12.02.13
23:34
Ако може да кажете и какъв стаж и какви цели имате.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 13.02.13 08:41.
13.02.13
06:43
Ходя в зала от 8.12.2012г, 4-ри дни седмично (до вчера - 32 тренировки).
Максът ми на клек е 1х5/50кг, а на Римската тяга - 1х10/40кг.
За целите - да се движа, да заякна, да съм по-здрава. Ако може да сваля 3-4кг, ама като гледам какъв апетит ми се отваря - едва ли! :D Не гоня някакви максове с тежестите, ама си е зарибяващо да видиш до къде можеш да стигнеш!
това какъв клек е ? пълен ли е? и заден или преден? за този стаж са ти добри постиженията според мен
14.02.13
06:29
Клякам с лост зад врата. Не мисля, че е абсолютно пълен, т.е. - дупето ми не опира в петите, но със сигурност слиза под нивото на колената. Стъпвам на цял крака, не повдигам петите с нищо.
14.02.13
07:52
Максимумите ми:
заден клек 135кг
тяга с прави крака 110кг
В момента работните ми тежести са с доста нисък процент от тези максове:)
Задния ми клек е с не повече от 70-80кг. На моменти слагам 100.
Тягата с прави крака макс стигам до 40кг.
Преден клек - 50-60кг.
Тренирам по различна система.
Иначе - стаж силов трибой 2 години
стаж културизъм 1 година (и продължавам)
Цел: машина
Лично тегло в момента: 78-79кг
Това са много добри постижения от мойта призма-любител!!! Аз засега клякам заден клек с 30-40кг,не съм си пробвала максимума.Може би не се чувствам готова от технична гледна точка.Плюс това вкъщи не винаги има кой да ми асистира с щангата за оставянето,тъй като стойка нямам. А допираш ли дупето до прасеца?
Стаж - година и половина
Цел - Експлозивна сила и чиста мускулна маса
Лично тегло - 69-70
Заден клек - 3х3х110кг или 2х8-10х100 ( рядко), макс - 125кг-130кг
Преден клек - 3х3х95-97,5кг, 3х2х100кг, - макс - 107,5кг
Конвенционална тяга - рядко - 120-125кг макс, 2х5х100кг
Щангистка широка тяга с изтегляне - 4х4х70-80кг,
Щангистка тясна тяга с изтегляне - 4х4х95-100кг
Мнението беше редактирано от Блажка на 14.02.13 09:44.
Градът,откъдето съм...не се толерира жените да са здрави,силни,да тренират като цяло с тежести.На моя клек с 40 кила като съм ходила чат пат в залата,ме гледат като извънземно...не мога да си представя за вас....Мойте адмирации към вас!!
В града откъдето съм аз, като отида в залата (3-4 пъти в годината се прибирам), ми правят път, редят ми дисковете на лоста и ми носят кафе.
Както си го направиш ;)
Гледат те тъпо, защото повечето мъже по залите НЕ клякат :D
да,и не само,че не клякат,ами и краката по принцип не ги тренират никак.А то тука...няма един като хората-все са мазни баници и много зле информирани относно хранене и методики на трениране.Тоя,който държи залата,има дава напъствия в кавички,и им продава някви добавки....от рода на 35 за суроватка,който да им стигне за два месеца.....в едни найлонови пликове...абе много зле,тук-таме някое изключение за цвят и това е
14.02.13
11:20
казано от Jewelz на 14.02.13, 11:15:
Тези кила с включено тегло на щангата ли са, или само дисковете?
Убеден съм, че с включено тегло на щангата, някои дори взимат под внимание и къде вдигат, из форума се говори, че в Пловдив, например, гравитацията помага...
Мнението беше редактирано от perseverance на 14.02.13 11:20.
20 кила лост и оттам нататък надграждаш с дискове до постигане на идеалното тегло :D
моя лост е 10кг, слагам го в общото тегло,тоест дисковете са ми или 20 или 30 кг общо.Сега си чакам новия лост и още малко дискове за да учелича тежестта
Добре, в такъв случай и аз да се запиша. :D
Стаж: горе-долу един месец
Заден клек (не пета до гъз): 50кг - доста повторения.
