30.01.13
16:08
Здравейте, казвам се Борислава, и като за начало, 130 са килограмите,които неусетено започнах да нося. :x На 24 години съм и съм висока 170см. Никога не съм била слаба, но до преди 2 години изглеждах много по-добре и с около 45 килограма по-лека. Причините да кача толкова килограми, за толкова малко време са няколко: 1)тежка операция, поради която заради тлъстинките по корема трудно зарастваха шевовете, носех широки дрехи на тънки ластици за да не ми стягат на корема и докато се оправя вече бях качила 10-15кг. 2) С операцията хормоните ми полудяха (или по-точно тотална липса на прогестерон), лекувах се с хормони, идваше ми на 2 месеца и половина по веднъж, ограничавах храната, но продължавах да качвам. Сега вече съм ОК с хормоните и съм готова пак да започна да свалям. 3) Обездвижване - след като завърших бакалавър не можах да си намеря работа, и от лятото до скоро на практика не правя нищо - ям,гледам филми и т.н.
Причината да си направя този дневник е, че искам да си върна старите килограми, а защо не и да стигна до заветните 60-70 килограма. Със сигурност има хора, които разбират от тези неща и могат да ми помогнат да отслабна по един здравословен начин, без значение времето за което би станало това. Макар да е късно,аз не бързам за никъде.
Това което правя по въпроса е:
- не ям хляб (солети понякога), не пия газирано и не ям пържено.
- примерно дневно меню: 11:30-12:00 кафе и сок, 13:00 - Активия, 15:30 - спаначена супа/кремвирш със салата, 17:30-18:00 - мандарина/портокал, 20:00-20:30 - пилешко/кремвирш със салата или готвено(супа).
- тренирам почти всеки днес, предимно кардио на велъргометъра и малко кростренажор.
- вземам Burner всеки ден преди тренировка.
Чувам,че Активията е вредна, била само нишесте и прочие, тренировката ми също мисля че е еднообразна и не е правилна. Моля Ви, помогнете ми да правя нещатата по правилния начин,ИСКАМ ДА ОТСЛАБНА!!!
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 31.01.13 12:44.
30.01.13
16:24
Има доста хора, които ще ти помогнат повече от мен, но аз само да кажа едно - наистина ли мислиш, че тези 130кг могат да се нахранят с това, което им предоставяш? Тренировките също не са добри. Кардио е достатъчно няколко пъти седмично за сега, защото повече ще вреди на костите(според мен). Ще ти кажа какво ще стане:
1.Ще се почувстваш по-добре, ще усетиш лекота, промяна във визията и въобще ще си супер.
2.Резултатите ще продължават, обаче ще ти писне да правиш тези тренировки всеки ден, храната също няма да ти е достатъчна и сама ще го усетиш. Въпреки това няма да искаш да се сбогуваш с резултатите и ще продължиш.
3.Ще е дошъл момента, в който ще кажеш “КРАЙ, НЕ МОГА ПОВЕЧЕ!”. Ще си изтормозила тялото от тренировките и храненето и ще искаш почивка. Като се качиш на кантара ще видиш 10, защо не и повече свалени кила и ще си помислиш “Ще почина малко, после ще продължа.” Окей, ама това няма да стане. С тази почивка, която дори и два дни да е, ще си върнеш всички кила и всичко ще започна отначало, само че с по-умореното ти тяло. След това пак така, пак, пак, пак... и накрая ще си 130кг, но със сила на 30кг анорексичка.
Минавал съм по подобни пътища и те уверявам, че не е хубаво. Правил съм кардио всеки ден, резултата беше няколко кила мазно надолу - почнах да се харесвам, обаче нямах сила да дишам и така... После почнах силови тренировки, без да се напъвам с храната и кардиото и малко по малко нещата си дойдоха на мястото.
