21.02.13
19:02
Здравейте казвам се Веселина на 20 години съм и тежа 40 кг. От 2 години се лутам м/у 40 и 44 килограма повече от това не мога да наддам. Не се храня редовно , не ям много месо но за сметка на това наблягам на захарните изделия. Много ми е трудно , защото имам моменти в които много ми се яде и в които въобще не мога да погледна храна. В моментите когато започна да се храня редовно и видя че съм наддала с 1 , 2 кг аз спирам да се храня с мисълта , че ще мога да ги поддържам, но не успявам.
21.02.13
19:05
Всъщност... какво се иска от нас? :)
Храниш се безобразно и ти знаеш това. Коригирай храната и вълшебството ще се случи! :)
21.02.13
19:53
Отиди на лекар и си направи изсследвания.
21.02.13
21:59
Добре ще се опитам да се храня както трябва , а някакъв режим за закуска , обяд и вечеря да ми предложите : )
22.02.13
02:32
Веси, близко е до акъла и не е сложно. Не си мисли, че правилното хранен е висша математика или квантова механика.
Гледай сега - от събуждането ти сутрин докато си легнеш вечерта, ти трябва да даваш на тялото РЕДОВНО хранителни вещества. Хубави хранителни вещества. ХРАНИТЕЛНИ хранителни вещества. Никакви сладки фъшкии, дето жените всички си умирате за тях.
Ставане 7,00
Закуска 7,30 - 8,00:
овесени ядки смляко и настъргана ябълка, мед и орехи + 1 яйце
ИЛИ 1-3 филии с шунка и кашкавал, чаша со/чай, плод
Закуска 10,30 - 11,00:
1 активия (или доза протеин) + 1 банан или бисквити
Обяд 13,00:
месо, зеленчуци, ориз, плод
Закуска 16,30 - 17,00:
1 активия (или доза протеин) + 1 банан или бисквити
Вечеря 20,00:
месо, зеленчуци, по-малко ориз, плод
Сън 22,30
Това е добро начало. Постепенно увеличавай количеството храна на всяко ядене, докато не наддадеш достатъчно.НЕ ПРОПУСКАЙ ХРАНЕНЕ.
Един ден в седмицата си отяж на боклуци, да ти се успокои душичката. И после пак само хубава храна.
От добавките - креатин монохидрат (2-5 грама/ден), бирена мая (3 х 3-5 таблети), мултивитамини (1 табл след храна), ще ти свършат работа. Но само ако не пропускаш хранене.
Имахме такава клиентка - само рагу и зъби. Обаче се оправи жената, даже заглади косъма.
22.02.13
08:55
казано от Николай Калчев на 22.02.13, 02:32:
...от събуждането ти сутрин докато си легнеш вечерта, ти трябва да даваш на тялото РЕДОВНО хранителни вещества. Хубави хранителни вещества. ХРАНИТЕЛНИ хранителни вещества. Никакви сладки фъшкии, дето жените всички си умирате за тях.
Чудесен съвет!
След него препоръчваш Активия и бисквити. Ама разбира се...
Един ден в седмицата си отяж на боклуци, да ти се успокои душичката.
Никакви сладки фъшкии, нали така беше?
Няма особен смисъл да се допуска подобно нещо за цял ден.
Ако е наложително, нека бъде едно хранене.
От добавките - креатин монохидрат...
А това пък е най-големият абсурд. Виж... нямам представа кои са клиентите ви и как работите с тях, но честно казано това си е ваша грижа. Тук не мога да подмина това безумие. Тя няма нужда от креатин в тази ситуация. Ако това е върхът на знанията ти, моля, запази тази мъдрост за клиентите си... докато ги имате.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.02.13 09:03.
Активия е възможно най-големия боклук на пазара, не знам как може да я препоръчвате!
Само на мен ли ми се струва, че от написаното горе ясно си личи, че тук имаме психологически проблем?
Страх от напълняване, да не използвам и медицинското наименование на два синдрома..
