Болка в раменете по време на лицеви опори и лежанка

15.11.11
12:54

Здравейте! Искам да Ви попитам на какво може да се дължи ужасната болка,която изпитвам в раменете докато правя лежанка или лицеви опори? Не е от килограмите защото правя релеф и не слагам повече от 20-25 кг. Загрявам добре преди всяка тренировка също. Не знам от какво може да е. Само при тези 2 упражнения болката е адска. Ако някой може да помогне благодаря! :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 15.11.11 12:57.

15.11.11
13:06

Лоша мобилност в рамената, лоша стабилизация на ставата, лоша техника на упражненията, комбинация от трите...
Може да имаш и някаква патология, демек да си за ортопед.

Ако не ти се ходи на доктор, пробвай да потърсиш в интернет за shouder mobility, thoracic spine mobility, потърси за правилната техника на лицеви опори и лежанка, потърси rotator cuff exercises.

Но е добра идея да отидеш на лекар и да те прегледа, че си е възможно и да има нещо скъсано/разтегнато/възпалено.

15.11.11
20:52

За момента ще се допитам до инструктура за подобрение на техниката ми. Ако болката продължава ще ида на лекар. Благодаря ти за отговора!

16.11.11
08:39

казано от James Dean на 15.11.11, 12:54:

... Не е от килограмите защото правя релеф и не слагам повече от 20-25 кг...

Страничен въпрос - каква е връзката между малките кг и релефа?

16.11.11
09:03

ако преди си ги правил упражненията без болка значи си контузен - тогава просто ги спри и ги замени с други

16.11.11
16:01

казано от Vic на 16.11.11, 08:39:

Еми инструктура ми каза че ако искам релеф трябва да не прекалявам с килограмите и да правя повече повторения. А относно болката още в първата тренировка ме заболяха раменете докато правех лежанка. Казаха ми че трябва да загрея хубаво и така и направих на следващата тренировка ... 40 мин. кардио + 10 мин. стречинг. Мисля че това е достатъчно време за да загрея подходящо.Извинявам се за въпросите но още съм начинаещ!

16.11.11
16:07

Може и 5 часа кардио да правиш, ама това не значи, че си загрял за лежанката. За лежанка се загрява на лежанка. Намери някой да ти види и коригира техниката, може да я правиш грешно, най-вероятно не си събрал плешките, съответно изпълчил гърдите, или нямаш стабилна опора с краката или просто не контролираш добре лоста и ти бяга и от това ти страдат раменете.

16.11.11
16:18

40 мин. кардио е ужасно много за загрявка - не повече от 10-15 мин кардио и направо 2-3 неработни серии преди основното упражнение с много леки килоглами примерно само с лоста за лежанка

16.11.11
16:21

По-скоро да почне с лоста и после да увеличава в пирамида.
А кардиото - след тренировка, ако толкова държиш, иначе се изморяваш за основната тренировка, а умората е предпоставка за травми и нищо чудно скоро и друго да почне да те боли.
А да, и си смени инструктора ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 16.11.11 16:21.

16.11.11
16:26

казано от James Dean на 16.11.11, 16:01:

казано от Vic на 16.11.11, 08:39:

Еми инструктура ми каза че ако искам релеф трябва да не прекалявам с килограмите и да правя повече повторения. А относно болката още в първата тренировка ме заболяха раменете докато правех лежанка. Казаха ми че трябва да загрея хубаво и така и направих на следващата тренировка ... 40 мин. кардио + 10 мин. стречинг. Мисля че това е достатъчно време за да загрея подходящо.Извинявам се за въпросите но още съм начинаещ!

Предлагам да спреш да слушаш този инструктор, идеите му са твърде стари и грешни.

1. Релефът зависи основно от хранителния режим.
Леките (спрямо твоите възможности) тренировъчни тежести и големите бройки водят до повишаване на издръжливостта, не до релеф. Още нещо - при калорийна рестрикция, организмът гори това, което не му е нужно, т.е. ще гори мускули, ако не ги товариш тежко. На практика, намаляването на тежестите и увеличаването на повторенията при ограничен прием на калории е пряк път към загуба на мускулна маса, вместо на мазнини. Това, което трябва да правиш ако искаш да запазиш в максимална степен изградената мускулна маса е да се тренира тежко и с малко повторения.

2. Кардио - отново тук ще преобладава горенето на мускулна маса. Ако го направиш интервално, обаче, ще свършваш за двойно по-кратко време (10-15-20 мин) и ще запазиш мускулите.

3. Стречинг - прекаленото статично разтягане преди тренровката може да отслаби мускулите и да ги направи по-уязвими към контузии. Т.е. прави стречинг СЛЕД тренировка, а динамично загряване на стави и мускули ПРЕДИ тренировка.

16.11.11
16:29

Инструктор????...50мин. загрявка...WTF?!?!?!?...Много са те замешали моя...

За стречинга подкрепям Вик на 100%...

