26.01.13
11:18
Попрочетох в T-nation , няколко статии от Mark Ripptoe , относно това , че повечето от трениращите са все още начинаещи . Как те не успяват да се възползват от този период , в който според него показателите за кратко се покачват драстично и т.н. та ми хрумна следното питане . Да предположим , че даден мъж тренира за дълъг период от време , около 4-5 години . Тренировките са относително постоянни , но поради слабо хранене и залитане към тренировъчни схеми от списанията , подобни на професионалните културисти а.к.а Рони Колман , дадения човек не е постигнал нищо . Няма осезаемо покачване на силата , няма подобрение във издържливостта и външността . Този човек е тренирал , както казах доста време и се предполага(”предполага”, защото с това е свързано питането ми) , че вече е да кажем напреднал и системи от типа Starting Strength , не биха имали същото влияние , както при някой , който сега влиза в залата . Но да кажем , че този мъж иска да започне всичко от начало . Първо тренировки само с базови упражнения (клек,тяга,преса,набиране,лег или лицеви опори,кофички) изпълнени в протокол 5х5 или нещо подобно , но не както се препоръчва от всеки един “многознаещ” фитнес инструктор 3 серии по 10 повторения . След няколко месеца промяна в схемата и добавяне на нови упражнения и така лека по лека покачване на силата , теглото и издръжливостта . Та въпроса ми е понеже реално погледнато средностатистическият мъж , трениращ във фитнес зала , в повечето случай не подобрява тялото си в нито едно отношение , дори и при редовни тренировки за дълъг период от време . Има ли смисъл тези хора да теглят чертата , да започнат всичко от начало , като току що влезнали в зала и ще бъдат ли ползотворни този тип тренировки ?
При така поставените условия, т.е., тренират и нищо не постигат - всяка промяна в тренировките би била ползотворна. А и ако наистина не са мръднали от началото, значи СА начинаещи.
Аз лично смятам, че нещата изглеждат по-следният начин:
състояние на тялото -> натоварване -> привикване към натоварването -> състояние -> ново натоварване -> привикване и т.н.
За да се развиваш трябва постоянно да увеличаваш натоварването, иначе може след 1 година в залата да си със същите резултати, като тези, които си имал след първите 3 месеца. Има много начини да се постигне това: повече тежести, повече тренировки, повече повторения, повече секунди, в които задържаш дадена позиция и т.н., зависи от целите.
За да имаш развитие не е важно дали тренираш от 1 месец или 1 година, а всеки път когато блъскаш, да се целиш да подобриш резултата от предната тренировка.
:)
Еми както е казано- Лудост е да очакваш нещо ново, като постоянно правиш едно и също. За това е добре дадената фитнес програма да се сменя от време на време (примерно на 3 месеца). Също и самият човек да използва повече от потенциала си в залата, и не само.
според мен, за 4-5год., няма начин да няма никакъв ефект - може да не е максимума от тренировките, но никакъв ефект ... според мен, ако е чак толкова зле работата, би следвало за няколко месеца да смени спорта (или изобщо да спре) и да започне отначало след това
27.01.13
14:27
Винаги има смисъл човек да се осъзнае и да започне да тренира правилно.Макар че правилно е относително понятие.