26.01.13
15:18
На почти 17 години съм и вчера ме заболя главата отзад в областта на врата пих 2 аспирина и сега сутринта пак почна да ме боли там.Порових се и видях,че може да е от високо кръвно.Премерих си кръвното и беше 135/60,след тва пак го премерих и беше 132/58.Искам да попитам това нормално ли е за спортуващо момче на 17 години ? Не пуша,пия рядко и не съм с наднормено тегло.Тате каза,че ми е високо
казано от Deian Petrov на 26.01.13, 15:18:
На почти 17 години съм и вчера ме заболя главата отзад в областта на врата пих 2 аспирина и сега сутринта пак почна да ме боли там.Порових се и видях,че може да е от високо кръвно.Премерих си кръвното и беше 135/60,след тва пак го премерих и беше 132/58.Искам да попитам това нормално ли е за спортуващо момче на 17 години ? Не пуша,пия рядко и не съм с наднормено тегло.Тате каза,че ми е високо
Не ти е високо.Горната граница е нормална,долната е ниска.
26.01.13
16:23
А какви рискове крие,като ми е ниска долната граница ?
Това не може да ти каже някой,който не знае индивидуалните особености на организма ти.Нямаш ли личен лекар?
26.01.13
19:40
Аз имах преди години проблеми с кръвното и по-точно лекарите в моя край ме изкараха хипертоник при кръвно 140-80, после отидох при един от най големите кардиолози в България и ми каза, че за младежи е нормално в даден момент на хормонална основа да вдигат или свалят кръвно. Опасно кръвно за младеж е над 140-100, а в твоя случай просто ти е паднала леко долната граница, най добре иди на преглед при някой кардиолог, но първо вземи направление от личния лекар за да не плащаш :) не се вманиячавай, че си болен защото и психиката оказва влияние на кръвното налягане!
много зависи и с какво апаратче го мериш - ако е електронно, изобщо не му вярвай - лъжат като цигани! ако показанията са верни, то разликата между границите е доста голяма.
Мнението беше редактирано от FRANKO на 27.01.13 12:34.
27.01.13
16:31
Аз имах високо кръвно ( горна граница главно ) и при напъване усещах болка в лявата част на главата... та се оказа, че имам вродена стеноза на левият бъбрек. Добре, че съм млад, та сега след операцията ще бачка на поне едно 60-70 % : ). Не че искам да те плаша, де. Силно се съмнявам да имаш нещо подобно. Просто няма лошо да се прегледаш при лекар.
Мнението беше редактирано от bloodysunrise на 27.01.13 16:32.
Пич нищо ти няма. Един приятел е с 220/120 кръвно вече 6-7 години и нищо му няма !
27.01.13
17:07
Аз много години имах кръвно 140/90, нормално състояние и 150/ 100 повишено. Мислих, че съм хипертоник. Лекарите ми предписваха хапчета, които не съм пил нарочно, не им вярвах.... Накрая ми попадна една книга на др. Ковальков( на руски) за храненето и т.н. Това беше преди 2 години.... и сега съм като космонавт, 120/80. Проблема беше, че прекалявах с въглихидратите. Смешно, но факт. Така, че обърни внимание на храненето....
Високото кръвно си е проблем и отнеси се серьозно към него.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 27.01.13 17:09.
казано от Max Power на 27.01.13, 16:55:
Пич нищо ти няма. Един приятел е с 220/120 кръвно вече 6-7 години и нищо му няма !
Един в щатите оцеля след упор в главата с револвер :О еха, дай и ти, щом на него нищо му няма :)
Никой от форума не може да ти каже, дали е зле или добре това кръвно... Ако си цениш здравето, започни да си мериш кръвното редовно (поне 1 път в месеца). Така ще знаеш, в какви граници е нормалното за тебе кръвно. За всеки човек си има нормално кръвно. С на баща ми кръвното, ако съм аз, ще пукна от инсулт. Ако той е с моето - ще припадне... на 17 години си и ми се струва, че е малко високо, особено горната граница... Питай вашите, с какво кръвно са. Така ще разбереш, дали може да си фамилно обременен... а у. Нз как се храниш, но и това има ефект и то не малък.
В пубертет си, значи може да е на хормонална основа, ако си прекалил с кафетата, може да е от тях...
Най-добре отиди при личния лекар. Той те знае най-добре и ще прецени точно... Нищо не ти коства да отделиш малко време за един преглед. По-добре така, отколкото да се ровиш из нета, форумите или да чакаш някой тук да ти даде точен отговор.
Съветвам те, да започнеш редовно да си следиш кръвното. Пак ти казвам, всеки трябва да знае, кой са нормалните стойности за него. И наистина по-добре се мери с обикновения апарат с маншета. Не се занимавай с тези - електронните.
Трябва просто да си измериш кръвното налягане по 2-3 пъти дневно за няколко поредни дни . Дано апаратът с който го правиш функционира добре и измерванията са коректни. С тези стойности отиваш при личния си лекар и той след като те прегледа преценява дали има някакъв проблем или всичко си е ок.
Дори и най-добрият лекар специалист тудно може да ти даде някакъв свестен съвет само чрез писане във форума без да си прегледан от лекар.......
27.01.13
23:53
Днес го мерих 135/75 и се чувствах значително по-добре.Може и да е нещо наследствено,дядо ми е карал инсулт,а едната ми баба има ниско кръвно.Иначе апаратчето е електронно,ама е скъпо-80 кинта,така че се надявам да не мами
Мнението беше редактирано от Deian Petrov на 27.01.13 23:55.