30.01.13
19:09
Здр,искам да попитам каква извара трябва да взема за да съдържа казейн, има извари,но пише от суроватка?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 31.01.13 06:41.
На дядо Любен е хубава , аз преди взимах на Олимпус.Мисля даже да почна да взимам пак , но се чудя коя от 2-те.
30.01.13
20:23
Изварата попринцип я препоръчват да се яде преди лягане за тази цел(казеинът) мисля,че най-подходяща за целта е от краве мляко.Според мен най добре е ти да си правиш изварата ако имаш възможност,а зада ти е вкусна аз добавям в малки количества например лъжичка червен пипер и малка глава кромид лук.Зная че ще ме критикуват по-надолу че домашната извара е с висок % на мазнини но аз гледам повече да се храня повече здравословно отколкото да ям каквото е нужно само на мускулите(лично мнение).Дано да съм помогнал,ако има нещо невярно моля коригирайте.Успех от мен ;)
30.01.13
20:28
Сирене и кашкавал. Там отива казеина. И то посмлян малко от млечно киселите бактерии. В изварата отива суроватката. Тя е нещо като отпаден продукт в мандрите и затовa суроватковия протеин е доста по-евтин от казеиновия. Най-запазена форма на казеина има в прясното мляко, но там има и мазнини и лактоза. Хайде ако сваляш можеш да си вземеш обезмаслено, но лактозата стои там и ако имаш непоносимост към нея газовете от боба със зеле ще ти се сторят детска песничка. Може да ядеш кисело мляко, но там казеина както казах е превърнат в по-бързо смилаем протеин от млечно-киселата ферментация. Или пък да гълташ таблетки лактаза - ензима, който разгражда лактозата. Разбира се ако нямаш проблем с лактозата си пиеш директно прясното мляко. Другата опция е мизеларен казеин на прах. Но са скъпички. Пробвал съм на Синтракс, Рефлекс, Пеак и Редис. Най-добър ми се стори на Синтракс Мецелар Крем-а.
31.01.13
15:13
OLYMPUS кашкавалена извара е пастьоризиран продукт, произведен от суроватка от краве мляко, млечно-кисела закваска и сол. Без добавяне на консерванти и стабилизатори. Общата масленост на продукта не надхвърля 5%. Ниската масленост на продукта, ниската му соленост, както и процесът на пастьоризация, правят изварата OLYMPUS изключително подходяща за всякакви здравословни диети.-това пише за изварата на олумпус пише че е от суроватка от краве мляко значи има казейн или няма?
Също искам да разбера изварата на Дядо Либен Фитнес бърз или бавно усвоим протейн е ?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.01.13 15:26.
31.01.13
15:50
Ами то го пише. Тази е от суроватка съответно е от бърз белтък. На теб ти трябва млечна извара за да има и казеин в нея. В случая те са направили от казеина кашкавал. Ти можеш да си направиш и сам в къщи. Мисля че ставаше като кипнеш прясно мляко и му добавиш лъжичка лимонтозу. Млякото се пресича (става на парцали) и след това го прецеждаш през тензух или цедка. Но имай предвид че пресякания казеин е по-бързо усвоим от неденатурирания (мицеларния), който си е прясното мляко.
31.01.13
15:56
Ок,мерси,защото четох други мнения и те твърдят обратното,че всяка извара е бавноусвойма.
31.01.13
16:37
На Дядо Либен е хубава.
31.01.13
16:54
Само по себе си изварата съдържа казеин и суроватъчен протеин, така че която и да си вземеш ще ти върши работа.
31.01.13
17:47
Значи след тренировка е хубаво да се яде или на шейк
Изварата е подходяща преди лягане тя съдържа казеин, а не суроватъчен протеин, въпреки че е направена от суроватка.
31.01.13
20:36
Ей сега се чудя кой да слушам ?
