От нулата!

Темата е заключена.

21.02.13
22:42

Ами аз не обичам дългите обяснения, но ще разкажа накратко какво се случи последно време!
Като за начало преди доста време боледувах от пневмония, вземах антибиотици, след това общото ми здраве доста се влоши! Пролетта на същата година започнах да тичам редовно в парка и това доста подобри състоянието ми, но и доста отслабнах. Началото на лятото се разболях от сериозно вирусно заболяване (това беше преди преди 2 години), тогава свалих още! А по между другото преди година се и натрових с химия и сега черния ми дроб е подут, а стомахът ме боли при повечко салата... а бе въобще станах едно кекаво момиченце, дето като дете все се правех на голям герой и когато всички боледуваха аз все бях на даскало! :P

Та сега съм на нулата и да ви кажа за сега не спортувам почти нищо, освен плуване по някоя друга дължина 2 пъти в седмицата, разходки, дихателни упражнения и протягане сутрин... :D

Смятам да напиша режима си на хранене, плюс двигателната активност и приемам всякакви съвети! Вече какви ли не билки, боламачи и бабини лекове опитах! Струва ми се, че тука може да излезе нещо по-различно! :)

21.02.13
23:10

Започвам от днес:

Сутрин: правя си фреш
после имам кратка разходка до работа

Закуска: банан + 12 бадема

Обяд: домати със извара (около 100гр.), зехтин и маслини

Сл. закуска: 20гр. черен шоколад + 200гр. кисело мляко

Вечеря: 1 авокадо + зелена салата; няколко маслини; 100гр. бяла риба на фурна с домати, лук и тиквички;

Преди лягане: айрян

А ето и за вчера:

Сутрин: Фреш от морков, цвекло и ябълка

Закуска: банан + 12 бадема

Обяд: Задушени зеленчуци със около 70-100гр. настърган кашкавал; маслини; айрян;

Сл. закуска: портокал + 20 гр. черен шоколад

Вечеря: 1/2 авокадо + зелена салата; маслини; около 200. пилешко месо + зеленчуци; и чаша тъмно бира;

Преди лягане: яйрян

Добре си се подредил, братле.

Като ти чета хранителния режим, устата ми се пълни с плюнка - ми ти много хубаво си хапваш, бравос. Лека и здравословна храна, без забележки.
Не си казал каква ти е целта в момента, което не е от особено значение за сега, защото ПЪРВО трябва да си възстановиш здравето.
Това черния ти дроб да не е наред и храносмилателната ти система да не работи както си требе - не добре, да знаеш.
Предполагам, че си ходил на лекар, най-вероятно не един път, та каква е диагнозата?
Освен лекарствата (тежката артилерия, обикновено с доста странични ефекти), полза може да имаш и от някои хранителни добавки, билки, пробиотици и други хубавини.
Нямам намерение да ти ставам лекуващ лекар, но ако успея да ти дам съвет, който да ти е от полза, ще бъда доволен. Обаче дай подробности за болежките, пък ще видя какво пише в дебелите книги.

22.02.13
16:52

Здрасти! Първо трябва да ти кажа че съм момиче. Това май никъде не съм го казала! (blush)!!!
После - радвам се че моето меню ти харесва! След всички проблеми които имах с храненето, сега гледам най-вече да ми е вкусно! Иначе здравословните ми проблеми произтичат основно от изтощение! Като се прибера от даскало и работа съм премръзнала и изморена, имам ниско кръвно и често ми се вие свят, а и на всичкото отгоре имам астма и напоследък пристъпите ми зачестиха и не спя много нощем! Само че сега съм 12-ти клас и трябва от време на време да се вясвам в даскало, че поне да си давам бележките за отсъствията за да завърша, а от работата пада някой друг лев да не тормозя постоянно родителите си :)

По отночение на черния дроб да ти кажа вече съм доста по-добре както и със стомаха, но голям проблем ми е дишането и задушаването нощем!

Като говорим за цел, в момента приоритета ми е здраве, а това става със движение и силна храна!
И благодаря за отговора все пак!

