сърцето и фитнеса

JI

16.09.05
16:34

как се отразява сърцето на фитнеса
защото в последно време имам един проблем който ме притеснява адски много 
от време на време сякаш получаквам сърцебиене тоест  сърцето ми почва да бие бързо и не ритмично
май ще спирам тренировки
добре ли е бягането като профилактика
самият фитнес помага или вреди на сърцето ?!?!?!

16.09.05
16:38

Едва ли фитнеса вреди на сърцето,на мен ми се е случвало подобно нещо.Най-добре се консултирай с някой лекар. :wink:

SL

16.09.05
16:55

Спокойно,получил си екстрасистоли за известно време.Всички спортисти са с хипертрофия на лявата камера и с кръвно около 140-90 като то се счита за нормално при спортисти.Сърцето е мускул и то расте когато има повишени изисквания към него.По принцип всеки лекар ще ти каже, че тежестите вредят на сърцето.Затова когато се спират тренировки нетрябва да се прави рязко за да няма проблеми със сърдечния мускул и да настъпи недостатъчност.Иначе спорта определено е здраве както са казали хората.Когато спортуваш сърцето работи повече и това го държи “във форма”.Опасното е когато човек реши, че е дотук със спорта и трябва да спре-това трябва да стане постепеннп, защото сърцето както се е уголемило така и постепенно ще трябва да заеме нова форма при новите условия, а именно да смали обема си

JI

16.09.05
17:13

тоест да не спирам тренировки в залата и да почвам да бягам секи ден то няма дам и пречи и на масата заради  метаболизма ми бавен е

16.09.05
17:27

[quote author=“Slayer4o”]Спокойно,получил си екстрасистоли за известно време.Всички спортисти са с хипертрофия на лявата камера и с кръвно около 140-90 като то се счита за нормално при спортисти.Сърцето е мускул и то расте когато има повишени изисквания към него.По принцип всеки лекар ще ти каже, че тежестите вредят на сърцето.Затова когато се спират тренировки нетрябва да се прави рязко за да няма проблеми със сърдечния мускул и да настъпи недостатъчност.Иначе спорта определено е здраве както са казали хората.Когато спортуваш сърцето работи повече и това го държи “във форма”.Опасното е когато човек реши, че е дотук със спорта и трябва да спре-това трябва да стане постепеннп, защото сърцето както се е уголемило така и постепенно ще трябва да заеме нова форма при новите условия, а именно да смали обема си

Абсолютно!!!
Бтв и аз имах такива притеснения, ходих на лекар, даже ми закачиха едно апаратче, точно в момента ми избяга името му.. носих го 24 часа, също се оказа че имам екстрасистоли (това е когато от време на време сърцето ти излезне от нормалния си ритъм и направи няколко удара в по-бързо темпо..) Обаче лекарката ми каза че сърцето ми е в иделано състояние, било малко и стегнато (а не уголемено, както се получава при дългогодишните спортисти, особенно тези които зобят..). Лошото при мен обаче е че имам друг проблем който адски много ми товари сърцето и днес цял ден съм с бодежи заради него :-(( Незнайно от какво ама последната половин година започнах зверски да се задушавам.. особенно легна ли да спя вечер, сякаш тялото ми забравя да диша.. в смисал нали това е от тези реакции които по принцип стават естествено без съзнателен контрол.. а при мен просто спира да диша.. което е много вредно и е доста голяма предпоставка за инфаркт или инсулт.. Тази вечер например санувам че съм сложил някаква гумена маска на лицето и немога да дишам от нея и се мъчех 5 минути на сън да я махна, а то явно наистинско съм спрял да дишам щото като се събудих нямах никакъв кислород в дробовете и бях мнгоо зле :-(((( Адски неприятно е.. ей го сега цял ден ме стяга зверски сърцето и ми е много гадно. :-(
Аз като малък имах подобен проблем, това е било преди 15-ина години.. пак така не ми стигаше въздуха.. отварях си остата като риба на сухо.. гълташ въздух ама някак си не те храни с кислород.. все едно дишаш само въглероден двуокис..
Обаче ме водиха по курорти насам натам и се оправих а и тогава не живеехме в София.. Ето сега от 10 години съм в София (от 5 години в центара) а и последните 5 години не съм излизал извън София (с няколко 2-3 дневни изключения) и явно много ми се е насъбрало щото проблема се върна и то още по-тежък от преди.. ходих на лекар преди няколко месеца гледа ми дробовете.. каза че съм имал некви бели неща по бронхите които са ми пречили да усвоявам кислорода, ама на ренгена не се виждали, щото като си поема въздух и съм ги компенсирал с големия гръден кош.. но иначе дробовете ми били чисти (аз никога не съм пушил).. обаче ми направи кръвни изследвания и се установи че имам 8% по-малко кислород от нормалното в кръвта и 15 процента по-малко в дробовете :-(( Пих некви хапчета и уж малко се пооправих а и доста инхалатори профуках.. Обаче ей го сега кво пак ми става незнам.. :-(( Сори че ви занимавам с мойте проблеми, че и в чужда тема пиша.. ама помагайте ако знаете как плийз.. някой преживял ли е нещо подобно..??? Мислех си че е алергия ама едва ли.. купих си зонтак никакъв резулат..
А при този лекар не ми се ходи пак щото явно няма ефект, хем става въпрос за болница за болни от туберколоза, имат всякаква апаратура точно за дробовете там, но на мен нищо не ми помогнаха.. :-((

