09.02.13
19:09
Здравейте, вероятно това е една от най глупавите теми, но направих няколко експеримента със себе си след тренировка.
Установих, че на моя организъм приема на протеин след тренировка последван веднага от топъл душ причинява едно дразнене в стомаха и най вероятно забавя метаболизма. (мое мнение колкото и да е грешно :) )
Повечето от Вас сигурно се чудят защо споделям тази глупост със Вас, ами според мен когато през цялата тренировка пием вода, която в повечето случай е студена или хладка и след това приемем доза протеин която също се приема със хладка течност, вътрешната температура в стомаха логично ще е по ниска, когато това бъде последвано с моментално топъл душ в организма протеина още не е усвоен и се получава една амплитуда между вътрешната и външната температура, която причинява некомфортно чувство в стомаха и според мен забавя метаболизма... Интересното е, че когато не пренебрегвам това, чувството на дискомфорт изчезва и до 15тина минути изпитвам глад, докато когато направя тази комбинация огладнявам след повече време. Как смятате дали това е истина или глупост ? :)
Експериментите са правени като и двата варянта са изпитани последователно в период от 7 дни.
Практичното решение за моя случай се оказа хладък душ :))
09.02.13
22:56
Воднистите течности обикновено когато попаднат в стомаха (празния) им стигат ~15мин (може и по-малко) и вече я са се просмукали, я са потеглили вече към червото. Водата по време на тренировка може изобщо да не се застъпи в стомаха с шейка. А протеинова напитка 300мл надали повече от 30мин ще се застои.
Имаш право, че температурата на стомаха поспада, ако са хладнички приеманите продукти, но това са някакви символични градуси (надали повече от 1-2 градуса). Стомахът се снабдява с кръв от цели четири артерии (по стари спомени), което обяснява бързото затопляне на съдържимото.
Твоят случай според мен- топлият душ ти прави разширение на артериите (вазодилатация) и ответно спадане на кръвното налягане към главата, което комбинирано с повишеният приток на кръв към храносмилателната система (от храната) + кръвонапълнеността на мускулите, води до дразнене по рефлекторен път и се получава леко гадене и стомашен дискомфорт.
Решение е просто да не правиш всичко в един къс интервал, а да седнеш за повече време, да пийнеш шейк, да си починеш малко повече и тогава да си вземеш топъл душ. Хладният душ теоритично е вариант.
На мен също ми се е случвало нещо подобно, но това са наистина дреболии. Не го мисли толкова тоя метаболизъм, той си знае работата ;]
Мерси за компетентния отговор, но гледам такива дреболий да ги изчиствам от главата си с цел по добро възтановяване и приятно чувство след тренировка освен удволетворението след добре свършена работа :) А след такова задълбочено обяснение си изясних доста неща :)
Ако пиеш протеина с мляко, също може да оказва влияние топлия душ. Аз лично като пия мляко после много внимавам в каква среда съм. Ако съм на много топло или много студено и ме удря в стомаха. Ако го пия с вода нямам подобен проблем.