25.01.13
17:25
Здравейте. Как да правя коремните преси за маса ? Повече на малко серии или много сери по малко. Правя по 100 някъде на 5 пъти сега и доста ми зипъкват плочките и мисля,че това е релеф. Мисля да започна по 200 да ги правя но как и по колко да правя за маса ? Благодаря ви. :)
25.01.13
18:32
С тежест, която да ти позволява около 10 повторения.
25.01.13
19:56
а къде я слагам тая тежест ? и малко повторения и много серии ли е за маса или много повторения на малко серии ?
25.01.13
20:08
Коремни преси за маса или за релеф няма.Има за сила или за издръжливост.Масата зависи толкова от калорийният баланс колкото и от методите на тренировка.За сила прави под наклон с тежести до 12 повторения.Нека ти кажа защо нетрябва да правиш коремни преси много.От преразвиване на коремните мускули се получава гръбначно изкривяване или така нареченото изгърбване(напред).Това се получава защото коремните мускули стават по силни от средните мускули на гърбът. Основната цел на поясните мускули е да стабилизират тялото.Тоест по големи коремни мускули ще изградиш от тежки клекове с щанга отколкото от коремни преси защото клековете с щанга натоварват много стабилизиращите мускули.Примери ще намериш в състезатели по силов трибой които са се изчистили д оизвестна степен от подкожните мазнини и вода по една или др. причина.
26.01.13
20:28
Здравей!
+ 1 за тренировка на цялото тяло и особено на т.нар. ядро, но това предполагам е ясно.
А за коремните преси конкретно - дори да не се стигне до гръбначно изкривяване, при тези количества все някакви проблеми с гръбначния стълб са твърде вероятни.
Няколко предложения за упражнения, които ако не друго, ще ти спестят стотиците повторения, а и може да се регулира интензивността и натоварването:
plank - предна/ централна опора;
ab-wheel rollout - в сайта го има като спускане и вдигане до предна опора с ролер, ролката се продава примерно в Метро или в спортните магазини по ок. 10 лева;
renegade row - ренегатско гребане.
Иначе коремни преси можеш да правиш като държиш дъмбел или диск пред гърдите или зад врата за по-голямо натоварване.