10.01.13
18:19
Ако може да ми обясните за olympic lifts ,че нищо не ми говори (не намерих такава тема)
Вдигане на тежести (англ. Olympic Weightlifting) е Олимпийски спорт, при който състезателите се състезават в двубой, състоящ се от две движение - изхвърляне и изтласкване на щанга с различна по големина тежест.
Вдигане на тежести е силово - експлозивен спорт.
Във всяко едно от движенията, състезателят има право на 3 опита, като се зачита най-високият успешен такъв.
При еднакъв резултат в двубоя, печели този състезател с по-ниско лично тегло.
Изхвърляне (снимка 1,2)
Щангата в начално положение е на земята, целта на състезателя е да я качи над глава и да се изправи.
Опитът е неуспешен ако:
- има придърпване на щангата в долно положение
- лактите не са доизпънати в горно положение
- лактите биват изпънати с последствие
- състезатялят не успее да задържи лоста над главата си при изправяне
- наличие на трета опорна точка ( провлачване по тялото, досег с косата, коляно докосне земята)
Изтласкване ( снимka 3, 4)
В начално положение щангат е на земята. Състои се от две движения - обръщане и тласкане.
При обръщане, щангата се качва от състезателя на гърди, след което бива изтласкване над глава.
Опитът е неуспешен ако:
- има придърпване в долно положение
- щангата падне при обръщане
- състезателят не успее да я задържи над глава след тласкането
- при тласкане, лактите не са доизпънати или биват изпънати в последствие
- наличие на трета опорна точка ( лактите докосват коленете при обръщане, коляно докосне земята, провлачване и т.н.)
Мнението беше редактирано от Блажка на 14.01.13 11:34.
14.01.13
23:04
Какво е “придръпване в долно положение”?
Да я отлепиш леко от земята, да я пуснеш и после да тръгнеш да я вдигаш.
Нещо като уж тръгваш за движението, а се връщащ, понякога се получава несъзнателно.
Затова е треньорът де, да каже, че не е редно :)
LOL, wut?
Можеш да я дърпаш до коляно, да я пуснеш и пак да си продължиш лифта...справка - Бехдад Салими
Има и една рускиня, която го прави това, доколкото знам е забранено.
Явно има изключения, трябва пак да ровя из правилата, ноооо съм сигурна, че пише, че нямащ право.
Е, не вярвам, Блага....дори олимпийския му рекорд е така...просто трябва да е до коляно, ако е над коляното си е 0-ла.
Мнението беше редактирано от Valleri на 14.01.13 23:35.
14.01.13
23:43
казано от valerious на 14.01.13, 23:34:
Е, не вярвам, Блага....дори олимпийския му рекорд е така...просто трябва да е до коляно, ако е над коляното си е 0-ла.
Да подкрепя с видео : http://www.youtube.com/watch?v=B-nlhZ0RR4A
Даже е световният рекорд :) Между 1:00 и 1:05 тръгва и спира.
Ще питам в събота вещите лица по въпроса и ще уточня в бб-тийм какво се признава и какво не, тоест,докъде е допустимо.
15.01.13
13:04
казано от Заболотная на 14.01.13, 23:11:
Да я отлепиш леко от земята, да я пуснеш и после да тръгнеш да я вдигаш.
Нещо като уж тръгваш за движението, а се връщащ, понякога се получава несъзнателно.
Затова е треньорът де, да каже, че не е редно :)
Това е разрешено, но не трябва лостът да минава над коленете.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 15.01.13 13:05.
Възможно е да се бъркам, ще питам.
Лично мен ме вълнува да не ми се докосва щангата до косата ( ако съм вързана на опашка), затова придвидливо се постригах хахаха :)
19.01.13
17:42
Ако щангата не е минала коленете, не се брои за опит, това го чух от коментаторите по евроспорт на олимпиядата.
А това придърпване в долно положение значи би трябвало да е да я вдигнеш леко, да я пуснеш и веднага след това пак да я вдигнеш, използвайки отката.