QK

16.09.05
17:44

като говорим за сърцето,ако може някой да ми даде по - компетентно мнение,та значи,от време на време както си седя ме стяга много истински сърцето,просто все едно ме пронизват,и като реча да си поема въздух болката се усилва многократно,но ако дишам малко по-забавено се оправя бързо,просто все едно ми пронизват сърцето много гадно и ме стяга така да речем веднъж на няколко месеца,от около година и нещо.Това опасно ли е?Не съм зобал,но за сметка на това се разцепвах от тренировка.Да не би това да е повлияло нещо?
Не съм сигурен дали е дроб или сърцето,но мисля че си точно то,така в ляво ме заболява,та значи може и да е дроб,щото сърцето по принцип е в средата и е малко по-надоло от там кадето ме заболява.Ако ида на лекар не вярвам да ми кажат нищо,щото това се появява рядко,та ако някой може да каже нещо,май имаше едно момче което е трети курс по медицина нещо такова си спомням,та ако може и той да каже нещо. :)

16.09.05
17:58

сърцето е мой човек, повярвай ми и на мен ми се искаше да е дроба и мускула ми се искаше да е, ама е под гръдния кош няма кво да се самозалъгвам..
Точно вляво и мен там ме стяга зверски.. от 1 година вече.. такива пробождания като теб не получавам или ако получа е мнооого рядко, при мен болката си е постоянна, просто понякога отшумява за малко ама ето вчера много тежка трянировка направих, после цяла нощ се задушавах (заради описания в предишният ми пост проблем) и днес цял ден ме стяга отляво...

SP

16.09.05
18:05

Ако имате проблеми със сърцето си вземете Panangin. Унгарско е и съдържа Maгнезиев аспартат и Калив аспартат.

16.09.05
18:27

[quote author=“Sportex”]Ако имате проблеми със сърцето си вземете Panangin. Унгарско е и съдържа Maгнезиев аспартат и Калив аспартат.

10х, а трябва ли лекарско предписание или е безвредно за профилактика на сърцето?

SP

16.09.05
18:39

[quote author=“NowIamYourGod”][quote author=“Sportex”]Ако имате проблеми със сърцето си вземете Panangin. Унгарско е и съдържа Maгнезиев аспартат и Калив аспартат.

10х, а трябва ли лекарско предписание или е безвредно за профилактика на сърцето?

не трябва то си е няк’ва добавка пише, че подобрява дейността на сърдечно съдовата и нервната система и функционирането на мускулите. Аз съм го взимал без рецепта около 5 лв е.

Така като гледам какво съдържа това лекарство най вероятно подобрява нервната проводимост.

