06.06.04
21:44
Това,май трябва да се постне в нов раздел,нещо като “Забавно ” ,но да кажа каквото съм решила.Интересно ми е на колко от вас физическата сила е била от полза извън залата ?На мен снощи ми се случи нещо безумно и абсурдно ,и понеже съм адски превъзбудена,ще споделя :)
Така-претъпкана варнеска дискотека ,купона върви с луда сила ,компания празнува рожден ден ,всичко е на макс ,весело е страхотно е ,но някакъв селянин (извинявам се за израза,ама си беше точно такъв ) решава,че е ужасно секси с басмяната си полуразкопчана ризка ,от която се виждат бесни къдрички и провисено ланче с кръстче(естествено !) межу тях,ризката грижливо запасана в някакви панталони и със въженки (това са ония обувки на дупки ...нали се сещате ..).Та въпросния пич цяла вечер се блъска върху мен ,накрая не издържах и му казах,че ако не престане аз ще го блъсна .Той се отдалечи,засили и скочи със гръб върху цялата компания,докато падаше ,повлече обаче едната мацка със себе си !Е тогава само го вдигнах,наместих си го и такъв прав му набих,че лежа на земята поне 10 минути,докато охраната не го изхвърли.Никога не бях използвала силата си ,но определено вече знам,че мога да се грижа за себе си :)))
Не ми се е налагало да използвам сила. Те хората като ме видят и се дистанцират... уважават ме :lol: 8) Все едно да удариш статуята на Аполон. СВЕТОТАТСТВО :shock: Коя беше дискотечката :?
06.06.04
23:46
И аз все си казвам как е глупаво да показваме силата си(аз се занимавах усилено и с боини изкуства) и философствам че трябва да си ебахти тапака да се биеш извън залата че е комплексарщина и т.н.........обаче като се ядосам и мен ме е страх от себе си :lol:
Абе нека си научат уроците,едно яко ама наистина яко тупане се помни цял живот.Като си тръгнал да го биеш,поне го бии както трябва :roll: Ако не му счупиш по нещичко то тогава не е имало смисъл да се биеш!Пък ако вече някои ти скочи с нож или подобна патова ситуация,то тогава направо убиваи хич не му мисли.
Но иначе е много глупаво да нападаш за кеф или да правиш бои по дискотеки(без причина),да гърбиш и т.н!
07.06.04
01:03
Използването на физическа сила и агресията като цяло са признаци на психическа слабост, т.е. даденият индивид не може да реши проблема по цивилизован начин, неговата нервна система не издържа, в резултат на което се стига до побой или други телесни повреди.
Няма причина да се толерира подобно поведение и затова аз лично не мога да кажа, че силата ми е помагала в затруднения. Винаги съм намирал начин да реша нещата по съвсем нормален начин като се има предвид и че аз не съм толкова “щур” и водя по-нормален начин на живот.
E dobre, niakoi vidimo pian ili “selianin” kakto kaza croc ako ti se durvi i ti nalita kakvo, 6te sednej da mu obiasniava6, 4e taka ne triabva? Spored men e napulno normalno da se za6titi6 bilo to sus sila ako prosto si go prosi.
I o6te 1 slu4ai-kakvo bi napravil, ako vidi6 niakoi da bie momi4e bez pri4ina ili niakoi tvoi priatel? Niama li da pomogne6 ako ve4e e kusno za razgovori? V purvia slu4ai razturvavaneto niama da pomogne, za6toto 6te po4ne da bie teb i niama da ima6 drug izbor, osven da mu otvurne6…
07.06.04
01:37
Виж, не си ме разбрал явно. В тези ситуации, които спомена, може пак да се реши проблема и без бой. Има едни много добри четива “бойно приложни техники и варианти на поведение” - руски са, по тях са се обучавали в Симеоново (може би и още се обучават). Ако не ти се четат или пък не можеш да ги намериш, а искаш да видиш резултата от тят - нападни един следовател (не ти плащам физическите щети :)).
6te mi s4upi rucete i 6te si napravi ogurlica ot zubite mi, super. :) Az ne sum kazal da napada6 kogoto i da bilo, a da izpozva6 silata za za6tita na sebe si i poznati. Dori da ne si silen bi pomognal, a kogato ima6 silata o6te po-dobre. Croc spored teb pravilno li e postupila? Bi mogla da povika ohranata po-rano, no te ne biha napravili ni6to togava. Kazala mu e da prestane i ne go e napravil-mislia, 4e si go e zaslujil.
