30.01.13
12:41
Здравейте,
случаят е следния: На 23 години съм, тежа 80-81 кг, 175 см, но трябва да намаля количеството на подкожните мазнини. Не съм се изтървал, но има излишно. В часност от корем и гърди, но знам че когато се сваля, се сваля навсякъде. Тренирам бокс от доста години, което е здраво кардио, но последните месеци прекъснах и се поомазах. Въпроса ми е, кой храни да избягвам за да предотвратя натрупването на още мазнини? Кой са най-добрите протеинови храни? НВД върши ли работа? Освен 3-4 пъти бокс на седмица, необходимо ли е друго кадрио, тренировка с тежести и тн....? От тренировки никога не съм се плашил. Не търся съвет от типа ‘спри белия хляб’, а от хора който разбират от хранене и тренировки за тяло. От прочетеното във форума видях, че има и такива!
Благодаря предварително! Поздрави!
НВД - потърси статията в сайта - там пише всичко, което ти трябва.
За още тренировки ако тези 3-4 са тип - “разцепване” според мен няма нужда, иначе ако мислиш, че ще се възстановяваш - може да включиш някоя с тежести.
30.01.13
13:40
Мастните депа на човек са строго индивидуални и зависят от много неща. Като за начало е гена. Според това какъв е гена ти може да трупаш мазнини повече на корема, повече на газа, по краката. Където се намират най-големите ти мастни депа(генетична определени) там ще имаш най-много сланини. Другия фактор е хормоните. Хормоните регулират мазнините. Примерно при мъж с високо количество мъжки хормон ще има равномерно разпределение на мазнини по цялото тяло и няма да му се личат само точно определени мастни депа. Външния ти вид зависи и от начина ти на живот(хранене, тренировки, възстановяване). Всичко е много относително и никой не може да ти даде отговор за тебе освен самия ти. Относно тренировките пак така. Сам трябва да се вслушаш в тялото ти и да разбереш дали дали се възстановяваш или си преуморен от тренировките. На база на тва сам си вадиш заключение дали ще тренираш още или ще намалиш малко темпото. Слушай какво ти говори тялото, то никого не лъже.
Относно свалянето на мазнини. За да изгориш единица енергия от мазнина ти е необходимо три пъти повече кислород отколкото за гликоген. Демек за да топиш мазнини ти трябва много въздух, а това са кардио тренировките. Най-много мазнини се сваля(и наи малко мускулна маса) с интервална кардио тренировка, тичаш, почиваш с ходене, тичаш, почиваш и пак така, но не трябва да позволяваш на пулса ти да падне прекалено. Бокса е нещо подобно на тази тренировка.
За храните ще кажа, че има такива, които човек изобщо не трябва да яде, защото наистина са отрова за организма. Това са храните съдържащи проста захар, смесването на наситени и ненаситени мастни киселини, газираните напитки, алкохола и тн. Няма да ги изреждам сам можеш да ги намериш в статиите от форума мисля, че се казваше “десетте най-вредни храни” или нещо токова. Ако спреш да ги консумираш ще си направиш голяма услуга на тялото. Общо взето те са основната причина за голямото затлъстяване.
Много може да се изпише и да се каже, но коства усилия, време и ресурс, тъй че спирам до тук. Това е основната насока, която предполагам търсеше. По на там с четене сам ще се ориентираш коя е правилната посока.
Успех!
30.01.13
14:27
Благодаря за точните отговори! За НВД съм чувал отдавна, но не ми се е налагало да свалям или да чистя до момента. Преди време когато тренирах 5-6 пъти на седмица и пазех категория бях като че ли в преразход на енергия и нямаше откъде да се събере излишна мазнина. Така си го обяснявам. След като спрях се получи рязко покачване на теглото. Очевидно организма е имал нужда. Качих сравнително равномерно, но се натрупа на корема и гърдите се отпуснаха. Което ме навежда на мисълта за регулирането на мазнините от хормоните. Обяснявам си го така, защото никога не съм бил с наднормено тегло. Интересува ме с понижаването на процента мазнини ще се стегнат ли пак гърдите и корема. Подчертавам, че не е фрапантно положението, но не е и както беше /бях одран както се казва :D/
А да те питам, тоя бокс дето го тренираш, само крушата ли тупаш, или освен това и бягаш. Защото примерно при мен- цяло лято тупах крушата и ходих на фитнес но не бягах на стадиона или на пътечка. И да ти кажа, почти никакви мазнини не стопих.
Сега бягам от няколко месеца и това наистина ми помогна.
Поне при мен, няма ли бягане, няма и кой знае какво понижаване на мазнините.
30.01.13
18:26
От половин година нито бягам, нито тренирам бокс. Иначе една мн. малка част от тренировката по бокс е тупане на чувала. За да изкараш 3х3 мин. качествени трябва въздух /бягане, интервално и крос.../. Неща който когато не ти се налага, не разсъждаваш какъв ефект имат върху мускулите.