Моля за коментари и препоръки относно изпълнение на клек и тяга

29.01.13
20:01

Бих искал някой, от по-опитните потребители във форума, да погледне видеата и даде съвети и препоръки относно изпълнението на съответните две движения, тъй като съм в период на заучаването им все още, а няма къде и кого друг да попитам. На всички отзовали се -предварително благодаря!

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 30.01.13 05:13.

29.01.13
21:03

Добре е , аз като правех и тяга и клекова си разкрачвах малко повече краката и пръстите и колената да сочат малко по навън и хвата малко по широк ,така става по мощно движението , а при тягата вдигаш само с кръста , а ако го направиш както писах ще можеш да клекнеш повече , и може движението да завърши с трапец за секунда- рамената назад и нагоре

29.01.13
22:02

При тягата смъквай седалището по-надолу за да може да вдигаш щангата с краката а не с кръста,а при клека като се изправяш не заключвай колената

29.01.13
22:12

Виж тук:
http://stronglifts.com/how-to-squat-with-proper-technique-fix-common-problems/ , доста подробно е обяснено.
http://stronglifts.com/how-to-deadlift-with-proper-technique/
При мъртвата тяга, доколкото виждам на видеото, малко късно пуска щангата, т.е почти я оставя на пода, което си е препоставка да се сдобиеш с болка в кръста след време.

29.01.13
22:23

какъв е този странник от линковете :D та той прави същата грешка при тягата , аз имах предвид нещо подобно ->

ключовият момент е в това че се опитва някак си да клекне и така активира цялото си тяло , не само кръста , тя и затова е за цялото тяло тягата

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 30.01.13 05:14.

29.01.13
23:31

При тягата гъза малко по-надолу и главата не толкова вирната, а при клека пускай по-ниско, ставай с гърдите изпъчен и не гледай надолу.

30.01.13
08:48

При изправянето на тягата не трябва да се отскача/пружинира, дори при леките загряващи серии - трябва да се изпълняват по-бавно все едно вдигаш 300 кг. Също при изправянето не трябва да се изнасят раменете назад изкуственот.е. да се получава изпъчване на гърдите.

30.01.13
09:21

Супер ти е тягата, клека може малко по-ниско да пуснеш

30.01.13
10:10

казано от jorjomena на 30.01.13, 09:21:

Супер ти е тягата, клека може малко по-ниско да пуснеш

Само дето пружинира, иначе е супер...

30.01.13
11:16

Благодаря на всички отговорили. За тягата наистина трябва да смъкна още малко седалището на долу, а на клека ще се опитам да разтворя краката още малко и да клекна по- надолу. Като сметна, че съм поизчистил малко техниката ще постна и нови клипчета. Още веднъж благодаря!

30.01.13
21:45

Чувал съм, че е по-ефикасно ако вземаш на всяко повторение щангата от пода. Освен това и не напрягаш толкова кръста, ако пускаш щангата долу, а не се стремиш да я задържащ, компенсирайки теглото и инерцията и, като напрягаш кръста.

Мнението беше редактирано от Влади Монев на 31.01.13 22:41.

05.02.14
14:09

Здравейте отново, подновявам темата тъй като отново се нуждая от съвет относно изпълнението на тяга. Като изключим вирнатата глава (пусто огледало), колана (без коментар) и смешните (за сега) килограми - какви други критики бихте ми отправили. На 1 и 2 повторение се опивам да котролирам задника си да стои по-ниско, на 3-тото ясно се вижда каква е по принцип техниката ми на изпълнение. Забалежки приемам всякакви. Предварително благодаря на всички отзовали се.

05.02.14
14:33

казано от Мартин . на 05.02.14, 14:09:

Забалежки приемам всякакви.

Ти да се похвалиш ли го пусна този клип ? Или си объркал клиповете при качването ? :)
Тягата ти е много добре.
Иначе колана е хубаво да седи в гардероба и да запазиш същата форма на изпъление без него.