[quote author=“croc”]Това,май трябва да се постне в нов раздел,нещо като “Забавно ” ,но да кажа каквото съм решила.Интересно ми е на колко от вас физическата сила е била от полза извън залата ?На мен снощи ми се случи нещо безумно и абсурдно ,и понеже съм адски превъзбудена,ще споделя :)
Така-претъпкана варнеска дискотека ,купона върви с луда сила ,компания празнува рожден ден ,всичко е на макс ,весело е страхотно е ,но някакъв селянин (извинявам се за израза,ама си беше точно такъв ) решава,че е ужасно секси с басмяната си полуразкопчана ризка ,от която се виждат бесни къдрички и провисено ланче с кръстче(естествено !) межу тях,ризката грижливо запасана в някакви панталони и със въженки (това са ония обувки на дупки ...нали се сещате ..).Та въпросния пич цяла вечер се блъска върху мен ,накрая не издържах и му казах,че ако не престане аз ще го блъсна .Той се отдалечи,засили и скочи със гръб върху цялата компания,докато падаше ,повлече обаче едната мацка със себе си !Е тогава само го вдигнах,наместих си го и такъв прав му набих,че лежа на земята поне 10 минути,докато охраната не го изхвърли.Никога не бях използвала силата си ,но определено вече знам,че мога да се грижа за себе си :)))
не занам до колко е редно аз да се намесвам, но ми е мъчно, че не е имало мъж да свърши тая работа вместо теб или ти не си дала шанс на някой, просто всички са търпели това безобразиие цялата нощ , а пък ако и им е било забавно да “ти глеадт сеира” и за тях е трябвало по едно...
все си мисля, че жената и с “релеф”...трябва да си запази женствеността и в съзнанияето и в поведението и в изявите...да е муза и вдъхновителка , нежна, крехка (тя си знае колко е силна...)
друг е въпроса , когато опре до самозащита или защита на приятел, тогава може да използва всички средства
07.06.04
09:27
Ми на мен си ми помага ежедневно :lol: Последния път когато ми трябваше сила беше когато изтървах една лег преса върху лявата си ръка.В такъв шок изпаднах че ако не ми беше силна дясната ръка да вдигна пресата нямаше кой да ми помогне с часове щото залата беше празна :?
17.06.04
01:34
wow !!! croc !!! napravo sum izumen ot postupkata ti!!! :roll: :!: :roll: :!: :roll: :!:
No tova izumqvane e suprovodeno i ot golqma doza uvajenie kum tova,koeto si napravila.No kakto Divna kaza,naistina jalko,4e ne e imalo muj nablizo togava,koito da se namesi vmesto teb :?
Po zavedeniqta v BG e pulno s podobni “obitateli na malki seli6ta” i za jalost v pove4eto slu4ai imenno jenite stavat jertva na tehnite pri6tqvki.Tova e 1 ot mnogo pri4ini,poradi koito ne ostavqme polovinkite si sami iz malkite 4asove pri podobna auditoriq hora.
Otnosno silata i dali ni pomaga v trudni momenti…...ami az su6to raz4itam na vun6noto si izlu4vane kato pove4eto mom4eta tuk,v tozi forum,i tova do izvestna stepen telesnite mi proportzii me durjat na dale4e ot podobni situatzii :D
No i vse pak imam malki opaseniq,svurzani s fakta,4e zabelqzvam izvestna doza spad v inertnostta na dvijeniqta si :? .....t.e. 4uvstvam se dosta po-baven v dvijeniqta si za razlika ot predi naprimer :roll:
Pri vas slu4vat li se podobni izmeneniq v podvijnostta vi? Interesno 6te mi e da znaq mneniqta vi :)
17.06.04
10:35
Това до някаква степен зависи от процента мазнини,от силата(маса без сила)от пъргавината(примерно ако правиш стречинг)и от бързината,добре е ако не искаш да си сковане да правиш плиометрия! Културистът може и да е бър и да е бавен зависи как тренира!
:)Не обичам да създавам проблеми ,а когато такива възникнат винаги ще избера да се опитам да се с правя сама и в краен случай да потърся помощ:)Защото зная какво става ,като кажа на приятел-еди кой си ме закача и т.н..