22.02.13
17:07

Меню за днес:

Сутрин: вода с лимон и лъжица сусамов тахан с мед

Закуска: Банан; 1/2 портокал; 30гр. тъмен шоколад

Обяд: 1/2 портокал; 1/2 авокадо; парче сирене; фреш от моркови;

Сл. закуска: чаша пилешки бульон (домашен)

Вечеря: 1/2 авокадо с лимон; салатка от кисело зеленце :D; печени пилешки гърди със броколи и моркови

Сори сестро.
Ще видя какво мога да направя за теб.
Ама я ми обясни защо се прибираш от работа премръзнала и изморена - да не работиш общ работник по строежите (или в Чистотата);)))?
Пиши подробно кога ставаш, кога ядеш , кога работиш - по-подробно, моля.
За астмата не се сещам в момента нищо, ще проверя, нещо ми се върти в главата.

22.02.13
21:08

Работя в кафене, но докато се прибера си умирам от студ! :)

22.02.13
21:24

Иначе на даскало съм от 8 без 15, само че аз преди 07:00 не ставам така че първия час обикновено ме няма!

А на работа сме на смени и понякога даже бягам от даскало за да ходя :)

22.02.13
23:28

Между другото, може би не казах целта си... Искам да кача поне 5 килограма че съм под нормата, ама доста... !! :x Даже не усетих как отслабнах толкова много, майка ми мислеше че имам анорексия, а аз имам астма и много хранителни алергии, често ми се гади, а и като дете имах много често проблеми със стомашно-чревни разтройства! А като по-голяма доста дълго време имах дисбактериоза. Изпила съм кофи пробиотици и храносмилателни ензими! Сега само пия бирена мая и рибено масло, лекувам се основно с хомеопатия! :)

23.02.13
15:00

Днес е събота и аз съм на работа, като обядвам там!

Закуска: фреш + 1/2 авокадо

Обяд: Банан + кисело мляко (биволско 7%)

Сл. закуска: киви, парче кашкавал и ментов чай

Вечеря: 1/2 авокадо; салатка от кисело зеленце; маслини; омлет от 2 яйца със спанак;

след вечеря: греяно винце с канела + парченце кашкавал :) мммм.....

23.02.13
21:01

На мен пък не ми допада храната ако е за качване. Ако е за отслабване: може. Ама да качиш килограми със зеленчуци и кашкавал...трудна работа.

Към сегашното си меню прибави:
към закуската: 2 яйца
към обяда: 200-300 гр ориз/картофи/макарони
към вечерята: още 20-30 гр масло

А пък днес менюто ти се нуждае от основно преработване.

23.02.13
23:34

Вкусно, ама малко. Апетит ли нямаш за повече?
За отслабване би било супер.

24.02.13
13:32

На повечето хора им се струва странно, но при едно силно изтощение на организма е доста трудно да се храниш много особено на един път, затова се опитвам да ям често, колкото и каквото ми се яде... не се насилвам, но и не се оставям че съм на минимум и ако не ям дълго време започва да ми се вие свят... винаги нося шоколад, стафиди и нещо солено със себе си, че да не припадам по улиците!

24.02.13
15:38

Е, важното е, че хубаво си хапваш :) Ти сега колко кг си?

25.02.13
13:00

Ами сега на ръст 153см. тежа 35кг. :( ... дори не знам как стана... сега много ми се иска да кача поне 5 килограма даже най-добре 10 или 15, ама гледам да си поставям по-близки цели! :)

25.02.13
13:09

Ето го и какво правих вчера и днес :)

Закуската я проспах (неделя е)

Та направо за обяд: 1 портокал; 1/2 авокадо; парче сирене; чаша какао

Сл. Закуска: банан

Вечеря: Риба на фурна; 1/2 авокадо; салата от кисело зеле; маслини; фреш от моркови;

Преди лягане: чаша топло мляко

25.02.13
13:14

Ти да не си объркала нещо цифрите? 35 кг? Да нямаш предвид 45 кг? О.О Менструацията как е?

Пробвала ли си да се консултираш с някой треньор, физио/кинезитерапевт или деда знам и аз... алтернативен лечител? Щото тя конвенционалната медицина имам чувството че повече разболява, отколкото лекува, особено с тия антибиотици.
И също има ли вариант да не ходиш на работа?  Не че имам идея какво е положението при теб.. не знам как стоят нещата, ти си знаеш най-добре, но ако можеш да не ходиш сигурно би било добре, за да не се преуморяваш твърде много!

