Повишаване на силата спрямо теглото (Гимнастическа сила)

Здравейте,
От около 7 месеца се занимавам с тренировки на лостове с цел покачване на маса и сила. Теглото ми стана с 12кг повече, като около 8кг са мускулна маса. Интересното е, че не виждам прогрес по отношение на сила спрямо теглото си. Когат бях към 60кг можех почти толкова набирания с тежести, колкото мога сега, килограмите от утежнение са все +8-10, но общите килограми са повече. Следователно базовата ми сила е повече, но относителната сила е същата, ако ме разбирате ?
Как мога да си развия силата ? Тренировката ми в момента е прекалено интензивна и натоварваща и докато стигна до набиранията с тежести съм изразходил повече от 50% от силата си само за везните. При набиранията с тежести повторенията ми са 8 на първата серия и постепенно падат до 2-3 :(
Моля само компетентни хора, които са склонни да отговорят правилно да пишат, понеже не съм склонен да вярвам на всяко прочетено нещо.
Благодаря за отделеното време :)

Темата беше редактирана от Мартин Александров на 27.02.13 15:15.

26.02.13
20:35

Колко силен искш да станеш? Започни да учиш сложните упражнения, тогава няма начин да не качиш сила!

Тренирам задна везна от 5 месеца... отначало на 60кг я държах към 5 секунди стабилна, но в последствие ми стана прекалено трунда поради голямата тежест на тялото... 69кг в момента, НО съм нисък и ми личат МНОГО.
Същата работа е и с предна везна. От 3 месеца упражнявам advanced tuck front lever и не съм мръднал по отношение на секунди, които я държа. За сметка на това, отново е доста стабилна.
Не разполагам с халки, за да тренирам по-сложните упранения, но и без нужната сила няма как да ги практикувам !
Просто съм в застой, не в маса, а в сила...

26.02.13
22:13

Нещо не правиш нещата както трябва. Може би самият подход не ти е правилен.

Това качване на маса ще е до един момент според мен, така, че няма какво да се притесняваш. Предимството е, че по-натам като спреш да качваш мускул и започне да ти се вдига относителната сила, абсолютната ти сила ще хвръкне нагоре яко. На 90+ кила например да можеш да държиш предна везна не е лесно, но пък има много големи плюсове.
Иначе може би ядеш прекалено много? Може да намалиш повторенията до 5 максимум и също почивай малко повече между упражненията, ако сега почивките ти са по-малки от минута. Също на доста упражнения със собствено тегло е супер да се ползват негативни повторения, но ти предлагам ако ползваш такива, то ги прави само на най-важните упражнения - везните, ХеСПУ, планч и набирания на 1 ръка. Ако искаш по-малко хипертрофия, макар, че не съм сигурен колко е умно това, при набиранията, кофите и лицевите намали ексцентричната част на минимум, демек при набиранията примерно се пускай бързо надолу.
Успех !

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 26.02.13 23:31.

Благодаря много за съвета ! Всъщност смятам за в бъдеще да стигна около 75 някъде, но е по-важно да имам изградена сила, която ще ми е в по-голям плюс при тренировките на халки :)
Мисля, че ще е удачно да си разделям тренировката така: един ден в седмицата при дърпащи упражнения да правя само везни с цел покачване на сила, а в други, само набирания с тежести с цел сила и маса. Отделно работя по handstand-а, но все още не мога да увладея баланса, макар да го тренирам от 7 месеца и да мога 8 преси на стената :(

27.02.13
15:22

От 7 месеца учиш хендстенд и не го можеш??? Нещо яко ти куца техниката! Аз го научих за месец и нещо и мога да седа по 1 минута.

Carbohydrate

27.02.13
15:37

При мен стана така....че когато успях да се набирам със голяма тежест и да правя кофички със същата тежест, тогава елементите взеха да се получават сами. трябваше само малко техника и това е. Силовата част не може да я правиш постояно. Стига веднъж в седмицата да правиш набирания със тежест и кофички със тежест. Да не говорим, че за статичните положения се изразходват най-много ресурси на тялото.

По-добре си раздели тренировките на дърпащи и бутащи. Хендстендовете ги тренирай всеки ден. Ако не правиш L-sit, препоръчвам да наблегнеш на него.

Благодаря на всички за помощта :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1