За усвояването на хранителните в-ва и хранителните стойности

09.03.13
12:43

Здравейте,

мъчи ме един въпрос от известно време и нещо не мога да си намеря място, защото на практика той ще контролира и диета и тренировъчна програма и може би начина ми на хранене оттук насетне. Няма да ставам краен радикал и сепаратистки фитнес маниак, по-скоро искам да сваля от определени места и да кача маса на други - мечтата на всеки човек, а? ;)

Та въпросът ми се формулира по следния начин:
Всяка една храна или напитка принципно съдържа приблизителна хранителна стойност за 100 грама в порядъка на kcal. Наясно съм, че организмът изразходва енергия да сдъвче и придвижи храната, после да усвои полезните в-ва, после метаболизмът ги разгражда и пренася до клетките и енергийните депа, после неусвоената енергия се запазва като мазнини и т.н. Наясно съм, че организмът използва енергия за това, но ме гложди друго - всичката информация, която съм намирал из интернет, из сайтове, програми, видеа, дори по уредите във фитнеса дават приблизителен брой изразходени калории в cal. Което за мен е разлика в порядъците от 1/1000. И това не ми дава мира. Означава ли това, че ако изям една филия хляб примерно, аз поглъщам 75kcal и трябва да ги изразходя (което ще рече нещо от порядъка на 110 часа бягане на пътечка (при 400кал за 35 мин приб.)? Или изяждам една купа със 100гр бял ориз (варен, без овкусители или каквото и да било) и трябва да изразходвам всичките тия 100kcal? Да, наясно съм, че метаболизмът ми изразходва средно между 1200-1500cal на ден, но освен тая килокалория и половина на ден, другото къде отива? Масни депа?

Бях чел, че човек на ядене консумира по около 400 калории. Това обаче малко ме озадачи, защото това или означава, че човек асимилира 400 калории от всичките гига-мега-пета-екзокалории на храненето и останалото се изхвърля, ИЛИ че се консумират 400 калории (необходими за чревния тракт, стомах, нам си кво си) и останалото се запазва в масни депа.

Търся отговор на тоя въпрос от край време, а адекватен отговор не намирам никъде. Ще се радвам на малко акъл по дадения въпрос и дано белким мога вече да извадя няколко незивестни от уравнението на енергийните стойности.

Поздрави,
Влад

RA

09.03.13
16:00

2000-2500 без спорт в средно натоварен ден за мъже. 2500-3500 при натоварен ден + спорт. Всичко се изгаря. Карай колело 10 мин и ще изгориш ~500 калории (зависи от скороста и наклона). Не се горят така мазнини. Ще взема да си променя сигнатурата, защото се начетох на митове за сваляне...

09.03.13
16:03

Ок, обаче говорим за разлика в порядъците - в единия случай говорим за 3500 калории, в другия 100кило калории, което означава, че аз поемам 100, а изгарям 3.5. Останалите какво? Изхвърлят се, изгарят се, натрупват се? Това ми е въпросът, не колко калории изгарям на ден (това е въпрос, който ще се разглежда на по-късно четене) :)

09.03.13
16:10

Аз не мога хубаво да ти осмисля въпроса,но ще ти кажа само да не се бъркаш с етикетите - на повечето пише Kcal,но имат предвит Cal.Нали се сещаш че в една вафла няма как да има 500 000 калорий.Същото е и при примера с хляба.

RA

09.03.13
16:14

Не съм запознат, но така мисля:

Няма такова нещо като изхвърлена енергия. Една малка част се натрупва (запас), другото се изгаря.
—————————————————
kcal е това което виждаш на етикетите и това което изгаряш (наречено Калории - главно К). kcal = 1,000 калории (калории с малко к). Та когато се говори за диети, kcal (Калории) са тези за които се говори. Когато някой говори за храна и изгорени Калории това са kcal. калориите се използват повече за да се определи енергия или нещо такова. По-добре се допитай до някой друг за най-сигурно.

09.03.13
16:52

казано от balabanov на 09.03.13, 16:10:

Аз не мога хубаво да ти осмисля въпроса,но ще ти кажа само да не се бъркаш с етикетите - на повечето пише Kcal,но имат предвит Cal.Нали се сещаш че в една вафла няма как да има 500 000 калорий.Същото е и при примера с хляба.

Всъщност точно 500 000 калории са...

Общо взето всичко е в килокалории Ккал / Kcal

09.03.13
17:13

Работата е там, че правилното е - килокалории, а ние накратко използваме само калории.

RA

09.03.13
18:14

казано от Nasko на 09.03.13, 17:13:

Работата е там, че правилното е - килокалории, а ние накратко използваме само калории.

Това го правят само в Европа. В Америка си казват калории (може би, защото за тях само първата буква е от значение).

