Топъл срещу студен душ ?

23.01.13
16:31

Заглавието си го казва. Интересно ми е какви са плюсовете и минусите на 2-та душа (евнтуално киснене във вана?) . Информация из нета много , но ми е по-интересно тийм-а , какво има да каже :) Естествено въпросителните са много. Вид и ниво на натоварване например ,цел - разпускане на мускулите или затягане на ставите ? , сезона също съм чувал ,че може да е от значение ... А комбиниране ? :)

П.П. Никога не ме е бивало във писането (blush)

23.01.13
19:28

Съмнявам се, че има значение за правенето на мускули това дали се къпеш с топла вода или със студена.

23.01.13
19:59

След тренировки никога студен душ! Може да си видиш сметката с някое инфарктче. Иначе сауните, ваните, минералните води са си полезни по принцип.

23.01.13
20:01

казано от pesho vasilev на 23.01.13, 19:28:

Съмнявам се, че има значение за правенето на мускули това дали се къпеш с топла вода или със студена.

Има в предвид по скоро тяхното разпускане, иначе аз от скоро почнах да си правя контрастни - топло, студено ги сменям през минута някъде и накрая завършвам със студен малко по-дълго, добре ми се отразяват май ;д и като казвам студен имам предвид хладен не да врътна до края кранчето :D

Мнението беше редактирано от Filip Mutafov на 23.01.13 20:03.

23.01.13
20:04

казано от Arkan на 23.01.13, 19:59:

След тренировки никога студен душ! Може да си видиш сметката с някое инфарктче. Иначе сауните, ваните, минералните води са си полезни по принцип.

Значи много атлети трябва да си заминали вече според теб .

23.01.13
20:10

казано от Filip Mutafov на 23.01.13, 20:01:

... иначе аз от скоро почнах да си правя контрастни - топло, студено ги сменям през минута някъде и накрая завършвам със студен малко по-дълго, добре ми се отразяват май ;д и като казвам студен имам предвид хладен не да врътна до края кранчето :D

И аз го правя същото , но не знаех , че се казва контрастни :D По интуиция някак си почнах да го правя .. и действително се чувствам по-разпуснат след това :)

23.01.13
20:17

казано от Arkan на 23.01.13, 19:59:

Как никога студен ,бе? В сайта имаше тема дето бях чел за студеният душ точно след тренировка,помага за възстановяването много.

http://www.bb-team.org/articles/4000_ledena-banya-ice-bath

EDIT:

При потапяне в студена вода мускулите се свиват и кръвният поток се насочва към по-дълбоките мускулни слоеве, близо до костите, за да ги предпази от екстремната температура.

Когато тялото или частта от него, която е потопена, се извади от студената вода, свежата кръв, която нахлува в мускулите след това, не съдържа химичните компоненти, които са се освободили в мускулите по време на физическото натоварване, напр. млечна киселина (лактат).

Това засилва като интензивност и съкращава като време възстановителния процес след тренировка.

Криотерапията води до понижаване на метаболитната активност. Това редуцира възпалението и тъканния разпад в мускулите. Намалява се продукцията на стрес-протеини в клетката, които се генерират от повишената температура в резултат на физическото усилие.

Източник: Ледена баня (Ice Bath) http://www.bb-team.org/articles/4000_ledena-banya-ice-bath#ixzz2Ip9iAtZq
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook

Мнението беше редактирано от Teen Power на 23.01.13 20:20.

23.01.13
20:24

Всеки човек е свободен да се самоубие както намери за добре. Бе.

Мнението беше редактирано от Arkan на 23.01.13 20:25.

казано от Arkan на 23.01.13, 20:24:

Ти най-вероятно ще се самоубиеш с глупост. Бе.

23.01.13
22:16

Инженера е писал доста по въпроса. Студения душ си е манна небесна. Ако имаше по една вана със студена вода в залата, че да се топвам от време на време - еех. Само трябва постепенно да се намаля температурата, че не съм свикнал още.