31.01.13
22:30
:D
Поствам направо определението от Уикипедия. Всеки да си го тълкува както иска.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Суроватка
Суроватка
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Суроватката е естествен млечен серум, който съдържа лактоалбумини, лактоглобулини, лактоза и минерални соли, но не съдържа казеин. В суроватката няма сол, а млечната мазнина и лецитините са малко. Суроватката се отделя от млякото при млечнокисела ферментация, когато се произвежда сирене или кисело мляко. Тогава казеинът коагулира под действието на сирищните ензими, като задържа повечето млечна мазнина и част от минералните соли, и лактозата. Лактоалбумините и лактоаглобулините не коагулират под действието на химозина и почти напълно преминават в суроватката.
При изваряване на суроватката лактоалбумините и лактоглобулините преципитират, като образуват извара. Остатъчният продукт от производството на извара се нарича цвик. Той не съдържа белтъчини, а само малко соли и лактоза. Използва се в селското стопанство за разбъркване на фуражи за животните.
Аз смятам че извара направена от суроватка е източник на бързи протеини. Извара направена от мляко ще има и казеин. Доколкото съм чувал мандрите правят млечна извара само ако нещо им се пресече млякото за сиренето и кашкавала. Иначе никой не “хаби” млякото за такава, а правят по-скъпите продукти сирене и кашкавал, които са и по-вкусни понеже са по-мазни. Изварата от суроватка е по-полезна и по-качествена белтъчна храна от сиренето и кашкавала. С по-високо съдържание на БЦАА от казеиновите продукти. Но понеже не е толкова вкусна, не се купува толкова много и се продава сравнително евтино. И whey протеина по-тази причина е по-евтин от casein-a защото се явява “отпаден” продукт от производството на сирена и западните млекопреработвателни фирми вместо да се чудят какво да го правят го пласират на компаниите за спортни храни. Единственото достойнство на казеина е в неговата бавна усвояемост. Иначе като аминокиселинен профил суроватката е по-добра. И по-полезна. Използват я дори в лечебното хранене.
Мнението беше редактирано от Герган Петков на 31.01.13 22:33.
01.02.13
13:45
Мерси много значи на Дядо Либен е с whey proteins така пише супер е след тренировка и преди!
И всъщност к’во значение има?Изварата е последния хранителен продукт,от който зависи било то възстановяване или качване.
02.02.13
09:41
Е какво да ям след тренировка, твърда храна или някакъв шейк,защото добавки не взимам
19.11.13
22:56
След тренировка ти трябва бърз протеин. Суроватъчен най-добре, защото е с висока биологична стойност.
Веднага след тренировка трябва да дадеш на организма си аминокиселини или суроватъчен протеин или извара от суроватка като най-евтин вариант.
60 до 90 минути след тренировка яж месо + въглехидрат или мазнини в съотношение, каквото ти позволява хранителният режим, който си избрал.
Някои професионални треньори препоръчват микс от протеини според кръвната група, като най-оптимално съотношение на есенциалните 9 аминокиселини, но него си го правиш сам.
Здравейте, намерих в Лидл една извара, на чийто етикет пише: Обезмаслено мляко, млечно-кисели бактерии и сирищни ензими. Маслеността е 0,2% , а цената 1,50лв. за 250гр. Доколкото разбирам, това е млечна извара, и би трябвало да съдържа казеин. Вкусът и е на цедено мляко и набивам яко от нея. Някой друг ако я е тествал да сподели.
06.03.15
21:59
казано от Тодор Тодор на 06.03.15, 21:04:
Здравейте, намерих в Лидл една извара, на чийто етикет пише: Обезмаслено мляко, млечно-кисели бактерии и сирищни ензими. Маслеността е 0,2% , а цената 1,50лв. за 250гр. Доколкото разбирам, това е млечна извара, и би трябвало да съдържа казеин. Вкусът и е на цедено мляко и набивам яко от нея. Някой друг ако я е тествал да сподели.
Уникална е смесих я с малко биволско мляко и протеин и стана страшен крем :D с който си направих палачинкова торта (овесени палачинки) .