Как да спим правилно? - предложение за статия

22.02.13
19:35

Здравейте случайно попаднах на един клип, който Славко сподели в един дневник и беше казал, че макар и да звучи смешно повечето хора не знаят как да спят.В клипа става въпрос за позицията на тялото по време на сън и по-точно, че не трябва да спим по корем(само това разбрах, защото е на английски). Поразрових се по темата и навсякъде пише различно - на едно място, че спането по корем води до дълголетие, другаде, че води до проблеми и т.н. Та идеята ми е да се направи такава статия за правилните и неправилни позиции на тялото по време на сън - позицията на краката, врата.. и т.н.

По-здрави!

Темата беше редактирана от Filip Mutafov на 22.02.13 19:37.

22.02.13
19:46

Ако наистина спането по корем води до дълголетие, аз определено ще живея доста дълго :D Но за съжаление и аз знам, че не е хубаво да се спи по корем... А за още по-голямо - обичам да спя по корем. Опитвам се да заспивам по-гръб, но когато се унеса, не се усещам и се обръщам по коремче.. И сутрин доста често се събуждам пак по корем. Съжалявам, ако коментара относно моето спане не е на място (giggle) . Иначе и аз бях видяла въпросното клипче :) ще е интересно да има и статия, да.

22.02.13
19:55

Еми зависи колко си ял преди да легнеш :D А на челна стоика някои спи ли ?? Аз  се събуждам чат-пат наобратно или пък по диаголан нз кво значи тва :D

АЧ

22.02.13
19:59

Като спи човек надали се усеща на коя страна спи...

22.02.13
20:05

Честно казано не вярвам някой тепърва да си промени навиците на спане. Аз спя всякак - настрани, по корем и по гръб :)

22.02.13
20:11

Аз бих се пробвал.

22.02.13
20:43

А как трябва да се спи ? По гръб ли ?

24.02.13
17:41

Трябва да не се дпи, а дс се работи!!

24.02.13
18:17

По гръб, настрани...по-корем не, щото съм си добиче. Имаше и един лаф за спането по корем, ама е много нецензурен. :D

24.02.13
23:09

Настрани пък не беше ли зле за рамената :D то май най-добре да не спим :D

25.02.13
01:43

А жените ако спят по корем нямали проблем с цомбите :D или тва е само за тези със силиконов пълнеж :P
То ако цомбите са по големи, по корем ще се получи извит гръбначен стълб и не е добре да се спи така !
Като цяло позата по скоро е важна заради качеството на съня, обаче ще забележите, че колко по неудобен е матрака и възглавницата, то човек се върти толкова повече и това прекъсва съня. Аз пък обаче имам, като вроден навик още от малък да спя на страни на топка със свити крака, както бебета в утробата и от това по удобна поза за мен няма.

Навиците са голямо нещо трудно могат да се променят (blush) Позата обаче е само една малка част от цялото това чудо наречено сън, има толкова много фактори за постигане на качествен сън, за което може да се напише цяла книга съвети. Някой хора са много по чувствителни от други по отношение на определени фактори. Примерно аз съм много чувствителен по отношение на температурата, няколко градуса повече и няма заспиване, сутрин също ако се покачи температурата в стаята, това ми прекъсва съня.

За шум пък да не говоря, ако не спя с тапи за уши (ставам към обяд и вътрешни и външни шумове си ги има винаги), без тапите всичко отива по дяволите и аз много завиждам на хората със мечешки дълбок сън тип - “кома” и съм забелязал, че такъв сън имат най вече дебелите хора. Завиждам на хората, които лягат и за броени минути се потапят във сън. Аз обаче имам един проект за стая на сънищата, когато го направя ще споделя за какво става на въпрос.

25.02.13
02:23

настрани като спя и ми изтръпват раменете и целите ръце. А по гръб хъркам скандално много и само ме бият да се обръщам :D

26.02.13
13:20

Аз пък съм слушал, че е правилно да се спи по корем с присвит крак в коляното, в зависимост дали погледа е наляво(ляв крак) или надясно(десен).

26.02.13
17:03

Точно така си спа аз и ми е най-удобно :D ама има супер различни мнения по въпроса и статия май няма как да се напише..

26.02.13
17:56

Ама с какви работи се занимавате!И представи си утре,сериозно някой псевдо учен вземе да докаже,че трябва да се спи по гръб,с едното ухо притиснато на две на възглавницата,ръка пусната да виси от леглото и крака кръстосани по турски.И к’во,ще почнете да се връзвате с въжета за да спите така?

26.02.13
22:01

По принцип интересна тема.Аз вече смених матрак,възгланица че и завивките дори.И аз не го взимах насериосно,ама след 80 дена болничен след прещипан лакътен нерв се замислих.

05.03.13
13:56

Аз пък:
1. Трудно заспивам.
2. Ако не съм легнал по гръб шанса да заспя е нулев. Останалите пози са лигаване, за четене и гледане на телевизия примерно.
3. Като заспя, ако ще и атомна бомба да пускат, все ми е тая - if you know what i mean…
4. Събуждам се в същото положение, в което съм заспал, т.е. спя като бастун.

05.03.13
14:22

Ако си помислим как изглеждат и са разположени органите и мускулите ни и почнем виртуално да ги поставяме в различните възможни пози за сън, ще се убедите, че има съществено значение как те са позиционирани и си почиват примерно едно 7-8 часа.
Статия ще има, кратка и доста полезна.

После дано се замислите защо Ви(ни) болят вратовете, раменете, таза...какво е неутрална позиция на гръбначния стълб, таза и подобни...

Self maintenance…

05.03.13
14:39

Баш си е много важно как спим. Аз емпирично открих. че от начина на спане може да имам болки в колената, лактите, китките и рамената. Първите 3 ги реших- не спя със свити до край крайници и не си спя на китките докато са огънати(поради някаква неизвестна причина се улавях множество пъти заспал с положена глава върху свитата ми китка...). С раменете си е проблем- уж по корем заспивам ама рано или късно се обръщам- сутрин има болки.

ПП Да не говорим матрака колко е важен- от спане по корем на легло с пружина съм си докарал дискова херния или най-малкото протрузия на гръбнака.

06.03.13
15:25

май най-удобно спя на дървена основа с тънък дунапрен отгоре-старите дивани-по на твърдо, мисля че е по-добре за гръбнака:)

23.04.13
15:26

Аз пък съм забелязал, че много трудно (дори в повечето случаи не мога) заспивам по гръб. Не знам защо, свикнал съм да си легна настрани, да мушна ръката си под възглавницата и да легна над ръката ми и възглавницата. :D

23.04.13
22:06

И аз по гръб не мога, свикнал съм по корем да се разпльокам и така :D иначе чакам статията с нетърпение.

23.04.13
22:07

казано от Filip Mutafov на 23.04.13, 22:06:

иначе чакам статията с нетърпение.

Тя вече излезе. ;)

28.04.13
18:22

За правилното спане е много важна правилната компания.
За семейните е ключово детето да е в собствено легло, за да не ги лази буба цяла нощ.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1