Принципно съм чувал две мнения по въпроса, аз предпочитам горещ душ и релаксация, други предпочитат яко студен.
Всеки както си иска. Доколкото знам обаче при студения имаше няк’ва връзка с мускулите и микроразкъсванията... не съм сигурен няма да говоря много, ама по тая логика, това не означава ли, че при къпане с топла вода се разширяват капилярите и доставят по-лесно кръв до мускулите?
Моля някой да ми отговори!
Поздрави :)

24.01.13
02:42

казано от Владислав Андонов на 24.01.13, 01:43:

...Доколкото знам обаче при студения имаше няк’ва връзка с мускулите и микроразкъсванията... не съм сигурен няма да говоря много, ама по тая логика, това не означава ли, че при къпане с топла вода се разширяват капилярите и доставят по-лесно кръв до мускулите?
Моля някой да ми отговори!
Поздрави :)

Най-общо казано хидротерапията се използва за преодоляване на микротравмите - първо чрез превенция на подуването (студен душ или лед) и след това с подобряване на кръвоснабдяването (точково затопляне или горещ душ), което позволява на мускулите да се възстановят по-бързо. Идеята е да започнеш със студен душ, за да редуцираш подпухването и възпаленията от микротравмите. няма голямо значение дали ще завършиш със студен душ (приятно е ако навън е жега). Ако обаче започваш с горещ душ на практика подпомагаш оросяването на мускулите, което би засилило подпухването и би забавило естественото възстановяване на тъканите. Ако редуваш топли и студени, по-ефективно е да са през няколко минути.
Това няма много общо с млечната киселина, както пишат из списанията, защото тя не е отпаден продукт, а метаболит (конвертира се до пируват и чрез цикъла на лимонената киселина помага да се образува АТП от АДП - оксидативно фосфорилиране) - процесът не се влияе от температурата,а от капацитета на клетките да обработват метаболити.

24.01.13
10:17

казано от Херцог Трън на 23.01.13, 20:27:

казано от Arkan на 23.01.13, 20:24:

Ти най-вероятно ще се самоубиеш с глупост. Бе.

Бихте ли се обосновал? Май роидните препарати ви докарват до агресивни състояния и пред клавиатурата, а то поне да имаше ефект от тях...

Това за ледените душове в голямата си част е “на теория” във всяка една чуждестранна статия си пише - предполага се, на теория еди какво си, приема се че...

Друго нещо което не пише в тези “публикациики” от най-често никому познати хора представящи се като някакви специалисти е, че не са описани продробно негативните последствия, които могат да настъпят след прилагането на една ледена баня, а не някакво хладно душче 15 градуса водичка.

Основните проблеми са: порите и дермата се свиват много, капилярите се свиват много, кръвоносните съдове се свиват много - това от своя страна много повишава кръвното налягане, което може да доведе до сериозни последствия. Ако един човек не знае дали има някакви сърдечни проблеми (може да е дори на 30-40 години и да не е знаел че има определена патологична особеност на сърцето например) и не 100% сигурен, то не би следвало да се подлага на такива теоритични “терапии” от които ползата, освен ако не си Ланс Армстронг, остава размита и необоснована.

Ако сте здрави и нямате сърдечни проблеми - леден душ след тренировка, за да охладите организма, да намалите възпалението и  да може да вдигате по-често и по-близко до максимума. ;)
Ако имате разни здравословни проблеми, които ви плашат, подходете по-умерено и постепенно към студените душове.

31.01.13
22:34

Професионалните ММА бойци, давайки всяка минута от ежедневието си за прогрес и възстановяване, когато този спорт е източника на техният хляб.....едва ли правят грешки. :)))

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 01.02.13 08:45.

