29.01.13
15:19
Здравейте от мен. Аз съм момче на 20г. висок- 193см./ 104кг. Мисля, че съм ендоморф (но не пълен ендоморф, и аз не знам точно).
Занимавам се с фитнес от почти 2 години. Целта ми е да сваля още килограми от теглото си. Отначало бях 110кг. сегашно тегло 104кг.
Целта ми е да стана 95кг.
Това е моята програма:
Ден 1-ви: Гърди
лежанка- 4х8 повторения
наклонена лежанка за горна част на гърдите 4х8
избутваща машина за гърди- 4х8
пек- дек- 4х8
Ден 2-ри: Гръб
вертикален скрипец пред рамо- 4х8
вертикален скрипец зад рамо- 4х8
долен скрипец- 4х8
гребен тренажор- 4х8
Ден 3-ти: почивка
Ден 4-ти: бицепс и трицепс
бицепсово сгъване с дъмбели (изправен)- 4х8
бицепсово сгъване с щанга- 4х8
бицепсово сгъване на машина- 4х8/ или с крив лост на ония наклонени столчета (забравих как му се викаше)
(понякога правя и чукчета)
трицепс:
френско разгъване с щанга от лег- 4х8
трицепсово разгъване на горен скрипец (с въже)- 4х8
трицепсово разгъване и с лост на горен скрипец- 4х8
през този ден тренирам и предмишница (понякога я тренирам в деня за гръб)
Ден 4-ти: рамо, трапец и крака
рамо- повдигане на ръцете напред с дъмбели- 4х8
раменни преси на машина- или с щанга зад врат- 4х8
раменни преси с дъмбели- 4х8
трапец- вдигане на крив лост- 4х8
крака- бедрено разгъване 4х8 (в повечето случаи правя и повечко повторения)
лег преса/ или клякане с щанга- 4х8
прасец- калф машина или вдигане на пръсти с щагна- 4х8 (или до отказ)
Не всеки път съм толкова стриктен към повторенията, понякога правя по 6 или 10 повторения на някои от сериите, зависи в каква кондикция съм през даденият ден.
Правя и коремни преси и странични разгъвания през ден- два.
След всяка тренировка следва и кардио- бягане на пътечка по 20/ 25мин. редувайки степените.
Та въпросът ми е дали мога да тренирам и 5-ти ден. Тоест и събота. Наясно съм, че не винаги “повече” означава “по- добре” за това и питам.
Примерно петият ден да правя някои базови упражнения с по- леки килограми. Примерно малко гърди или трицепс, или нещо друго.
И след това малко велоаргометър или пътечка- 15- 20мин. Или през този пети ден да поблъскам малко на боксовата круша вместо да използвам пътечката или колелото.
Чудя се дали ще ми се отрази по благоприятно още един тренировъчен ден, или обратното.
Също така какво мислите за програмата ми на трениране, отдавна не съм я сменял, мисля да я променя малко или много.
Преди пих течен Л- карнитин, мисля пак да си взема (спазвам и диета).
Ако може да ме посъветвате дали мога да го комбинирам и с някоя друга добавка, някой Фет бърнър или нещо подобно.
Не разбирам много от хранителни добавки, нямам много опит с тях. Само дето креатин монохидрат съм вземал(през месеците в които съм покачвал маса), и за отслабване
Л- карнитин.
29.01.13
17:00
Няма смисъл да правиш някакви леки упражнения с по-малки кила в събота това не мисля че ще ти помогне с нещо, само ще попречи на мускулите ти да се възстановят. По-добре си прави някакво кардио съботата щом целта ти е отслабване, блъскай си крушата интензивно или тичай, квото ти се прави.
Щом тренираш от 2 години мисля че трябва да имаш в програмата ти и клек и тяга.
Иначе за добавки освен л карнитина можеш да си земеш глутамин и BCAA примерно - те ще ти помогнат на възстановяването и запазването на мускулната маса (понеже като отслабваш освен мазнини губиш и доста мускул). Л карнитина ако искаш може да го комбинираш със синефрин и кофеин (преди тренировка) .
29.01.13
17:01
Зависи как се чувстваш , ако имаш мотивация сила и хъс за още един ден тренировка тренирай . Аз лично всеки ден тренирам , но приемам доста протеин по 240-280 гр доста бцаа . Без добавки да възстановяваш си е по трудно , но ако се чувстваш добре тренирай . Щом искаш да сваляш килограми този допълнителен ден прави някое продължително кардио или комплекс от кардио упражнения . Относно добавките за топене на мазнини , лично най приятно ме изненада кофеина ! Евтин стига за много време , страшен хъс дава , сила , диуретик , само внимавай- с дозата , ако ще си вземаш преди тренировка 30 мин . 1 хап тои е 200 мкг е предостатъчно . Също внимавай и за контузии с него , че болката не се усеща на време и както си робокоп на другия ден ауч :].
В момента не правя мъртва тяга защото сега зимата имам някакви болки в кръста. Лятото стана малък инцидент с един скрипец. Въжето се скъса (бях сложил 60 кила) когато дърпах самият лост и той ме фрасна по гърдите, изкара ми въздуха, мина ми за минута. Но при самото силно издърпване рязко отидох на долу и си сецнах кръста. Седмица не ходих на фитнес, и уж не беше кой знае какво сецване. Но сега покрай студа и нещо на моменти ме позаболява. Първо ще се консултирам с лекар и вече ще си реша дали ще е добре да правя тяга. Клек си правя, но някой път го замествам с лег преса.
Може като за начало през този 5-ти ден просто да побягам на пътечката и малко коремни да направя. Пък да видя как ще ми се отрази.
А за Л- карнитина, и преди съм си мислил да добавя и Глутамин. Въпреки, че някои хора ми казват, че няма да има много смисъл. По скоро ми предлагат да добавя и някой фет бърнър вместо глутамина.