Римска тяга: преди я правих с по-леки килограми, последният път реших да се пробвам с повече. 50 кила, повечко повторения.
Цели: здраве, сила, релеф, добър външен вид.
Клекът все още го правя на смит машина. В скоро време смятам да се престраша и да започна да го правя с щанга.
Мнението беше редактирано от Jewelz на 14.02.13 12:40.
казано от Jewelz на 14.02.13, 12:39:
...
Клекът все още го правя на смит машина.
Лоста на смит машината нали не го броиш 20кг? :)
От това,което съм изчела,съм си направила 1 извод- През първите години трениране е хубаво да се използват,колкоот се може по-малко машини.Упражненията със свободни тежести развиват концентрация,координация,техниката и натоварват по-добре мускула.Плюс това усещането на смит машина и усещането на желязото зад врата,което само ти командваш ,са две много различни неща,поне за мен
14.02.13
13:19
и аз да се запиша
стаж 6години
в началото не можех да клекна със собствената си тежест-кекава до немай къде
затова всеки грам мускул ми е от значение:)
краката не са ми силна страна-по необходимост ги тренирам
в момента-
клек 4х10х60 редовна тренировка , може би 6-7х 65 с мноооооого зор :)
римска тяга-не правя-иначе докато правех-максимум с 10х 50
уникално гърчав стил на сумо тяга-максимум 95кг, иначе до 10х70кг с по-човешка техника-здрава гърбина-краката тук май са само за опора
имам клипове в галерията за доказателство :)
според мен,ако човек тренира за тонус и удоволствие,не е важно с колко кляка,а да е доволен от себе си :)
казано от Маргарита Манева на 14.02.13, 12:47:
...
Клекът все още го правя на смит машина.Лоста на смит машината нали не го броиш 20кг? :)
Лостът съм го включила в килограмите. Доколкото разбрах всички така са ги сметнали. :)
Абсолютно съм съгласна, че е различно на смит машината и само с лост. Но всеки е започнал от някъде.
Аз имам желание да се развивам, но нямам намерение да бързам и да се перча. :)
Просто почваш да клякаш с лост и тва е. Бориш се с гравитацията и така.
Аз никога не съм клякала на смит машина, пред година и половина се затисках с 45кг, сега се затискам със 130 :), тежестите под 130 си ги клякам без проблем.
Всички машини са измислени, за да ти е лесно, личното ми мнение е, че не развиват нищо като качества, най-малко път силова издръжливост.
Ако на машина клякаш с 50, значи на клек ще се затиснеш с около 35кг, просто защото клякането е доста по-различно, вече ще се наложи да ти работи корем, гръб, рамена, кръст и т.н.
В тоя ред на мисли - плочки на корема не се правят с коремни преси или бягане, а с упражнения, които изискват да имаш здрав корем.
А здрав корем от машина няма как да направиш.
И Марги е имала предвид, че ЛОСТ на смит машина и ЛОСТ в действителност е различно, този на смит машината е направен доколкото знам и съм виждала така, че да се закачат тежести на него, не съм убедена, че изобщо тежи върху човека.
Тоест НЕ се включва в сумирането на тежестите, все едно да си изчислявам колко ми тежи конструкцията на лег пресата ;)
казано от Jewelz на 14.02.13, 17:10:
казано от Маргарита Манева на 14.02.13, 12:47:
...
Клекът все още го правя на смит машина.Лоста на смит машината нали не го броиш 20кг? :)
Лостът съм го включила в килограмите. Доколкото разбрах всички така са ги сметнали. :)
В зависимост от вида на машината, лоста може да се смята с различни кг. Виждала такъв с гумирана повърхност, който практически не оказва никакво съпротивление. Но дори и да е метален, в никакъв случай не е 20кг.
Мнението беше редактирано от Margi на 14.02.13 18:11.