22.02.13
10:16
Активия, че тя си е баш сладка фъшкия наред с бисквитите. Само дето и Белвита не са ти предписали. Вместо това може спокойно да обърнеш по една кофичка кисело мляко с 4,5% масленост.
А ако толкова ти се дояде сладко - смесваш лъжица мед с лъжица сусамов тахан. Напълно здравословен и също толкова сладък заместител на цялата феерия десертчета, сладки и други боклуци.
22.02.13
12:07
Дали ще е активия или друго кисело мляко от супермаркера - все тая. Всичките те нямат нищо общо с домашно кисело мляко, приготвено от истинско прясно мляко с истинска закваска.
Понеже много се съмнявам Веселина да започне да си подквасва мляко, препоръчах да използва нещо (в случая - омразната ви активия), което е добър компромис - има протеин (който никакъв го няма в типичната дамска “сладкарска” диета ) и е лесно достъпно. И лично на мен ми допада сметановия вкус, нищо друго. А, сетих - Табу също ми харесва много (2% и 4,5%).
Борко и ти Кольо, подквасвате ли кисело мляко или вие пазарувате пластмасови кофички от супера?
Бисквити и Активия = протеин и комплексни въглехидрати, ЛЕСНИ за доставяне.
риба/пиле и Варен ориз / картофи (като закуска преди и следобед!) = протеин и комплексни въглехидрати, перфектен избор.
НО отнемат много повече за приготвяне. И как ще накараш жена, която до вчера е карала само на сладко, да яде такава еднообразна (и не апетитна в нейните очи) храна?
Дори да започне да го прави, вероятността да не издържи и до края на седмицата е много голяма. Това означава провал на иначе перфектния план.
Не карайте човек, който не се е качвал на тротинетка, да се метне на колело със скорости - ще падне и ще се откаже.
Затова препоръчвам да се започне с такъв лабежен хранителен режим - за да може да се спазва, без много-много усилия. Да се изградят ПЪРВО хранителни навици за няколко седмици (да не пропуска хранене), а след това (ако има желание и възможности) да се оптимизира допълнително вида и качеството на храната.
Мръсният ден е за разтоварване на психиката. Колко торти може да изяде 1 жена за един ден (от сутринта до късния следобед)? 2 най-много 3 порции “захар” и ще й накърти, после ще пита за пържоли и зеленчуци. И следващите 6 дни ще може да устиска режима.
Пък и най-лошото, което може да се случи в този ден е да качи някой килограм - което пък съвпада с поставената цел (лошо няма) - Веселина не се готви за състезание по бодифитнес, доколкото разбирам.
Това са моите доводи за този режим, за ТОЗИ човек.
Най-лесно е да се препоръча - 1 тава ориз с пилешко и зеленчуци, разделяш на 6 порции и си ти. Всеки ден. 7 дни в седмицата. 30 дни в месеца. Работи без грешка, но е трудно за преглъщане (освен за малцина екстремални маниаци).
А креатина работи без грешка - в диета, бедна на червено месо, е уместно да се очаква полза от прием на креатин монохидрат. Разбира се, той по важност е много по-назад от храната (макро и микро нутриентите). Имам много високо мнение за добрия стар креатин монохидрат - над 50 години се използва по целия свят, за него се знае абсолютно всичко (няма неприятни изненади), върши страхотна работа и съвсем не е скъп.
Лек ден на всички.
22.02.13
16:04
казано от Николай Калчев на 22.02.13, 12:07:
Борко и ти Кольо, подквасвате ли кисело мляко или вие пазарувате пластмасови кофички от супера?
Не квася мляко, а и си купувам изключително рядко. Предпочитам други млечни продукти.
Бисквити и Активия = протеин и комплексни въглехидрати, ЛЕСНИ за доставяне.
Протеин? В 100 g Активия има около 3.6 g белтъчини. На фона на дневните нужди и съдържанието на захар в този продукт колко е това - много или малко? Има много по-добри варианти. За бисквитите като източник на въглехидрати мисля да не говоря изобщо.
риба/пиле и Варен ориз / картофи (като закуска преди и следобед!) = протеин и комплексни въглехидрати, перфектен избор.