17.11.11
11:09

Благодаря момчета на всички за мненията Ви! Явно този инструктор въобще не е в час с нещата.Благодаря и на Vic че ми разясни някой работи! :)

26.01.12
22:50

Здравейте приятели! За да не правя нова тема реших да пиша пак тук. Значи спрях с фитнеса за около месец-месец и половина с надеждата, че болката ще спре. На първата тренировка след това пак ме заболяха раменете. Ходих на лекар и той ми каза, че съм се претоварил и трябва да спра за 1 седмица. Нищо ми нямало ... но как ще ми няма нищо след като след почти 2 месеца почивка пак същото ... Странното е че не ме боли докато правя упражнения за рамо, а ме боли само на лицевите опори и лежанката. Дори без тежести да правя лежанка, само с лост след 4-5 повторения не мога повече. Знам че не можете да ми помогнете но все пак да се допитам до мнението ви! :) Благодаря :)

26.01.12
23:43

Не съм инструктор, но болката или дискомфортът, появяващи се при определена позиция говорят за лоша стабилност на ставата (принципно и основно, в 80% от случаите). Понеже раменната става е сложно- устроена и непрекъснато работи с още 2 малки стави в близост, както и с 3 лигамента, предполагам, че нарушената стабилност може да се дължи на проблем с някой лигамент, както и на мускулатурата от т.нар. rotator cuff.

1. Необходими са функционални и образни тестове, за да се определи кой фактор причинява проблема.
2. Неспортните травми на раменната става са свързани с дегенеративни изменения- много често има тендонит на супраспинатуса, причинен от изместването на тендона малко зад акромиона. Този дисбаланс, който води до намалено смазване в ставата, води до болка и дискомфорт, пукане, хрущене по време на екстензия, повдигане на рамо, както и действие на сили срещу гравитацията (принцип на лицевата опора) и др - т.нар. Impingement syndrome.

Съвет с невролог и ортопед, за да се определи причината за проблема.

казано от James Dean на 26.01.12, 22:50:

Знам че не можете да ми помогнете но все пак да се допитам до мнението ви!

е...щом знаеш че не можем, тогава какво да правим?

освен да си поприказваме с Никола за ниската конгруентност на гленохумералната става и за това колко е зависима от позицията на скапулата и торакалния(можем да пишем и цервикалния) дял на гръбнака...пък ти квото си прихванеш - халал да ти е.

по така дадената от теб инфомрация, единственото което мог да ти кажа е да правиш мечешки разходки:

27.01.12
09:46

Съгласен съм с Цв. Василев.

Редно е при вс. дълготраен проблем да се търси директна консултация с лекар или рехабилитатор, за да се определи какво точно причинява проблема.

27.01.12
18:45

Аз ходих на лекар и съм написал какво ми каза. Обаче няма никакъв смисъл в думите му ...

ок, да приемем че си изчерпал варианта с лекарите. каква ти остана?

28.01.12
14:58

Честно да ви кажа не знам какво остана. Аз пък съм си мислил, че това може да се дължи на това че раменете ми на са чак толкова здрави. Имам предвид не са тренирани (като се има предвид че съм начинаещ). Мисля да наблегна на раменете и да заякна повече в тях и след 1 месец да пробвам пак лежанка и лицеви. Вие какво мислите?

28.01.12
15:31

Прочети пак всички мнения и виж какво ти остава и с кого не си се консултирал. Все още не си бил на ортопед доколкото разбрах, има и кинезитерапевти, рехабилитатори. В горните мнения имаше и конкретни съвети какво да правиш, като упражнения. Щом има болка значи нещо не е наред. С повече тренировки може да стане по-зле, но да се оправи е доста по-малко вероятно.

Мнението беше редактирано от MrNikoi на 28.01.12 15:37.

29.01.12
14:03

Скоро ще се консултирам с ортопед или рехабилитатор. Ще видим какво ще стане ... ще пиша пак след време :) Благодаря на всички :)

12.03.13
22:49

Еми аз правя понеделник гърди и вторник гръб ... днес е вторник и раменете ме чупят направо ... но съм сигурен , че са от упражненията ... При горната лежанка и гребането с дъмбел доста се натоварват рамената ... остави лежанката и прави лег и наклонен лег с дъмбели да видиш дали няма да има промяна , а лицевите не знам за кфо ги правиш изобщо ;)

16.03.14
10:42

Аз тренирам от доста отдавна, лицеви опори правя почти всеки път, но напоследък имам същия проблем, остра болка в лявото рамо при изпълнение, днес за последен път се измъчих и мисля да престана с лицевите опори поне за 1-2 седмици. Болката в раменете се появи за пръв път пред 4-5 месеца при изпълнение на кофички, когато правя лежанка, няма болка. Изчетох доста статии по тоя повод и стигнах до извода, че най-вероятно е т.нар. tendinitis, претоварване на сухожилията и за жалост единственото лечение е почивка. Купих си много полезна пастичка Allga San с арника и доста облекчава, надявам се в комбинация с една стабилна почивка да помогне за по-дълго време.

20.03.14
13:07

Първоначално и аз като започнах да ходя на фитнес имах болка в дясното рамо като правих лежанка, но въпреки това продължавах и след време отмина болката, но преди 1 седмица щях да правя рамо и от раменни преси зад врат се появи същата болка не знам, защо но ми се прееба рамото адски гадно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1