05.02.14
15:20

Благодаря, но съм далеч от мисълта да се хваля с каквото и да е. Особено при тези килограми :)) За колана споменах, че нямам коментар, тъй като съм съгласен, че мястото му трябва да е в гардероба, но поради стара травма (причинена от хамалска работа по 11 часа на ден) в комбинация с леко изкривяване на гръбначния стълб съм с постоянна болка в кръста от 4 години - нищо фрапиращо - просто досадно в повечето случаи. Наложи се за известно време да премахна и военната преса от стоеж поради тази причина. Опитвам се да заздравя ядрото си лека по лека и да се науча как да използвам вътрекоремното налягане като естествен “колан”, но тъй като правя клек и тяга в един ден на работните серии слагам колан. Всички загряващи серии правя без колан - обикновенно правя тройки и еденици през 10-20 кг - по твой пример. Благодаря ти много, че писа,  мнението ти е изключително важно за мен. Като мога да заснема и клека пак ще пусна клип. А за жокерите - знам и съм намислил нещо, но нека да дойде лятото живот и здраве. Още веднъж - благодаря ти, че се отзова!

07.02.14
10:37

Моля :)
При тази форма на изпълнение спокойно може да вдигнеш малко тежестите и да намалиш повторенията. По-добре по-тежка тройка, отколкото по-лека петица. Това специално за тягата де ;)

19.02.14
20:11

Напълно съм съгласен, тежеста ми беше лека, но толкова пише на листа - толкова вдигам. Разписана е програмата по проценти и повторения. Сега пък смених малко мисленето си. Кръста пак беше почнал да ме опъва след едно левашко изпълнение на широка тяга и си дадох сметка, че последните ми три контузии са станали докато съм бил с колан, следователно го махнах и колкото и да е “странно” :) Сашо пак е прав. Направих си тренировката за долна част без колан никъде и накрая даже кръста ми беше по-добре, отколкото в началото. Е направих с по 1 повторение по малко от предписания ми максимум, но тъй като трябва да е в интервала 4-6, я пиша успешна. Малко ми беше странно, че взе да ми сгъва коленете към 5-то повторение,а и без колан ми “играят” коленете малко повече отколкото ми се иска, но това ще го донагласям в движение. Като изключим това има ли и какво още за доизправяне и доизкусуряване. Ето го и видеото:

20.02.14
13:00

Колана не предпазва така както им се иска на всички, но за сметка на това се често се случва да подлъгва, че си предпазен.
Проблема на програмите с фиксирани % е, че в един момент стриктното спазване по-скоро те забавя, отколкото да помага прогреса, а понякога пък те натоварва излишно ако не си възстановен по някаква причина. Винаги трябва да отчиташ тези особености, ако искаш да правиш продуктивни тренировки.
Клека ти е като тягата, коленете не се вижда да играят, но ти си и широко долнище и крачолите крият.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.02.14 13:02.

20.02.14
13:06

И клека и тягата са добре, малко повече експлозивност ти трябва.

20.02.14
13:29

Много ви благодаря и на двамата за мненията. Коленете влизат навътре - това си го виждам в огледалото. За експлозивността  не се бях замислял - просто внимавам заради дози пусти кръст и гледам да не правя глупости и затова предполагам се получава. Ще поработя и в/у това. За разписаните тренировки - след “кръговете на Сашо”, които правих периодично в продължение на няколко месеца исках да пробвам и нещо различно. 5-3-1, 5х5, и клек в 20 повторения съм правил и сменял с кръговите, само че разбрах, че многото въртене на системи и програми нищо хубаво не носи. Сега правя някаква уж нелинейна периодизация, да видя и това животно какво е  и съм що годе доволен. Смятам да си изкарам колкото мога по - дълго така и  когато ми писне  да се връщам пак към кръговите. Още веднъж много се радвам, че писахте точно вие двамата и ви благодаря!

Мнението беше редактирано от Мартин на 20.02.14 13:30.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1