За визията казвате,че ви помага :)Чудесно е това,обаче аз съм светлинни години надалеко от вида на жената-мъж:)Адски съм мускулеста ,но съм си женсвена отвсякъде(е това е тънкия момент в женския бодибилдинг -да не се направиш на кроманьонец в мутрата :))
Сега се сетих,че есента бях раздавала шамари на една джебчийка -милата незнам какъв късмет е имала ,точно на мен да се натресе да краде :)
Никога не бих тръгнала аз да показвам какво мога,но да се защитавам -винаги !
КРок, събуди моя интерес :)
Дай пикс интересно ми е да вида как се съчетава мускулесто тяло с женствност, ако си го постигнала ще черпа едно шейкче :lol: (да не кажа количка :))
Лесно го постигнах,хубава съм си по принцип,колкото и нескромно да звучи си е факт,раничко ми е да раздавам снимки,вече съм го казвала във форума .Имам добра генетика НЕ взимам стероиди,хормони и т.н ,просто пазя това което имам като даденост и го развивам както трябва без издевателства ,съответно няма какво да ме превърне в тавестит ,нали така :)Мисля преди да предприема каквото и да било :)
17.06.04
12:03
Относно забавянето на движенията и пъргавината ще кажа, че и аз се опасявах да не се получи нещо подобно от тренировките в залата. Но дори за мое учудване скоро играх фурболен мач, което не бях правил от доста време :cry: и забелязах, че съм още по-бърз от преди и по-пъргав :shock: (аз по принцип съм си доста бърз). Така, че не съм много съгласен с разни мнения, че тренировките с тежести водят до тромавост. Според мене това зависи и от индивида, и от самите тренировки, които прилага.
Ако не пренебрегвате кардио дейността (според мен кардиото е задължително, дори когато качаш маса) няма да се загубят рефлексите и пъргавостта! Аз например, когато започнах да клякам сериозно, забелязах, че бягам по-бързо и на нормативите се предстваих страхотно (за мое учудване)! На скока на дължина скочих 2.80, което е доста повече от предишните 2.5 метра! 50 метра ги избягах за 6.5, което е също много по-добро от преди!
Силата не ми помага толкова често, колкото визията! Не съм нищо особено, но по дискотеките, една ръка 39см с добър релеф, и добре изпъкващи трапец и гърди, доста респектира и ме пази от по-сериозни сдърпвания! Каквото и да приказвам, си остава факта, че излизам на дискотека няколко пъти годишно :D ! Може би затова са редки инцидентите!
Ще потвърдя нещо, което lesno_nema загатна - стречингът дава огромно отражение на бързината. Ако даден билдър не прави стречинг, мускулите му се сковават и от там идва сковаността, а и се повишава рискът от травми.
Аз също забелязах подобрение в нормативите си в училище, откакто започнах да тренирам.
Съгласен съм, че визията е важна - тъй като съм от “малко селище” :) , около мен е пълно с хора като описания от croc. На детските дисктеки примерно ходят пичове на по 24-25 години, чиято единствена цел е да се правят на мъже пред седмокласници/седмокласнички. В този смисъл има огромна разлика в поведението на подобни лица лично към мен и отдавам това на факта, че има видима разлика между слабичкото момченце, което бях когато започнах да тренирам и слабичкото момченце, което съм сега :lol:
Конкретно за силата - не ми се е налагало да си служа с нея, не съм изпадал в подобни ситуации.
17.06.04
19:23
Bihte li me naso4ili kum nqkoi link,opisva6ta su6nostta na dumata “kardio”,za6toto za sujaleniq ne mi govori mnogo :shock: :D
A ako nqkoi re6i da mi kaje i tuk na mqsto to4nata definitziq za “kardio” i kak da se prilaga,6te mu buda ne po-malko zaduljen :wink: :D
P.S. o4evidno pri men pove4eto kilorgrami si okazvat dopulnitelno vliqnie i zabavq6t refleksite mi efekt :)
17.06.04
19:28
Naskoro igrah i az football ot dosta vreme nasam.Spored dumite na vsi4kite mi priqteli,tzitiram priblizitelno :):“Ne sum o4akval,4e 4ovek s podobni kilogrami moje da se dvije tolkova burzo na terena” (hehehehe)
Vinagi sum bil burz,no ne e ot nai-burzite :lol: No tazi inertnost edinstveno na fitness-a q otdavam :roll: :?:
Moje bi s malko “kardio” dori i pri ka4vane na kilogrami,6te se otrazi obodrqva6to na tqloto mi :)
Do skoro!
