Сила срещу издържливост

Carbohydrate

21.01.13
15:45

Какво е първо- сила или издържливост? Има два начина за постигане на резултат, например, за лег 100кг. Единият е, като се работи за издържливост с постояни кг и вторият, за сила- като се работи с постояно увеличение на кг на щангата.
1. С променящо се количество на кг на щангата.( стремеж за увеличаване на кг на щтангата)
2. С постояно количество на кг на щангата.(стремеж за увеличаване на броя на повторенията постояно)
И в двата случая ще се стигне в крайна сметка до резултата.
Кой какво мисли? Как е по-правилно да се тренира, за сила или за издържливост?

Например, за лег, ако 50кг щтанга вдигнем 30пъти, то това приблизително е равно на 100кг за 1 път.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 21.01.13 20:24.

казано от Vasil Stoianov на 21.01.13, 15:45:

Как е по-правилно да се тренира, за сила или за издържливост?

Няма как да се определи кое е по-правилно, некоректно е да бъдат сравнявани тези две качества. Ето примерна постановка - трибоец и баскетболист (или лекоатлет-бегач на 10 km) - те ще тренират по различен начин, но това значи ли, че единият го прави грешно? Нещата се свеждат до конкретните приоритети, цели и желания на трениращия.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.01.13 16:09.

Carbohydrate

21.01.13
16:20

Пиша конкретно за упр.например, лег. И как ще е по-бързо и как по- правилно?

Имам наблюдение: който може да прави 30пъти със 50кг, то той почти винаги ще вдигне 100кг. Но обратното не е задължително!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 21.01.13 16:27.

Ми... то и аз ти пиша конкретно - в моите очи нещата се свеждат до конкретните приоритети, цели и желания. Не всички, които влизат в залата за фитнес, имат едни и същи такива. Не разбирам кое налага единият тренировъчен подход да бъде определен като грешен, след като и двете качества са фундаментални за спорта в най-общ план.

Аз не мога да направя 30 повторения с 50 kg на лежанката, но правя 2 серии по 4 технически изрядни повторения със 100 kg (за наклонена лежанка говоря). Това потвърждава твоите наблюдения, но нещата просто няма как да бъдат сравнявани.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.01.13 16:31.

Carbohydrate

21.01.13
16:40

ще напиша по- конкретно....ако се тренира за брой повторения, то във мускулите настъпва промяна. Който със 50кг щтанга е стигнал до 100кг на един път- сила, то той м мускулите има не само достатъчно МФ( от статията тук на форума), но и достатъчно митохондрии, за да работи продължително време.
Този, който вдига със променящо се тегло на щтангата и стигне до 100 ПМ, това може да е и за сметка на ЦНС и за сметка на МФ, НО той няма да има митохондрии, защото тренировката му е била друга и вследствие може и да НЕ направи 30 повторения със 50 кг щанга.
От тук възниква въпрос и следствие, че вторият ще стигне пръв до 100кг, при него няма нужда да растат митохондрии за издържливост. Но той може да ги направи със тренировки, защото силата вече я има!
От тук основният въпрос: по бързо ли ще се наберем 20 пъти на лоста, ако първо използваме тежести и тренираме със тях? Или или да продължаваме да се гърчим на лоста със собственно тегло, докато направим тези 20 набирания.

сега си преглеждах дневника и забелязах, че от 15 набирания, направих 20 за 2 седмици тренировки без тежести, като преди това тренирах само със тежести.

Ако наистина е така, то за да стигна, например, до 30 набирания, първо ще тренирам за сила и след това за количество? Това ми беше идеята)).....ще е по бързо сигурно

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.01.13 16:50.

21.01.13
17:18

По-бързо ще стане,ако тренираш за бройка на съответните кг...в случая 100…поне при мен е така

Мнението беше редактирано от Jikata на 21.01.13 17:18.

Аз лично дръпнах с общата бройка набирания / кофички в една серия, след като започнах да ги изпълнявам с тежест. Силови 5-ци, после силови 8-10ки, макар те да не се водят твърде силови уж.

21.01.13
23:19

Силата е базово качество, защото води до повишаване и на другите качества. Ако вдигнеш силата на лежанката, ще повишиш броя повторения, които можеш да направиш на субмаксималните тежести, ако тренираш със субмаксимални тежести ще повишиш бройката с тях, но преносът към силата не е толкова голям. Така изглежда на теория.