НО отнемат много повече за приготвяне.
Свинското не е по-лош избор. Освен това търсим начин да подобрим храната, няма как това да не коства поне малко усилия. Ясно е, че купуването на Активия и бисквитки от магазина е несравнимо като ангажимент с добрата храна.
И как ще накараш жена, която до вчера е карала само на сладко, да яде такава еднообразна (и не апетитна в нейните очи) храна?
Качественото хранене не е нито еднообразно, нито безвкусно.
Дори да започне да го прави, вероятността да не издържи и до края на седмицата е много голяма. Това означава провал на иначе перфектния план.
Ако тя е уверена в мотивацията си, ще го направи.
Ако не й достига воля, подобен компромисен режим ще е поредният неуспешен опит.
Да се изградят ПЪРВО хранителни навици за няколко седмици (да не пропуска хранене), а след това (ако има желание и възможности) да се оптимизира допълнително вида и качеството на храната.
Това е така, да... но не съм на мнение, че пътят трябва да минава през съвети за ежедневно приемане на лоша храна.
Мръсният ден е за разтоварване на психиката.
Или легализиране на лошата храна? Тя има нужда от изграждане на нови навици, а не от съхраняване на старите (видимо неподходящи) такива. Не е много сигурно дали психиката ще се разтовари, ако всички мисли за лошата храна се насочват към фиксиран ден.
А креатина работи без грешка - в диета, бедна на червено месо, е уместно да се очаква полза от прием на креатин монохидрат. Разбира се, той по важност е много по-назад от храната (макро и микро нутриентите). Имам много високо мнение за добрия стар креатин монохидрат - над 50 години се използва по целия свят, за него се знае абсолютно всичко (няма неприятни изненади), върши страхотна работа и съвсем не е скъп.
Всичко това е вярно.
Което не прави приемането на креатин в нейния случай оправдано по никакъв начин.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.02.13 16:20.
22.02.13
16:53
Коле, успокой се, да не скъсаш ахилес от напъване.
Ти изписа толкова много в този форум, без да дадеш 1 свестен конкретен съвет на Веселина.
Само общи приказки:
“Всъщност... какво се иска от нас?
Храниш се безобразно и ти знаеш това. Коригирай храната и вълшебството ще се случи! “
Човек, като не искаш да отговаряш на питащия - недей. Не се включвай само като черна станция отстрани, бъди конструктивен.
Дори ти да си “хранителен светец” (което е слабо вероятно), това не ти дава право да проповядваш “с огън и меч” твоите разбирания. Проявявай повече търпимост към човешките слабости, не бъди такъв фитнес-талибан.
Надявам се, че просто днес не ти е ден и за това си такъв крив.
Няма да ти се връзвам на коментарите повече, защото забелязвам, че това само те дразни, нищо смислено не се получава.
Айде лека.
22.02.13
17:30
Ахилесът ми далеч не е обект на тази дискусия.
Пази своя, за моя нося отговорност лично аз.
Хранителен светец не съм, не съм бил, не се и налага да бъда. Опитвам се да разбера Веселина до колко е мотивирана, защото всичко трябва да направи тя самата, аз нищо не мога да направя без нея и вместо нея. Готов съм да помагам с каквото мога (а то съвсем не е чак толкова много, далеч съм от самочувствието, че знам всичко), но съм ужасно опитен спрямо въпросите, които се задават в този форум, колкото и нескромно да звучи. Тук много хора нямат нагласата да променят, нямат нагласата да четат, нямат и яснота във виждането за самите себе си. А се тръгва именно от там - от кристализацията точно на тези “дребни” неща. Като им дадеш един хранителен режим, как точно им помагаш, като те не знаят логиката в него? Не ми е в стила да давам готови рецепти, защото е ясно колко еднакво лоши са те... но да одобря съвети за бисквити и креатин в случай като този - няма как да стане и приемам да бъда фитнес-талибан. По-скоро давам идеи за посока, в която да се търсят решения. Стил. Не ми е крив ден, просто така се случи. Няма нужда да се връзваш на мненията ми, пиша ги така, че всеки да може сам да прецени кой е прав и не ги публикувам с идеята за конфликт. Ако следващото ти мнение съвпада с моите възгледи, аз ще съм първият, който ще го одобри. Всичко това не е лично отношение, но все още не ми е ясно какво се крие зад рязкото покачване на активността ти.
