04.02.13
20:55
Някъде четох, че нямало разлика дали ще приема въглехидратите си от ориз, картофи, спагети и др. или от захарни изделия като шоколад и т.н. Вие какво мислите, напоследък отделях доста време да ям все комплекси въглехидрати за качване, но не качих много, мисля да включа много прости въглехидрати и да пия глюкоза всеки ден по 80-90 гр за допълнителни калории. Според вас вярно ли е, че няма значение? Аз съм склонен да вярвам, защото като гледам съученици нагъват яко квото им падне шоколади, вафли и т.н. и пак качват маса. Примерно ако си имам едно 120 гр протеин от месо и яйца на ден, останалото въглехидрати и мазнини смятате ли че мога да ям каквото си искам и пак да качвам маса по същия начин по който ако ядях същото количество протеин но само с варен ориз и картофи/спагети?
70 кг съм, а съм 183см
Темата беше редактирана от Veselin Minchev на 04.02.13 21:33.
04.02.13
21:11
Написах ги, но въпросът ми е тая теория вярна ли е, че гликемичния индекс няма значение стига да приемаш същите въглехидрати, протеини и мазнини.
Тялото работи на хранителни вещества. Относно композиция, естетика, мускули и т.н., няма значение от какво си ги набавяш. Относно цялостно здравословно състояние на организма, ти препоръчвам “скучните” картофи, ориз, зеленчуци. Сега няма да са от значение, но след 10-20 години....
Съучениците ти качват маса на принципа на това, че като започнеш и през първите 6 месеца каквото и да правиш - прогресираш. Другият вариант е, че качват много повече мазно от мускули. Не си мисли, че всички са балами и затова не ядат вафли и шоколади, а твоите съученици са открили най-добрия метод за изграждане на мускулна маса.
Ами простите и бързи въглехидрати с висок гликемичен индекс са подходящи веднага след тренировката. А по-бавните с по-нисък гликемичен индекс са добри за останалото време. Не качват рязко инсулина и по тая причина не се отлагат като мазнини когато са в нормално количество,усвояват се по-плавно и постепенно.
А шоколадите имат много калории. Не само заради въглехидратите в тях,но и защото голяма част от съдържанието им са втвърдени мазнини. А мазнините дават двойно повече калории в сравнение с въглехидратите и протеините.
Все пак има значение гликемичният индекс. :)
Мнението беше редактирано от Миро на 04.02.13 21:45.
04.02.13
21:36
Сега прочетох тези статии в сайта ви
http://www.bb-team.org/articles/4289_mitove-v-bodibildinga-glikemichniyat-indeks-chast-1
http://www.bb-team.org/articles/4293_mitove-v-bodibildinga-glikemichniyat-indeks-chast-2
и според тях гликемичния индекс няма значение? тотална обърквация, човек вече да не знае на какво да вярва. Аз естествено си ям “скучните” (:D) картофи и ориз но ми е интересно ако примерно добавя известно количество прости въглехидрати а не по цял ден да се тъпча с ориз ще има същия ефект или по-голямо омазняване.
Мнението беше редактирано от Veselin Minchev на 04.02.13 21:36.
05.02.13
14:27
казано от Veselin Minchev на 04.02.13, 21:36:
но ми е интересно ако примерно добавя известно количество прости въглехидрати а не по цял ден да се тъпча с ориз ще има същия ефект или по-голямо омазняване.
Ако и в двата случая въглехидратите са еднакво количество, то разлика НЯМА да има. ГИ няма никакво значение при здрави хора.
08.02.13
10:43
казано от Ради Хаджирадев на 05.02.13, 14:27:
но ми е интересно ако примерно добавя известно количество прости въглехидрати а не по цял ден да се тъпча с ориз ще има същия ефект или по-голямо омазняване.
Ако и в двата случая въглехидратите са еднакво количество, то разлика НЯМА да има. ГИ няма никакво значение при здрави хора.
Само че най-често храните с голям/висок ГИ са доста по-бедни на хранителни вещества в сравнение с храните с нисък ГИ.
10.02.13
20:29
казано от Evtim Petrov на 08.02.13, 10:43:
казано от Ради Хаджирадев на 05.02.13, 14:27:
Само че най-често храните с голям/висок ГИ са доста по-бедни на хранителни вещества в сравнение с храните с нисък ГИ.
На микронутриенти - да, но само понякога :)