30.01.13
16:56
Всъщност не съм намалила храната драстично, просто от примерното меню,което съм написала махнах хляба(ядях по 2-3 филии хляб) и газираното и вместо портокали и мандарини хапвах вафли и други боклуци. Правя само кардио защото на този етап наистина незнам как и какво да тренирам, незнам и какви силови тренировки да правя и ме е страх да не се контузя.Не увеличавам и храната,защото когато не тренирам аз пак стоя на едно място,вкъщи,нямам домашни фитнес утреди. Разбрах какво имаш предвид, но не разбрах какво е решението и къде да се поправя. :)
Първата стъпка е да се информираш как функционира тялото и от какво се нуждае.Тези кенвирши по добре не ги поглеждай,няма нищо полезно или засищащо в тях ,обърни внимание на яйцата и ги включи в менюто си. И все пак всичко е строго индивидуално.Единственото което бих те посъветвала е да се информираш добре и от няколко места.Има огромно количество от инфо рмация в зависимост от целите ,които гониш.Най-ефективно е : храни се често по малко , не изключвай окончателно определени храни ,но отпиши празните въглехидрати, движи се често и спортувай поне 3 пъти седмично у дома или където ти харесва и провери рецепти за вкусни ,лесни и богати на протеини храни.Когато аз започвах от нулата ми препоръчаха да прегледам рецептите от дневника на Kath, сега аз ти казвам същото ,защото при мен даде огромен резултат.Надявам се съм ти била полезна и успех и не се отказвай от целите си :)
30.01.13
17:07
казано от Ани на 30.01.13, 17:02:
Първата стъпка е да се информираш как функционира тялото и от какво се нуждае.Тези кенвирши по добре не ги поглеждай,няма нищо полезно или засищащо в тях ,обърни внимание на яйцата и ги включи в менюто си. И все пак всичко е строго индивидуално.Единственото което бих те посъветвала е да се информираш добре и от няколко места.Има огромно количество от инфо рмация в зависимост от целите ,които гониш.Най-ефективно е : храни се често по малко , не изключвай окончателно определени храни ,но отпиши празните въглехидрати, движи се често и спортувай поне 3 пъти седмично у дома или където ти харесва и провери рецепти за вкусни ,лесни и богати на протеини храни.Когато аз започвах от нулата ми препоръчаха да прегледам рецептите от дневника на Kath, сега аз ти казвам същото ,защото при мен даде огромен резултат.Надявам се съм ти била полезна и успех и не се отказвай от целите си :)
Благодаря за напътствията, залавям се за четене и проучване :)
Здравей, постепенно ще се ориентираш кое, как, колко и кога, но като за начало е важно да запомниш, че голяма част от диетичните храни из веригите далеч не са диетични и далеч не са храни. Активията, всевъзможните зърнени закусчици, мюслита, соеви продукти и тем подобни са последното нещо, от което се нуждаеш, затова по-добре направи услуга на тялото си и не яж такива неща. Обезмаслените млечни продукти ги сложи във същата графа. За кренвиршите дори няма да коментирам - това си е направо радиоактивен отпадък. :)
Опитвай по лека лека да заменяш тези неща с истинска храна (до колкото разбира се можем да го кажем така), неопакована в найлонови пликчета и други такива. Това са както са ти споменали по-горе яйца, зеленчуци, месо, ядки, риба. Можеш да включиш и различни семена, както и така наречените супер храни. Храненето ти наложително трябва да претърпи промяна и ще ти бъде от полза да описваш тук всекидневно какво и колко хапваш, защото качеството е от голямо значение, но не трябва да допускаш да гладуваш или пък да преяждаш - и в двата случая свалянето на килограми спира.
Относно тренировките - стига да си постоянна, също постепенно ще свикнеш с различните натоварвания. Като начало освен кардио започни да правиш упражнения със собствено тегло. Поне три пъти седмично, колкото можеш в началото. По този начин ще приучиш тялото си на физическото натоварване, за да можеш по-късно да включиш и работа с тежести, без да се опасяваш от контузия. Много важно е, също така, всеки път да разгряваш хубаво всички стави преди тренировка. Винаги когато имаш възможност се разхождай, независимо дали задачите ти през деня са статични. На всеки два-три часа, ставай и се движи, дори за по 10-15 минути.
