19.01.13
11:33
Въпроса ми е : Въглехидратите в киселото и прясното мляко бързо или бавни са ?
Лактозата в обезмасленото мляко е ,,по-бърз’’ въглехидрат от тази в пълномасленото , но по-добре ги ибягвай млечните ако не са ти от сигурен източник.
19.01.13
19:35
И двете са лактоза, и двете са бързи.
19.01.13
20:37
Ами като цяло млякото е бавно :) ако така мога да се изразя
19.01.13
21:07
казано от Zdravko Mihnev на 19.01.13, 19:35:
И двете са лактоза, и двете са бързи.
Дали? Май бъркаш бързи/бавни с прости/сложни ;) .
Лактозата с ГИ 46 си е баш бавен въглехидрат.
19.01.13
21:45
Хм.. извинявам се. Тези таблици не съм ги гледал от месеци и явно просто ми е останало в съзнанието като голямо ГИ.
20.01.13
13:48
Бавни, ако ще ги използваш за диета съвета ми е преди лягане и за закуска...
20.01.13
15:33
Абе наглеждам я аз тая тема от няколко дни и... постоянно ме връхлитат едни “въпросчета” към участниците в темата (с изключение на Весо, който както винаги знае какво говори)...
Някой може ли да ми обясни по какво се различават въглехидратите в прясното мляко от тези в киселото?
А каква е разликата между въглехидратите в обезмасленото мляко и тези в пълномасленото?
Щях да питам дали лактозата е единственият въглехидрат в млякото, ама става много сложно и... няма да питам. :)
20.01.13
15:44
Отговарям до толкова до колкото знам.
Естествено че лактозата не е единствения въглехидрат, проблема, че той се споменава най-много е тъй като около 80% от хората, които приемат млякото развиват някакъв вид на лактозна нетолерантност, затова може би е най-често споменаваната съставка на млякото. Освен лактоза съдържа и други неорганични елементи като калций, калий, желязо, както и витамини и така нататък. Разликата между кисело и прясно мляко естествено, че има. Това е свързано с млечно-киселата ферментация, през която преминава прясното мляко, преди да се превърне в кисело, като крайният продукт притежава съответно по-големи количества от по-важните съставки-белтъци, въглехидрати, мазнини и така нататък.
Мисля че издържах теста, бате Кольо? :D
Със сигурност си по-информиран от мен, но аз споделям до колкото мога :)
Поздрави на мацката!
Мнението беше редактирано от Влади Андонов на 20.01.13 17:47.
20.01.13
16:49
казано от Владислав Андонов на 20.01.13, 15:44:
...около 80% от хората, които приемат млякото развиват някакъв вид на лактозна нетолерантност
Въпроса е по-скоро защо развиват лактозна нетолерантност от прясното мляко, а не към киселото ;).
Или какво се случва с лактозата при млечно-киселата ферментация. Или открий грешката тук:
казано от Zdravko Mihnev на 19.01.13, 19:35:
И двете са лактоза...
Иначе за другото си прав.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 20.01.13 16:51.
09.02.13
20:16
В прясното мляко има лактоза, в киселото ако е истинско не би трябвало да има! В процеса на млечно кисела ферментация, бактериите осъществяващи процеса, използват захарите в млякото т.е. лактозата като я трансформират до млечна киселина и други продукти. В процеса на тези трансформации се отделя енергия, която бактериите използват. От своя страна, млечната киселина действа десктруктивно на белтъците, като ги коагулира и се получават прости пептиди и аминокиселини. Коагулиралите белтъци, придават гъстата консистенция на киселото мляко. Не съм сигурен, но мисля че и мазнините в млякото също търпят промени, в следствие на ферментацията. Накрая се получава продукт, който най-общо казано е съставен от базови хранителни елементи - пептиди, аминокиселини, прости захари, липиди които почти директно се използват от организма, без да е необходимо да ги обработва за своите си нужди. Затова киселото мляко е много по-ценен продукт от прясното, а и поради липсата на лактоза не причинява подувания и дискомфорт :)
Мнението беше редактирано от summertime на 09.02.13 20:17.