25.02.13
13:16

Днес:

Не съм на даскало, така че закуската пак я проспах :)

След като си измих зъбите, правих 15-20мин. йога :)

Обяд: 1 портокал; пилешка супа; 1/2 авокадо; фреш от морков и цвекло;

Сл. закуска: Банан

Вечеря: Зелена салата + 1/2 авокадо; маслини; омлет със броколи и сирене;

Преди лягане: чаша мляко + стафиди

Мнението беше редактирано от Taly K на 25.02.13 13:57.

25.02.13
13:23

mrynkalce, казвам ти сигурна съм за цифрите! а за антибиотиците си права, аз откакто имах една пневмония и взимах антибиотици, трябва поне веднъж няколко месеца да си купувам пробиотик защото получавам запек или диария. Иначе е цяло чудо как изведнъж след около 2 годили липса, се появи менструация, но е МНОГО слаба. Все пак аз много се радвам че я има защото няма да ми се налага да пия хормони. Разбрала съм че на организма не трябва много да му се бъркаш с разни лекарства, само му давай каквото е необходимо като храна :)

25.02.13
15:26

Олеле милата (hug) 35 кг!? То значи на теб храната направо ти идва много. Ами повече въглехидрати? Ти май много не си ги включила.

За лекарствата и аз съм съгласна, че са нож с две остриета.

26.02.13
14:48

Ами аз май забравих да кажа, че като дете имах алергия към пшеница (глутен) и от мноооого отдавна не съм яла хляб, биствити, солети и т.н. Много хора ми прпоръчват да започна да ям такива храни и истината е че най-вероятно вече съм израстнала това и съм излекувана, но струва ли си в момента да рискувам... ами не мисля... иначе хапвам картофки и просо от време на време... ориза просто ми е труден за готвене - все нещо го сплесквам... :D

Иначе си правя питки от просено брашно и си ги мажа със сусамов тахан.. ммммм... или слагам стафиди и какао и ето ти сладкиш!... или пък фъстъчено масло... масло и кашкавал и т.н. :)
Засега мисля че ми трябва по-голяма закуска и повече сън, защото хич не спя добре, заради астмата! |-)

Мнението беше редактирано от Taly K на 26.02.13 14:51.

26.02.13
15:03

Вторник, днес:

към 07:00 -  ставане и мултивитаини
после даскало :P

Закуска 1: банан
Закуска 2: портокал + 30гр.черен шоколад

Късничък Обяд: портокал; маслини и сирене; фреш от моркови;

Вечеря: задушено пилешко със зеленчуци и куркума; 1/2 авокадо; маслини;  айрян

Преди лягане: шепа стафиди

ПС: сутринта правих посрещане на слънцето (комплекс от йога упражнения) и някои основни дихателни упражнения... :)

26.02.13
15:22

А между другото по повод на това че не ям пшеница (глутен), да ви кажа който иска БЕЗГЛУТЕНОВИ рецепти да казва... мога да добавя и личен опит :D

Иначе ако можете да ми предложите други алтернативи за въглехидрати веднага приемам... :P

26.02.13
16:06

Здрасти!Аз от доста време се стремя към безглутенова храна,общо взето ми се случва много рядко.Ще се радвам да споделиш някоя от рецептите си.Предполагам,че имаш такива с киноа,елда и нахут :) Аз много ги обичам.А иначе въглехидрати без глутен има доста,може да хапваш картофи,кафяв ориз,леща,боб и др.Виждам,че искаш да качиш,добро нещо са и ядките,помагат за качването на маса,също тахана с мед (blush)

26.02.13
16:47

ето една любима рецепта:

СЛАДКИШ С БАНАН
брашно от просо (зависи колко ти е голямо кексчето)
един обелен банан
1-2 супени лъжици ленено семе
лимонов сок или кисело мляко
сода за печене

за подслаждане можеш да прибавиш кафява захар, стафиди или глюкоза

начин на приготвяне:

1 - разбиваш брашното с не много вода (около 50:50), добавяш банана и пасираш;
2 - смилаш лененото семе на кафемелачка и го прибавяш към тестото;
3 - накрая прибавяш киселината, разбъркваш и добавяш и содата (тестото малко се подува)
4 - слагаш в намазана с мазнина тава и печеш на 250 градуса в началото за да се подуе и после намаляваш малко, и общо взето го оставяш да му си изпари водата;

ПС: тестото никога не става като това от пшеница... по-течно е... все пак глутенът го няма :D

26.02.13
23:24

Супер звучи :) Онзи ден правих палачинкоомлет с ръжено брашно и банан - по идея от един вегански сайт. Бананът - като спойка вместо яйце. Вярно, че се елиминира точно протеина, но пък е вкусно и добре мирише.