Успех. :)
Мнението беше редактирано от Мари А. на 31.01.13 00:25.
31.01.13
12:54
Борислава, махнах един детайл от представянето ти.
Тук такива неща не коментираме, но не прави отново същата глупост.
Започни да се храниш с хубава храна, описаното от теб не съдържа такава. Балансирай храненето - проблемите ти гарантирано не идват от мазнините в храната, нещо повече - имаш нужда от тях и без тях няма да стане. По-скоро внимавай с въглехидратите. Ако искаш да направиш нещо - храни се достатъчно. Описаното от теб е крайно малко като количество, а това ще ти донесе САМО негативи. Тренирай здраво, но разумно - ‘повече’ не значи ‘по-добре’. Кристиян и Мари А са ти казали чудесни неща.
Къде беше редакцията?
Да знам за всеки случай :D:D че като събирам 3 месеца смелост да си направя дневник тук, да не ме “скастрят” така :D
Успех с дневника! Ще се справииииш!
31.01.13
15:53
Благодаря Ви за коментарите, критики или не за мен всичко тук е градивно и съм сигурна,че в този сайт всеки друг разбира повече от мен и бих се радвала на всеки един съвет,мнение и коментар. Нещото което разбрах,четейки коментарите Ви,както и чуждите дневници е: Махам кремвиршите, купила съм си 10-та яйца като за начало и ще си ги ям на хранене със салатка (по 2 не всичките :D), повече “истинско” месо,в хладилника си имам пилешко бон фоле-пържолка и свинска шунка,задължително със зелена салатка-обожавам. Активия - НЕ! Кисело мляко,за закуска мюсли с кисело или прясно мляко. Обичам и всякакви ядки,обаче на този етап не са ми по джоба :( Има ли някакъв заместител?
Налага ми се 3-4 дни да не ходя на фитнес и мисля да заместя с домашна гимнастика,разтягания и прочие,ще проуча още малко,има клипчета в нета и така. Днес направих дълга разходка след първото хранене, и установих,че това си е половин тренировка, поизморих се доста, започвам да излизам всеки ден :)
Има нещо обаче, което особено ме вълнува и това е какво е мястото на българската национална кухня в такива моменти. Обичам да готвя и си мислех за днес да сготвя Кюфтета с бял сос... Пилешка супа,супа топчета (както следва със запръжка и застройка), пълнени чушки с ориз и кайма и други от сорта... Може ли да се ядат?
31.01.13
16:04
казано от Борислава Тоскова на 31.01.13, 15:53:
...купила съм си 10-та яйца като за начало и ще си ги ям на хранене със салатка (по 2 не всичките :D)
Е, не ги брой така старателно :) Яйцата са хубава храна, можеш и по повече да хапваш, само не махай жълтъците.
...закуска мюсли с кисело или прясно мляко.
Мюсли можеш да си направиш и сама. Овесени ядки, семена, сурови ядки и сушени плодове - смесваш всичко и получаваш нещо доста по-добро от онова, което можеш да си купиш от магазина. Да, малко повече пари на куп са, но пък когато ги разпределиш спрямо количеството, което ще получиш - излиза по-изгодно... а и значително по-качествено.
...Обичам и всякакви ядки, обаче на този етап не са ми по джоба :( Има ли някакъв заместител?
Маслини и зехтин. Недей да бягаш от животинските мазнини - сметана (бита и заквасена), масло, бекон, мазнички мръвки (свински врат, много от рибите).
31.01.13
16:24
Има нещо обаче, което особено ме вълнува и това е какво е мястото на българската национална кухня в такива моменти. Обичам да готвя и си мислех за днес да сготвя Кюфтета с бял сос... Пилешка супа,супа топчета (както следва със запръжка и застройка), пълнени чушки с ориз и кайма и други от сорта... Може ли да се ядат?