P.S. Заболотная чудесно ме е допълнила в долното мнение.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.02.13 17:45.
Леле, сериозно ли консултант по хранене препоръчва Активия???!!!
Чета и не вярвам на ушите си, добре, че има хора като мен и Кольо да реагират о-време, иначе скоро очаквайте: ” Четох в бб-тийм, че е полезно да се яде активия”
Мнението беше редактирано от Блажка на 22.02.13 17:35.
казано от Николай Калчев на 22.02.13, 16:53:
Коле, успокой се, да не скъсаш ахилес от напъване.
Ти изписа толкова много в този форум, без да дадеш 1 свестен конкретен съвет на Веселина.
Ти днес си особено “продуктивен” откъм писане. Във всяка втора тема снесе конкретните си бисери като предложи на хората протеин. Явно възлагаш много големи надежди на този вълшебен прашец...Също като д-р Емилова и ябълките...
Мнението беше редактирано от Петър на 22.02.13 17:51.
Честно казано според мен всички обезмаслени млека жключително и активия нямат вкус на мляко, предпочитам поне 3,6 процента даже аз ям биволско кисело мляко! Има на Бор-Чвор има го във фантастико и други големи супери!
А иначе не разбрах сега каква е целта да напълнееш или да отслабнеш, защото аз започнах да следя защото мислех че искаш да напълнееш. Понеже на мене ми се иска да кача поне 5 кила... ама поне!
23.02.13
09:10
Към авторката на темата - знаеш, че в момента не се храниш добре. От написаното успях да доловя, че знаеш и какво трябва да промениш в хранителните си навици, за да качиш килограми в здравословни граници.
Не мога да разбера ЗАЩО решаваш изведнъж да спреш и се връщаш към гладуването или поглъщането основно на захарни изделия?
Стои ли и друг проблем? Имаш ли някакъв неоправдан страх от цифрите на кантара?
Ще качиш килограми, когато почнеш да приемаш повече, от колкото изразходваш.
Тези килограми няма да бъдат предимно от мазнини, ако тези калории идват от правилните източници - от качествена (до колкото е възможно в днешните условия) храна.
Не бива да наблягаш само на въглехидратите, трябва да включиш и протеин, като най-добрите източници са месото и яйцата.
Също така не бива да пропускаш полезни мазнини, особено в твоя случай. Те са важни за множество хормони.
Направи си един график за седмицата, купи за това време онези продукти, които не се развалят лесно. Снабди се с достатъчно пълнозърнести ориз, макарони, спагети/ зеленчуци/ яйца/ сурови ядки/ студенопресовани масла - зехтин, сусамово олио и тн/ сусамов тахан.
Ако нямаш някакви други съображения да ядеш месо - включвай го всеки ден в менюто си - свинско, пуешко, заешко, телешко, пилешко - каквото ти душа иска. Не пропускай риба, търси по-мазна такава.
Не оставай с големи дупки между храненията - приемай често храна.
Спортувай...
А относно разразилата се дискусия относно Активията - тук дори няма да коментирам. Гледай да избягваш такива продукти
23.02.13
12:20
Много благодаря на всички за изказаните мнения. До някъде разбрах на къде трябва да тръгна. Да имам много голям проблем със редовното хранене и искам само да подчертая , че не ме е страх да напълнея за да съм го написала и искала съвети значи искам да постигна нещо , а не да ставам анорексичка както по - горе момчето едва не ме нарече. Исках просто някой да ми даде примери за хранене , защото аз не съм специалист като вас и не знам кое кога и как трябва да ям.. Както сами вие казахте за 1 месец ако се хвана здраво ще си изградя режим и за напред ще се старая да не пропускам ядене.