28.01.13
23:53
Имам проблем с най-горния дял на трапеца. Някъде бях чел, че на трапеца му стига само мъртвата тяга, но до сега виждам резултат само в средния дял. Не искам да вкарвам някакви допълнителни упражнения, че много се удължава тренировката и ще си изтървам автобуса за вкъщи, има ли някакви варианти да се акцентира най-горе?
Кой имаш в предвид:
1 - ако е този около врата -> http://www.bb-team.org/exercise/1201_trapetsovidno-povdigane-na-ramene-s-lost1 може и варианта с дъмбели
2 - ако е този в горната част на гърба - гребане - почти изправен
29.01.13
06:31
Трапеца според Вас как е най-добре да се тренира - в повече повторениея с по-леки тежести или с по-малко повторение и по-големи тежести ?
boika
Дай една примерна тренировка да видим. Дали за гръб дали за рамене ако не правиш отделно упражнения само за трапец. Ако ли не дай упражненията за трапец. И обобщи какви са ти целите. Така ще получиш по-точни отговори.
Ако трапеца при теб не расте само с мъртва тяга трябва малко по изолиран подход или разглеждане формата с която правиш тяга. Остава и варианта по-трудно да каваш мускулна маса в тази област.
Ако оформиш раменете си добре и трапеца ще изглежда по-обемен.
За най горната част на трапеца може да пробваш Фейспул. Изпълнен със стриктна форма, бавно и контролирано с тежест позволяваща да направиш 12-14 повторения (би трябвало да се получи). И все пак всеки е различен така че най-добрият вариант е да откриеш сам упражнението което те натоварва най-добре.
Ако кажеш и колко опит имаш може да ти кажа и дали вариант със суперсерия м/у някое упражнение и това за трапец ще е подходящ за теб (да не си увеличаваш обема и времето на тренировката и да си изтърваш автобуса).
Ачо
Зависи от целта.
Ако целта е обем: повече повторения с умерени тежести, темпо 2:1:2 или 2:0:2 и кратки почивки между сериите.
Ако целта е сила: повече тежести, по малко повторения и темпо позволяващо стриктна форма на изпълнение, повече почивка м/у сериите.
Фейспул и други булшити няма да направят трапеца ви мощен. Обръщане и високо изтегляне - прав и от земя, широка тяга, висока тяга, гребане с щанга, борцов мост и врат с шлем. Всичко това тежко и по-често.
казано от Old Timer на 29.01.13, 11:02:
Фейспул и други булшити няма да направят трапеца ви мощен. Обръщане и високо изтегляне - прав и от земя, широка тяга, висока тяга, гребане с щанга, борцов мост и врат с шлем. Всичко това тежко и по-често.
Съгласен но всеки има различни цели. Ако предпочита тренировки с по-изолирани движения и не набляга на комплексните. Затова най-добре да видим цел и подход.
казано от Иван К на 29.01.13, 10:51:
boika
Дай една примерна тренировка да видим. Дали за гръб дали за рамене ако не правиш отделно упражнения само за трапец. Ако ли не дай упражненията за трапец. И обобщи какви са ти целите. Така ще получиш по-точни отговори.
Ако трапеца при теб не расте само с мъртва тяга трябва малко по изолиран подход или разглеждане формата с която правиш тяга. Остава и варианта по-трудно да каваш мускулна маса в тази област.
Ако оформиш раменете си добре и трапеца ще изглежда по-обемен.
За най горната част на трапеца може да пробваш Фейспул. Изпълнен със стриктна форма, бавно и контролирано с тежест позволяваща да направиш 12-14 повторения (би трябвало да се получи). И все пак всеки е различен така че най-добрият вариант е да откриеш сам упражнението което те натоварва най-добре.
Ако кажеш и колко опит имаш може да ти кажа и дали вариант със суперсерия м/у някое упражнение и това за трапец ще е подходящ за теб (да не си увеличаваш обема и времето на тренировката и да си изтърваш автобуса).
Тренировка А:
1.Клек 5 серии
2.Лежанка с дъмбели 5 серии
3.Гребане с щанга 5 серии
Тренировка Б;
1. Мъртва тяга 5 серии
2. Раменни преси (седнал) 5 серии
3. Набирания широк хват 5-6 серии
Тренирам понеделник, сряда, петък като редувам А и Б. Това са само работните серии (5), като правя по 1-2 загряващи на упражнение. Работните гледам да са само тежки, не повече от 5-6 повторения, на набиранията само правя 12,10,8,8,8. Така най ми харесва да тренирам, с малко базови упражнения, нямам нерви да правя 3x8 бицепс :D Основна цел: повишаване на сила, по-големи мускули :D Ако трябва утре мога да направя клип на мъртвата тяга дали я изпълнявам правилно да не би там да е проблема?