01.02.13
01:59

THE EFFECT OF CONTRAST WATER THERAPY ON SYMPTOMS OF DELAYED ONSET MUSCLE SORENESS

JOANNA M. VAILE, NICHOLAS D. GILL, AND ANTHONY J. BLAZEVICH

ABSTRACT. Vaile, J.M., N.D. Gill, and A.J. Blazevich. The effect
of contrast water therapy on symptoms of delayed onset muscle
soreness. J. Strength Cond. Res. 21(2):697–702. 2007

This study examined the effect of contrast water therapy (CWT) on the physiological and functional symptoms of delayed onset muscle soreness (DOMS) following DOMS-inducing leg press exercise. Thirteen recreational athletes performed 2 experimental trials separated by 6 weeks in a randomized crossover design.
On each occasion, subjects performed a DOMS-inducing leg press protocol consisting of 5 10 eccentric contractions (180 seconds recovery between sets) at 140% of 1 repetition maximum (1RM). This was followed by a 15-minute recovery period incorporating either CWT or no intervention, passive recovery (PAS).
Creatine kinase concentration (CK), perceived pain, thigh volume, isometric squat strength, and weighted jump squat performance were measured prior to the eccentric exercise, immediately post recovery, and 24, 48, and 72 hours post recovery. Isometric force production was not reduced below baseline measures throughout the 72-hour data collection period following
CWT ( 4–10%). However, following PAS, isometric force production (mean SD) was 14.8 11.4% below baseline immediately post recovery (p 0.05), 20.8 15.6% 24 hours post recovery (p 0.05), and 22.5 12.3% 48 hours post recovery (p 0.05). Peak power produced during the jump squat was significantly reduced (p 0.05) following both PAS (20.9 13.4%) and CWT (12.8 8.0%), with the mean reduction in power for PAS being marginally (not significantly) greater than for CWT (effect size 0.76). Thigh volume measured immediately following CWT was significantly less than PAS. No significant differences in the changes in CK were found; in addition, there were no significant (p 0.01) differences in perceived pain between treatments. Contrast water therapy was associated with a smaller reduction, and faster restoration, of strength and power measured by isometric force and jump squat production following DOMS-inducing leg press exercise when compared to PAS.
Therefore, CWT seems to be effective in reducing and improving the recovery of functional deficiencies that result from DOMS, as opposed to passive recovery.

PRACTICAL APPLICATIONS
The findings of this study indicate that strength, power, and symptoms of DOMS are improved following CWT compared to passive recovery. These improvements in the recovery profile support CWT as a practical and low-cost recovery strategy. Therefore, CWT appears to be a recovery strategy that could easily be adopted and integrated into athletes’ recovery programs.

Съвсем случайно ми попадна , та се зачетох и в чужди форуми (+ някакви изследвания..) и се оказа доста интересно !
Не знам дали контрастните душове помагат за възстановяването , но определено релаксират ! Най-малкото психически възстановява :D

01.02.13
08:43

Когато се заговори за студени вани и душове,винаги се сещам за този лудак - Wanderlei Silva

След подобна тренировка -

Се мята във вода  с лед -

Има и други клипове,но сега набързо намерих тези :)

Аз правя контрастен душ след тренировка (от няколко седмици) - топла вода за около половин минута, после студена, после пак топла и т.н.. Лесно се адаптираш и не е некомфортно.

Ефектът, възстановяване и успокояване на мускулатурата, беше много осезаем - препоръчвам го.

Няма нужда от екстремности, за които повечето не сме подготвени. Вече по-нататък може и изцяло студен душ, разбира се.

01.02.13
10:25

Дори и да не взимате студен душ след тренировка, можете да вземате хладен. Макар че излизате от комфортната ви зона на топлия душ, пак ще се чувствате добре и ще усетите част от позитивите на студения душ.

Аз лично със студена вода се къпя предимно след тренировка, иначе само с хладна.

01.02.13
16:12

Няма сила, която да ме накара зимата да пусна кранчето на студената вода :D . Контрастните душове са известни със ефектът им върху кръвообращението, но пък на мен топлият душ зимата ми действа много арно на душата, чак не ми се излиза от душа (sun)
Плюс това по време на тренировка кръвообращението е на макс и е добре напомпаните мускули да си стоят така и докато приемем и след тренировачното хранене, ако се пусне изцяло студен душ, кръвта отива към вътрешните органи. За здравословен ефект не се и съмнявам, че го има, но редуването на топло и студено ми се струва по добрият вариант, защото това засилва кръвообращението.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1