SL

16.09.05
20:24

Момчета момчета не се притеснявайте.Това са нормални проблеми със сърцето и всеки нормален човек ги има.При едни се появяват по-често при други не, аз не правя изключение.Няма да ви обеснявам медицински но сърцето понякога прави по-дълга компенсаторна пауза за да усигори нарастналите нужди от хранителни вещества и кислород на тъканите, особено в периода на възстановяване.Понякога възникват екстрасистоли, които отшумяват.Nowi’murgod бих ти препоръчал да идеш на пулмолог.Може и някакви наченки на бронхиална астма да имаш.А отностно сърцето найстина трябва да се помогне на проводящата система, пробвай този медикамент, който ти препоръчват.Направи си и ДКК и ще се установи точно откъде идва проблема.Ако хемоглобина или еритроцитите са ти под нормата...значи ще трябва да ги оправиш:)Еритропоетин или В12+фолиева киселина.Иди на лекар най-добре

PR

16.09.05
20:34

RE:
как се отразява сърцето на фитнеса  ?
—————————————————————————-
Дане би да си искал да кажеш - фитнеса на сърцето :) ?

Както и да е !
Не претренирай ,Не се преуморявай , Пристъпвай към нова серия - едва когато си възвърнал дишането и ритъма си ,яж и почивай добре и няма да имаш ядове :)

С 2 думи - не се форсирай !

16.09.05
21:47

[quote author=“Slayer4o”]Nowi’murgod бих ти препоръчал да идеш на пулмолог.Може и някакви наченки на бронхиална астма да имаш.А отностно сърцето найстина трябва да се помогне на проводящата система, пробвай този медикамент, който ти препоръчват.Направи си и ДКК и ще се установи точно откъде идва проблема.Ако хемоглобина или еритроцитите са ти под нормата...значи ще трябва да ги оправиш:)Еритропоетин или В12+фолиева киселина.Иди на лекар най-добре

Пич благодаря ти много за съветите. Може ли само малко разяснение?
Кажи ми първо пулмолог кво е?
И също така ми кажи кво е ДКК???
10х още веднъж!

SL

16.09.05
22:27

Съжалявам, професионално изкривяване ми е...студент съм по медицина.Ами значи пулмолог е лекар, който се занимава с проблемите само на дихателната система, бял дроб и т.н.А ДКК=диференциална кръвна картина, всички кръвни клетки се преброяват общо взето и се вижда кое ти куца.Иди при джипито си и му кажи да ти даде направление за пулмолог и за кардиолог,а и за ДКК-то му кажи и изобщо за проблемите ти

16.09.05
22:57

[quote author=“Slayer4o”]Съжалявам, професионално изкривяване ми е...студент съм по медицина.Ами значи пулмолог е лекар, който се занимава с проблемите само на дихателната система, бял дроб и т.н.А ДКК=диференциална кръвна картина, всички кръвни клетки се преброяват общо взето и се вижда кое ти куца.Иди при джипито си и му кажи да ти даде направление за пулмолог и за кардиолог,а и за ДКК-то му кажи и изобщо за проблемите ти

10x

16.09.05
23:16

Аз съм имал подобни симптоми като на Бик-а ама не е сърцето ами беше мускула който беше истинал и при вдишване се получаваше остра болка пронизваща която отшумява като притаиме дъх та Бик сигурен ли си че е сърцето или мускулът

QK

17.09.05
03:11

ми незнам какво е може и мусклул да е,но за кой мусклул говорим все пак щото да е гръден мускул не съм сигурен,може пък да е по-надалбоко в неговите влакна,абе незнам.

SP

17.09.05
03:55

[quote author=“qk_bik”]ми незнам какво е може и мусклул да е,но за кой мусклул говорим все пак щото да е гръден мускул не съм сигурен,може пък да е по-надалбоко в неговите влакна,абе незнам.

може да е междуребрен мускул!?