Здрасти и от мен (sun)
Въпреки че не хапвам много манджи (’щото ми е по-лесно да метна нещо на тигана или да сложа малко броколи да се задушава под някой капак :D ) , ти препоръчвам да не ги изключваш от менюто си - те могат да са си разнообразни и хубави,и здравословни :)
Напоследък,когато готвя,добавям мазнината накрая (правя изключения,но рядко) - задушавам всичко с подправки и водичка,а накрая слагам масло,шарлан,зехтин,каквото дойде.Не бих запържвала.
Пълнените чушки са супер,а за да са още по-суперски,можеш да си ги приготвяш с кафяв/червен ориз и кълцано свинско/пилешко/телешко - каквото месо ти харесва :).
Супите са си хубави,аз обаче махам кожите на пилето - гадни са ми и не мисля,че нещо хубаво се отлага в тях.
Симпатяга си,звучиш адекватно и мотивитано,и ти стискам всички палци на света,за да остане така и да постигнеш заплануваното (sun)
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 31.01.13 16:25.
Ясно е, че не възможно от раз да промениш храненето и да забравиш за нещата, които си свикнала да си готвиш, но нека да не са ти основната цел точно тези манджи. Т.е по възможност да не ги консумираш много често. Няма никакъв проблем да си разнообразяваш менюто с тях, стига да е умерено - това за нещата тип пълнени чушки с ориз, мусака, кюфтета със разни сосове и др подобни. Супите са добра идея, още повече ако не са с някакви тежки запръжки, много добавена мазнина, сухи супи и бульони.
Не си мисли, че заради промяната, която е нужно да направиш готвенето ще се превърне в скучно занимание - напротив. Пак можеш да си правиш неща, които обичаш, но с по-различен начин на приготвяне т.е предимно печене, варене, задушаване на пара. Ще дойде и моментът, когато старият начин няма да ти липсва и все по-рядко ще ти се прияждат “типично български ястия”. :)
31.01.13
18:06
Много благодаря за добрите идеи, с кафяв ориз все още не съм готвила, а обичайната кайма в повечето манджи мисля да заменя с 100% телешка,чух че даже ставало по-вкусно, може да не правя запръжка, но без застройка супите не стават за ядене(поне според мен де). Не че манджите са основното ми ястие, но гледам да има сготвено вкъщи,че и приятеля ми да яде, иначе като няма кара само на филии горкия...виж като знам той какви боклуци яде,а е изтъкан само от релеф...незнам как го праяви,но това е друга тема :)
Горе-долу си изградих някаква представа за нормалното меню, днес от нищо не съм се лишавала,ядох 3 пъти,направих хубава разходка, изпих почти 2 литра вода (до края на деня може да ги направя 3,5 литра) и ми предстои да хапна още веднъж към 20:30 (естествено по малко).
казано от Борислава Тоскова на 30.01.13, 16:08:
130 са килограмите,които неусетено започнах да нося
....
ИСКАМ ДА ОТСЛАБНА!!!
130 кг не започват да се носят неусетно - процестът отнема месеци и години за да се стигне до описаното от теб положение.
В следствие хормонален досбаланс може да качиш 15, 20, 25 кг, но 2 и половина пъти нормалното за ръста ти тегло е несериозно да приписваш на хормони.
Съветвам те също така да промениш целта си на “ИСКАМ ДА БЪДА ЗДРАВА”, защото в момента не си - никой здрав организъм не функционира правилно с толкова много свръхтегло. Започнат ли оздравителни процеси в тялото ти, килограмите сами ще се регулират. Пътя към това е - адекватна на състоянието ти физическа активност, правилно и пълноценно хранене и ПОСТОЯНСТВО.
Успех :)
Мнението беше редактирано от Margi на 31.01.13 18:36.