17.06.04
19:33
croc,trqbva da priznaq,4e uspqva6 da privle4e6 dosta umelo vnimanieto kum tebe :) Taka mai naistina subujda6 lubopitstvo u pove4eto muje tuk otnosno vun6niq ti vid,koito spored gorespomenatite dumi e moje bi dosta privlekatelen!
segreto_dolce, кардио е друготото име на аеробните тренировки. Това са карането на колело, бегането и всички подбни дейности. Името им е “аеробни”, защото при тях организмът използва кислород за разграждането на глюкозата, а при този аеробен процес се отделя няколко пъти повече енергия от анаеробния (безкислородния), само дето е доста по-бавен.
Между другото, трите поста можеше да ги събереш в едни :wink:
17.06.04
20:22
Eclipse,ot skoro se u4a da tzitiram :) Molq za izvinenie,4e re6ih na 3 puti da pi6a po ne6to,za koeto se se6tah posle :roll:
Blagodarq za obqsnenieto ti- koeto malko me ozada4i,tui kato vklu4vam kolelo i bqgane v trenirovu4nata si programa :roll:
18.06.04
22:16
Темата е супер зарибителна до сега не я бях прочел. Sorry ;)
croc, браво на теб, поздрави за това което си направила и наистина смятам, че в живота трябва човек да може да се оправя самичък. Ей за това те признавам. Ако минеш някой път през Първомай има 3 бири с 300гр. пушено :lol: без майтап!
Аз скоро не съм се бил сериозно. Защото не знам(може да прозвучи нескромно) ама имам чувството, че ако ударя някой със всичка сила и няма да могат да го закарат до болницата жив...
Бил съм се сериозно преди около 2-3 години когато не бях толкова як ;)
А между другото за приятелите си съм готов във всеки един момент да скоча на бой независимо кой е виновен. Наскоро(около 4-5 месеца) станаха едни проблеми подобни като на croc в дискотеката. Само, че аз тогава не бях отказал алкохола и бях много пиян ;) и се бихме с едни селяндури. Но полицията много бързо се намеси и успях само 1 път да си докажа силата и то не в пълните и възможности, защото бях пиян. ;) даже на следващия ден ми са разправяха какво е станало.
Ами то тука няма и с кой да се бия сериозно, защото с всички по-здрави мъже в града се познаваме, също и с полицайте изобщо проблеми с боя нямам в моя град.
Скоро като(ако) ида да уча в Пловдив, тогава ще му мисля ;) ;) ;) . Но според мен зависи от ситуацията, но боя освен, че вреди и помага. Защото все някога ще се наложи да се биеш и ако никога не си се бил ще имаш много проблеми особено със ставите.
Един мой приятел се е бил 3-4 пъти през живота си и 3 пъти си е чупил по 2 пръста на ръката, с която удря, защото тези пръсти не са свикнали на такова натоварване каквото е удара с ръка и се чупят. А ако се биеш от време на време или поне да удряш на круша ако не се бие, или да правиш лицеви опори на юмруци та да свикват на натоварване ставите и костите.
Аз си правя лицеви на юмруци и удрям по боксова круша. Защото както казах скоро не съм се бил.
18.06.04
22:57
spored men preimu6testvoto e vav viziqta.za men v boq kantar nqma,o6te pove4e v uli4niq,kadeto ne znae6 kolko 6te ti sko4at,koga 6te ti sko4at,s kakvo 6te te udarqt,kav sedi sre6tu teb.kasmeta sa6to ima ogromna rolq,kak 6te te udarqt(vednaj me bqha udarili v 6iqta,to4no v qbalkata,na nikoi ne go pojelavam).vijdal sam pi4 60kila s napikana ga6ti da razparq ot boi 2pati po golqm ot nego.Bad^Boy, vnimavai sas samo4ustvieto da ne ti izigrae lo6a 6ega nqkade,nai-priatelski ti go kazvam :wink:
sun dza ima6e edna misal 4e velikiq voin ne voiuva.no stigne li se do neizbejnoto ima6e druga kitaiska pogovorka:“nanasqi udara taka,sqka6 celuva6 jena”
18.06.04
23:07
Дам във боя нищо ама нищо не е сигурно,може без да иска пича срещу теб да направи някоя глупост дето сам не е очаквал и да те просне като псе на земята!