SO

17.09.05
11:01

и на мен ми се е случвало да ме боли нещо вътре като дишам но това е схващане от климатик примерно лятото като беше жега и стоях на климатика постоянно не го спирах даже докато спя и ми се случваше това пронизване от време на време но сега не е горещо и като не пускам климатика нямам проблеми
пс Всяка втора вечер ходя да спя на вилата която е на 10 километра от града в планината и дихателни проблеми не съм имал до сега  :)

SO

17.09.05
11:01

[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Аз съм имал подобни симптоми като на Бик-а ама не е сърцето ами беше мускула който беше истинал и при вдишване се получаваше остра болка пронизваща която отшумява като притаиме дъх та Бик сигурен ли си че е сърцето или мускулът

точно за това говоря мисля че се получава при истиване

17.09.05
18:12

[quote author=“Sourcemag”]
пс Всяка втора вечер ходя да спя на вилата която е на 10 километра от града в планината и дихателни проблеми не съм имал до сега  :)

късметлия :wink:

SO

17.09.05
20:55

да но на мен ме ми се ходи изобщо свяка втора вечер не мога да излизам няма нет даже няма обхват на телефона пък и тряа да спя с одеало защото е хладно даже през лятото

02.10.05
10:57

Аз имам проблеми със съцето, надявам се да се оправя напълно. Както  и да е имам опит с доктори мога да ви кажа някой работи.
МОя проблем е , т.е. те са два единия е, че едната ми камера изпуска кръв. Знаете как функционира сърцето, камерите и знаете, че различните видове кръв - венозна и артериална не трябва да се смесват е аз имам козметичен дефект на едната камера и тя като се затваря оства микроскопична пролука, която изпуска назад кръв. Като малък са го чули като шум, а преди две години като от нерви получих високо кръвно ми го видяха на ехографа.
Slayer4o не е много прав здрав, човек няма високо кръвно. Спортистите имат уголемено сърце , което е естествено , защото това е мускул , но имат нормално кръвно и НИСЪК пулс . Един спортист трябва да има пулс 50 може и по-нисък в и дишат по-дълбоко. Учестено дишане и повишен пулс са пруизнак на проблем.
Аз по принцип бягам. Сега бях в болница за два дни(не че имам нужда понеже маика ми работи в болнца и откакто ми откри високото кръвно са ми направили изследвание за каквото се сетите - нямам нищо не изследвано -кръв.... абсолутно всеки хормон.... абе всичко). И като бях сега КАто ме гледаха на ехо - изненада пролапса ( изпускането на кръвта
) се е затворил лекаря не можа да повярва. Аз имам снимка с пролапса от преди и наистина се е позатворил.
NowIamYourGod слагали са ти холтер - това е като кардиограма за 24 часа. Направи си ехография на сърце, във Варна има в Дом Малдост др. Цветков малко е скъпо , все пак не е обикновен ехограф. Така се вийда всичко как е сърцето клапите дебит на артериите и т.н.
Проблема при фитнеса е не толкова самите тежести, а добавките. Една от причините за многото инфаркти на хора на 25-30 годишна възраст е протеините. Знам какво ще кажете. Само , че някои хора прекаляват тъпчат се и естествено сърцето наедрява прекалено, защото е мускул , но не равномерно както примерно от плуване или бягане, само стените, които  не могат да се кръвоснабдяват добре и - инфаркт.
Затова не е зле по един преглед да си правят хората, които тренират и се тъпчат с какво ли не.
Тези бодежи аритмии не са на хубаво. Вярно някой тик каза , че всеки човек има аритмия , но ако я усешташ - трудно ти е да дишаш и да се движиш имаш тежест в гърдите , докато трае аритмията -това не е добре.
Виж Л карнитина е нещо доста полезно за сърцето.
Има  и още да се пише , но засега толкова.