Ако искаш публикувай още :P особено ака имаш за начинаещи (giggle)

27.02.13
20:06

радвам се че ви харесва! :) аз знам много такива лесни и здравословни рецепти, тъй като ми се е наложило да бъда по-разумна

27.02.13
20:16

днес... лелеее

банан
30гр. тъмен шоколад
шепа лешници
1 авокадо
пилешко с домати
маслини
салата от кисело зеле
фреш от моркови

Това е всичко днес, като не беше в този ред! Нещо ми беше много зле цял ден! май се разболявам!

28.02.13
16:40

Днес малко тичане до даскало че закъснявах!

Закуска: Банан, портокал, 30гр. тъмен шоколад; добавка - мултивитамини, пробитик;

Обяд: Фреш от моркови; 7-8 маслини; 1/2 домат и около 70 - 100 гр. сирене и зехтин; добавка - рибено масло;

Вечеря: Омлет от 2 яйца със лук и спанак с краве масло, копър; 1/2 авокадо; маслини; салата от кисело зеле; Фреш от морков и тиквичка;

преди лягане: чаша мляко

Единствено се притеснявам за закуската, май ми доста малко! Сутрин почти не ям даже ми прилошава, трябва да се организирам и да хапвам повече тогава. Иначе утре съм на плуване и ще пиша как е минало! Гледам да не се моря много, просто да се кефя!

Мнението беше редактирано от Taly K на 28.02.13 20:42.

28.02.13
16:57

А между другото, ето една мнооого вкусна рецепта:

това са 2-3 порции, няма си име, но у нас му викаме “огретен”

продукти:

2-3 картофа (средни)
3-4 яйца
сирене - по желание
масло или зехтин
червен пипер или куркума

начин на приготвяне:
1. обелвате и нарязвате картофите; слагате ги в мазнина да си се пекат, както си се пекат картофи;
2. Разбърквате яйцата (със сиренето и подправките, ако ще слагате) добавете малко сол;
3. Заливате картофите (като се стараете добре да ги покриете - равномерно) с яйцата и печете на ниска температура го готовност;

Накрая може да настържете кашкавал или да прибавите нарязан магданоз...

28.02.13
17:08

Между другото, моля ви се не ме ругайте за малкото ядене, все пак не случайно кръстих, дневника си “От нулата” :) Иначе приемам критики и идеи... особено за повече въглехидрати и мазнини.. най- вече приемам идеи за бързи закуски между храненията :)

Мнението беше редактирано от Taly K на 28.02.13 17:10.

04.03.13
16:30

Айде, да дам хапването и днес:

Сутрин: Вит.C и мулти витамини

В даскало: Банан, портокал, 30гр. натурален шоколад с лешници

Обяд: 1 киви, айрян със сол; препечена филийка (просо) с топено сирене; маслини;

След обяда играх баскетбол с брат ми... :)

Сл. закуска: 2 сушени кайсии + кисело мляко

Вечеря: риба на фурна с домати (100-200гр. не знам точно :) ); 1/2 авокадо; салата от кисело зеле; маслини;

преди лягане: айрян + малко стафиди

05.03.13
17:46

Сутрин: лимонада с мед + мултивитамини

В даскало: Банан; шоколад с цели лешници; ментов чай;

Обяд: каша от елда със сирене; половин домат;  маслини;

Сл. Закуска: киви + едно кисело мляко, 1 сушена смокиня;

Вечеря: 1 авокадо; зелена салата; омлет от 1 яйце с карфиол, зелен лук и магданоз; няколко маслини;

Преди лягане: чаша мляко

Мнението беше редактирано от Taly K на 05.03.13 20:43.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1