21.01.13
01:48
Привет, понеже не мога да бягам сутрин на гладно нямам възможност, съм започнал вечер около 10-11 да правя HIIT , Но когато се прибера съм много изтощен и т.н и предполагам е хубаво да хапна нещо , вечер ям извара но тя бавно се приема от организма , та въпроса ми е какво е най-добре да ям ако изобщо нещо е добре да ям в 11 вечерта.
21.01.13
12:38
суроватка..
Няма значение колко часа е, ако е в границите на калориите, които трябва да приемеш на ден. Ако за да задържиш тегло, са ти необходими, да речем, 2500 калории, при прием на 2000, ще сваляш кг. дори ги приемаш всичките в 12 вечерта.
21.01.13
12:47
Аз бих заложила на :
Белтъчини + мазнини.
След като правиш кардио, предполагам целта ти е да чистиш. (wasntme) И аз съм за протеина (на прах). Или пилешки гърдички. Мазнините след ХИИТ не са добра идея.
21.01.13
14:10
казано от Anelia на 21.01.13, 14:02:
Мазнините след ХИИТ не са добра идея.
Мазнините след каквото и да било натоварване са добра идея.
И въглехидрати бих яла след ХИИТ, но 12 през нощта ми е късничко за въглени.
21.01.13
14:35
Важно е как се храниш в общ план.
Мнението беше редактирано от Иван на 21.01.13 14:35.
21.01.13
15:47
казано от pesho vasilev на 21.01.13, 12:41:
Няма значение колко часа е, ако е в границите на калориите, които трябва да приемеш на ден. Ако за да задържиш тегло, са ти необходими, да речем, 2500 калории, при прием на 2000, ще сваляш кг. дори ги приемаш всичките в 12 вечерта.
^ това.
Яж каквото ти е останало то дневните калории/макрота. Аз не бих легнал без хранене след HIIT-а.
21.01.13
19:35
Благодаря на всички за съветите, Но не си смятам калориите , а просто ям само здравословни храни. Сурватка взимам сутрин и след тренировка да я прибавя и вечер ли, а лъжица мед не е ли достатъчна и след това изварата ? Колкото до калориите ще обмисля да започна да ги смятам .
P.S и да целта ми е да чистя от сега съм започнал за да имам достатъчно време и да не бързам.
Мнението беше редактирано от JoeyBarton на 21.01.13 19:38.
Лъжица мед: НЕ. Остави тялото да гори мазнината. С бързия въглехидрат ще прецакаш всичко. Ако искаш си яж изварата, но без меда.
Ако правя високоинтензивно кардио вечер, няма да успея да мигна. Ти как спиш...
21.01.13
21:33
казано от Anelia на 21.01.13, 21:31:
Лъжица мед: НЕ. Остави тялото да гори мазнината. С бързия въглехидрат ще прецакаш всичко. Ако искаш си яж изварата, но без меда.
Кое ще прецака? Нищо от това, което каза не е логично :)
Нали идеята на кардиото не е само да гори калории, а да ги гори от правилните източници. Ако яде мед след тренировка, тялото предпочита да черпи и възстановява изразходваното от бързия въглехидрат и зарязва горенето на мазнини.
Не съм съгласна, че калорията е калория и че е важно само общото количество. Има си тайминг в цялата работа. На когото не му се вярва, да прави както сметне за добре.
21.01.13
21:49
казано от Anelia на 21.01.13, 21:39:
Нали идеята на кардиото не е само да гори калории, а да ги гори от правилните източници. Ако яде мед след тренировка, тялото предпочита да черпи и възстановява изразходваното от бързия въглехидрат и зарязва горенето на мазнини.
Не съм съгласна, че калорията е калория и че е важно само общото количество. Има си тайминг в цялата работа. На когото не му се вярва, да прави както сметне за добре.
Целта на кардиото е да гори калории. Твоята цел като трениращ е да предпазиш мускулите, за да остане само от мазнините за вземане (и гликогена, разбира се).
Друг въпрос е, че по време на ХИИТ се горят предимно въглехидрати, а не мазнини. При бавното постоянно кардио (ЛИСС) се ползват най-вече мазнини по време на процеса. Въпреки това пък ХИИТ има по-голямо общо кислородно окисление след това, тъй че като обща бройка калории би горило повече, а и най-важно е СЛЕД самото кардио какъв е резултатът. Макар ХИИТ да гори въглехидрати по време на изпълнението, после минава на мазнини и продължава по-дълго време (за разлика от ЛИСС).
Таймингът около кардиото е единствено важен, ако оказва влияние на производителността. В почти всички случаи бих препоръчал декстроза или нещо подобно преди кардиото, за да се повиши производителността и респективно термогенезата от упражнението (ТЕА).
П.П. Да не говорим, че много белтъчни яденета имат същия ефект като този на въглехидратите (ако по-горе говориш за инсулинова реакция).
Да, прав си за многото белтък, но да предположим, че това не е нашият случай.
Но при чистене на мазнини, не бих приемала никакви бързи въглехидрати. По никое време.
Също бих правила кардиото на изчерпан гликоген (сутрин). Още нещо: никога не можеш да имаш само високоинтензивна тренировка и съответно да кажеш, че тялото е черпило само въглехидрати. Има си загряване поне 20 минути, има си и cool down с по-нисък интензитет.
За повишаване на производителността бих ползвала кофеин/Л-карнитин и надъхваща музика.
21.01.13
22:40
Бързи/бавни въглехидрати отдавна никой не ги мисли (виж статията митове за ГИ). Всички въглехидрати се превръщат в глюкоза. Все му е тая на тялото първоначално в каква форма са. Доказано е многократно научно.
Да кажеш, че сутринта е изчерпан гликогена, можеш само ако си го изчерпвал няколко дни подред с тренировки за издръжливост и много нисък прием на въглехидрати. Тялото ни може да пази мнооого гликоген :)
Орален л-карнитин по никакъв начин не влияе на организма ни! Ацетиловата форма вече може да минава междуклетъчните бариери, но просто подобрява когнитивните способности. Това няма никакво отношение към мастния метаболизъм.
21.01.13
22:53
казано от pesho vasilev на 21.01.13, 12:41:
Бисер на деня.
21.01.13
23:27
Благодаря за отговорите ! Понеже бягам в дни в които не тренирам ще си пийвам протеина. И за да не отварям нова тема ще попитам тук , дано пак има много отговори. Чистя, но не бързам и вечер хапвам 100-150 гр извара, излишно ли е да ям и бадеми преди лягане ?
23.01.13
18:42
Няма как да знаем дали е излишно или не :) Трябват цифри ;)