29.01.13
13:51
казано от boika на 28.01.13, 23:53:
Имам проблем с най-горния дял на трапеца. Някъде бях чел, че на трапеца му стига само мъртвата тяга, но до сега виждам резултат само в средния дял. Не искам да вкарвам някакви допълнителни упражнения, че много се удължава тренировката и ще си изтървам автобуса за вкъщи, има ли някакви варианти да се акцентира най-горе?
Прави по един шръг на всяко повторение на тягата. От това по-просто, ефективно и действащо решение няма ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.01.13 14:02.
29.01.13
14:00
казано от Петко К на 29.01.13, 11:56:
По-лоша форма не съм виждал скоро... Амплитудата му е по-малко от 1 см.
Затова и трапеца му започва от ушите.
edit:
щом в ютюб form nazi-тата ме хранят,смятай :D
Мнението беше редактирано от Vintage на 29.01.13 14:11.
29.01.13
22:47
По моя опит брутален растеж на трапец се получава със следния модел:
5 серии повдигане на свободна щанга от стоеж. Коленете леко присвити, кръстът в гей поза, главата надолу и повдигане само с трапеца. Без избутване с прасец или повдигане с бицепс.
Сериите са:
1 и 2 - 100%-овата ти тежест - 5-8 повторения.
2 и 3 - 80% от тежеста - 10-12 повторения
5 - 60-70% от тежеста - 12-15 повторения
Като ти гледам вратлето,не е имало особен ефект :D.
Иначе - тяга,ако смяташ че не ти стига,значи не е достатъчно тежка.
30.01.13
16:13
казано от balabanov на 30.01.13, 08:42:
Като ти гледам вратлето,не е имало особен ефект :D.
Не страдам от особена мания за визуален ефект от тренировки на снимки 100х100p. с тениска и жилетка.
Иначе петсета за трапец, който препоръчах е част от тази програма - http://www.bb-team.org/workout/2904_po-silen-i-po-platen-grab-v-dva-dni-sedmichno .
Мнението беше редактирано от Иван Попов на 30.01.13 16:13.
Да бе,оправдавай се ти.То врата/трапеца или е там или го няма.Нищо лично,просто ми е странно хора без кой-знае какъв спортен опит,знания и липсващи визуални резултати,да дават акъл.Още повече за пустия трапец или пък рамена - мускулни групи,които можеш да разбереш че изостават след ГОДИНИ УСИЛЕНИ ТРЕНИРОВКИ,не 10 години гимнастика с тежести,а да не говорим пък за 1-2 години тренировки.
Мнението беше редактирано от balabanov на 31.01.13 11:12.
31.01.13
14:37
казано от balabanov на 31.01.13, 11:12:
Да бе,оправдавай се ти.То врата/трапеца или е там или го няма.Нищо лично,просто ми е странно хора без кой-знае какъв спортен опит,знания и липсващи визуални резултати,да дават акъл.Още повече за пустия трапец или пък рамена - мускулни групи,които можеш да разбереш че изостават след ГОДИНИ УСИЛЕНИ ТРЕНИРОВКИ,не 10 години гимнастика с тежести,а да не говорим пък за 1-2 години тренировки.
Какво общо имат знанията с визуалните резултати, да те питам аз? Ако една програма е добре, то какво значение има как изглежда този, който ти я казва? Пълно е с малоумници с хубави тела. Не бъди толкова тесногръд. И като гледам грам не си си мръднал пръста да помогнеш за дискусията.
31.01.13
18:27
казано от balabanov на 31.01.13, 11:12:
Нищо лично, просто ми е странно как преценяваш спортиня опит.
Бях състезател 10 години, но няма значение де.
И да, знанията нямат много общо със визуалния ефект.
Оправданията май само ти ги правиш. Врат и трапец има всеки един хомо сапиенс. Без тях надали може да съществува.
Функционалната мускулатура няма нищо общо с нейния обем. Но това се научава едва след доста години стаж.... :}
Много се изместихме от темата.
31.01.13
18:51
казано от Иван Попов на 31.01.13, 18:27:
Функционалната мускулатура няма нищо общо с нейния обем. Но това се научава едва след доста години стаж.... :}
Нещо не мога да се съглася с теб ;)
Поне точно с функционалния си трапец мога да ти дам пример :)