flufil, kakvo ti stana kato te udariha? :shock: V smisul za kolko vreme se subra? :)
A kakvo 6te kajete za karateto? 1 moi priatel e kafiav kolan aikido i e super zdrav. Napravo ne moje6 da go pomesti6. A ima 1 malko po-tejuk ot nego, 4eren kolan karate do i e super zle. Naskoro ne6to me iadosa i kato go butnah napravo izletia. Taka 4e mnogo zavisi ot 4oveka. Dori masata ako e do 10-15 kila niama nikakvo zna4enie.
18.06.04
23:30
Хаха това ми напомня за един учител по шотокан от Япония дето изнасяше няколко семинара преди 1-2 години(даваха го по ринг)!
Пича не е повече от 60 кила обаче ако реши да не ти даде да го вдигнеш не можеш да го вдигнеш :wink: (да го вдигнеш в смисъл него :P не нещо друго:)!)Може би около 5 човека се опитаха да го отлепят докато беше стъпил на двата си крака..............не успяха да го повдигнат и на сантиметър!Японска работа!
Пък това за боините изкуства е толкова сложна тема че се сещам да те препратя към daobg.com!
18.06.04
23:56
Mr. Muskul,ni6to ne usetih v momenta,be6e malko kato v san,pak i bqhme mnogo hora i toq go prosnaha nabarzo.efekta be6e sled tova,ne mojeh da pregla6tam i vse edno imah ne6to na garloto koeto iskah da mahna.3/4dni edvam govoreh.ama ne sam se zamislql togava,ako bqh na sega6niq si akal 6tqh da ida na lekar(pri poljenie 4e izob6to se stigne6e do tova).vaprosa e 4e 4ovek prez po rani etapi na jivota si ne misli mnogo mnogo i moje da si dokara nqkoi golqm problem.vajnoto e da gi minavame teq etapi po barzo,u4eiki se ot gre6kite si,6toto imam priqteli koito vse o6te sa vse edno po na 17/18,a imat i deca ve4e.
19.06.04
01:14
Tova malko se otdelq ot temata,no Flufil ima pravo po vuprosa za detinskite gre6ki.Purvoto,za koeto se se6tam sega,e postupkata mi ot dnes…....Sled 30-min patuvane s metro,avtobus i etc se dobrah do vku6ti za ma4a ni s Dania…...vlizam v zalata,kudeto se projektirat ma4ovete ot Evrop. Purvenstvo i…...sled 50 sec gol za Dania :cry: :cry: :cry:
Kakvo napravih li? Purvoto ne6to,koeto mi doide na um,be6e da si izkaram qda…..dobre,4e ne posegnah na privurjenitzite na Dania naokolo,a za smetka na tova udarih vratata s vse sila i sega sum s led v/u podutata si ruka i trudnosti pri pisaneto s klaviaturata :D
Suvetut mi e da obmislqte deistviqta si predvaritelno,za da izbqgvate podobni gre6ki kato moqta…..Mai v kraina smetka na6ite footballisti sa vinovni za slu4kata :twisted: No i te mogat samo tolkva da igratq :) Zatova ne im se surdq :D
Do skoro!
19.06.04
11:57
По принцип като неписан закон за мен е,че ако в някой малък град(или село) някой ме блъсне в дискотеката не трябва да реагирам щото нали знаете че на село и керемидите бият :wink: .Представете си 20 маймуни срещу вашата компанийка в някой непознат град...не ми се мисли направо.Толква за дискотеките.Но въпроса е какво правите ако някоя вечер като се прибирате и няколко изрода ви засрещнат и ви кажат:”Дай парите!”...Тук в нашия град знаете имаме много изроди и то черни изроди,на който няма как да не попаднеш някоя вечер.Примерно мен ми се е случвало два пъти да ми искат кинти ама аз пари за глупости не давам :D и за тва още като ми казаха(бяха трима):”дай 20 стотинки” ви казвам чертата яко и да ма няма.Веднъж пак избягах щото ми извади нож една чернилка и след тва цял ден се ядосвах как не съм му скочил.Ама в такива ситуации не гледам да раздавам справедливост а да си спаса кожичката :wink: .И в заключение ще си кажа мнението:За да тръгнеш да се търкаляш с някого за да се докажеш няма значение колко си здрав,колко си широк,колко ти е ръката :) и т.н. , а колко си решен,колко вярваш в себе си и колко си се надъхал преди да скочиш в боя.