Carbohydrate

22.01.13
07:26

казано от Lachezar Tomov на 21.01.13, 23:19:

Силата е базово качество, защото води до повишаване и на другите качества. Ако вдигнеш силата на лежанката, ще повишиш броя повторения, които можеш да направиш на субмаксималните тежести, ако тренираш със субмаксимални тежести ще повишиш бройката с тях, но преносът към силата не е толкова голям. Така изглежда на теория.

значи, все пак, тренираме за сила и после за силова издържливост?!

22.01.13
09:43

казано от Lachezar Tomov на 21.01.13, 23:19:

Само на теория :)
Ако тренираш само с тежести малко под макса и в повторения под 5, а най-често под 3, то макса наистина ще се повиши, но това няма да води повишаване на останалите бройки,който са в диапазон 10+ примерно. Както и ако тренираш само с 20-30 повторения, то със сигурност ще повишиш работните тежести за този диапазон, но теоретично възможния макс и реалния макс ще се разминават с доста.
Отделен случай е когато ти вече си достатъчно издръжлив и силен и 20-30 повторения се изпълняват със сериозна тежест - тогава и реално достижимия макс е равен или почти равен на теоретичния. Така че примера с 50 кг щанга и 100кг макс на лега не е много удачен и описателен.

Carbohydrate

22.01.13
10:01

Ок, за лега примера е просто взет така, без да е практически издържан. Но ето за набиранията, моите тренировки. До 15 бройки стигнах и там зациклих и не само аз, а доста хора. После почнах със тежести да правя 8-ци и 5-ци. Макса след 4 мес. работа си остана 15 бр. и не само при мен е така. Но какво удивление ме обзе, когато буквално след две тежки тренировки до отказ със своята тежест вдигнах количеството от 15 на 23 повторения. Аз вече съм имал силата да ги правя( МФ), но нямах достатъчно въздух да кажем, за да направя няколко бройки повече.
От там следва, че след като силата я имам и придобих и силова издържливост, то имам възможност и да си вдигна работните серии със тежестите или не следва))).
Мисълта ми е следната, че по лесно е да повишиш количеството повторения, след като вече си работил за сила. Или ако искаш да вдигнеш 100кг лег 20 пъти примерно( сега вдигаш 100 на 1 път), то тренировката е да вдигнеш макса, например до 120-130 и тогава да правиш вече серии със 100 или да продължаваш да правиш само със 100кг?!

22.01.13
10:09

Много объркано пишеш и все едни примери, които са твърде теоретични...Ако имаш 1х100 кг лег и искаш да направиш 20х100кг лег е същото ако тежиш 100кг и не си особено натрениран, правиш едно набиране и искаш да правиш 20. А сега кажи как трябва да действаш ? ;)

22.01.13
10:13

Съвсем без да мога да се обоснова, базирано на моят скорем опит, бих казал, че е по-лесно първо да вдигнеш макса.

Конкретен пример с мен и набиранията. Когато почнах да тренирам можех точно 0 набирания, дори с подскоци и гърчене - 0. За това си монтирах лост в нас и винаги като можех се набирах (или поне опитвах). Отначало можех 1, 2, 4… и така, до като не стигнах около 10-12 набирания, където “зациклих”. Почнах да слагам тежест и да правя малко бройки с подхват, стигнах до 5х20 кг и един ден реших да пробвам колко набирания мога... направих 15 без проблем. Предполагам, че сега мога около 20тина, но не съм пробвал.

Ако целиш силова издръжливост, най-бързо става когато първо работиш за сила и след като покачиш маса минаваш на тренировки за издръжливост. Когато имаш силата, издръжливостта се качва лесно (но трябва да се тренира). Ако не си правил тренировки за издръжливост след като вече си станал силен, няма да имаш издръжливост.

Ако целиш сила - е хубаво да се минава от обем към интензитет и обратно (от силова издръжливост към тренировки за сила), защото иначе се зацикля.

22.01.13
10:17

Което показва как всички сте подковани на теория, но сте слаби в пренасянето и в практиката :)
Като можеш 12 набирания и си зациклил, пътя да излезеш от това зацикляне е друг, а не добавяне на тежест. Както и ако можеш 1х100кг лег и искаш 20х100кг лег пътя не е нито в повишаването на макса, нито в упорстването на повторения на 100 кг лег.

