тъй като използват различна енергия. Бавните използват окисление, а бързите КрФ и гликоген. Бързите влакна се делят на окислителни и гликолитически. Ето това съотношение вече имаме възможност да променим. Колкото повече гликолитически влакна имаме, толкова сме по-силни и колкото повече имаме окислителни, толкова повече сме издържливи.
Можем да рекрутираме влакната и да променим съотношението със определени тренировки. Силата. За силата отговарят Миофибрилите. Колкото повече от тях, толкова повече сила. Те растат при определени тренировки. Митоходндриите пък служат за силовата издържливост. Те се неждаят повече в поддържане, защото умират бързо. Ето защо ние например, ако не тренираме известно време, може да имаме същата сила, но не и издържливост, почваме да се “запъхтяваме”...... Може до утре да се пише, но общо взето е това;)
Миофибрилите растат за 14-28 дена.
http://file.bg/c209394TygQK   виж тук, свали го

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.01.13 15:26.

20.01.13
14:18

Василе, благодаря за отговора ти и за документа, който сподели! Тази тема откъде е? Има ли други, защото бих желал да ги прочета.

Carbohydrate

20.01.13
14:21

казано от Hardcore на 20.01.13, 14:18:

Василе, благодаря за отговора ти и за документа, който сподели! Тази тема откъде е? Има ли други, защото бих желал да ги прочета.

На български нама нищо, за съжаление! Никой не превежда вече! Гадно е! Имам на руски доста)).

20.01.13
14:30

казано от Vasil Stoianov на 20.01.13, 14:21:

На български нама нищо, за съжаление! Никой не превежда вече! Гадно е! Имам на руски доста)).

Всъщност това съм го забелязал и в други твои коментари. Даваш линкове на руски ... Не искам да се заяждам или нещо такова, но това, че ти говориш руски съвсем не значи, че всички го правим ...

20.01.13
14:34

Това, което е качено, е на Български. Честно казано не знам дали ще се оправя с руският, английският ми е далеч по-удобен.

Друг въпрос: В дадената от Васил тема пише, че първо трябва да се изгради силова издръжливост, а после да се работи за максимална/динамична сила. Това значи ли, например, че ако не мога да направя 20+ набирания, не е добра идея да слагам тежест?

Carbohydrate

20.01.13
14:36

казано от PhoenixH на 20.01.13, 14:30:

казано от Vasil Stoianov на 20.01.13, 14:21:

Всъщност това съм го забелязал и в други твои коментари. Даваш линкове на руски ... Не искам да се заяждам или нещо такова, но това, че ти говориш руски съвсем не значи, че всички го правим ...

също така и доста неща преведох))

Carbohydrate

20.01.13
14:39

неправилно си разбрал!
Разбирасе, че може. Аз правих 15 набирания като сложих 10 кг отгоре. Първо прави 5 по 8 за сила, от личен опит. Като зациклиш, прави 5 по 5 и продължавай...

..написано е точно обратното, че трен. за сила трабва да предшеств. трен. за силова идърж...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.01.13 14:52.

20.01.13
17:42

“Силовата издръжливост се изгражда в началните етапи на спортната подготовка като основа на работа за максимална  и динамична сила. “

Аз лично правя набирания, раменен подхват, с тежест: 5, 4, 3. После суперсерии Набирания (широк надхват, без тежест)-Гребане. После вече правя 5 кръга с упражнения, като ги правя по 8 повторения.

От февруари почвам 5х5.

Мнението беше редактирано от Hardcore на 20.01.13 17:44.

Carbohydrate

20.01.13
19:52

казано от Hardcore на 20.01.13, 17:42:

“Силовата издръжливост се изгражда в началните етапи на спортната подготовка като основа на работа за максимална  и динамична сила. “

Аз лично правя набирания, раменен подхват, с тежест: 5, 4, 3. После суперсерии Набирания (широк надхват, без тежест)-Гребане. После вече правя 5 кръга с упражнения, като ги правя по 8 повторения.

От февруари почвам 5х5.

Сигурно не се са изразили правилно. Правилно е преди да почваш тренировка за сила от 5,6 повторения, на начален етап, мускулите трябва да се подготвят за такова натоварване, като се тръгне от серии с много повторения и със времето се намалят повторенията. Иначе можеш да се контузиш, защото мускулите и ставите не са подготвени за толкова голямо натоварване.

20.01.13
19:58

казано от Vasil Stoianov на 20.01.13, 19:52:

Сигурно не се са изразили правилно. Правилно е преди да почваш тренировка за сила от 5,6 повторения, на начален етап, мускулите трябва да се подготвят за такова натоварване, като се тръгне от серии с много повторения и със времето се намалят повторенията. Иначе можеш да се контузиш, защото мускулите и ставите не са подготвени за толкова голямо натоварване.

http://www.dyel.com/

Тогава защо почти всички силови програми от 50-те насам се въртят около 5 повторения?

Мнението беше редактирано от CarnalK на 20.01.13 20:18.

20.01.13
23:18

Аз тръгвам от по-малки към по-големи тежести, но просто сметнах, че е излишно да се споменава.

Не схванах какъв е поводът за DYEL-а?

21.01.13
13:41

Всъщност, както и във всяко друго отношение, така и в тренирането, човешкото тяло дава по-добри и по-бързи резултати ако нещата се правят комплексно. Защо кръговата е абсолютния фундамент в тренирането ? Защо един комплексно развит атлет дава бързи резултати при специализация, а един специализиранне дава бързи резултати при преминаване в комплексно насочени тренировки ? Някой да се сеща нещо по въпроса ? :)

казано от James Hinks на 21.01.13, 13:41:

Защо един комплексно развит атлет дава бързи резултати при специализация, а един специализиранне дава бързи резултати при преминаване в комплексно насочени тренировки ? Някой да се сеща нещо по въпроса ? :)

Правя асоциация с права и обърната пирамида :)

Правата пирамида (компексен атлет -> специализация) - при изкачване към върха на пирамидата не се иска нищо ново(винаги има основа под теб) като умение, а само се подобрява.

Обърната пирамида (специализиран атлет -> комплексни тренировки) - има някакво изградено умение, но колкото по-нагоре отива в пирамидата, толкова по-тясна е основата и трябва да се надгражда нещо липсващо, вместо само да се подобрява.

Но това е лаишката ми асоциация :)

Защото комплексно развитият атлет има изградена основа цялостно и следователно , когато започне специализацията , той не тръгва от нулата . А специализирания атлет има основа или повече най-вече в неговата си сфера , затова му е по-трудно .

Carbohydrate

21.01.13
14:41

Ето съвсем малко инфо, което намерих на български за мускулната хипертрофия
http://file.bg/c209665bzACy - свали, и това )) http://www.bb-team.org/articles/738_muskulnata-hipertrofiya
никой вече не чете:(

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 21.01.13 14:41.

22.01.13
08:54

Василе, благодаря за материалите!

Определено някои неща ми се изясниха!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1