19.06.04
14:02
flufil, верно е, че в боя кантар няма и, че всичко е до човека. А пък да не говорим, че лапета по на 16-17 години вече ти вядят пистолети и ножове и т.н. Но то не може вечно да се пазиш. А пък и колкото да се пазиш то ако ти е писано пак си става злополуката... Тренера ми по карате на една тренировка без да иска съвсем леко си изтърва крака и удари един от учениците в устата и този човек 2 месеца не можеше да си отвори устата и пиеше само глюкоза със сламка. И беше със едни железни чайнета. Представяш ли си да си на неговото место ?? Много кофти се получи, нито единия е искал, нито другия, но такъв му беше късмета. Затова каквото ти е писано това ще стане, щом ти е писано да те ударят във врата няма да те ударят в крака. Надявам се да ме разбрахте. Аз не ви провокирам да се биете и да се изпотрепете, но пък от всичко трябва да се опита в този живот в краина сметка. Всеки човек рано или късно ще умре и ако не си си живял живота както искаш за какво тогава си живял?? Успех на всички!
08.07.04
10:03
WoW mom4eta vie sigurno naistina izglejdate vnu6itelno :)!!!
Az ne izglejdam 4ak mnogo iak ama ot 5 godini triniram kick-box i sia predi 4 meseza po4nah s fitnesa…Naistina predpo4itam da se raztovarvam v zalata ama kato po4nat da sa zaiajdat…6to da ne raztovaria niakoi v diskoto :) :)
08.07.04
17:29
BlackWhiteChamp mi to po dobre da trenira6 leka atletika kato te slu6am da bega6 po burzo :lol:
Tva 6egi4ka a ina4e az sum si glupav 6tot se me e jal za 4oveka otsre6ta i si mislq abe ne e lo6 6e se razbereme i do de se usetq ve4e qm plesnicite :? Ta po dobre e ako vidi6 4e enam na kude da hodi6 ti da udari6 pruv s koeto boq moje dosta da se sukruti
естествено ,че е помагала.винаги ше помага,но както каза beastie ъо няма смисъл просто =)
ианче добре си го тръшнала тоя ! еваларка...другия път му направи по-дълга серия като вкарай и ляв прав с отклон 8)
На мене много ми помага като трябва да местя квартирата. Взимам си л-карнитина, взимам си аминокиселините и не спирам докато не пренеса и последната саксия.
11.07.04
16:59
Хахаха определено не тренирам за да се правя на силен извън залата, но хора всякакви! А нека попитам croc ако беше някой здрав мъжага какво точно щеше да му направи? Нали знаете какво пише на надгробния камък на Колт /изобретателя на пистолета с тази марка/ “Бог създаде разнообразието - Колт внесе равновесие”! Така, че не е важно колко си здрав, а дали имаш сърце за подобно нещо?!
Ейй:)Ама аз не съм искала да става така!!Да не мислиш,че ходя да си демострирам силата -не,излизам за да се забавлявам:)Просто така се случи-неподходящият човек се оказа в неподходяшият момент на неправилното място:)Изобщо не съм се замисляла даже какво искам да му направя,само го нокаутирах и това е:)Много не обичам досадни цървули да се мотаят покрай мен !
Виж,ако беше някой як батко(както всички тук знаят ,те са ми слабост;),едва ли щях да го нокаутирам точно по този начин :)))
11.07.04
21:18
жената си е жена и трябва да бъде женствена а не Рамбо по дискотеките
ПС давайте сега плюйте ме
Чакай сега ,една жена може да изглежда страхотно и пак да не е женствена,това според мен е нещо,което неможе да се впише в някакви строго определени критерии.Това е нещото,което неможеш да постигнеш насила,то си идва “отвътре” така да се каже.Съгласна съм,че нетрябва да си Рамбо ,но все пак-хубаво е да можеш да се защитаваш,когато това се наложи !