Carbohydrate

22.01.13
10:19

казано от James Hinks на 22.01.13, 10:09:

Много объркано пишеш и все едни примери, които са твърде теоретични...Ако имаш 1х100 кг лег и искаш да направиш 20х100кг лег е същото ако тежиш 100кг и не си особено натрениран, правиш едно набиране и искаш да правиш 20. А сега кажи как трябва да действаш ? ;)

))Стигам до 100*8 повторения и слагам 105кг и пак по 8, а като зацикля, то продължавам да слагамкг на щангата и падам на 5 повторения....))))))

Carbohydrate

22.01.13
10:22

ура, открих топлата вода))))

22.01.13
10:22

Хм, да, сигурен съм, че си прав, но аз казах, че теорията ми куца, заради това и участвам във форума, за да се образовам. ;)

Иначе не виждам как би могъл да градиш “силова издръжливост”, ако нямаш сила. Като примера с набиранията, ако първо можеш 0, докато стигнеш 5-8 повторения, то все градиш сила или поне така разбирам нещата аз, защото силата се изгражда с по-малко повторения.

Carbohydrate

22.01.13
10:28

Каво излиза: за набиранията....
До 5 повторения тренираме ЦНС
От 3 до 8 за сила, масса
От 8 до 12 маса, сила, издържливост

Че то това си чист цикл съвсем естествен за организъма. После, ако продължим ще се получи:
слагаме тежест за 1,3 повторения и със нея бичим до 12 примерно и пак така...))))

22.01.13
10:31

казано от Vasil Stoianov на 22.01.13, 10:19:

казано от James Hinks на 22.01.13, 10:09:

))Стигам до 100*8 повторения и слагам 105кг и пак по 8, а като зацикля, то продължавам да слагамкг на щангата и падам на 5 повторения....))))))

Да де, ама до 8х100кг как ще стигнеш ? :)

казано от Hardcore на 22.01.13, 10:22:

Иначе не виждам как би могъл да градиш “силова издръжливост”, ако нямаш сила. Като примера с набиранията, ако първо можеш 0, докато стигнеш 5-8 повторения, то все градиш сила или поне така разбирам нещата аз, защото силата се изгражда с по-малко повторения.

Едновременно градиш и двете, друг начин няма. Не обичате да четете писани вече неща, нали ;)

казано от James Hinks на 22.01.13, 10:17:

Което показва как всички сте подковани на теория, но сте слаби в пренасянето и в практиката :)
Като можеш 12 набирания и си зациклил, пътя да излезеш от това зацикляне е друг, а не добавяне на тежест. Както и ако можеш 1х100кг лег и искаш 20х100кг лег пътя не е нито в повишаването на макса, нито в упорстването на повторения на 100 кг лег.

Хайде тренер, кажи сега какъв е пътя според теб :)

22.01.13
10:33

казано от инж. Марин Маринов на 22.01.13, 10:31:

казано от James Hinks на 22.01.13, 10:17:

Хайде тренер, кажи сега какъв е пътя според теб :)

Дао ДъДзин

22.01.13
10:33

Добре, още един въпрос тогава. До колко мога да повишавам силата си, без да повишавам личното си тегло или поне го повишавам минимално?

Carbohydrate

22.01.13
10:34

казано от Vasil Stoianov на 22.01.13, 10:28:

Каво излиза: за набиранията....
До 5 повторения тренираме ЦНС
От 3 до 8 за сила, масса
От 8 до 12 маса, сила, издържливост

Че то това си чист цикл съвсем естествен за организъма. После, ако продължим ще се получи:
слагаме тежест за 1,3 повторения и със нея бичим до 12 примерно и пак така...))))

Имаш мускули ама нямаш импулс да ги задействаш ( учиш се да се набираш 1,3 пъти)
1.ЦНС
2. Интензитет за нарастване на сила и МФ( 3-8)
3. Обем за издържливост(8,12)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 22.01.13 10:37.

22.01.13
10:44

След толкова много писане май открихме, че ако махнем тежестите с които правим някакви повторения, то компенсираме ефекта от гравитацията с малко повече повторения. :) Сега, това като теорема или аксиома да го приемем? :)

Carbohydrate

22.01.13
10:53

казано от Влади Монев на 22.01.13, 10:44:

След толкова много писане май открихме, че ако махнем тежестите с които правим някакви повторения, то компенсираме ефекта от гравитацията с малко повече повторения. :) Сега, това като теорема или аксиома да го приемем? :)

то е открито за лостаджии. Силата е обратнопропорц. на квадрата на ръстта и на куба на масата на човека. Значи калкото е по-тежък, толкова по-малко сила ще има....Нещо такова май беше)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 22.01.13 10:54.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1