19.01.13
00:39
Вероятно някои от вас са чували за Elevation Training Mask - Вариант 1 и актуалният Вариант 2
Производителите твърядят, че маската:
1. Подобрява капацитета на дробовете
2. повишава лактатния праг
3. Подобрява кислородната ефективност (което какво значи?)
4. Подобрява фокуса и тн.
Съответно има доста положителни, но и скептични ревюта.
Например една от критичните точки е, че маската не симулира тренировка на високо, а просто затруднява дишането. просто една маска няма как да филтрира кислорода от въздуха. Маската няма и никакъв филтър и единствено затруднява дишането поради малкия отвор (различен брой според приставките) от който близа въздуха.
Та въпросът ми е - има ли според вас полза от подобен уред?
Какви позитиви и негативи би имал?
За кого би имало смисъл да го ползва?
Може би е твърде остро от моя страна, но мисля, че е пълна глупост.
Зависи какви са ти целите.
Лично аз не бих я използвала нито във фитнеса, нито навън.
Със сигурност е по-трудно и по-неудобно да се тренира с такава маска.
Пък и ще изглеждаш като нинджа във фитнеса. :D
Ако искаш да затрудниш дишането, няма ли да е по-лесно и по-евтино да намериш един руски противогаз?
Ъгггх, напомни ми на това. Не съм ползвала, няма и да ползвам. Аеробно увеличавай въздуха, няма как по друг начин. Яж и червено цвекло...
19.01.13
12:22
Плуването развива, това другото е да станеш за смях. Кой си видял с таква, че и ти искаш?
казано от Hardcore на 19.01.13, 10:21:
Ако искаш да затрудниш дишането, няма ли да е по-лесно и по-евтино да намериш един руски противогаз?
Именно де. В сравнение с вариант 1 е много по-евтино - махаш филтъра и залепяш с тиксо - малък отвор - готов си.
Просто ми е интересно, дали има някакъв смисъл от цялата работа, или е само маркетинг.
19.01.13
21:07
Стига с тези маски, гледал ли си какво става когато ги сложат и тръгнат да тичат в армията? (това е като наказание) Припадат от задух! Не им се каляват дробовете... Това е същия мит с протектора за зъби при бокса. Ако тренираш с него си щял да дишаш по-добре на срещите. Свиквал си и ставало по-леко - BULLSHIT!
19.01.13
21:23
Правят пари от тия маски, тва е единствената файда, ма тя па не е за всички ;)
Освен всичко останало е и опасно да си играеш с нивата на въглероден двуокис в кръвта по време на тренировка...чрез затрудняване на дишането. Особено опасно е ако го правиш системно.
20.01.13
00:51
Една доста BDSM идея ;). Преди известно време гледах едно видео в което Бас Рутен обясняваше ползите от тренировките в ниско-кислородна среда (малко рекламка на неговото устройство). Та той обясняваше за редица опити в Япония, които били доказали че при силови тренировки при ограничено снабдяване на тялото с кислород се отделя повече растежен хормон - нещо от рода на тренираш си с 30% 1RM, но благодарение на това, че тъканите ти са лишени от нормалното количество кислород, в организма се създава хормонална среда, която приравнява натоварването на 80% от 1RM. (става дума за това изследване). Поредната екзотика без реално приложение за спортисти-любители...
31.08.15
18:31
Не знам до каква степен е глупост тази маска , но от видеото което поствам по долу се вижда , че въобще не се затруднява при тежка тренировка .. До колкото съм чувал единствения плюс е , че подобрява дишането.
https://www.facebook.com/OfficialJacoDeBruyn/videos/905292232894161/?pnref=story
Видеото, кеото си постнал е рязано, монтирано, озвучавано и забързвано на доста места.
По същата логика изгледай един филм на Рамбо и виж как там един човек убива цяла армия и отивай да ликвидираш ИД в Сирия.
04.09.15
22:33
Не мисля, че има някакъв ефект от такива маски, които имат за цел повишаване на въглеродния диоксид в кръвта, защото това се получава при затруднено дишане, постигнато с такава маска. Няма да има никакъв дългосрочен ефект. Подобрено насищане с кислород се получава, както знаете при тренировки в хипобарни условия (високо в планината, където ниското парциално налягане на кислорода е стимул за развитие на компенсаторни промени, като повишено производство на еритропоетин, поне в първите 4 дни, производство на червени кръвни клетки - еритроцити, по-висока концентрация на хемоглобин в тях и по-добро свързване на хемоглобина с кислорода от въздуха). Тук с маската няма понижено налягане на кислорода във въздуха, а само недостиг на кислород и излишък на въглероден диоксид, което медицински погледнато си е чисто задушаване.
Друг е въпросът до колко дишането ти е затруднено с такава маска.
Просто изглежда “зверски” някой да тренира с такава маска. Изглежда някак като намордник, подобен на този, който слагат на опасните престъпници, маняци и буйните луди. Видят ли те да тренираш с такова нещо, сякаш виждат маниак да блъска с нечовешка сила и отдаденост. Всичко е игра с предразсъдъците на хората, техните страсти и слабости.
16.03.18
18:33
Още преди много години, Николай Антонов ползваше маска. Правеше отсечки по 200 м, но с противогаз (1992 нямаше такива маски). Човека беше световен шампион, та ако маските не помагат, то явно, поне не вредят.