02.10.05
13:20

Браво на Nikos13 едно компетентно мнение по темата.
Бтв аз съм от София, не от Варна, иначе и ехограф ми правиха на няколко пъти и ми казаха че имам много “хубаво” сърце, било малко и стегнато, а не деформирано и увеличено от спорта.. Така че това не ме притеснява.. гледаха ми и всички клапи и т.н. по думите на лекарката е перфектно..
Но както казах страдам от някакво ужасно задушаване и като спра да дишам за по-дълго усещам как сърцето зверски се товари.. понякога на сън спирам да дишам (незнам по каква причина), нямам представа и за коло време, но това е адски вредно за сърцето, а и не само чувал съм че и инсулт може да си докара така човек...
Както и да е, в момента съм по-добре, вече не се задушавам толкова както преди 2-3 седмици.. все пак като ми остане време ще отида на лекар пак.
Иначе за сърцето аз тези неща (че се увеличава от химията, тъй като и то е мускул и че е може да се стигне до инфаркт тъй като се получават слабо оросени участъци) им ги казах още като се записах в този форум, ама всички побързаха да се направят на по-компетенти и от лекарите и веднага тръгнаха да ме опровергават.. както и да е, хората са казали: Когато фактите говорят и Боговете мълчат!

02.11.06
11:06

Съжелявам за отварянето на темата, но тук най-много е писано за моя проблем. Отварям е наново защото немисля че е завършена напълно :)

Скоро имах проблеми със сърцето (излизаше от ритъм) + задуха вечер.
Със сърцето имам вродена пролапса на едната камера и връща кръв. Това го научих чак след като бях на кардиолог след поредните вече нетърпими аритмии. Закачиха ми холтер за 24 часа и се оказа че нищо сериозно ми няма освен че аритмията според кардиолога ми се получила от нерви. А това е много вероятно, защото работната ми обстановка е такава че кажи-речи неможе без нерви :(
След като се отдадох на почивка (спрях фитнеса) близо 1 месец проблемите изчезнаха!

Сега близо 2 месеца тренирам много леко и постепенно вдигам натоварването. И какво става? Пак старите проблеми  :?  + допълнително бодежи сутрин в левия крак!
Да не говорим за задухата която е много неприятна. Направо имам чуството че ще гушна букета  :cry:
Тя се получава вечер след тренировъчен ден. Немога да е контролирам, дишам като риба на сухо и все едно съм в някакво положение на транс. Нито буден, нито заспал. Проблема се решава като се завъртя на дясно. но немога винаги да спя надясно :)

Тренирам към 18-19:00 за 40-60 мин.

Та въпросите са ми следните...

- Трябва ли да спра да вдигам натоварването и да тренирам с тежести с които се чуствам добре?
- Дали кардиото което правя преди тренировка (към 20 мин. на велоаргометър) е достатъчно и дали да не го намаля или увелича?
- Взимам аминокисилини след тренировка в предписаната доза. Дали те нещо допринасят за проблема?
- Дали да взимам някакви допълнително хранителни добавки?
- Задухата вечер от какво се получава, до какво води и как мога да се ?
- Игличките в левия крак от каво се получават? (само след тренировъчен ден)

02.11.06
12:37

И още нещо...
чух някъде че не е хубаво да се тренира докато си нервен.
При тренировка се отделяло вещество което на свой ред било като катализатор на нервите и се увеличавали и то вредяло на сърцето и нервната система.

Има ли такова животно или не?

Мойте впечетления са точно такива. Защото ако тренирам нервен нямам никакво желание за тренировка и претупвам упражненията и нетренирам пълноценно и след това съм по-превъзбуден и още по-нервен.
А като съм спокоен си тренирам спокойно и после ми е екстра ;)

02.11.06
14:52

[quote author=“ASTOR”]Аз съм имал подобни симптоми като на Бик-а ама не е сърцето ами беше мускула който беше истинал и при вдишване се получаваше остра болка пронизваща която отшумява като притаиме дъх та Бик сигурен ли си че е сърцето или мускулът

и аз съм имал подобно нещо. искам да се обърна към всички тренираши- Не се притесняваите от такива неща, те не са опасни, повечето спортисти ги имат. нека ви разкажа една случка. ходих на Военна комисия и лекарите ми казаха че имам шум на сърцето и трябва да спра с тренировките и да ме изследват. представете си какъв шок бе това за мене. след една седмица във Военно медицинска академия ми направиха пълни изследвания на ехокардиограф с най-моделната апаратура в БГ и лекарят каза- “момче, всичко ти е нормално. Обаче си личи че тренираш като откачен. имаш спортно сърце и лекарите в резултат на това са объркали диагнозата.”...това ме успокой много!!! та поуката е- не се доверяваите на некомпетентни лекари. и престанете да ходите на лекар и при най-малката болка или схващане. мислете позитивно, в противен случай болките ви ще надделеят на психиката ви.