09.03.13
19:04

казано от Ragnarous на 09.03.13, 18:14:

казано от Nasko на 09.03.13, 17:13:

Това го правят само в Европа. В Америка си казват калории (може би, защото за тях само първата буква е от значение).

Е може :D и от тука идва, че на човек му трябват примерно 3 000 000 калории на ден.

09.03.13
21:03

Добре, нека обобщим - една калория е 4.2 джаула - единицата за енергия по Си. Има ОГРОМНА разлика между калория и килокалория - към хиляда пъти. Ако на български означението за калория може да се приеме ‘к’ (почти съм убеден, че е ‘кал.’), то килокалория би било ‘Кк’ (’Ккал.’). Независимо къде по света, независимо дали америка, европа, долно нанагорно или където и да било, килокалория е хиляда калории и точка по въпроса. Ако това, което ми казва Ragnarous е, че калория и килокалория беше едно и също, то на практика един шоколад с енергийност 130ккал ще ти даде по твойта логика енергийност 130 000ккал, което са леко към 50 кила дърва. Направо купи една кутия шоколади и на тях се отоплявай цяла зима..

А що се отнася до изхвърлената енергия - има такова нещо. Нарича се неусвоени хранителни в-ва и е в общи линии основната съставка на фекалиите. Затова питам и каква част от в-вата при хранене се усвояват реално и каква част просто стомахът не може да преработи качествено.

Наско, ако това, което казваш е правилно и просто се използва неправилно терминът калории, като се има предвид килокалории, то тогава всичко си идва на мястото. Само че не ми е ясно, ако става въпрос за грешна употреба, защо мамка му и прасе пише на уредите (примерно велотренажори, пътечки, степери и всякакви други електронни глупости) cal, а не Kcal? Мен това ме смущава в целия епос..

Мерсажно.

09.03.13
21:08

То и аз съм на мнението, че се прави грешка в самото означение, защото и аз съм виждал изписано като калории и като килокалории енергийната стойност на храните, упражненията и изобщо. Мисля, че по-правилно е да са си килокалории, а се пишат калории за по-кратко.
А иначе си абсолютно прав, че разликата между двете си е в порядъци.

09.03.13
21:14

Мисля, че си отговорих вече окончателно на въпроса: Някой малоумен американски (предполагам) мракобесник е решил, че Cal и Kcal е едно и също.. Ключа от палатката намерих дори в тоя импровизиран калкулатор -> http://www.exrx.net/Calculators/Calories.html който казва (цитирам):

1 Calorie = 1 kcalorie = 4.18 kjoules

Тоя трябва да му бият 100 камшика на селския площад и да му дамгосат маскара на челото, всеки като го види да му се смее..

Мерси пичове, нещата  се нареждат :)

edit: пЪрдон - французин бил: Пиер Ойген Марселин Бертелот, който въвежда термина kg-calorie (large calorie или направо Cal) и го разграничава по тоя начин от стандартната калория - g-calorie (small calorie или cal). Де факто Cal наистина е x1000 cal. Убер малоумщина, но поне разбихме загадката:
За тия, които ги вълнува живо, ето малко четива:
http://jn.nutrition.org/content/136/12/2957.full
http://en.wikipedia.org/wiki/Marcellin_Berthelot

Амин и лека вечер :)

Мнението беше редактирано от vlex на 09.03.13 21:20.

казано от Ragnarous на 09.03.13, 16:00:

Карай колело 10 мин и ще изгориш ~500 калории

А? :D

Колкото до мерните единици. На етикетите, без значение какво е написано, се има предвид КИЛОкалории. Елементарна термодинамика :)

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 09.03.13 21:15.

09.03.13
21:21

Бе не е елементарна и не е баш термо, но да - стана ясно каква е конспиративната завръзка в тоя нео-масонски брътвеж - да заблудят масите, да затлъстеят и да са по-лесни за манипулация. Wall-e, here we come :D

P.S. Виж едитнатия пост горе :)

Мнението беше редактирано от vlex на 09.03.13 21:22.

казано от vlex на 09.03.13, 21:21:

Бе не е елементарна и не е баш термо, но да - стана ясно каква е конспиративната завръзка в тоя нео-масонски брътвеж - да заблудят масите, да затлъстеят и да са по-лесни за манипулация. Wall-e, here we come :D

P.S. Виж едитнатия пост горе :)

1. Под “елементарна” имах предвид частта, която дефинира калориите.
2. Точно термодинамика си е. Вярвай ми, знам за какво говоря ;)

П.П. Като събереш в едно изречение американци и мерни единици и нещата стават ясни :D

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 09.03.13 21:27.

09.03.13
22:55

Абе забавно да ни става :)

10.03.13
02:02

Една калория е количеството енергия необходимо за затоплянето на един грам вода с един градус C. Правете си изводите.

Мнението беше редактирано от dani на 10.03.13 02:13.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1