Нямам намерение да клякам вечно на смит машината. Просто като начинаеща ми препоръчаха този начин.
Дори утре ще тренирам крака и смятам да направя клековете само с лост.
Питах за тежестта на лоста и ми казаха 20кг, доколко е вярно няма как да знам.
Напълно съм наясно, че свободните тежести превъзхождат в пъти тренировките на машини.
Това е едно от малкото упражнения, които изобщо правя на машина, всичко друго е дъмбели и лостове.
Прибягнах до смит машината, защото сметнах, че после ще ми е по-лесно да клякам с лост, че ще мога да схвана по-лесно техниката.
Утре ще се види как е.
14.02.13
20:42
аз като започнах фитнес не съм клякала с лост, защото дори малкия лост от 10 кила АДСКИ ми тежеше
все пак започнах фитнес като кекава , хилава,мека и безсилна-дори не знаех че имам мускули там където получавах треска
а бях на СЪЩОТО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО КОЕТО СЪМ СЕГА -колебания от 2-3 кг през годината (57-60кг) не смятам за съществени
4 години правих лег-преса и уреди и бях доволна(и сега също не съжалявам)-започнах да клякам пред 2години
по някое време стигнах до някакви непълни клекове на 80кг, но след няколко месеца изгубих интерес и 6 месеца не бях клякала изобщо- започнах ги отново през септември миналата година и смея да кажа че си връщам някаква прилична сила в краката
така че личното ми мнение е, че е приемливо начинаещите да тренират с уреди
става въпрос за тези, които нямат спортни цели, а го правят за тонус и удоволствие,както казаха по-горе
и двата начина си имат предимства и да се казва че едното превъзхожда другото е нелепо
просто са различни тренировки
клякането не е за мързеливи, независимо с какви тежести може да клекнеш в момента-дори собственото тегло може да е тежко за някой
14.02.13
22:20
То в много градове не толерират силни жени, ама какво ме интересуват околните точно по този въпрос???
На тях им пречи, аз не им обръщам внимание;)
Клекът ми е пълен. Не признавам нищо различно:)
казано от Заболотная на 14.02.13, 17:30:
...
Всички машини са измислени, за да ти е лесно, личното ми мнение е, че не развиват нищо като качества, най-малко път силова издръжливост.
...
Идеята не мисля, че е за да ти е по - лесно. Според мен свободните тежести и машините се допълват.
По - безопасни са машините и определено могат да са от голяма полза, ако искаш да дефинираш някой мускул. Нещо, което е по - трудно, често и невъзможно със свободни тежести.
За начинаещите е по - добре да започнат с машини, за да придобият някаква двигателна култура в залата, а свободните тежести да са само за техника. И тъй, докато не придобият идея от коя страна се хваща лоста/дъмбела.
Виждала съм често момчета в залата, които правят обратното и се гънат и залитат на 50 кг. клек, с невъзможна техника и тотална липса на координация. Просто е опасно за тях. По - добре е да свикнат първо с понятието зала, да трупнат малко сила и усет за желязото, да се научат как правилно се кляка/дърпа и т.н. и тогава да се пускат.
Невъзможната техника с по - големи кг. при свободните тежести се среща също често. Тя е резултат от пропуснатите първи 7 години в залата. Тези случаи се характеризират с дисбаланси и изкривявания, често придружени от високо самочувствие без покритие и за съжаление за мен е спорен въпросът дали изобщо е трябвало да влизат в залата, щом резултатът е отрицателен от здравословна гл.т.
След овладяване на техниката и известно развиване на силата е добре да се работи за сила (и/или маса) с повече свободни тежести.
А за хора с вече що-годе развита мускулатура и сила, машините се оказват незаменими при избистрянето на детайлите.
Ум трябва, да се тренира умно, да не се залита в крайности. Да се набляга своевременно на изоставащите мускулни групи, да се развива силата и въобще да се търси хармонията. Пътища до Рим - колкото искаш.
П.П. На лоста на смита би трябвало да пише колко кг. е.