по здрави

02.11.06
21:52

GoGoByte, мисля че проблема е в усилената работа повреме на тренировка. Представи си го така - по време на тренировка, настъпва нуждата по-голямо количество кръв да постъпва и преминава през сърцето. Това води до напълването на сърцето повече от обикновенното и до неговото моментно разширение (малко като балон), от което се разтварят и отворите и клапите още повече (в твоя случай) не могат да затворят входа... Като впоследствие да се получи недостиг на чиста кръв (кислород) след тренировката в резултат, на което настъпва задуха. Явно при теб несъответствието на клапите е малко и при нормални изисквания към сърцето не се проявяват признаците.

Бих ти препоръчал освен кардиолог да отидеш и на спортен лекар.

02.11.06
22:25

Това за бодежа край сърцето се нарича междуребрена невралгия и се получава когато организма е пред настинка. Тоест още не се е разболял напълно и тогава се усеща това. Когато поемеш въздух и те произва рязко точно в областта на сърцето и всеки си мисли че е сърцето, но не е. Колко пъти съм ходил на лекар заради това...и винаги са ми казвали че е такова и най накрая се успокоих. Не се безпокойте за това, нормално е.

RE

03.11.06
01:20

[quote author=“qk_bik”]като говорим за сърцето,ако може някой да ми даде по - компетентно мнение,та значи,от време на време както си седя ме стяга много истински сърцето,просто все едно ме пронизват,и като реча да си поема въздух болката се усилва многократно,но ако дишам малко по-забавено се оправя бързо,просто все едно ми пронизват сърцето много гадно и ме стяга така да речем веднъж на няколко месеца,от около година и нещо.Това опасно ли е?Не съм зобал,но за сметка на това се разцепвах от тренировка.Да не би това да е повлияло нещо?
Не съм сигурен дали е дроб или сърцето,но мисля че си точно то,така в ляво ме заболява,та значи може и да е дроб,щото сърцето по принцип е в средата и е малко по-надоло от там кадето ме заболява.Ако ида на лекар не вярвам да ми кажат нищо,щото това се появява рядко,та ако някой може да каже нещо,май имаше едно момче което е трети курс по медицина нещо такова си спомням,та ако може и той да каже нещо. :)

Аз да ти кажа това според мен не е от сърцето, а от нерната ситема.Получава се при напрегнати състиояния, а някой път и в покой при хора по емоционални.дано сте ме разбрали. :wink:

29.04.17
13:30

Здравейте ...!

Извинявам се че пиша тук ....
но имам проблем вече може би 2-дни подред ...! При поемане на по дълбого въздух получавам нещо като хрипове отзад по плешките и Сърцето всякаш при дишането в нормално легнало положение започва да бие всякаш имам две сърца не уписуемо е ... и не зная как да го обесня ...!
На кратко при поемане на въздух в легнало положение там където бие сърцето малко по нагоре получавам и второ пулсиране ... с лек странен звук който може би само аз чувам .... не зная какво се случва и на какво се дължи но имах бронхит на скоро бях на антибиотик ЗИНАТ след като изпих хапчетата не ми мина и се влоших след 2 дни минах на друг антибиотик .... боли ме сега лявата плешка и гърба дори при дишане както и при легнало положение с повече вдишване за глътка въздух поличавам второ биене малко по нагоре от сърцето .... всякаш нещо прескача или мърда в мен ..... мислех да не е от вдигане на едни кашони с вода бяха доста тежки да не е от това .... защото преди това нищо ми нямаше ... бихте ли ми казали дали е нещо опасно ???? Благодаря ви

Здравей!

Консултирай се с лекаря си.
Успех!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1